3D dotik: Kaj je to in kako deluje?

Appleovi najnovejši modeli pametnih telefonov imajo zaslon občutljiv na pritisk, ki dobesedno prinaša interakcijo z zaslonom na dotik v drugo dimenzijo. Poleg dotika, poteganja ali gest, ki vključujejo 2 ali več prstov (tj. Večkratni dotik), se iPhone 6s odziva tudi na trdnost klikov. Tako se lahko naprava skupaj z zaznavanjem gibanja prstov v dveh dimenzijah (vzdolž osi X in Y) registrira na zaslonu ZZ vzdolž osi Z. Tehnologija se imenuje nova generacija multitoucha. Torej, kaj je to - 3D Touch? Kako deluje? Zakaj je tako pomembno? Ali obstaja 3D Touch na iPhone SE?


Zakaj je potrebna?

3D Touch ponuja dodatne možnosti za upravljanje vnosa. To je podobno prisotnosti miške z dvema gumboma: enostaven klik na zaslonu je enakovreden levemu kliku, pritisk pa je podoben desnemu kliku. Treba je opozoriti, da 3D Touch na iPhone ni Force Touch tehnologija, ki se uporablja v Apple Watch Trackbacks in MacBook. Slednji samo zabeleži dotik, prvi pa zazna dve stopnji tlaka: mehko in togo. Z ikono aplikacije, ki je preprosta za klik na začetnem zaslonu, QuickTime prikaže bližnjice za pogosto uporabljene funkcije, kot so sephi snemanje ali pisanje besedilnih sporočil. To dejanje izvaja močnejši pritisk na eno od možnosti.
Mehki dotik vam omogoča tudi ogled vsebine e-pošte ali spletne strani, zato bo težje odpreti izbrano sporočilo ali stran. Medtem ko to tehnologijo podpira le nekaj aplikacij, kot pri multitouchu pa je verjetnoda bo v igrah našel več aplikacij.


3D Touch iPhone: Kaj je in kako deluje?

Pametni telefon čuti moč pritiska, z uporabo mikroskopskih senzorjev, vgrajenih v več plasti zaslona. Družba sama pravi o 3D Touch, da je takšna tehnologija, ki se začne z zaslonom, ki prepoznava pritisk. Natančneje, tlak ustvarja sile, ki jih zaznavajo senzorji, imenovani merilni lističi. Kot senzorji se uporabljajo materiali, ki pri upogibanju spremenijo električni signal. In deformacija povzroči klik na zaslonu. Tudi običajni stekleni boji, vendar iPhone 6s uporablja bolj prilagodljiv, izdelan po meri proizvajalec stekla Corning.
Večina senzorskih naprav določi "dotik" prstov na zaslon z "kapaciteto": električni signali, ki prehajajo skozi verige, se spremenijo, ko pridejo v stik s kondenzatorjem, to je predmetom, ki nosi električni naboj, kot je človeško telo. Ko se prst dotakne prevodne površine, kot je steklo, zapre verigo s kapacitivnimi senzorji pod površino plošče, kar povzroči zaznavno spremembo električnega signala.

Kapacitivni senzorji

Senzorji na dotik so pogosto izdelani iz indija in kositrovega oksida (ITO), optično prozornega materiala, ki prevaja elektriko. Lahko se štejejo za žice v krogu, ker to počnejo same, čeprav senzorji sami dejansko predstavljajo mrežo točk na zaslonu.
Kapacitivni senzorji so vgrajeni v osvetlitev zaslona iPhone in vsakič, ko kliknejo, merijo mikroskopske sprememberazdalja med steklenim pokrovom in matriko senzorjev tlaka v velikosti 8 x 12. Tehnologija se lahko zdi precej preprosta, vendar ni: ni drobne črte za merjenje razdalje med dvema dvodimenzionalnima površinama. Določanje, koliko je potrebno ukrivljeno steklo, zahteva kompleksne algoritme.

Apple Solutions

Patenti deloma kažejo, kaj je 3D Touch. To so kapacitivni senzorji, ki so izdelani v obliki enega od več kačastih vezij, ki ustrezajo usmerjenosti sil, ki so glavni merilni lističi. V skladu z drugim patentom tehnologija vključuje 2 plasti senzorjev. Prvi služi za določitev sile, drugi pa za kompenzacijo temperature, saj lahko toplota vodi do širjenja materialov in potenciala za nastanek lažnih signalov. Na vogalih mreže se senzorji obračajo za 45 °, da zaznavajo deformacije vzdolž kota, notranji senzorji pa so usmerjeni vzporedno z robovi zaslona. Spremembe v električnem signalu, ki jih povzročajo fizične sile na vsakem merilnem traku, določajo ti. središče sile in nato primerjajte vrednosti z odčitki sosednjih senzorjev, s čimer nastavite položaj in raven tlaka. Kot je navedeno v patentih, zaslon "veže izmerjeno razliko z elektronsko napravo." Na primer, če iPhone dobi več informacij levo kot desno, potem je očitno, da je pritisnjena ena stran zaslona. Ko se dotaknete središča zaslona, ​​bodo signali simetrični. Tako lahko dobite dokaj natančno sliko o tem, kje in koliko sile se uporablja.
Tehnologija se uporablja v Appleovih modelih pametnih telefonovzačenši pri 6s, tako za tiste, ki se sprašujete, ali je na iPhone SE na voljo Touch 3D, bo odgovor negativen. Ni najmanj vloga v tem igrala ceno naprave, njena majhnost in kompleksnost množične proizvodnje.
Kako vklopiti 3D Touch na iPhone 6? Ta funkcija je privzeto že aktivirana. Vendar se lahko na zahtevo uporabnika izklopi in ponovno vklopi. Če želite to narediti, v splošnih nastavitvah izberite "Posebne funkcije", nato pa - 3D Touch - in preklopite stanje v desno.

Zakaj je to pomembno?

Mnogi so še vedno zmedeni o tem, kaj je to - Touch 3D, ki ga zmede z dolgim ​​pritiskom - gesto, ki že obstaja na večini naprav na dotik. Dotaknite se in držite, na primer, za označevanje besedila ali premikanje /odstranjevanje aplikacij z začetnega zaslona. Načeloma lahko simuliramo šibke in močne pritiske z metodo podaljšanega zadrževanja, vendar to ne bo tako učinkovito.

Zakaj 3D Touch je več kot samo trik?

Dolgotrajno zadrževanje traja nekaj časa. To traja približno 0,5 sekunde, da deluje, medtem ko klik zagotavlja takojšen odziv na dejanja uporabnika. To je največja prednost iPhone Touch 3D, da ta tehnologija močno prihrani čas in izboljša zmogljivost pametnega telefona. Vibracija se uporablja za ustvarjanje dotika občutka. Apple je že uporabil kramp na sledilni ploščici MacBook, ki se dejansko ne spušča, temveč namesto tega vibrira s simulacijo klikanja gumba. To se doseže s pomočjo majhnega motoriziranega pogona, imenovanega Taptic Engine.

Povratne informacije

Taptic Engine na iPhone 6s zagotavlja taktilne povratne informacije v realnem času. Apple trdi, da tipičen sistem vibriranja po telefonu zahteva vsaj 10 nihanj, da doseže polno moč, vendar se za zagon in ustavitev mehanizma Taptic samo 1 cikel traja 10 ali 15 ms za mini ali popolno povratno informacijo. Omogoča jasne občutke za mehke in trde pritiske.
Strokovnjaki so navdušeni nad občutkom iPhoneovih povratnih informacij. Senzorji določajo napor in nato Taptic Engine zagotavlja pravilen odziv. Ta kombinacija ustvarja zelo prepričljiv klik brez premičnih delov.

Zapletena in draga rešitev

Apple ni bil prvo podjetje, ki je ustvarilo telefon, občutljiv na pritisk, vendar je prinesel velike naložbe v to tehnologijo. S tehničnega vidika je strojna oprema za ustvarjanje prikazovalnika, ki jo je sposobna, neverjetno zapletena. Zahteva velike stroške in naložbe v proizvodnjo. Ker ideja 3D Touch ni inovativna, je bil uspeh iPhone 6s odvisen od tega, kako dobro je bila uporabljena njegova občutljivost na pritisk. In Apple je uspel.

Sorodne publikacije