Ergonomska tipkovnica: opis, specifikacije, fotografije in pregledi

Nenavadno je, da pa dolga življenjska doba trga za manipulatorje za osebne računalnike ostaja model, ki se ne razlikuje zelo dobro od ergonomije. Pojavila se je na policah sledilne kroglice, ki so bolj koristne za zdravje sklepov, ni povzročila agitacije in ostala praktično neopažena. Približno ob istem času so bile prikazane tako imenovane "zlomljene" ali ergonomske tipkovnice. Na žalost množični uporabnik ni cenil novih izdelkov zaradi potrebe po ponovnem učenju in prilagajanju novemu dodatku.

Sedanji sindrom plaž - tunel

Večina uporabnikov osebnih računalnikov zaznava sindrom tunelov kot enega od načinov zastraševanja. Krivica tega je očitno pomanjkanje kakovostnih ruskih raziskav na tem področju. Bistvo bolezni je v zgoščevanju ligamenta in kite karpalnega predora in kasnejšem kranialnem mediastinalnem živcu, kar je povezano s stalnim dinamičnim in monotonim obremenitvijo. Ta učinek lahko zmanjšate tako, da sledite osnovnim pravilom ergonomije: krtačo in podlaket postavite na isto linijo.


Utrujenost in boleča čustva se najpogosteje izražajo po dolgotrajnem delu na računalniku in nepravilnem postavljanju rok. Pri oblikovanju ergonomskih manipulatorjev se temu izognemo, pri izbiri tipkovnice pa je potrebno paziti na prisotnost posebne podpore za roke, zaradi česar se ščetka in podlakti nahajata naeni ravni Pri delu z miško je priporočljivo uporabljati voziček pod zapestjem, čeprav ni posebej udoben. Uporaba ergonomskih tipkovnic izboljšuje stanje, vendar ne odpravlja morebitnih kršitev.

Razvrščanje tipkovnic z ergonomijo

Tipkovnice, ki so danes na voljo, so razdeljene v štiri podskupine:
 • pod-zdrave ali redne tipkovnice.
 • Zdrava. Standardne tipkovnice, razdeljene na dve področji simbolne cone. Imenuje se tudi "zdrobljen".
 • Zdravo. "Broken" tipkovnica s središčnim delom in prerazporejenimi ključi. Desni in levi del sta običajno simetrični, vendar ne v vseh modelih. Oblika tipkovnice omogoča udobno namestitev rok pri tiskanju.
 • Zdravo. Posebne simetrične ergonomske tipkovnice.
 • Tipkovnice druge skupine, razdeljene na dve coni, glede na značilnosti ergonomije, so učinkovite, vendar se praktično ne razlikujejo od standardov na funkcionalnih področjih na desni strani. V takih modelih je asimetrična funkcionalna particija.


  Simetrične tipkovnice sledijo parametru "pot prsta" ali "pot poti": na primer, za desno je preskusni parameter razdalja od leve puščice do tipke "J". Pri standardnih tipkovnicah je ta razdalja 150 mm, pri ergonomskih tipkovnicah vhodne ravni 140 mm pa je zasnova posebnih modelov zasnovana tako, da so vsi intervali minimalni.

  Tipkovnica

  Računalniške tipkovnice so opremljene s standardnim gumbom, ki omogočazanesljivo delovanje za do 5 milijonov klikov. Življenjska doba tipk v dragih modelih se nadaljuje do 50 milijonov klikov zaradi uporabe elementov z zlato ali kovinsko razpršitvijo.
  Za standardne računalniške tipkovnice se uporablja standardni gumbni mehanizem, ki zagotavlja zanesljivost delovanja v razponu od 1 do 5 milijonov klikov. V dragih rešitvah je bil ta mehanizem izboljšan zaradi uporabe elementov s kovinskim ali celo zlatim pršilom, ki "življenjsko dobo ključa" podaljša na 50 milijonov klikov.

  Rusifikacija simetričnih tipkovnic

  Kakšna je razlika med ergonomsko tipkovnico in običajno tipkovnico? Priročnost: Takšni manipulatorji naredijo tiskanje lažje, vendar neobičajno za tiste, ki uporabljajo tipko "Del" za vnos vejice. Težava z vejico v takšnih modelih je rešena z rekonfiguriranjem s posebnimi programi ali s preoblikovanjem uporabnika.

  Kako izbrati tipkovnico?

  Nakup dragega manipulatorja ni rešitev za večino težav. Pristojna organizacija delovnega mesta, redna gimnastika in ergonomska tipkovnica z podzapaystniki vam omogočajo, da se izognete težavam z zapestji. Na primer, priljubljene računalniške mize z zložljivimi policami pod tipkovnico se ne priporočajo za uporabo, ker so v smislu ergonomije nepravilne. Med delom, zlasti - hitro tiskanje, takšne police začnejo vibrirati, kar lahko povzroči prekomerno napetost rok. Ergonomske "lomljene" tipkovnice so optimalen način za učenje tehnologije slepega tiska.Če sledite takšni tehnologiji ni načrtovano, je bolje kupiti le ergonomsko izboljšan model.
  Pri izbiri tipkovnice je ena od osnovnih zahtev prisotnost navpičnega dviga v sredini modela - podpora za roke. V najboljših ergonomskih tipkovnicah so vrstice gumbov valovito glede na položaj, ki ga zasedajo prsti. Ne smemo spregledati ključnega mehanizma. Ko je standard določen določeno število klikov - na primer, 5 milijonov. Uporaba dodatnih mehanizmov je nujno navedena v opisu ergonomske tipkovnice. Ker večina ergonomskih in simetričnih tipkovnic ponuja nenavadno razporeditev tipk, so izbrane predvsem zaradi enostavnosti uporabe. Tipke, ki se uporabljajo v ruski tipkovnici, se praktično ne uporabljajo v angleščini, zato se bodo po pridobitvi ergonomskega modela morale prilagoditi.

  Cherry tipkovnice

  Prva ergonomska "zložljiva tipkovnica" je bila nemški model Cherry Ergo z pozlačenimi kontakti, mehanskimi ključi in nastavljivim kotom za pritrditev delov konstrukcije, vendar je na prvem mestu za to tipkovnico zaradi pomanjkanja povpraševanja in danes v liniji Cherry ni klasičnih ergonomskih manipulatorjev Toda tako dragi modeli so obilni, samo njihova cena se poveča s pomočjo brezžičnega vmesnika, originalne barvne palete in bralnikov pametnih kartic, ki vam omogočajo vstop v operacijski sistem. Cherry tipkovnice iniytsi je treba posebno pozornost nameniti poceniklasični modeli - pol-mehanski G81-3000 LUNRB-0 z multimedijskimi tipkami in mehanskim G80-3000 HPMRB s 100.000 milijoni klikov.

  Blagovna znamka Cherry je priljubljena med tistimi, ki imajo raje ergonomske tipkovnice z značilnostmi mehanskih ali polmehanskih modelov. Podjetje je specializirano za podobne manipulatorje, čeprav se za nekoga zdijo preglasni.

  Microsoft

  Microsoft ni zaostajal za Cherry, ker je izdal svojo ergonomsko tipkovnico - Microsoft Natural Keyboard, ki je uvedla "ukrivljeno" oblikovanje računalniške opreme. Do danes je ta model še vedno eden najbolj priročnih in ne izgubi svoje priljubljenosti. Edina slabost ergonomske tipkovnice je majhna tipka Enter za preglede. Visoka cena pa ni presenetljiva: Microsoft si vzame lastno proizvodnjo opreme.

  BTC

  Behavior Tech Computer uporablja širok spekter računalniških tipkovnic, med katerimi je le nekaj ergonomskih. Izveden v minimalističnem dizajnu, BTC 8110W ni računal na navpično vrsto ključev v centru in velja za najboljšo možnost za tiste, ki nameravajo začeti delati z "ukrivljenimi" modeli. Razporeditev glavnih gumbov pa je zelo izvirna: dve vrsti funkcij, z levo pa dodatna kombinacija puščic, na vrhu - gumbi Ins /Del in tipke flip. Ta postavitev ima svoje prednosti in razliko med ergonomsko tipkovnico in običajno, bolj kompaktno in priročno, vendar je treba navaditi, da pokvari vse vtis. Dodatne puščiceposegate v tipkanje in ne pomagate pri upravljanju računalnika in programov: preprosto jih zamudite namesto Shift. Multimedijske tipke nimajo modela, vendar so standardni gumbi za vklop in zadrževanje računalnika še vedno na svojem mestu.

  Modeli BTC 8120 in BTC 8190

  Razporeditev 8120 se ne razlikuje od prejšnjega modela, v drugi pa je popolnoma nasprotna. Edina danes na voljo tipkovnica, sestavljena iz dveh ločenih polovic, ki jih lahko prilagodite z obema rokama. Stopnja udobja je zelo sporna zaradi pomanjkanja multimedijskih tipk in nenavadne postavitve. Treba je omeniti, da je leva polovica prostora dvojni Backspace, original Eraze Eaze. Najbolj razvita med klaviaturami multimedijske znamke BTC je zagotovila model 8190 na lestvici najboljših. Prostor tipkovnice, brez glavnih tipk, je poln pomožnih gumbov in tipk. Dodatni plus - premikanje kurzorja ali pomikanje. Polnih mišk seveda ni mogoče zamenjati.

  Logitech

  Ne manj priljubljena blagovna znamka računalniške opreme in perifernih naprav, ni potrebe po predstavitvi. Kljub veliki izbiri izdelkov, praktično ni nobenih ergonomskih tipkovnic, večina pa je na voljo pri miših. En tak model se imenuje Logitech Cordless Desktop Keyboard in ima več zahtevkov naenkrat, vključno s ceno in majhno tipko Enter. Še en minus je multimedijski ključ: njihova postavitev je lahko bolj logična, velikost pa več. Toda kljub temu je tipkovnica več kot dobra pri delu. Vendar pa Logitechodmakne se od prijatelja na številne fotografije ergonomskih tipkovnic njihove klasične reprezentacije - dve polovici nujno z vzponom v sredini. Od lanskega leta je družba lansirala novo linijo ergonomskih manipulatorjev: ločena ključna polja so ostala nedotaknjena, vendar se spremenila v profil tipkovnice in postala bolj primerna za zapestje in roke. Dodatna prednost modela je, da mora biti tipkovnica udobna, funkcionalna in kompaktna, kar se popolnoma ujema z idejo ergonomije. V skladu s tem so multimedijski ključi dodeljeni ločeni funkcionalni skupini, gumbi F1-F12 so postali manjši, nekateri modeli Logitech pa imajo dodatne tipke in kolo za horizontalno pomikanje in stalno uporabljene funkcije.

  SVEN

  SVEN ni zaobšel ergonomskih tipkovnic, ko je sprostil dva modela hkrati. Prvi - Multimedia Ergonomic 2500 - je odlična kombinacija "ukrivljenih" oblikovalskih in multimedijskih funkcij. Glavni plus - nameščen v središču velikih predvajalnikov. Za tiste, ki raje delajo z glasbo, bodo takšni gumbi resnična rešitev. Poleg tega je vredno omeniti veliko Enter, preslednico in majhne funkcijske tipke. Kljub nenavadni obliki tipkovnice so glavni gumbi na standardnih mestih, tako da se uporabniku ni treba navaditi ničesar. Vendar pa morajo biti žarnice Num Lock nameščene v zgornjem desnem kotu, kjer imajo mesto, tudi če bi morali žrtvovati tri dodatne ključe. Drugi model - Multimedia Ergonomic 3000 - bi moral biti včasihhladnejši od prejšnjega, vendar se teorija razlikuje od prakse. Multimedijskih tipk ni, standardna nihanja so izgubila gladkost, kar je še posebej opazno v spodnji vrstici. Gumbi pravokotne oblike ne izgledajo le neprivlačno, temveč tudi neprijetno pri potiskanju. Dimenzije tipkovnice se lahko uporabljajo bolj racionalno, višina osrednjega vozlišča pa onemogoča postavitev na standardne zložljive police računalniških miz.

  Sorodne publikacije