Delovna temperatura grafične kartice. Program za temperaturo CPU in grafično kartico

Današnji grafični pospeševalniki, za razliko od svojih predhodnikov, so se pojavili na začetku razvoja računalniške tehnologije in zabavne industrije, danes pa so naredili korak daleč naprej in uporabnikom omogočili izjemne priložnosti za igranje grafike in videa. Vendar pa sedanji računalniški programi, zlasti najnovejše igre, predstavljajo precej resne zahteve za take naprave, delo pa je zelo obremenjeno s pospeševalniki, zaradi česar lahko delovna temperatura grafične kartice naraste do precej visokih mej. V tem primeru na stacionarnih osebnih računalnikih ni vedno mogoče določiti takšnih dovoljenih vrednosti samo zato, ker je sam adapter globoko znotraj sistemske enote. Kakšne bi morale biti dovoljene temperaturne obremenitve, kako jih določiti in kaj storiti, če so presežene, bomo nadalje razpravljali.


Sodobni grafični pospeševalniki: problemi s temperaturnim načinom in hlajenjem

Pred upoštevanjem temperaturnih karakteristik grafičnih pospeševalnikov je treba paziti na dejstvo, da praviloma obratovalna temperatura grafične kartice v opisu ali seznamu parametrov običajno ni navedena (informacije so v najboljšem primeru na voljo samo na uradnem viru proizvajalca). Zato uporabnik, ki kupuje takšno napravo, ne vedno jasno razume, katere omejitve lahko prenese.
Poleg tega je treba jasno razumeti, da so sodobni video adapterji celoštevilski sisteminjenih grafičnih procesorjev, za katere potrebuje lasten hladilni sistem. Ponavadi so to standardni hladilniki (ventilatorji).


Ker sistemi, ki temeljijo na operacijskem sistemu Windows, ali nekateri drugi fizični načini ne določajo delovne temperature grafične kartice, je težko odkriti presežek dovoljenih vrednosti. V najenostavnejšem primeru se to lahko naredi vizualno. Ko povečate vrednosti na kritične vrednosti, povezane z obremenitvijo, na primer, ko igrate igro, se lahko na zaslonu monitorja pojavijo barvne palice, utripajoče pike, zmanjšanje hitrosti slikanja, splošno zamrznitev sistema, modri zaslon itd. Po drugi strani pa lahko za natančno diagnozo uporabimo program za temperaturo procesorja in grafično kartico (to bo povedano posebej). To je ta programska metoda najpogosteje in lahko pravočasno zaznate težave v napravi in ​​nato sprejmete ustrezne ukrepe.

Kakšna mora biti normalna delovna temperatura grafične kartice?

Če o temperaturnih parametrih govorimo bistveno bolj, se moramo zavedati, da je mogoče sodobne grafične pospeševalce razdeliti na pisarniške in igralne. Poleg tega je treba upoštevati nameščen tip hladilnega sistema (pasivni ali aktivni). Nazadnje je delovna temperatura grafične kartice med mirovanjem in med nalaganjem odvisna od moči grafičnega procesorja in proizvajalca.
Če pa pogledate nekakšen povprečen kazalnik, je splošno sprejet standard zanormalna temperatura brez obremenitve naj bi bila približno 40-45 stopinj, vendar ne višja od 50-55 stopinj.

Kakšna naj bo delovna temperatura grafične kartice ob naložitvi?

Obremenitev je nekoliko bolj zapletena. Čim močnejši je grafični procesor, večja je njegova vrednost.
Povprečna vrednost za večino pisarniških čipov, vključno z integriranimi karticami na prenosnih računalnikih, naj bi bila najvišja temperatura 75-80 stopinj. Vendar, če upoštevate igralne videoigre, se lahko njihovi parametri zelo razlikujejo. Na primer, delovna temperatura zadnje generacije NVDIA grafične kartice lahko zlahka doseže 105 stopinj v nekaj urah. Seveda se pretiravanje z največjo obremenitvijo ne splača.

Programi za določanje temperaturnih načinov grafičnega adapterja

Ker za pregledovanje temperaturnih indeksov ni lastnih sredstev sistema Windows, je treba uporabiti programsko opremo tretjih oseb. Najboljši in najpogosteje sprejeti so naslednji:
 • GPU-Z.
 • AIDA.
 • HWMonitor.
 • GPU-Z

  Program CPU-Z /GPU-Z je program za temperaturo procesorja in grafične kartice. Prva vrsta je namenjena gledanju značilnosti osrednjega procesorja, matične plošče, RAM-a itd. Drugi pa je posebej izdelan za grafične pospeševalnike.
  Program je zmožen izvajati meritve normalne temperature, vrednosti v času začetka iger, določa najnižje in najvišje meje ter daje povprečno vrednost.

  AIDA

  AIDA je prenosni pripomoček, kizdružuje zmožnosti prejšnjih dveh aplikacij. Poleg osnovnih značilnosti vseh komponent računalniškega sistema določa tudi najvišje temperaturne režime.
  Mimogrede, ta pripomoček za informacijska poročila, ki so prepoznana kot najbolj funkcionalna, saj poleg osnovnih parametrov, ki nadalje določajo spremembe spremljajočih elementov tranzistorjev, parametre obremenitve komponente in celo lažno-nekaj.

  HWMonitor

  CPUID Hardware Monitor ni dovolj slab. Je univerzalen in deluje na vrsto zgoraj opisanih programov.
  Za testiranje je dovolj, da zaženete program in nato zaženete nekakšen zahtevni vir za računalniško igro. Po tem bo zabeleženo obnašanje vsakega elementa sistema, vključno z vrednostmi najvišje temperature grafičnega pospeševalnika.

  Temperatura Namizni pripomočki

  Vsi prejšnji programi so vsekakor dobri in funkcionalni. Ampak ne boste v procesu prenosa naslednje stopnje vaše najljubše igre, da jih nenehno vodite? Mnogi uporabniki menijo, da bi bilo dobro, če bi bila temperatura grafične kartice na namizju prikazana, tako rekoč, zaradi udobja vizualnega zaznavanja. Praviloma taki nadzorni gradniki ne skrivajo, ko kličete druge aplikacije.
  Kaj naj uporabim za to? Večina strokovnjakov priporoča namestitev majhnih pripomočkov, kot so GPU Meter, NVIDIA GPU Temp ali Rockstar Extras. Prvi in ​​drugi program sta zasnovana izključno za prikaz informacij na grafični kartici. Tretja dodatna ponudba še niŠtevilne funkcije, vključno z umestitvijo koledarja, radia in informacij o drugih komponentah sistema na namizju.

  Kaj naj storim, če presežem prag najvišje temperature?

  Nazadnje pa poglejmo, kako to storiti, če so najvišje mejne vrednosti temperature za grafično kartico stalno presežene. Pregrevanje lahko povzroči ne le okvaro same grafične kartice. Lahko vpliva tudi na celotno računalniško "železo". In prva povezava bo utrpela matično ploščo, kar lahko privede do kršitev pri delu vseh drugih naprav, ki se ji pridružijo. Pri stacionarnih računalniških sistemih je rešitev pri prenosnih računalnikih enostavnejša od podobne, saj je odstranjevanje stranskega pokrova na sistemski enoti veliko lažje kot pri prenosu na komponente prenosnega računalnika. Ampak v vsakem primeru ob prvih simptomih je treba takoj očistiti notranjost računalnika iz prahu, kot tudi odstraniti iz rezila samega adapterja hladilnika. Kot dodaten ukrep je med procesorjem in radiatorjem morda treba uporabiti še eno plast termopasta. Najbolj učinkovita metoda, veliko strokovnjakov, vključenih v popravilo računalniških sistemov, imenuje namestitev dodatnega hladilnega sistema v obliki ventilatorjev. Vse njihove sorte imajo standardne velikosti, zato namestite take naprave v isto sistemsko enoto ne bo delovalo. Nič manj zanimiv videz in možnost namestitve hlajenja v prenosni računalnik, na primer namesto optičnega pogona. Res je, v tem primeru boste morali uporabiti zunanji CD /DVD-ROM. Ne zeloSeveda je priročno, toda kot možnost je takšna rešitev videti kot zelo učinkovito sredstvo.

  Sorodne publikacije