Kako narediti stolpec v Excelu: opis po korakih, primer in priporočila

Za tiste, ki še niso razumeli vseh dobrih strani odličnega programa Excel, vam svetujem, da se podrobneje seznanite z različnimi značilnostmi preglednic. Mnogi nerazumno menijo, da ta program daje edino priložnost - "pripraviti" lepe tablete. To je daleč od primera, tu so nekatere funkcije in samodejne rešitve, ki jih lahko uporabite v Excelu.

Samodejno seštevanje podatkov v celicah

Naredimo preprosto tabelo v več vrsticah in stolpcih. Na primer, to bodo dnevi v tednu in prihodki trgovine za vsak dan. Izpolnite poljubne podatke. Naloga: Določite skupni znesek prihodka na teden.

Obstaja več možnosti za dodajanje številk v stolpec "Excelu":


 • Funkcija Autosum.
 • Uporaba preproste formule za matematično seštevanje.
 • Funkcija CYM.
 • Poleg teh funkcij program ponuja možnost ogleda rezultatov, ne da bi jih spravil v nobeno celico.

  Torej poglejmo podrobneje vse možnosti, kot je "Excel", da naredimo stolpec podatkov.

  Uporaba predogleda rezultatov

  Najenostavnejša možnost v tem procesorju tabel je, da ima preprost pogled na rezultate. V ta namen ni potrebno razumeti kompleksnosti postopka pisanja formul ali iskanja želenih funkcij v različnih možnih. Imamo podatkovno tabelo in dovolj za dodelitev zahtevanega razpona, pametni program pa nam bo povedal nekaj rezultatov.
  Vidimo povprečjevrednost, vidimo število elementov, ki so vključeni v napačen izračun in vsoto vseh vrednosti v območju (stolpec). Kaj potrebujemo. Slaba stran te metode - rezultat se lahko spomnimo in je ne bomo mogli uporabljati.

  Uporaba funkcije Autosum

  Za primer uporabljamo isto tabelo. Kot v "Excelu" dokončajte celoten stolpec podatkov in zabeležite rezultat v ločeno celico. Program nam ponuja samodejno možnost iskanja količine v izbranem obsegu celic.


  Za to potrebujemo podatkovno tabelo. Dodeli, kot v prejšnjem času, potreben obseg podatkov. Poiščite vrh v orodni vrstici Excel, v razdelku "Urejanje" v ukazu "AutoSum" kliknemo in dobimo rezultat. Rezultat izračuna funkcije se samodejno zabeleži v prosti celici pod našim stolpcem. Ta gumb vam omogoča samodejno namestitev formule v prazno celico.
  Če so stolpci za povzetek podatkov več kot en, lahko ponovite zgoraj opisano operacijo ali uporabite drugo koristno funkcijo Excelovih tabel - AutoFill Token.

  Polja za samodokončanje markerjev

  Če želite uporabiti to funkcijo, moramo narediti aktivno celico z zahtevano formulo (v našem primeru s količino prihodka na teden), v spodnjem desnem kotu celice, kazalko, ki se spremeni v samodokončni marker. Nato s pritiskom na levi gumb miške povlecite kazalec na toliko celic, kot je potrebno, da nadomestite formulo.

  Uporaba preprostihExcelove formule

  Za uporabnike, ki poznajo osnove dela s tem programom, ne bo razkritje, da lahko vse matematične formule ročno zapišemo v zahtevano celico. Glavni pogoj za pisanje formule je znak "=" pred matematično operacijo. Formula za dodajanje številk se ne razlikuje od običajnega kalkulatorja:
  = 6 + 2 Če vstavite to konstrukcijo v celico, boste takoj videli rezultat, to je sliko 8. Če želite videti samo formulo, morate aktivirati celico in v formularni liniji boste videli konstrukcijo:
  Na podlagi tega lahko preučimo glavno temo vprašanja - kako "Excel" narediti stolpec. Za ta postopek bomo potrebovali:
 • Določite celico za prihodnje rezultate v naši podatkovni tabeli.
 • V tej celici zapišemo znak =.
 • Nato z levo tipko miške na prvi celici stolpca in v naši celici za rezultat, bomo videli, kako se samodejno dodaja naslov celice (v tem primeru celica L2).
 • Vnesite matematični znak dodajanja "+" in kliknite na drugo celico.
 • Po analogiji dodamo vse potrebne stolpce stolpca.
 • Pritisnite Enter.
 • Ta formula "Excel" za izdelavo stolpcev nam omogoča brez težav, vendar je metoda precej dolga in ni primerna. Če naredite podobne manipulacije z vsakim stolpcem posebej, bo delo na dokumentu zakasnjeno. Še posebej, če gre za veliko preglednico z računovodskimi izračuni. Če želite prihraniti čas in trud, lahko izkoristite to funkcijo markerja za samodokončanje.
  Pozitivnotrenutek te metode glede na zgoraj je trenutek prisotnosti ročne izbire potrebne celice za rezultat.

  Funkcija CYM

  Bolj priročen in profesionalen način, kot v Excelu, je, da se znesek v stolpcu nadomesti z uporabo vgrajenih funkcij. Za naš primer se moramo sklicevati na matematično funkcijo CYM. Za razliko od prejšnje metode ima sintaksa zapisa poenostavljen pogled: = CYM (x; x1; x2; xN;) Največja dovoljena 255 postavk na vrstico: številke in naslovi celic, v katerih so te številke. Kako "Excel" narisati stolpec s to funkcijo:
 • Izberite celico rezultata.
 • S klikom na ikono "Vstavi funkcijo" fx, ki se nahaja poleg vrstice formul.
 • V razdelku "Pogosto uporabljeni" ali "Matematični" najdemo CYM.
 • Odpre se funkcijsko okno, ki ima običajno dve polji za obseg celic" Številka 1" in "2". Za preproste operacije zadostuje eno polje. Postavite kazalko v polje "Številka 1" in običajno izbiro z miško, izberite obseg številk v tabeli. Podatkovne celice se samodejno dodajo, kliknite gumb V redu v spodnjem desnem kotu funkcijske plošče.
  Vse. Zahtevan obseg se doda v celico rezultata in izbrana funkcija ga samodejno obdela. Podobno je mogoče dodati tudi seštevanje za druge razpone številk v tabeli. Če pa izkoristite znanje in združite različne možnosti za delo s podatkovnimi tabelami, lahko bistveno prihranite čas. To je dovoljIzkoristite prednosti samodejnega polnjenja, s katerim ste seznanjeni.
  To so najbolj uporabljene in preproste funkcije Excela, ki nam omogočajo, da ne postavljamo več vprašanj o tem, kako ustvariti stolpec ali vrstico ali samo dve različni številki v Excelu.

  Sorodne publikacije