Dwm.exe - Kaj je to? Opis, nasveti za uporabo

Veliko uporabnikov, ki se soočajo s problemom delovanja sistema, zaženejo upravitelja opravil v operacijskem sistemu Windows in ugotovijo, da storitev dwm.exe nalaga procesor. Ta proces porabi veliko sredstev in povzroči veliko vprašanj neizkušenim uporabnikom. Torej, kaj je dwm.exe delaš? Pri opravljanju kakršnih koli nalog je to delovalo in ali je virus?

Dwm.exe - Kaj je to?

Desktop Window Manager je okno za nadzor postavitve operacijskega sistema Windows, ki prikazuje vse vizualne vidike v sistemu Windows: preglednost oken, miniaturne ikone v opravilni vrstici, 3D vizualizacija in podpora za zaslon z visoko ločljivostjo.
V prejšnjih različicah operacijskega sistema je bil proces imenovan DCE (namizni računalnik). Pri odgovoru na vprašanje: "Proces dwm.exe - kaj je to in za kaj teče?" Najoptimalnejši odgovor je: "To je okenski upravljalnik za Windows Vista, kot tudi OS različice 7 do 10, ki vam omogoča uporabo strojnega pospeševanja za vizualizacijo grafičnega vmesnika" .

Zgodovinska referenca

Dispečer je bil prvotno ustvarjen, da bi omogočil uporabo novih funkcij, kot je Windows Aero, kar je omogočilo uporabo učinkovitih preglednosti, tridimenzionalno preklapljanje oken in številne druge vizualne zmogljivosti. DWM je prav tako del sistema Windows Server 2008, vendar zahteva izkušnje z namizjem in združljive gonilnike grafike.


Dwm.exe - Kakšen je proces in kako deluje?

Namesto programov, ki prikazujejo njihove zasloneNeposredno na zaslonu DWM zapiše sliko okna v določeno pomnilniško celico. Operacijski sistem nato ustvari splošen, preveden in predogled oken, preden jih pošlje v monitor. Operacijski sistem lahko sestavi in ​​prikaže vsebino vsakega okna. DWM omogoča dodajanje učinkov (preglednost, animacija).

Arhitektura

Upravitelj namizja je storitev predogleda. Postavlja se vprašanje: "Arhitekturna rešitev dwm.exe - kaj je to?". Značilnosti storitvene specifikacije pomenijo, da ima vsak program vmesni pomnilnik, v katerega se zapisujejo podatki. Nato DWM združi medpomnilnik vsakega programa v končni sliki. Za primerjavo, Windows XP ali starejše različice operacijskega sistema Windows XP (ali Vista in Windows 7 z operacijskim sistemom Windows Aero so izklopljene) imajo en vmesni pomnilnik, v katerem so zapisani vsi programi.

Izvajanje v različnih različicah operacijskega sistema Windows

DWM deluje drugače, odvisno od lastnosti operacijskega sistema (Windows 7 Vista) in različice uporabljenih gonilnikov grafike. V operacijskem sistemu Windows 7 storitev beleži programski vmesnik v video pomnilnik, tudi če je program grafičnega vmesnika naprave (GDI). To je posledica dejstva, da Windows 7 podpira omejeno strojno pospeševanje za GDI, ne da bi moral shraniti kopijo vmesnega pomnilnika v sistemski pomnilnik, tako da ga lahko procesor zapiše. V operacijskem sistemu Windows Vista je povezovalec zagnal storitev, ki jo je uporabnik lahko izklopil, kar je omejilo delovanje vseh vizualnih učinkov. Začenši z različico 7 je DWM postal sestavni del operacijskega sistema, kar je pomembno za izvajanje grafičnega uporabniškega vmesnika.

Upravljanje procesov

KdajPrvič se uporabnik prvič srečuje z izdelovalcem oken, vpraša: "Dwm.exe - kaj je in ali ga lahko onemogočim?" To v sodobnih različicah operacijskega sistema Windows 8 in 10 je nemogoče, saj je storitev globoko integrirana v operacijski sistem in optimalno upravlja z viri, ki ne vplivajo na kritično hitrost osebnega računalnika.

Vpliv na vire

DWM uporablja minimalno količino vseh virov PC. Preprost primer: V sistemu je več aktivnih aplikacij, vključno z brskalnikom Google Chrome z več desetimi zavihki. Tudi v tem primeru storitev postavitve porabi manj kot 1% virov CPU in približno 60 MB RAM-a. To je polna obremenitev. Praviloma, če obstajajo "skoki" intenzivnosti virov, se hitro vrnejo v normalno stanje. Če vidite, da DWM uporablja večjo količino pomnilnika ali nadzor procesorja od privzetega, naredite nekaj od tega:
  • Preverite, ali je v napravi nameščen posodobljen gonilnik grafične kartice ali vgrajena grafična kartica. DWM prerazporedi veliko dela na vaš grafični procesor, da zmanjša obremenitev procesorja.
  • Preverite, ali vaš računalnik vsebuje zlonamerno programsko opremo. Nekatere vrste virusnih programov povzročajo zrušitve pri delu oblikovalca.
  • Ali je virus?

    Storitev dwm.exe je uradna komponenta operacijskega sistema. Lahko pa pride do situacije, ko virus zamenja dejanski proces z okuženo izvršljivo datoteko. Če želite biti prepričani, da je vse v redu, morate preveriti lokacijo datoteke. V upravitelju opravil kliknite proces Windows Desktop Manager inizberite možnost »Odpri datoteko«. Če se datoteka nahaja v "WindowsSystem32", ste lahko prepričani, da je to proces, ki ne temelji na virusu.

    Sorodne publikacije