Kako ugotoviti, ali je računalnik okužen in kaj storiti v tem primeru?

V dobi tehnologije se moramo pogosto ukvarjati ne le s priročnostjo pripomočkov, temveč tudi z njihovimi težavami. Enako lahko rečemo za računalnik. Sistem PC je zelo težaven. Na žalost je nagnjena k različnim vrstam kibernetskih napadov in zlonamerne programske opreme. Kako ugotoviti, ali je računalnik okužen z virusom ali oglasnim "črvom"?

Škoda

Kaj je bistvo vprašanja? Če se odločite, da je računalnik okužen z virusom, je pomembno razumeti, o čem se točno razpravlja.
Računalniški virus je zlonamerna programska oprema, ki se lahko kopira samodejno, vgrajuje v pomembne kode, sistemske domene, uniči sektorje za zagon in preklopi na druge sisteme prek omrežja.


Glavna naloga zlonamerne programske opreme je širjenje. Dejstvo, da lahko virus odstrani, skrije, doda ipd., Je le nekaj stranskega učinka. Prav tako se zgodi, da za tako "zlonamerno" datoteko ni razlogov za programiranje škodljivih učinkov. Toda zaradi nezdružljivosti ali nekaterih razlik v interakciji lahko sistem ne uspe. Virusi lahko "živijo" na pogonih in od tam absorbirajo vsa sredstva.

Enhanced

Za razumevanje, kako ugotoviti, ali je računalnik okužen, morate razumeti vrste virusov in njihovo interakcijo s sistemom. Žal je z razvojem tehnologij malware postal aktiven. Tako lahko virusi "pokrivajo" celotne državne sisteme, ki so zaščiteni s posebnimi metodami. Toda tudi takšna obramba ne more statipred nekaterimi "lopovi".


Skupine

Obstaja zlonamerna programska oprema v smislu distribucije in funkcionalnosti. Prej so jih lahko prevzeli le z mediji, kot so diskete. Zdaj jih večina pride na naš računalnik preko interneta.
Standardizirana klasifikacija virusov ne obstaja, ker imajo včasih nejasne značilnosti. Zato jih ni lahko identificirati v nobeni skupini. Obstajajo programi, ki vplivajo na določena področja sistema. Virusi lahko dostopajo do datotek, zagonskih storitev, izvorne kode, skriptov itd. Mehanizem okužbe je tudi razvrščen. Na primer, v izvršljivo datoteko so dodani "škodljivci" ali tisti, ki pokvarijo dokument, ki ga ni mogoče obnoviti. Obstajajo tudi virusi, ki živijo ločeno od vseh, ki nenehno vplivajo na sistem PC. Nadalje se lahko zlonamerna programska oprema razdeli na prizadete operacijske sisteme. Že dolgo časa so bili razviti posebni virusi za Windows, Android, iOS, Linux itd. Obstajajo virtualni "napadalci", ki lahko v vašem sistemu uporabljajo posebne tehnologije. Težko boste razumeli, kako ugotoviti, ali je računalnik okužen. Strokovnjaki delijo viruse v jeziku, v katerem so bili napisani. Obstaja tudi programska oprema, ki v sistemu uporablja dodatne funkcije. Lahko vohunijo, zberejo potrebne informacije, registrirajo dejanja uporabnikov itd. Kaj storiti v tem primeru?
Seveda so glavni pomočniki že dolgopostal najbolj priljubljen anti-virus. Toda najnovejši razvoj zlonamerne programske opreme je postal tako zapleten, da varnostna programska oprema ne more obravnavati vseh. Zato je pomembno slediti nekaterim smernicam, da ne ujamete virusa in potem ne mislite, kako ugotoviti, ali je računalnik okužen.
Poskusite, da ne uporabljate privilegiranih računov po nepotrebnem. To je skrbniški račun Windows. Če virus prejme svoje podatke, se lahko poslovite od vseh vaših podatkov in sistema kot celote. Ne pozabite, da sprožanje sumljivih in manj znanih programov iz nepreverjenih virov povzroča tudi okužbo. Pomembno je, da pazite, če sistem poskuša neodvisno spremeniti svoje datoteke. Prav tako je vredno poskrbeti za potencialno nevarno funkcionalnost sistema. Seveda, najbolje je, da se ne povzpnemo na neznane vire in pogledamo naslovno vrstico. Uporabite zaupne porazdelitve. Če pogosto uporabljate pomembne podatke, jih je najbolje ponastaviti na zunanjo napravo za shranjevanje ali varnostno kopirati. Posnamete lahko sliko celotnega sistema uvajanja.

Sistem je v nevarnosti

Veliko vprašanj je zastavljenih: Kako ugotoviti, ali je računalnik okužen. Odgovor je preprost. Misliš, da je nekaj narobe s sistemom.
Zaskrbljujoč zvon je:
 • Pojav nepričakovanih sporočil ali slik na zaslonu.
 • Redno predvajanje zvokov, ki se lahko pojavijo kaotično kadar koli.
 • Programi, ki se samodejno aktivirajo.
 • Povezovanje nekaterih pripomočkov z internetom brezvaše znanje
 • Pošiljanje neželenih sporočil z vašega e-poštnega naslova prijateljem.
 • Zapora sistema ali njegovo počasno delovanje.
 • Velika količina sistemskih napak in sporočil.
 • Napaka pri obremenitvi sistema.
 • Izginotje osebnih podatkov, datotek, map in arhivov.
 • Neveljavno delo brskalnika.
 • Seveda je to daleč od vseh znakov, ki se lahko pojavijo, ko so okuženi. Obstaja veliko različic: od velikih pornografskih pasic do popolne zaustavitve računalnika.

  Prvi koraki

  Kaj storiti, če je računalnik okužen z virusom? Če lahko ugotovite, v čem se je uvrstil "črv", morate takoj narediti vrsto ukrepov. Pomembno je, da takoj opustimo bančna plačila in elektronske denarnice. Ne preglejte pomembnih računov in finančnih sistemov. Če vaš računalnik nima protivirusnega programa, je zaželeno, da uporabite vsaj njegovo spletno različico. Tako lahko hitro skenirate sistem in ugotovite, katera "presenečenja" so tam skrita.
  Najbolje je, da izklopite internet in lokalno omrežje. Da virus ne more poklicati nekoga za pomoč, ali pa se nekaj časa skriti na svetovnem spletu. Če protivirusna programska oprema najde zlonamerno programsko opremo, se samodejno odloči, kaj bo z njo: lahko jo izbrišete ali premaknete v karanteno. Mimogrede, pogosto s takšnimi težavami nekateri programi zaščite ne morejo obvladati, zato bo potrebno namestiti druge. Toda to tudi ni povsem varno. Zato poskusite vnaprej poskrbeti, da bo računalnik "poravnal" protivirusni program. Čepreprečuje vam delo, lahko ga onemogočite. Toda natančno ve, kako ugotoviti, ali je računalnik okužen. Če nobena od možnosti ni pomagala, je vredno preiti na odločne ukrepe.

  Dodatna pomoč

  Seveda, če računalnika sploh ne razumete, je bolje, da takoj pokličete čarovnika, ki bo "zdravil" vaš računalnik. Če imate vsaj površinsko znanje o sistemskem računu, lahko poskusite najti virusno datoteko sami. To možnost lahko dosežete le, če naletite na običajnega črva ali trojanca. Če razumete, da imate zapleten program zlonamerne programske opreme, ki ga ne morete niti izvleči iz sistema, lahko poskusite uporabiti programe drugih proizvajalcev. V nekaterih primerih morate RAID povezati z drugim računalnikom ali zagnati z diska.

  Sklepi

  Virusi so nadloga, ki se je verjetno zgodila vsakemu uporabniku. Zlonamerni ljudje po vsem svetu poskušajo ukrasti osebne podatke ali se šalijo zaradi neizkušenega uporabnika. Če imate preprosto zlonamerno datoteko, bo najverjetneje lahko našel protivirusni program. Ona jo bo ozdravila ali odstranila.
  Če imate trojanec ali črv, ga lahko sami obdelate tako, da ga najdete v sistemskih datotekah ali korenskem imeniku. Če ga želite poiskati, uporabite kateri koli upravljalnik datotek, ki lahko razvrsti vse sistemske datoteke po datumu. Če v sistemu je bil pravi "lopov", potem z njim je mogoče ravnati le pravi strokovnjaki. Da, ne bodo pomagalisamo ga izbrišite iz računalnika in shranite tudi svoje osebne podatke. Če nimate pomembnih dokumentov ali če v računalniku nimate ničesar, lahko preprosto znova namestite operacijski sistem.

  Sorodne publikacije