Kako izračunati koren Excel?

Microsoft Excel ima bogat nabor različnih funkcij. Z njegovo pomočjo je mogoče porabiti veliko različnih matematičnih izračunov. Vendar, če je načelo dela z najpreprostejšimi ukrepi razumljivo za večino, potem kako izračunati koren "Excel", ne vsi vedo.

Korenska funkcija

Metode za izračun kvadratnega korena v Excelu so več, najprimernejša pa je uporaba posebne korenske funkcije, ki se izvaja v programu. Za njen klic je potrebno v sami celici ali v vrstici formul predpisati njeno skladnjo ali pa pritisniti gumb "Vstavi funkcijo".


Pri izbiri prve metode v celici je potrebno napisati "= ROOM (X)", kjer je namesto "X" potrebno določiti številko ali celico s številčno vrednostjo, katere koren najde. V drugem primeru, ko kliknete gumb "Vstavi funkcijo", morate v iskalno polje vnesti "root" in izbrati predlagano funkcijo. Odpre se okno, ki vas pozove, da ročno vnesete številko ali izberete celico, ki vsebuje želeno številko.

Matematični trik

Vendar, ko gre za izračun korena Excela, to ne pomeni vedno kvadrat. Če želite izračunati koren katerekoli stopnje, uporabite drugo metodo - uporabo matematičnega pomena korena. Po definiciji je korenska vrednost n-tega ukrepa število, ki ga je treba zmanjšati na stopnjo n, da dobimo izraz pod korenom.
Tako, da bi dobili korensko vrednost n-tega ukrepa, je dovolj, da se zmanjšaštevilka v obratni stopnji - 1 /n. Uporabite lahko tudi enega od možnih algoritmov za izračun korena v Excelu s to metodo. Prva je uporaba funkcije, druga pa indikacija eksplicitnega dejanja.


S klikom na gumb "Vstavi funkcijo" morate v iskalno polje vnesti "diploma" in izbrati želeno funkcijo. V oknu sta dve polji - v prvem morate navesti številko, v drugem pa stopnjo, do katere jo je treba zmanjšati. Za označitev eksplicitne gradnje na stopnjo uporabite simbol "^", ki mu sledi stopnja. Treba je omeniti, da je v primeru delne stopnje potrebno vstaviti v oklepaje, da dobimo pravilen rezultat. Zato moramo za izračun kvadratnega korena napisati konstrukcijo naslednje oblike: X ^ (1/2).

Sorodne publikacije