Mystery 1488. Kaj je štirinajst oseminosemdeset

Če nekje na internetu dobite številko 1488 v komentarjih (kaj je to, zdaj ugotovimo), pa tudi napisano s poševnico - 14/88 potem ta znak z ničesar ne zamenjuje. Znak, ki ima v omrežju nekaj priljubljenosti, je pred vami. Zdaj ga uporabljajo vsi, ki niso leni, in zelo pogosto - v ironičnem ključu. Najprej pa se je pojavil v korespondenci sodobnih ultra-radikalov: neonacistov, neofašistov in drugih podpornikov desničarskih pogledov. Zakaj 1488 pomeni to številko in zakaj je nenadoma priljubljena med mladinskimi dopisniki - boste izvedeli iz tega članka.


O belih neonacistih in internetu

Kdo so ti ljudje, ki resno uporabljajo 1488? Kaj je nacizem, seveda. Kljub dogodkom druge svetovne vojne, ki je pokazala, da obtožbe o superiornosti ene rase nad drugo ni mogoče, v sodobnem svetu še naprej uspevajo nacistični vidiki. Beli neonacisti verjamejo, da je treba mešanico dirk ustaviti, saj je število predstavnikov barvnih ras davno prehitelo svetlobo populacijo planeta. Kot argument navajajo, da se je rast človeštva že dolgo izvajala na račun držav tretjega sveta, medtem ko se rodnost v razvitih državah, kjer živi pretežno evropsko naseljena rasa, hitro zmanjšuje.
Tako kot vse sodobne skupnosti neonacisti aktivno uporabljajo socialna omrežja in internet, da komunicirajo in širijo svoje poglede. In seveda, kot v kateri koli družbeni formacijis svojo zgodovino in načeli imajo neonacisti določene koncepte in izraze, pa tudi posebne notacije zanje, ki jih ostalim ni mogoče razumeti. Posebej aktualen je obstoj takšnih simbolnih simbolov v dobi interneta, kjer je pomembnost kratkotrajnosti in sposobnosti zagotavljanja informacij, na primer v komentarjih ali statusu v družbeni mreži, pogosto pomembna. Zato ni presenetljivo, da je internetna korespondenca pogosto dobila 1488. Kaj to pomeni? Dejansko obstajata dve številki, 14 in 88, ki ju pojasnjujemo spodaj.


1488. To pomeni štirinajst

Številka štirinajst je število besed v sloganih, ki jih je izumil znani ameriški neonacist David Lane. Običajno sta v izvirnem angleškem jeziku napisana naslednja dva stavka - 14 besed:
 • "Moramo zaščititi obstoj naših ljudi in prihodnost za bele otroke"
 • "Ker lepota bele arijske ženske še nikoli ni bila. mora izginiti iz zemlje.
 • Druga različica, ki se pojavi v rusko govoreči skupnosti - začetnice Adolfa Hitlerja, ki vključujejo prvo in četrto črko ruske abecede - A in R.

  Drugi del gesla 1488. Osemdeset osem

  88 je številčna predstavitev vseh slavnih pozdravov "Heil Hitler", ker je črka H v latinici abecedni osmi. David Lane je tudi avtor Manifesta "88 zapovedi." Vendar pa se verjame, da so zapovedi prav zakaj oseminosemdeset - tako, da jih je bilo mogoče povezati z že znano vrednostjo zgoraj omenjenega simbola 88. \ t

  Swastika na šolski mizi

  Kaj storiti, če se znajdete v korespondencivašega otroka? Naj ukrepam? Ne pozabite na šolska leta: v odhodnih šolah si lahko ogledate vse, kar želite, celo svastiko. Ali so nekateri vaši sošolci utrjevali nacisti? Ni verjetno. Torej je internet za današnje šolarje ista šolska miza, na kateri lahko pišete vse vrste nesmisel, zaradi posebnosti starosti in želje, da se vzdržite splošno sprejetih norm. Seveda lahko poskusite razložiti, da je neprijetno, če veste, da najstnik uporablja znak 1488 v korespondenci, kar bo takšno vedenje v nekaj letih za sebe postalo smešno. Bolje je, da dobite potrpežljivost in počakate, da se najnižji maksimalizem umiri.

  Sorodne publikacije