UEFI BIOS: nastavitve, navodila in funkcije

Vsi uporabniki osebnih računalnikov se zavedajo programske opreme BIOS-a. To je sestavni del sistema, ki se najprej naloži, preden se zažene operacijski sistem. BIOS je vedno prisoten na vsakem računalniku, saj brez njega ni mogoče pospešiti delovanja vseh elementov računalnika v enem omrežju. Ne tako dolgo nazaj je bilo uvedeno novo programsko okolje, ki je nadomestilo BIOS, ki se imenuje UEFI.

V predstavljenem pregledu bomo razpravljali o tem, kaj je UEFI všeč delati v podobnem sistemskem pripomočku. Razmislite o funkcionalnosti, navigaciji z zavihki in nastavitvah UEFI Bios. Na koncu ugotovite, kako ponastaviti nastavitve v opisanem programskem okolju.


Kaj je UEFI

Da bi razumeli, kaj so UEFI, je treba najprej opredeliti to kratico. Unified Extensible Firmware Interface, preveden v ruski jezik, pomeni "Unified Extensible Firmware Interface". Iz zgornje definicije postane jasno, da je tak sistemski pripomoček namenjen širitvi vmesnika kode vgrajene programske opreme, pa tudi njeni raznolikosti z različnimi zunanjimi funkcijami.
UEFI je pripomoček z vgrajenimi razširitvami vmesnika vgrajene kode sistema vhodnih in izhodnih podatkov. V zameno pa deluje kot povezovalna povezava med komponentami osebnega računalnika z operacijskim sistemom. Podobno materinsko programsko opremoje zamenjal zastarele Bios, predvsem, da bi povečal uporabnikovo zmožnost prilagajanja različnih elementov računalniškega sistema.


Razlogi, da UEFI spremeni sistem BIOS-a

Če razmišljate, zakaj je UEFI spremenil vhodno /izhodni sistem BIOS-a, lahko razdelite celotno razpravo z mislijo teh , ki ima rad takšne inovacije, in tiste, ki ne. Vendar pa je mogoče z gotovostjo reči eno - prva izdaja Biosa je bila majhna funkcionalnost in pomanjkanje vmesnika. Nadaljevanje seznama kritičnih pomanjkljivosti sistema vhodnih in izhodnih podatkov, lahko opazite tudi pomanjkanje finega prilagajanja mnogih fizičnih elementov računalnika. Prednost takšnega sistema je bila enostavnost uporabe in minimalizem v vmesniku, kar je vplivalo na neizkušene uporabnike pri konfiguriranju UEFI Bios.
V sistemu UEFI so bile odpravljene vse zgoraj navedene pomanjkljivosti. Enako je kot njegov predhodnik, osredotočen na inicializacijo računalniških naprav in izmenjavo podatkov med njimi ter operacijskim sistemom. Programsko okolje UEFI je namenjeno predvsem delovanju z najnovejšimi platformami operacijskih sistemov, predvsem Windows 8/10 in MacOC najnovejšimi izdajami. Tudi za podpornike starejših različic operacijskih sistemov obstaja primerna rešitev. Še vedno lahko uporabljajo svoje najljubše sisteme, vendar z bolj zapletenimi napravami za vgradnjo in preklapljanje. Omeniti je treba, da je na mnogih računalnikih z UEFI na krovu mogoče povezati kodo vgrajene programske opreme v BIOS okolje.

Kaj je bistvenorazlike med UEFI BIOS

Za popolno sliko razlik med Bios in UEFI si oglejte seznam funkcij, ki so se spremenile. Spodaj v članku boste našli seznam najpomembnejših sprememb v novi različici UEFI-ja BioUS.
 • napredni vmesnik;
 • podporni mediji z veliko količino pomnilnika;
 • podpora za datotečne sisteme in različne particijske tabele;
 • ni omejitev za diske MBR za preglednice;
 • programska koda deluje v 32-bitnih in 64-bitnih sistemih;
 • Neodvisni vozniki za opremo različnih platform;
 • podpora za internetne protokole;
 • UEFI kot prenosni operacijski sistem.
 • To je daleč od celotnega seznama inovacij, ki jih je prejel sistem UEFI, vendar le majhen del, ki pa ima velik vpliv na izboljšanje dela v tem okolju in neposredno v okolju osebnega računalnika, kot tudi v okoljih biosov. UEFI

  Funkcionalne zmožnosti programskega okolja UEFI

  Predvsem lahko ugotovite, kakšen je UEFI, kar je njegova temeljna razlika od Bios. Upoštevali bomo glavno funkcionalnost novega vhodnega in izhodnega okolja, kot tudi orodje za konfiguracijo GigaBite UEFI BioSet.
  Seznam funkcij:
 • veliko različnih funkcij, zaradi katerih je ta uporabnost prenosni operacijski sistem;
 • razpoložljivost brskalnika na vozilu;
 • orodja za fino nastavitev vseh komponent računalnika;
 • možnost uporabeRačunalniška miška za delo v programskem okolju;
 • sposobnost daljinskega diagnosticiranja sistemskih težav z naknadno odpravo;
 • sposobnost videti imena operacijskih sistemov, ne imena diskovnih medijev za shranjevanje;
 • zagonski računalnik za pospeševanje;
 • Razpoložljivost vgrajenega upravljalnika prenosov;
 • povečana računalniška varnost;
 • sposobnost merjenja.
 • Naslednji seznam je vseboval nekatere ključne funkcije, ki so prisotne v UEFI. S takšnim medijem lahko izvedete veliko finih nastavitev vašega sistema in povečate varnost računalnika.

  Navigacija v meniju v glavnem meniju UEFI

  Iz zgornjega gradiva ste izvedeli za funkcionalnost UEFI sistema. Zdaj bomo na kratko pregledali zavihke in jih pregledali. Pravzaprav tisti kraji, kjer se nahajajo zgoraj navedene funkcije.
 • Glavno okno programa. Prikaže sistemski čas in podatke o spremljanju komponente (temperatura, napetost, hitrost ventilatorja itd.).
 • Glavni ("Splošno"). Prikaže glavne komponente sistema, kot so procesor, pomnilnik, trdi diski, pogoni in drugo. Ta zavihek prikazuje izbiro jezika in informacije o povezanih diskih v računalniku. V podobnem meniju lahko spremenite tudi nekatere nastavitve računalnika.
 • Vsi Tweaker. Ta meni je odgovoren za razširitev opreme.
 • Napredno (Napredno). Ta meni vsebuje razširjene informacije indostop do subtilnih nastavitev računalniške opreme iz drugega odstavka.
 • Napajanje ("Power"). Prikaže nastavitve napajanja.
 • Varnost. Tukaj je varnostni bot za zaščito vaših računalniških podatkov, pa tudi za nastavitev gesel in dovoljenj.
 • ​​
 • Zagon ("Prenesi"). Vsebuje orodja za preklop v BIOS okolje, kot tudi številne druge nastavitve, povezane z zagonom računalnika. Na primer, kot je izbira prednostnega diska, s katerega se bo zagnal računalnik, spremljanje zagonskega časa in parametrov, ki bodo zagnali računalnik.
 • Orodja ("storitev"). Kartica, ki vsebuje vdelano programsko opremo proizvajalca, kot tudi prenosni brskalnik za dostop do interneta.
 • Izhod ("Izhod"). Služi za shranjevanje podatkov, ponastavitev na tovarniške nastavitve in izhod iz programskega okolja UEFI.
 • Tukaj je sistemski meni programa. Iz zgornjega gradiva lahko ugotovite, kaj se skriva pod zavihki v meniju UEFI. Praviloma bodo taki meniji natančno prilagodili in konfigurirali Asus UEFI BIOS in druge modele.

  Splošne nastavitve za komponente v UEFI

  Za Gigabyte UEFI DualBIOS se konfiguracija Bios nahaja v menijih Main, Avanced in All Tweaker. Ti zavihki vam omogočajo natančno nastavitev strojne opreme vašega računalnika. Glavna želja uporabnikov je, da razpršijo svoje naprave, ki so na voljo v možnosti »Vse Twitter«. V zavihku »Osnovno« lahko prilagodite jezik in spremenite čas ter dodatek dodate nekaj funkcij.željo. Neposredno v odseku "Napredno" lahko prilagodite frekvenco jeder, velikost predpomnilnika in hitrost procesorja.

  Konfiguriranje priljubljenega programskega okolja UEFI

  Priljubljeni proizvajalci podobnih sistemskih pripomočkov so Gigabyte, ASRock, Asus itd. Nastavitve se izvajajo na enak način kot drugi proizvajalci. Konec koncev, algoritem programa ostaja nespremenjen, pa naj bo to konfiguracija Asrock UEFI Bios ali Gigabyte UEFI DualBIOS. Spremenjene so le splošne značilnosti vmesnika in dodatne podenote so prisotne v zavihkih nastavitev, opisanih v prejšnjem razdelku. Za natančnejše nastavitve za proizvajalce podobnih UEFI sistemov uporabite zgornja navodila na zavihkih programa.
  Opozoriti je treba, da nekateri proizvajalci nimajo kartice All Tweaker, zato dostop do sistema za overclocking ni na voljo. Ta pojav lahko najdete pri konfiguriranju BIOS-a v Asus BIOS-u UEFI. Nasprotno pa so lahko prisotni tudi drugi parametri v sistemskem meniju, ki jih proizvajalec doda za izboljšanje dela vdelane programske kode računalnika z vašim operacijskim sistemom.

  Kako ponastaviti UEFI BIOS na tovarniške privzete vrednosti

  Če ste nastavili sistemske nastavitve, morate ponastaviti nastavitve. Za ponastavitev nastavitev v okolju UEFI sledite spodnjim navodilom:
 • Prijavite se v programsko okolje UEFI.
 • Pojdite na zavihek Izhod.
 • Na prikazanem seznamu izberitelevi klik na Load Setup Defaults ali Load Default Settings. To ponastavi sistem na privzete nastavitve.
 • Nato kliknite zavihek Exit Saving Changes in zapustite program, hkrati pa še vedno shranite parametre.
 • Na ta način lahko sistem ponastavite na privzete nastavitve. Če je potrebno, lahko to funkcijo uporabite za vrnitev sistema v prejšnjo konfiguracijo.

  Sklep

  V tem gradivu je bilo podrobno obravnavano, kaj je UEFI, kakšne razlike ima s prejšnjim sistemom BIOS. Ugotovili smo, kakšno funkcionalnost ima program, da je bil dodan in popravljen v primerjavi s svojim predhodnikom. Prav tako je na kratko pregledal, kako nastavitve UEFI BIOS izdelujejo različni proizvajalci takšnega sistema.

  Sorodne publikacije