Viscomut: načelo dela, značilnosti in značilnosti

Zasnova avtomobila ima veliko različnih sistemov in mehanizmov. Mnogi poznajo podrobnosti vzmetenja, menjalnika, pogonskih elementov (grmičevje, polpriklopnike itd.). Toda malo ljudi ve o takem mehanizmu, kot je viscomfta. V našem današnjem članku bomo upoštevali načelo njegovega dela. Te informacije bodo koristne za vse motoriste.

Opredelitev

Torej, kaj je to? Viskozna spojka je samodejni mehanizem za prenos navora. Podobno se zgodi s pomočjo posebne tekočine v ohišju.
Poleg tega ima viskozna spojka nabor modelov. O napravah izdelka bomo govorili malo kasneje. Medtem preučite področja njene uporabe.

Kje se uporablja?

Skupaj je mogoče ločiti dve glavni področji, na katerih se uporablja Viscomut. Načelo delovanja omogoča uporabo:
 • polni pogon na crossover. Ni skrivnost, da sodobni džipi niso povsem zakoniti. Inženirji so zato, da bi aktivirali drugo os, uporabili viskomfort. Načelo njegovega delovanja vam omogoča samodejno aktiviranje drugega para koles pri zaviranju glavnega, vodilnega. Viscomut je manj sprejemljiva izbira kot elektromehanska, vendar je cena precej cenejša. Glede na to je tak sistem polnega pogona na 70% vseh terenskih vozil.
 • Sistem hlajenja motorja. Dober primer tega je fanfare fanovhlajenje MAZ. Načelo njegovega dela se ne razlikuje od prejšnje različice. Ta spojka še vedno prenaša navor z viskozno tekočino znotraj. Edina stvar je, da vsa energija ne gre na zadnji most, temveč na vrtenje lopatice ventilatorja. Zahvaljujoč ustvarjanju zračnih tokov je boljši hladilni in hladilni radiator, obrnjen proti njemu. Enako načelo velja za fanove KamAZ in Krazu. In vzame energijo sklopke iz ročične gredi. Hitreje se vrti, debelejša tekočina postane in ventilator hitreje vstopi v sklopko. Toda takšno načelo hlajenja ventilatorja velja za zastarelo. Zaradi tega vsi sodobni avtomobili in tovornjaki uporabljajo električni ventilator z DTOZH (temperaturni senzor hladilnega sredstva). Katere so slabosti viscomet kamaz? Načelo njegovega delovanja je, da se lopatice vrtijo ne glede na temperaturo motorja. To je še posebej slabo pozimi. Motor je težko zbrati temperaturo in se dodatno ohladi ohlajen. To je postal razlog za zamenjavo viscomethe z električnimi ventilatorji.
 • Kaj je tekočina znotraj?

  Pred tem smo opozarjali, da je načelo delovanja viscomforta (vključno s popolnim) temeljilo na spremembi viskoznosti tekočine v telesu. Kot tak se uporablja silikonska tekočina. Kakšne so njegove značilnosti? Ima zanimive lastnosti: če se ne segreva in se ne meša, ostane v tekočem stanju. Ampak morate samo povečati temperaturo in jo premešatiraztegne in postane viskozna (podobno kot zamrznjeno lepilo). Ko se število vrtljajev plošč zmanjša, se tudi njegova gostota zmanjša. Material je spet tekoč.
  Priklapljanje brez elektronike. Ni senzorjev in dodatnih žic. In to odklopi takoj, ko je avto začel iti na ravno asfaltno cesto.

  Možnosti gradnje

  Doslej obstajajo dve vrsti modelov viskoznih sklopk:
 • Z zaprto hermetično telo. V takem primeru je načelo delovanja viskoznega sklopa podobno delovanju hidrostransformatorja v avtomatskem menjalniku. V notranjosti ohišja sta dve turbini z rotorji. Ena stoji na gredi, druga na vodilni. Tudi ohišje je napolnjeno s silikonsko tekočino. Ko se gredi vrtijo z isto frekvenco, je gostota minimalna. Toda takoj, ko se avtomobil začne vrteti, turbina začne mešati tekočino. In tako, dokler se ne razširi in ne postane trdno. Nato vstopi v sosednjo sosednjo turbino. V praksi je to vidno na vrtljivih kolesih na drugi osi. Ko se avto umakne iz umazanije ali snežnega ujetništva, se bo frekvenca vrtenja rotorjev ujemala in gostota tekočine bo minimalna. Navor v tem primeru se prenaša samo na eno pogonsko os.
 • S skupino ploščatih diskov. To kaže na delo na podobnem načelu. Vendar pa se namesto rotorjev uporablja tukaj niz ploščatih diskov. Običajno se je taka shema izvajala na sklopkah ventilatorja hladilnega ventilatorja, vendar se pojavlja tudi nacrossover kot ključni element, ki vključuje polni pogon. Takoj, ko se pogonska os začne vrteti, se tekočina interno premeša. Njena temperatura se prav tako povečuje. Zato se zgosti in se navor prenese na pogonsko os avtomobila.
 • Vir

  Obe različici modelov sta precej zanesljivi. Ob pravilni uporabi vidni vir do 300-400 tisoč kilometrov. Kaj pomeni "pravilna uporaba"? To pomeni delovanje sklopke brez pregrevanja. Nemogoče je dolgo časa nihati na enem mestu. To poslabša lastnosti delovne tekočine.

  Koristi

  Kakšne so koristi takega mehanizma? Treba je omeniti nekaj glavnih prednosti:
 • Enostavnost oblikovanja. V notranjosti je le nekaj elementov. To so diski (ali turbine) in delovna tekočina.
 • Trajnost. Telo telesa lahko vzdrži pritisk do 20 atmosfer.
 • Praktičnost. Spojka je zelo iznajdljiva in je zasnovana za celotno življenjsko dobo avtomobila.
 • Opozoriti je treba, da lahko tak sistem polnega pogona deluje ne le na blatu, ampak tudi v snegu in v ledenih razmerah. To daje dobre lastnosti prehodnosti brez mehanskih trdih ključavnic.

  Slabosti

  Razmislite na hrbtni strani medalje. Med slabostmi je treba omeniti nizko popravljivost. V primeru loma se viskozna spojka popolnoma spremeni. Z gospodarskega vidika to ni povsem donosno - upoštevajte povratne informacije.


  Velika pomanjkljivost spajanja je pomanjkanje linearne odvisnosti od spajanjapolni pogon. Pogonske osi med vožnjo izven ceste ni mogoče predhodno priključiti. Vklopi se le, ko je avto že sedel na trebuhu. Zato ne moremo reči, da je viscomuth popolna zamenjava klasične blokade in "poštenega" polnega pogona. Mehanizem služi le kot pomožni element, ki omogoča, da avto pobegne iz pasti svetlobe. Naslednja pomanjkljivost je zmanjšanje zračnosti vozila. Ko prehodite luknje, se lahko dotaknete telesa mufta na tleh. Sam prenos navora na zdrsu bo nepopoln. Kot kaže praksa, se na pogonski osi ne prenaša več kot 80% moči.

  Drug minus je ranljivost zaradi pregrevanja. Dolgo časa ne moreš delati. Največ 30 sekund. Pregrevanje tekočine v notranjosti vodi do popolne odpovedi elementa. Zato SUV-ji, opremljeni s takšnimi sklopkami, ne bodo primerni za terensko tekmovanje.

  Zaključek

  Tako smo ugotovili, kaj je viskozna spojka in kako deluje. Če se je prej uporabljal zgolj za delovanje hladilnega ventilatorja, je zdaj opremljen s skoraj vsakim SUV. Rešuje, ko se premika po zasneženih ali močvirnatih terenih. Toda za oblikovanje, ki traja dolgo časa, morate vedeti, kako ga uporabljati pravilno.

  Sorodne publikacije