Kaj je država Nokia? Zgodovina blagovne znamke

Do nedavnega so bili pametni telefoni Nokia eden od vodilnih na trgu. Trenutno so jih potisnili pripomočki drugih podjetij, vendar preproste melodije te blagovne znamke ostajajo priljubljene. Kdo je Nokia proizvajalka in zakaj je ta trend danes?

Kje se je vse začelo?

Zgodovina Nokie se je začela leta 1865, ko je rudarski inženir Fredrik Idastam ustanovil tovarno predelave lesa v Tampereju, na jugozahodu Finske (ki je bil del ruskega imperija). Leta 1868 je zgradil drugi mlin v bližini mesta Nokia, ki je imel najboljše vodne vire. Leta 1871 so Ides s pomočjo bližnjega prijatelja in državnika Lea Mechelina preimenovali in preoblikovali svoje podjetje v delniško družbo in tako ustvarili Nokia Ab.


Do konca 19. stoletja je Mechelin poskušal razširiti svoje poslovanje na področju električne energije. Leta 1896 je postal vodja podjetja (na tem položaju je bil od leta 1898 do 1914) in glavnim dejavnostim dodal proizvodnjo električne energije. Konec devetdesetih let, kmalu po prvi svetovni vojni, se je Nokia približala stečaju. Zato so ga odkupili Suomen Gummitehdas, ki je v lasti velikega gumarskega obrata v bližini. To je bil pomemben dogodek v zgodovini korporacije. Še danes lahko slišite vprašanje, katera država je proizvajalec pnevmatik "Nokia". Leta 1922 je isto podjetje pridobilo obrat Suomen Kaapelitehdas, ki je proizvajal telefon,telegrafski in električni kabli, kot tudi namestitev take komunikacije.
Takrat se tri družbe - Nokia Ab, Suomen Gummitehdas, Suomen Kaapelitehdas - niso formalno združile, ker zakon tega ni dovolil, vendar je vodstvo še naprej ustvarjalo uspešen konglomerat. Nokia-jev ustvarjalec se dejansko ni spremenil, leta 1967 pa so se vse tri družbe uradno združile v nov industrijski konglomerat Nokia Corporation. Novo podjetje se ukvarja s številnimi panogami, proizvodnjo papirnih izdelkov, avtomobilskih in kolesnih pnevmatik, čevljev (vključno z gumijastimi škornji), kablov, televizorjev in druge potrošniške elektronike, osebnih računalnikov, električnih strojev, robotike in še več v različnih časih. . Vsak oddelek je imel svojega direktorja, ki je bil podrejen prvemu predsedniku korporacije Nokia Bjorn Westerlund. Leta 1960 je bil odgovoren za ustanovitev prvega oddelka podjetja za elektroniko, s čimer se je začel hiter razvoj na področju telekomunikacij.

Kako so se stvari nadaljevale?

Finska je postopoma postala znana kot proizvajalka telefona Nokia. Oddelek za elektroniko kablov je bil ustanovljen leta 1960, proizvodnja prvih elektronskih naprav pa se je začela leta 1962. Prvi izdelek je bil impulzni analizator, zasnovan za uporabo v jedrskih elektrarnah. Po letu 1967 je bil ta oddelek registriran kot posebna enota, kjer se je začela telekomunikacijska oprema.
V sedemdesetih letih je Nokia začela dejavneje delovati na tem področju,začenja se sprostiti Nokia DX 200 - digitalno stikalo za telefonske centrale. Postal je osnova za delovanje omrežne opreme. Njegova arhitektura je omogočila razvoj različnih izdelkov za zamenjavo v prihodnosti. Leta 1984 je Nordic Mobile Telephony začela razvijati izmenjavo podatkov.
V sedemdesetih letih je bilo podjetje razdeljeno na javne in komercialne organizacije. Leta 1987 je država prodala svoje delnice družbi Nokia, leta 1992 pa se je ime podjetja spremenilo v Nokia Telecommunications. Od zdaj naprej je Finska prišla v zgodovino Nokie kot države, ki je ustvarila Nokia.

Sistemi predplačila

Tehnologije, ki so bile pred sodobnimi sistemi mobilne mobilne telefonije, so bile različni standardi pred-satelitske mobilne radiotelefonije. Od leta 1960 je Nokia izdala komercialne in nekatere vojaške mobilne radijske tehnologije.
Leta 1964 je Nokia razvila radijsko postajo VHF ob istem času kot Salora Oy. Leta 1966 sta Nokia in Salora začela razvijati standard ARP (avtomobilski mobilni radiotelefon) in prvo komercialno javno mobilno telefonsko omrežje na Finskem. Tako je podjetje "Nokia" (država proizvajalka - Finska) postalo pionir komunikacije nove generacije.

Sodelovanje v NMT (1G)

Leta 1979 je združitev družbe Nokia in Salora privedla do ustanovitve Mobira Oy, ki je začela razvijati mobilne telefone za omrežni standard NMT (Nordic Mobile Telephony) 1G. Tako je na Finskem prišlo do prvega popolnoma avtomatskega telefonskega sistema na svetu, ki je bil na spletu objavljen leta 1981. Leta 1982 je Mobira predstavila svoj prvi avtomobilski telefon NMT-450.

Podjetje Nokiakupil je vse delnice Salore Oy leta 1984 in spremenil ime telekomunikacijske linije na Nokia-Mobira Oy. Mobile Talkman, izdan leta 1984, je bil eden prvih mobilnih telefonov na svetu. Leta 1987 je Nokia predstavila svoj prvi mobilni telefon - Mobira Cityman 900 je bil zasnovan za omrežja NMT-900 (ki so v primerjavi z NMT-450 ponudili najboljši signal, vendar so imeli krajši razpon zmogljivosti). Ta naprava tehta le 800 gramov z baterijo in ima ceno 24.000 finskih znamk (približno 7300 evrov v sodobnem ekvivalentu). Kljub visoki ceni so bili prvi telefoni potegnjeni iz rok prodajalcev. Sprva je bil mobilni telefon vrhunski izdelek in statusni simbol. V tistem času se vprašanje o tem, kaj proizvajalec države "Nokia" sploh ni pojavilo. Vse je bilo izdano samo na Finskem.

Sodelovanje v GSM (2G)

Nokia je bila takrat ključni razvijalec sistema GSM (2G), ki je lahko prenašal podatke in izvajal govorni promet. NMT (Nordic Mobile Telephony) - prva standardna mobilna telefonija na svetu za mednarodno gostovanje, ki je leta 1987 kot novi evropski standard na tem področju predstavila proizvajalca Nokia v državi. Nato je Nokia leta 1989 prenesla svojo prvo GSM omrežje finskemu operaterju Radiolinji. Prvi komercialni GSM-ring na svetu je bil narejen 1. julija 1991 v Helsinkih prek omrežja, ki ga je dobavil Nokia, takratni finski predsednik Harry Holkeri. Leta 1992 se je na trg pojavil prvi GSM-telefon Nokia 1011. Ta model pripada datumu izdaje - 10. november. Nokia 1011 še ni uporabljala ringtones, značilnih za podjetje. Blagovna znamka Nokia je bilapredstavljena kot različica razpisa leta 1994 v Nokia 2100. Visokokakovostni govorni klici GSM, enostavna mednarodna gostovanja in podpora za storitve, kot so besedilna sporočila (SMS), so postavili temelje za svetovni razmah uporabe mobilnih telefonov. GSM je v devetdesetih letih začel prevladovati v mobilni telefoniji, do sredine leta 2008 pa jih je bilo približno tri milijarde, vključno z več kot 700 mobilnimi operaterji v 218 državah in ozemljih.

Nadaljnji razvoj

V letu 2000 je družba izdala Nokia 3310. Ta telefon je postal eden od najbolj priljubljenih naprav v tistem času. Država-proizvajalec "Nokia-3310" je bil le Finska. Ta zapis je kmalu zlomil model naprave Nokia 1100, izdan leta 2003. Skupno je bilo prodanih več kot 200 milijonov izvodov. Ta model je najbolj prodajan mobilni telefon na svetu v zgodovini obstoja takšnih naprav. Pojav tega telefona je prispeval k naraščajoči priljubljenosti podjetja na nastajajočih trgih. Razvijalci Nokia so bili med prvimi, ki so prepoznali zmožnost kombiniranja igralne konzole in mobilnega telefona, tako da so jo implementirali v N-Gage. To je bil telefon za igralce, ki so stali dvakrat toliko kot standardna naprava. Naprava je delala na seriji 40 - platformi, ki se uporablja predvsem za aplikacije Java. Takrat je bila to najbolj priljubljena mobilna programska oprema na svetu. Nato je Nokia prevzela podjetje Smarterphone, ki je ustvarilo OS Smarterphone za nizkocenovne telefone, in združil ta operacijski sistem serije 40, da je ustvaril platformo Asha. Asha 501je bil prvi telefon, ki deluje z novim OS. Sprostitev naprav serije 40 je bila prekinjena konec leta 2014.

Symbian OS

Symbian je bil do leta 2011 glavni operacijski sistem za pametne telefone Nokia. Priljubljene naprave, ki temeljijo na tej platformi, vključujejo naslednje:
 • 7650 - prvi pametni telefon na S60;
 • Nokia N-Gage - prvi usmerjeni pametni pametni pametni telefon;
 • 6600 - prvi pametni telefon Symbian z originalnim dizajnom (prodanih je bilo približno milijon izvodov);
 • 7610 - prva naprava z megapixel kamero;
 • N90 je prvi ciljni mobilni fotoaparat;
 • N95 je priljubljen drsnik;
 • N82 s ksenonsko bliskavico;
 • E71 ponuja popolno qwerty tipkovnico in dodatek premium;
 • 5800 XpressMusic - prvi pametni telefon z vsemi funkcijami;
 • N97 - telefon z zaslonom na dotik in stransko tipkovnico QWERTY;
 • X6 je prvi pripomoček s kapacitivnim zaslonom na dotik;
 • N8 je naprava z novejšo kamero z ločljivostjo 12 milijonov slikovnih pik in Symbian ^ 3.
 • Izšla je tudi Nokia 808 PureView, ki je vsebovala 41 milijona slikovnih pik kamero.

  Naprave Linux

  Prve Nokiine naprave, ki temeljijo na Linuxu, so internetne tablice Nokia N900, ki so delovale na Debianu, ki temelji na Maemu. Projekt Maemo se je kasneje združil z Intelom Moblin, da bi ustvaril MeeGo. Pametni telefon N9 je bil izdan, preden se je nadaljnji razvoj naprav spremenil v korist Windows Phone. Družina Nokia X Navision, ki jo upravlja Android, je bila zadnja neodvisna izdaja družbe Nokia na platformi, ki temelji na Linuxu. Kasneje, sprosti "Nokia 8", država proizvodnje ostala enaka, vendar je bil skupni projekt večpodjetij. Potem so se v tej vrstici pojavili telefoni s serijskimi številkami 653 in tako naprej.

  Reorganizacija

  Kot je razvidno iz zgoraj navedenega, je država porekla "Nokia" od prvega dne proizvodnje Finska. Vendar pa se je podjetje še naprej razvijalo in odprlo svoje podružnice po vsem svetu. Tako je 5. maja 2000 Nokia začela svojo tovarno mobilnih telefonov na Madžarskem. Aprila 2003 so bile težave z delitvijo omrežne opreme. Zaradi tega je korporacija uporabila različne metode optimizacije, vključno z odpuščanjem in organizacijskim prestrukturiranjem. Takšni ukrepi so pretresli ugled družbe Nokia na Finskem. Marca 2007 se je pojavila nova država proizvajalka Nokia, ki je z okrožnim svetom Cluj v Romuniji podpisala memorandum o odprtju tovarne blizu Jukuja. Premik proizvodnje iz Nemčije v državo z nizkimi plačami je povzročil veliko odmeva. Približno ob istem času je Nokia prevedla nekaj svojega sedeža v ZDA. Leta 2008 je podjetje vstopilo na trg mobilne telefonije na Japonskem. Februarja 2012 je družba napovedala 4000 presežnih delavcev v zvezi s selitvijo proizvodnje iz Evrope in Mehike v Azijo. Tako so bile dodatne države-proizvajalci pametnih telefonov "Nokia".

  Izguba tržnega deleža pametnih telefonov

  Apple iPhone, ki je bil prvotno izdan leta 2007, je bil sprva ostro konkurenčen priljubljenim pametnim telefonom Nokia, zlasti z N95. Operacijski sistem Symbian je imel prevladujoč tržni delež (625%). Vendar pa je z izdajo iPhone 3G v letu 2008, Apple tržni delež podvojil do konca leta, in iPhone OS (zdaj znan kot iOS) je prehitela Windows Mobile.Kljub temu, da je Nokia ohranila 408% trga, se je priljubljenost naprav znatno zmanjšala. Model N96, ki je bil izdan konec leta 2008, se je izkazal za veliko manj uspešnega, pametni pametni telefon 5800 XpressMusic pa je veljal za glavnega konkurenta iPhone 3G. Vendar pa uspeh poslovno usmerjenega modela Nokia E71 ni bil dovolj za zaustavitev upada tržnega deleža. 24. junija 2008 je Nokia kupila operacijski sistem Symbian, leto kasneje pa je odprla izvorno kodo. V začetku leta 2009 je Nokia izdala N97 - napravo z zaslonom na dotik s tipkovnico QWERTY, ki temelji na pokrajini in je osredotočena na družabno mreženje. Kljub dvoumnim pregledom je bil komercialni uspeh. Glavni konkurent N97 je bil iPhone 3GS. Leta 2009 je izdal tudi več naprav, ki so prejele pozitiven odziv (vključno z napravo Nokia E52). Vendar je tržni delež Symbian padel s 524% v četrtem četrtletju leta 2008 na 461% v letu 2009. Tako je platforma RIM (kasneje Blackberry) v tem obdobju povečala svoj tržni delež s 166% na 199%, Apple pa s 82% na 144%. Android niša je hkrati narasla na 39%.

  Težko obdobje do leta 2011

  V letu 2010 se je pritisk tekmecev Nokia močno povečal, saj sta se Android in iOS še naprej razvijala. Drugi proizvajalci naprav Symbian, vključno s podjetjem Samsung Electronics in Sony Ericsson, so začeli uvajati pripomočke, ki temeljijo na Androidu, in do sredine leta 2010 je Nokia postala edini proizvajalec zunaj Japonske. Podjetje je zamenjalo S60 s Symbian ^ 3, vendar še ni postalo priljubljeno. Do četrtega četrtletja leta 2010 se je tržni delež Symbian zmanjšal na 32%, medtem ko se je Android niša povečala na 30%. Kljub takšnim izgubam je proizvodnja ostala dobičkonosna, prodaja pametnih telefonov pa se je v letu 2010 povečevala vsako četrtletjeleto Države proizvajalke "Nokia" so ostale v državah v razvoju v Aziji. Februarja 2010 sta Nokia in Intel objavila MeeGo z združitvijo svojih Maemo in Moblin projektov, ki temeljijo na Linuxu. Skupno prizadevanje je bilo namenjeno ustvarjanju enotnega mobilnega operacijskega sistema za širok spekter naprav, vključno s tabličnimi računalniki in pametnimi telefoni. Predvsem je Nokia nameravala uporabiti MeeGo kot naslednico Symbiana na njihovih prihajajočih telefonih. Vendar pa je bila izdana samo Nokia N9.

  Partnerstvo z Microsoftom

  Februarja 2011 so predstavniki Nokie in Microsofta skupaj napovedali veliko poslovno partnerstvo med obema družbama. Njegovo bistvo je bila uporaba Windows Phone kot glavne platforme za pametne telefone Nokia, ki nadomešča Symbian in MeeGo. Sodelovanje je vključevalo tudi uporabo Binga kot iskalnika na Nokiinih napravah, kot tudi integracijo Nokia Zemljevidov v lastne storitve kartiranja Microsoft. Podjetje je napovedalo, da bo v letu 2011 na voljo le ena naprava, ki deluje na platformi MeeGo. 26. oktober 2011 Nokia je predstavila svoje prve naprave, ki temeljijo na Windows Phone 7 - liniji Lumia 710 in Lumia 800. Po tej napovedi so se cene delnic podjetja znižale za približno 14%. Prodaja pametnih telefonov Nokia, ki so se prej povečale, se je zrušila. Od začetka leta 2011 do leta 2013 je ocena podjetja Nokia o prodaji naprav padla s prvega na deseto mesto. V zvezi s tem je družba v drugem četrtletju leta 2011 poročala o izgubi v višini 368 milijonov evrov, v istem obdobju leta 2010 pa je ustvarila dobiček v višini 227 milijonov evrov. po vsem svetuvključno z zaprtjem svoje tovarne v Romuniji. Ker je bila Nokia največji proizvajalec mobilnih telefonov in pametnih telefonov po vsem svetu, se je predpostavljalo, da bo uporaba sistema Windows Phone pomagala ponovno pridobiti nekdanji vpliv. Vendar pa podjetje ni moglo tekmovati s hitro razvijajočim se Apple. Leta 2012 je prišlo do številnih odpuščanj in zmanjšanj, države proizvajalke Nokia pa so postale precej manjše. Poleg tega je podjetje zaključilo proizvodne in raziskovalne lokacije na Finskem, v Nemčiji in Kanadi v povezavi z nadaljnjimi izgubami, cena delnice pa je padla na najnižjo raven od leta 1996.

  Nadaljnje sodelovanje

  Izvršni direktor družbe Nokia je potrdil, da je bila nezmožnost podjetja, da bi napovedala hitre spremembe v industriji mobilne telefonije, eden glavnih vzrokov za težave. Maja 2013 je Nokia izdala platformo Asha za poceni pametne telefone. V istem mesecu je družba objavila partnerstvo z največjim mobilnim operaterjem China Mobile, kar je privedlo do izdaje Lumia 920 in Lumia 920T - ekskluzivne kitajske različice. Microsoft je nato kupil blagovne znamke Asha, X in Lumia, vendar je prejel le omejeno licenco za blagovno znamko Nokia (do decembra 2015). Pozneje so pametne telefone te linije izšle pod blagovno znamko "Microsoft". Torej je država proizvajalka "Nokia Lumia" postala Združene države. Predstavniki družbe Nokia so 17. novembra 2014 podali izjavo, da namerava podjetje ponovno vstopiti v poslovanje z elektronsko opremo za potrošnike z licenciranjem lastnih projektov strojne opreme in tehnologij za tretje proizvajalce. Naslednji dan je Nokia predstavila svojo prvo tableto N1, ki jo poganja Android, Foxconnpo prodaji s strani Microsofta. 14. aprila 2015 je korporacija potrdila, da se pogaja s francosko družbo Alcatel-Lucent o možni združitvi. Naslednji dan je Nokia uradno objavila, da se je strinjala, da bo kupila Alcatel-Lucent za 156 milijard evrov. Prevzem je bil namenjen ustvarjanju močnejšega konkurenta za Ericsson in Huawei, ki sta ga združena podjetja v letu 2014 presegla po skupnih prihodkih. V podporo pobudi je predsednik uprave Nokie dejal, da bi združitev zagotovila širše priložnosti za prihodnji razvoj 5G. Združenje z "Alcatel" je bilo uradno izvedeno 14. januarja 2016.

  Novi finski modeli za Nokia 3.

  Proizvajalci naprav za to blagovno znamko se lahko trenutno nahajajo tudi v Aziji. Toda med številnimi reorganizacijami se je proizvodnja vrnila na Finsko. 18. maja 2016 so poročali, da je Microsoft prodal oddelek podjetja Nokia, ki je v lasti FIH Mobile, Foxconn in novega podjetja HMD na Finskem. Predvideva se, da bodo sodelovali pri ustvarjanju naprav Nokia. Nokia bo v tem času zagotovila licenco HMD za blagovno znamko in patent in postala del upravnega odbora družbe. V januarju 2017 je bil izdan Nokia 6 - prvi Android pametni telefon, ki deluje skupaj. Proizvajalec države "Nokia 6" je bil Finska. Kmalu je bilo več telefonov, označenih s 5 in 6 čl. Proizvodnja teh najnovejših modelov temelji na istem, in proizvajalec Nokia-5 je očiten.

  Sorodne publikacije