Kratek pregled fotoaparata "FED"

Kamera "FED" je kamera, ki je bila priljubljena v Sovjetski zvezi. Pod to blagovno znamko je bila izdana prva naprava. Pogosto so ga potrošniki imenovali "FED-1", vendar uradno ta oznaka ni bila uporabljena. Prilagoditev je bila izvedena od 1934 do 1955.

Malo o fotoaparatu

je izdal prvo generacijo kamer "FED" od leta 1934 do sredine 50-ih. Po tem je zamenjal fotoaparat "FED-2". Pod imenom prve generacije (brez številčenja) je bilo veliko različnih kamer, ki so se med seboj razlikovale po nepomembnih podrobnostih. Ta naprava se šteje za kopijo Leica II nemškega izvora. Polkna je nastala iz zaves, ki so bile prej gumirane. Samosprožilec in sinhronizacija nista na voljo.


Spremembe

Kamera "FED" je bila izdana v več spremembah. Kakšne so njihove razlike? Uporabljene so bile različne tehnologije premazov, različno izdelani napisi in spremenjene konfiguracije delov. Zaradi te raznolikosti se zbiralci že dolgo rojevajo nedvomno zanimanje za ta model.

Težava brez kroženja

Leta 1933 je bilo ročno ustvarjenih 30 kamer, ki so imele fiksni merilnik razdalje. Toda v seriji teh naprav ni dobil. Ob istem času, v obratu Leningrad je bil ustvarjen "Pioneer" - fotoaparat podobne zasnove. Sredi pomladi 1934 je bila izdana stranka za 500 kamer. Bili so kopija Leice II, kot je FED. Malo kasneje, še en podoben dizajn, imenovan "FAG"je bil sproščen v prodajo. Stranka je bila sestavljena iz 100 kosov, proizvodnja pa je bila postavljena v Moskvi.


Vojna in sprostitev

Fotoaparat "FED" je bil sprva izveden v tovarni Harkov, vendar je bila zaradi začetka vojne dokumentacija prenesena na transporter v Krasnogorsku. Produkcija se je nadaljevala do leta 1948. Začetek prodaje kamere "Zorky". Bila je popolna kopija "Theod", ki je bila sproščena v predvojnem času. Prve kopije so bile imenovane enako kot predhodniki. Edina razlika je bila, da je bil uporabljen tudi logotip obrata. Do leta 1949 je bilo uporabljeno kombinirano ime "FED 1948 Zorky". Od naslednjega leta se je ime zmanjšalo na "Zorky".

Namesto zaključka

se veliko zanima, koliko stane kamera "FED". Treba je opozoriti, da prvi model ni zelo drag. Pogosto se prodaja po ugodni ceni, kar kupcu omogoča, da se pogaja. Povprečna cena je približno 1 tisoč rubljev, če kupite model na različnih dražbenih mestih. Taki modeli fotoaparatov so veliko dražji.

Sorodne publikacije