Imenovanje tiskalnika. Vrste tiskalnikov, načelo dela, storitve. Papir za tiskalnik

Delo z informacijami vključuje uporabo različnih vrst medijev. V sodobnem svetu se večina operacij besedilnih in slikovnih podatkov izvaja na računalniku, vendar ta pristop ne odpravlja možnosti pretvorbe digitalnih materialov v vrsto, ki je primerna za fizično kroženje. Z drugimi besedami, vse informacije iz računalnika se lahko prenesejo na trden nosilec. Najpogostejše orodje za to operacijo je tiskalnik. To je visokotehnološka naprava, ki jo lahko obravnavamo kot eno od komponent zunanjega perifernega dela osebnega računalnika. Glavni namen tiskalnika je prenos digitalnih informacij na papir ali poseben polimerni film. Vendar to ne omejuje njegove funkcije.


Namen in glavne naloge tiskalnika

Na današnjem trgu se redko pojavljajo modeli, ki opravljajo samo eno funkcijo tiskalnika kot tiskalni medij. Običajno gre za večnamenske naprave, ki opravljajo tudi operacije kopirnega stroja, optičnega bralnika in telefaksa. Druga stvar je, da je glavna in dodatna funkcionalnost optimizirana za računalniško tehnologijo in vedno manj opominja na tehnologijo izvajanja tradicionalnih strojev. Kaj torej naredi tiskalnik? Tudi uporabnik proračunske naprave lahko na kakovosten način natisne informacije o besedilu in prenese sliko iz papirnega medija v digitalni videz. Pravzaprav so to osnovne naloge, na katere je usmerjena ta tehnika. PomožnoMožnost se lahko zmanjša na možnost uporabe zaščitnih slojev na papirju (laminacija), knjiženja (ustvarjanje vezave) itd. Na tej stopnji razvoja se tiskalnik z optičnim bralnikom izboljša in ne na račun povečanja funkcionalnosti, ampak na značilnosti kakovosti tiskanja. Vendar pa razvijalci dajejo model in nove značilnosti v smislu organizacije procesa upravljanja. Da, uresničena je tehnologija brezžične komunikacije med tiskalnikom in računalnikom, moduli avtomatskega krmiljenja in drugimi inovativnimi razvoji.


Tiskalna enota

V standardni različici je tiskalnik majhen plastični blok, znotraj katerega tiskalnik dobavi tiskalnik. Fizično je delovni proces zagotovljen s črpalko za črnilo, tiskalno glavo, pogonskim mehanizmom in pritrdilnimi elementi. Ima lastno napravo za laserski tiskalnik, ki vključuje tudi LED trak. Takšni modeli delujejo po načelu fotokopiranja. Posebno mesto pri oblikovanju laserskih naprav je boben. To je aluminijasti cilinder, katerega površina je značilna povečana občutljivost na svetlobo. Glede na osvetlitev lahko ta enota spremeni električno upornost - to temelji na sposobnosti prenosa slike v takšni ali drugačni obliki zaradi laserske izpostavljenosti.
Ločeno mesto je tudi transferni trak in manifestacijski blok. V prvem primeru tračni element služi za risanje vmesnih slik iz različnih kartuš, povezanih z bobnomza barvo Izogibanje tej tehnološki fazi, mehanizmi za prenos podatkov o kakovosti prenosa tonerja in papirja. Poleg tega je za laserski tiskalnik naprave značilna bolj tehnološka izvedba tiskalne glave, ki je opremljena s stotinami aktivnih šob. To niso več linearni elementi za dobavo barve, temveč visoko natančna disperzija kapljic črnila.

Vrste tiskalnikov

Obstaja več kot ducat različnih vrst tiskalnikov, ki se razlikujejo po zasnovi in ​​v skladu z načelom delovanja. Najbolj pa se uporabljata inkjet, matrični in prej omenjeni laserski modeli. Te vrste tiskalnikov in njihov namen so v veliki meri povezane in podobne. Razvijalci različnih naprav imajo iste cilje - pridobiti visoko kakovost tiskanja pri najnižjih stroških in optimalni hitrosti. Osnovno klasifikacijo lahko imenujemo matrični tiskalnik. Doma je skoraj ne uporablja, vendar platformo takšnih modelov dal zagon za nadaljnji razvoj segmenta. Rezultat tehnološkega napredka je bil nastanek inkjet tiskalnika. Za ta stroj je značilna visoka hitrost dela, možnost tiskanja z barvnim črnilom in dostopna cena. Toda, z velikimi količinami, takšna naprava ne dela najbolje - vsaj njena uporaba za takšne potrebe bo stala več glede na stroške za potrošno blago. Laserski tiskalnik je lahko najboljša rešitev v različnih vidikih uporabe. Prednosti takšne naprave so visoka hitrost dela, stroškovna učinkovitost pri porabimaterialov in stabilno vzdrževanje kakovosti tiska. Vendar je princip matričnega tiskalnika, ki je pogojen z učinkom igličnih elementov, še bolj ekonomičen. Mimogrede, to je 24-igelni matriks, namesto laserskih tiskalnikov, ki so bolj verjetno vključeni v delo z uradnimi dokumenti. Toda za domačo uporabo je bolj primerno izbrati laserske modele.

Načelo delovanja opreme

Sedaj je treba izvedeti več o načelih delovanja tiskalnikov. Večina sodobnih naprav deluje zaradi tehnologije prenosa slik prek fotoobčutljivih elementov. To so lahko direktni laserski modeli in LED. Imajo veliko skupnega, delovni del pa se v enem primeru oblikuje z laserjem, v drugem pa z LED. V obeh napravah lahko uporabite različne pristope za prenos tonerja. Na primer, skupni tiskalnik z optičnim bralnikom, ki je uvedel dvokomponentni manifestacijski sistem. V tem primeru se delci črnila, namenjeni za premikanje v bobnu, ne zadržujejo samostojno na magnetni osi razvojnega bloka, temveč se držijo magnetnega razvijalca prašnega nosilca. Drugo načelo dela vključuje začetno mešanje delcev razvijalca in barve. Pri nemagnetnih modelih se uporaba sploh izvaja brez uporabe aktivnih dodatkov - to so tonomeri, ki delujejo na principih elektrostatike.
Postopoma se pojavlja v zgodovini, vendar, kot smo že omenili, se na nekaterih področjih še vedno uporabljajo modeli, ki delajo z nizi igel. To so klasični matrični stroji,ki jih poganjajo elektromagneti. Mehanski princip matričnega tiskalnika temelji na funkciji glave, ki se premika po posebnem vozičku in nadzoruje delo igel. Zadnji del barvnega traku na račun udarcev se oblikuje na delovni površini slike.

Značilnosti 3D tiskalnikov

Samo nekaj let nazaj je segment tiskalnikov dopolnil popolnoma nov razvoj - 3D naprava. Njegova naloga je ustvariti popolne izdelke v razsutem stanju, katerih parametri so nastavljeni v računalniku. V skladu s tem je namen tiskalnika te vrste bistveno drugačen. Če so tradicionalni modeli in laserske naprave usmerjeni v prenos besedilnih in grafičnih informacij, običajno na papirni nosilec, potem lahko v tem primeru govorimo o prenosu računalniškega modela v realnem smislu. Po velikosti takšni modeli pogosto ustrezajo običajnim tiskalnikom, vendar je njihova zasnova veliko bolj zapletena. Glavna delovna komponenta je tudi posebna glava, iz katere je izdelan sloj materiala. To je ekstruder, ki za razliko od iste matrice z iglami za tiskanje ne deluje s črnilom, ampak s plastiko. Običajno polimeri, ki se nanašajo na delovno območje šobe, tvorijo ciljni objekt. Mimogrede, v gradbeništvu se postopoma obvladuje industrijsko označevanje tiskalnika, ki lahko postavi majhne hiše. V orodju za hranjenje je naložena malta, po kateri jo naprava povzroči v posebnem zaporedju na razvojno mesto.

Kaj se uporabljapapir za tiskalnik?

Ena glavnih značilnosti potrošnega papirja za tiskalnik je velikost. Najpogostejši format je serija A. V mednarodnem standardu je ta ravnilo standardnih velikosti priporočljivo kot medij za normalno dokumentacijo. Če potrebujete papir za tiskalnik, ki se uporablja pri tiskanju, je priporočljivo uporabiti material serije B. Za ovojnice najpogosteje uporabljate formate C. Najpogosteje uporabljane domače in pisarniške aplikacije so listi A4. Tudi papir je značilen po takšnih lastnostih, kot sta gostota in svetlost. Glede na gostoto se določi z maso ene površine listne površine. Na primer, vrednost 80 g /m2 se lahko imenuje optimalna. Papir z nižjo gostoto se lahko preprosto obreže, večji listi pa morda ne bodo prestali. Če se tiskalnik uporablja za tiskanje pomembnih uradnih dokumentov, je treba upoštevati svetlost papirja. Določa ga odstotek - najvišja kakovost je bel papir s faktorjem svetlosti 100%. Toda stane več, zato se navadni uporabniki pogosteje obračajo k e-poštnim sporočilom s 80-90% parametrom svetlosti.

Delovanje tiskalnika

S tiskalnikom lahko delate le, če je pravilno nameščen. Naprava mora biti nameščena na ravno površino, hkrati pa mora ohraniti stabilnost. Upoštevati je treba, da lahko nekateri modeli med delovanjem močno vibrirajo, zato je stabilnost podnožja zelo pomembna. Neposredno upravljanje funkcijNaprava je izvedena s pomočjo plošče, na kateri so gumbi. Lahko je tradicionalna mehanska tipka in tipka na dotik. Proizvajalci praviloma označujejo vsak gumb s simbolom, ki ustreza eni ali drugi operaciji. Oprema se lahko uporablja tako v načinu neodvisne naprave kot v obliki omrežne komponente. V drugem primeru morate poznati naslov omrežnega tiskalnika, ki je vnesen v sistem. Če želite to narediti, morate funkcije tiskalnega opravila nastaviti prek možnosti konfiguracije strojne opreme. Na listu papirja bo prikazan omrežni naslov in druge pomembne informacije o določeni napravi.

Vzdrževanje opreme

Preverjanje stanja delovanja tiskalnika je pomembno z vidika ohranjanja optimalnega delovanja njegovih funkcij. Ne glede na to, kakšen je glavni namen tiskalnika, je priporočljivo, da ga ne pustite dlje časa brez dela. Vsaj enkrat tedensko mora tiskalnik z navadnim curkom natisniti 1-2 strani. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost sušenja črnila, kar bo povzročilo resne mehanske težave. Poleg tega je pomembno preprečiti vsa možna tveganja za onesnaženje telesa, zlasti prah, ki lahko prodre v odgovorne funkcionalne dele tiskalnika.
Večina sodobnih modelov je opremljena z avtomatskimi nadzornimi in diagnostičnimi sistemi za delovno opremo. Preko nastavitev lahko uporabnik oceni stanje šob, njihovo čistost in pripravljenost za delo. Če za tiskalnik uporabljate kakovostno in primerno velikost papirja,potem se bo tudi podaljšal rok uporabe. Običajna napaka lastnikov istih brizgalnih modelov je uporaba papirja za laserske naprave. V takih primerih obstaja tudi nevarnost zamašitve delovnih glav, kar neizogibno pomeni potrebo po popravilu.

Priljubljeni modeli tiskalnikov

V segmentu brizgalnih tiskalnikov za dom je ena najboljših rešitev danes modifikacija Canon PIXMA G1400. Naprava po standardih proračunskega razreda ni najcenejša, vendar je ta odtenek izravnan s kakovostjo naprave. Za 9 tisoč rubljev. možno je računati na uravnotežen sistem oskrbe z barvami v neprekinjenem načinu, kot tudi vredne značilnosti tiskanja fotografij. Med cenovno ugodnimi laserskimi modeli je izdan SP 150w iz Ricoha. Naprava je kompaktna, optimizirana z dizajnom in ergonomskimi izboljšavami - na primer police za shranjevanje listov. Če potrebujete tiskanje na tiskalniku v smislu strokovnega trenutnega dela, lahko upoštevate linijo Kyocera. Podjetje ponuja modele visoke tehnologije, posebej za produktivno delo v pisarni. Predvsem FS-9530DN zagotavlja visokokakovostno tiskanje, kar vam omogoča bistveno varčevanje s črnilom. Res je, da ta model stane približno 100 tisoč.

Zaključek

Poenostavitev fizičnih operacij s tiskalniki je ena glavnih smeri razvoja tiskarske opreme. Da, sredstva za interakcijo z napravo in uporabnikom ter računalnikom so izboljšana. Kar zadeva tehnično polnjenje, je tudi izboljšanje učinkovitosti - to veljadelovnega vira in njegove učinkovitosti elementne osnove. Toda v bistvu se sodobni tiskalnik za tiskanje ne spremeni. Lahko rečemo, da je uvedba laserskih in svetlečih diodnih komponent tiskanja postala zadnja in najuspešnejša faza razvoja te tehnologije v zadnjih letih. Proizvajalci obvladajo druge načine za izvajanje funkcionalne opreme, vendar je proizvodnja hitrejša, eksperimentalni ali visoko specializirani izdelki, ki ne morejo tekmovati z isto lasersko opremo na širokem trgu.

Sorodne publikacije