Kaj je črtna koda?

Črtna koda je majhna slika vrstic (palic) in vrzeli, ki so priložene maloprodajnim predmetom, identifikacijskim karticam in poštnim pošiljkam za identifikacijo določenega izdelka, osebe ali lokacije. Koda uporablja zaporedje navpičnih črt in presledkov, ki predstavljajo številke in druge znake. Črtna koda in črtna koda sta sinonima. Simbol kode običajno sestoji iz več delov: izvirnega simbola, podatkovnih simbolov (vključno z neobveznim kontrolnim znakom), končnega znaka.


Kaj je črtna koda? Opredelitev

S tehničnega vidika je črtna koda strojno berljiva oblika informacij na skenirani, vizualni površini. Pogosto se imenujejo tudi kode UPC. Črtna koda se bere s pomočjo posebnega optičnega bralnika, ki podatke odnese neposredno iz njega. Nato se informacije prenesejo v bazo podatkov, kjer jo je mogoče registrirati in slediti. Merchandisees in druga podjetja morajo plačati letno pristojbino organizaciji, imenovani UCC ali Board, z isto kodo, ki nato ustvari posebne črtne kode, ki so specifične za to podjetje. Vsako število ima poseben pomen in pogosto se te številke dodajajo, množijo in delijo v nekatere formule, ki personalizirajo podatke. Črtna koda je zelo uporaben izum za ohranjanje točnih informacij o zalogah, cenah in drugih pomembnih poslovnih podatkih.

Ustvarjanje podatkov

Uporabljajo se različna števila različnih generatorjev črtne kodekombinacije števil in stolpcev. Nekateri veliki proizvajalci bodo imeli daljše število. Vsaka številka črtne kode ima svoj pomen. Na primer, če se število začne z 0, potem je to standardna številka UPC. Če se začne z 1, potem je to, kar se imenuje "naključna teža" in pomeni, da bo cena predmeta odvisna od njene teže. To pravilo velja za skupine proizvodov, kot so meso, sadje ali zelenjava. Če se začne s številko 3, je to zdravilo. Obstaja več drugih različic številk in vsaka od njih nosi nekaj informacij. Če je uporabljen kupon, ki ima črtno kodo, informacije preidejo skozi sistem, ki povezuje ta kupon in njegovo vrednost s predhodno preverjenim predmetom, nato pa se znesek samodejno odšteje. Črtne kode naredijo naše življenje veliko bolj učinkovito in nakupi so veliko hitrejši.


Bralne naprave

Bralnik črtnih kod se uporablja za branje informacij. Trstnik uporablja laserski žarek, ki je občutljiv na odboje od debeline črte, prostora in spremembe. Čitalnik pretvori reflektirano svetlobo v digitalne podatke, ki se posredujejo računalniku za takojšnje ukrepanje ali shranjevanje. Črtne kode in bralci se najpogosteje pojavljajo v supermarketih in trgovinah na drobno, vendar so na drugih področjih našli veliko različnih uporab:
 • inventar v maloprodajnih trgovinah;
 • preverjanje knjig iz knjižnice;
 • nadzor proizvodnje in prevoza;
 • Terminali za vstop na delo;
 • odkrivanje bolnišničnih pacientov;
 • tabeliranje rezultatovdirektna pošta.
  Za označevanje čebel, ki se uporabljajo v raziskavah, so bile uporabljene zelo majhne črtne kode in matrične kode. Reuters se lahko priključi na računalnik (kot ga pogosto najdemo v nastavitvah prodajaln) ali se dostavi ločeno in prenosno. V tem primeru shranijo podatke, ki jih berejo, dokler se podatki ne prenesejo v računalnik.

  Standardizacijski sistem

  Ni enotne standardne črtne kode. To je posledica dejstva, da obstaja več različnih standardov za črtne kode, ki se imenujejo simboli, ki služijo različnim namenom, industriji ali geografskim potrebam. Od leta 1973 je Unique Product Code (UPC), ki jo je urejal Svet iste kode (podružnična organizacija), zagotovil generator črtnih kod, ki jih uporablja večina trgovcev na drobno. Evropski sistem številčenja (EAN), ki ga je razvil Joe Woodland, izumitelj prvega sistema črtne kode, je dodal dodatne par številk in se pogosto uporablja.

  Vrste črtnih kod

  POSTNET je standardna črtna koda, ki se v Združenih državah uporablja za poštne številke v množični pošti. Spodaj so navedeni najpogosteje uporabljeni standardi:
 • Standardna uporaba črtne kode - edinstvena koda izdelka (UPC), maloprodajne prodajalne za preverjanje prodaje, inventar;
 • šifra 39 (oznaka 3 od 9) - identifikacija, popis in sledenje pošiljk POSTNET, kodiranje poštnih številk;
 • Evropska številka artikla (EAN) je podskupina UPC, ki to omogočavnesite dodatne številke za identifikacijo države;
 • Japonska številka izdelka (JAN) - podobno EAN, ki se uporablja na Japonskem;
 • Bookland - na podlagi številke ISBN, ki se uporablja za kritje knjig;
 • ISSN - Uporablja se v revijah zunaj Združenih držav;
 • koda 128 - se uporablja namesto kode 39, ker je bolj kompaktna;
 • Interleaved 2 of 5 - uporablja se v sektorju ladijskega prevoza in skladiščenja;
 • Codabar - Federal Express, v knjižnicah in bankah krvi;
 • MICR (prepoznavanje znakov z magnetnimi črnili) - posebna pisava, ki se uporablja za bankovce za preglede;
 • OCR-A - Oblika optičnega prepoznavanja znakov, ki se uporablja za prevleke knjig za osebo za branje oznak ISBN;
 • OCR-B se uporablja za branje človeške različice črtnih kod UPC, EAN, JAN, Bookland in ISSN ter za neobvezne berljive številke s kodo 39 in izmenično 2 od 5 znakov;
 • Maxicode - ki ga uporablja United Parcel Service;
 • PDF417 - Nova dvodimenzionalna vrsta črtne kode, ki lahko kodira do 1108 bajtov informacij, ki se lahko stisnejo, je podatkovna datoteka (kar pomeni PDF).
 • Tehnične značilnosti

  Skenerje je mogoče povezati z računalnikom prek serijskih vrat, tipkovnice ali vmesniške naprave. Čitalnik deluje tako, da usmerja žarek skozi črtno kodo in meri količino odbite svetlobe. Temne palice odražajo manj svetlobe kot vrzeli med njimi. Skener pretvarja svetlobno energijo v električno energijo, kinato pretvori v dekodirne podatke in preusmeri v računalnik.

  Vrste bralcev

  Kaj je črtna koda, smo ugotovili. Koliko tipov skenerjev imate? Obstaja pet glavnih tipov bralcev - ročnih naprav, skenerjev slotov, optičnih bralnikov za polnjenje (CCD), skenerjev slik in laserskih skenerjev. Ročni bralnik je najpreprostejši čitalnik črtne kode. Ne vsebuje gibljivih delov in je znana po svoji trajnosti in nizkih stroških. Vendar pa je ta vrsta bralcev lahko za uporabnika neprimerna, saj mora ostati v neposrednem stiku s črtno kodo, držati se pod določenim kotom in se gibati po površini z določeno hitrostjo.
  Čitalnik črtnih kod ostane mirujoč in element črtne kode se ročno razteza skozi režo. Skenerji slotov se običajno uporabljajo za skeniranje črtnih kod na osebnih izkaznicah.

  Inovativni bralniki

  CCD Skener ima boljše območje branja in se pogosto uporablja v maloprodaji. Praviloma ima CCD optični bralnik vmesnik tipa pištole in ga je treba hraniti največ centimeter od črtne kode. Ob skeniranju črtne kode se izvede več meritev, da se zmanjša verjetnost napak. Slaba stran CCD optičnega bralnika je, da ne more prebrati črtne kode, ki je širša od njene vstopne meje.
  ​​Skener slik, imenovan tudi bralnik fotoaparatov, uporablja majhno video kamero za zajem slike in nato za razlaganje uporablja napredne tehnike za digitalno obdelavo slik. Naprava lahko bere črtno kodopribližno 3 do 9 palcev in je običajno cenejši kot laserski skener.
  Laserski skener, ročni in stacionarni, uporablja sistem zrcal in leč, da napravi omogoča branje podatkov ne glede na orientacijo in lahko bere podatke do 60 centimetrov. Da bi zmanjšali verjetnost napak, lahko lasersko skeniranje opravi do 500 skenov na sekundo. Posebni laserski skenerji velike razdalje lahko berejo črtne kode do 10 metrov.

  Sorodne publikacije