Kako zmanjšati hrup ventilatorja v računalniku? Mazivo za hladilnik. Kako očistiti računalnik pred prahom

Hladilni sistem velja za enega glavnih delov računalnika, saj z vzdrževanjem delovne temperature v sistemu zagotavlja stabilno delovanje vseh sestavnih delov. Včasih se zgodi, da se hladilnik sčasoma oddaja. Nato se lahko naučite, kako zmanjšati hrup ventilatorja.

Odstranjevanje hrupa ventilatorja na procesorju

Procesor je možganski del računalnika, brez katerega noben sistem ne bo deloval. Ker nima svojega hladilnega vira, je nameščen ločeno. Sčasoma začne hladilnik ustvarjati hrup med delovanjem in zdaj bo predstavljena optimalna rešitev tega problema, kot je zmanjšanje hrupa ventilatorja v računalniku.


Da bi zagotovili, da je hladilnik procesorja hrupen, je treba med zagonom mirovanja izklopiti moč hladilnega sistema procesorja za 5-10 sekund. Ta čas bo dovolj, da se prepričate, da je ventilator v računalniku hrupno od procesorja. Pregrevanje samega procesorja je prav tako enostavno preveriti, saj bo potrebno tudi izklopiti moč hladilnika iz matične plošče. Če se po 10-15 sekundah radiator segreje, se hitrost ventilatorja ne sme spustiti. Izvajanje te naloge, kot je zmanjšanje hrupa ventilatorja v računalniku, bo pomagalo pri preprostem šivu. Nato morate vstaviti vtič, ki se priključi na matično ploščo, in kontakte namestiti na obraz.S ščitnikom morate rahlo pritisniti na sredinski zatič in izvleči rdečo žico. Po tem se vtič pošlje nazaj v priključek za napajanje, rdeča žica pa je še vedno brez posla. Naslednji korak pri reševanju problema, kako zmanjšati hrup ventilatorja v računalniku, je priključiti rdečo žico na prosti vtič, ki prihaja iz napajanja. Tukaj morate biti zelo previdni, saj je rdeča žica povezana izključno s kontaktom podobne barve.


Načelo zmanjšanja hrupa iz ventilatorja

V tem primeru se upošteva napetost, kot je navedeno v opornici, da rdeči kontakt nosi napetost pet voltov. Če se napetost zmanjša na hladilni sistem hladilnika, se bodo njegovi vrtljaji bistveno zmanjšali, kar bo zmanjšalo izhodni hrup.

Odstranjevanje hrupa ventilatorja v napajalni enoti

Zdaj, ko veste, kako zmanjšati hrup ventilatorja v računalniku na procesorju, lahko ugotovite situacijo z napajanjem. Napajalnik podpira celoten sistem in napaja električni tok preko napajalnih kablov. Ampak, kot vsi pomembni deli sistema, potrebuje dostojno hlajenje. S tem dobrim hladilnikom in hladilnikom, vendar sčasoma, hladilnik začne izdajati hrup, ki lahko moti ali celo moti. Prvič, treba je razumeti, zakaj ventilator v računalniku v napajalnik in kako ravnati z njim. Če se ventilator v napajalni enoti začne razpokati, ga je treba razstaviti in podmazati. Potrebno je hladilno oljeza tiho zavijanje ventilatorskih lopatic, hlajenje celotnega bloka.

Praktični del

Po odklopu napajanja iz omrežja počakajte 10-15 minut, da se kondenzatorji popolnoma izpraznijo. Hladilnik se drži na štirih vijakih, ki jih je treba odviti. Nato morate nalepko razpakirati na sprednji strani hladilnika, saj bo njena odsotnost olajšala dostop do mazalnega mesta. Pod nalepko je poseben čep, ki ga je treba tudi znebiti. Pod pokrovom je pritrjen propeler, ki ne dovoljuje obešanja ventilatorja na telo. Stub, ki je podoben obroču, ima majhno režo po osi. Če razrežemo režo, lahko izvlečemo obroč. Po vseh manipulacijah lahko potisnete rotor in ga očistite iz prahu. Drugi del hladilnika je treba mazati z mazivom za hladilnik, ki se imenuje MS-20. Podmažite gred ventilatorja in pušo v hladilniku. Nato lahko zaženete sestavljanje.

Kako se znebiti prahu v sistemski enoti

Kronična sistemska enota - slab znak, ki ji sledi pregrevanje nekaterih delov računalnika in zmanjšanje njihove učinkovitosti. Torej, vredno je vsaj enkrat letno poslati sistemsko enoto v računalniški center za čiščenje ali pa to narediti sami, pri čemer prihranite veliko denarja.

Razčlenjevanje sistemske enote

Da bi razumeli, kako očistiti računalnik pred prahom, je treba pripraviti delovno mesto, ki ne bi smelo biti nič odveč. Poleg tega lahko postavite večškatle, da bi tam vijaki in vijaki, kot tudi druge majhne dele.
Potrebni so tudi drugi pripomočki, če morate računalnik očistiti pred prahom. Ta seznam vključuje: izvijače, križeve in ravne, alkoholne krpice, thermopasta, šivanje. Računalnik nato preklopi iz omrežja in sistemske enote s celotnega roba. Po tem se morate znebiti stranskih sten, odviti vse pritrdilne vijake in jih nato zložiti v ločeno škatlo. Nato lahko začnete odklopiti vse komponente, ki se nahajajo na matični plošči. Naslednji korak je brisanje prahu iz rezervnih delov s suho krpo, ki ne vsebuje kupa, saj lahko njegova prisotnost negativno vpliva na delo komponent. Ne uporabljajte vode.

Čiščenje matične plošče

Ko je bila matična plošča izključena iz ohišja, je vredno razmisliti o stopnji prašnosti. Če se je prah nakopičil na mestih, kjer prst ne more doseči, je smiselno uporabiti vato in šivati. Vendar pa lahko vlakna iz vate ostanejo na nogah čipov, zato je vredno paziti na njihovo delo. Nato morate obrisati reže RAM in odstraniti hladilnik v procesor. Iz hladilnika morate odstraniti suho termično pasto in nanesti novo. Za te manipulacije se alkoholne krpice dobro prilegajo. Od procesorja je tudi vredno odstraniti staro pasto.

Čiščenje ventilatorjev

Hlajenje ventilatorjev v računalniku je najpomembnejša faza, saj so ti hladilniki odgovorni za celotno hlajenje celotnega sistema. Navadni hladilnikiHlajenje ne zahteva čiščenja, zato jih preprosto obrišite z vlažno krpo. Kar zadeva hladilnike, ki so na procesorju in grafični kartici, jih je vredno ločiti, saj tako aktivno hlajenje zahteva skrbno nego. Za razstavljanje grafične kartice in hladilnika CPU potrebujete izvijač ustrezne velikosti. Pri odstranjevanju strojne opreme iz grafične kartice morate biti previdni, saj obstaja možnost poškodbe tiskanega vezja. Po tem morate obrusiti ventilator in radiator ter nato zbrati vse nazaj. Hladilnik je tudi ni težko razstaviti, odvijanjem vijakov, lahko drgnite rezila ventilatorja, radiator in zbirajo vse na svojem mestu.

Sorodne publikacije