Svečka: vzroki in metode za odpravo težave

Kako pogosto ste slišali razpoko, ko ste vtaknili vtič v vtičnico ali videli iskro? Lahko domnevate, da ste že nekajkrat priča takšnemu pojavu. Očitno so iskrene vtičnice najpogosteje srečane z elektriko v domu. Zakaj se to dogaja in kako nevarno je? Razumimo.

Zakaj se to dogaja

Zakaj se vtičnica iskri? Nemogoče je poimenovati edini razlog, zakaj se to dogaja. Toda kateri dejavniki ne bi vplivali na delovanje vtičnice, je vedno iskrenje zaradi toka, ki poteka skozi kontakte v zraku (lahko ga primerjate s strelo). Daljši stiki se med seboj identificirajo ali pa med njimi nastaja več ovir, večja je verjetnost iskrenja in loma zaradi pregrevanja ali vžiga.


Nato bomo pogledali nekaj najbolj priljubljenih razlogov, zakaj se vtičnica iskri in jih skušamo obravnavati. Ne pozabite, da škode ne morete prezreti! Če opazite težave z vtičnico - jih takoj popravite. Pravočasno bo okvara rešila napravo, električne naprave in seveda živce in zdravje!

Neskladnost s standardi

Včasih, ko je vtič priključen, vtičnica zasveti zaradi razlik v standardih - sovjetskih in evropskih. Sestavljeni so iz drugega dela elektrod. Razpršenost med njimi postane razlog za veliko razdaljo med kontakti, ki izzove bliskavico. Običajno se pojavijo težave pri priključevanju sovjetskih naprav na napravo evropskega standarda. Oglejte si: iskricovtičnico pri delu z bolj sodobnimi napravami? Če je odgovor negativen - ni dvoma, da je celotna stvar razlika med elektrodama vtiča in vtičnice. Da bi se izognili težavam, zamenjajte aparat ali kupite poseben adapter.


Slabo sestavljanje

Drugi, prav tako priljubljen razlog, zakaj se vtič iskri v vtičnici - to je slaba kakovost dodatkov. Se spomnite, kje ste kupili napravo, koliko stane in ne more biti poceni kitajsko ponarejanje? Poceni vtičnice so običajno narejene iz mehke plastike, ki ne dopušča tesnega privijanja vseh delov. Ekonomičnost na kovini povzroči, da so deli preveč tanki ali kratki, zaradi česar je razdalja med kontaktnimi podatki pogosto višja od dovoljene vrednosti. Rešitev v tem primeru je le ena: zamenjati vtičnico za izdelke znanega proizvajalca.

Primera ni v vtičnici

Včasih se vtičnica sploh ne iskri brez lastne krivde. Razlog za to je lahko obraba ožičenja v hiši. Stare napeljave ne obvladujejo moči električnih naprav. Povečane tokovne obremenitve, s katerimi ožičenje ni sposobno obvladati, povzročajo, da se pri vklopu mikrovalovne pečice ali vtičnice pralnega stroja začne iskati. Misliš, kako dolgo si zamenjal ožičenje? Če so žice v hiši obrabljene, so vtičnice za svečke pomemben signal za tistega, ki ga želite poslušati.
Če je napotitev nova, in vtičnica še vedno zasveti, je primer lahko napaka pri sestavljanju in povezovanju. Povabite čarovnika, ki bo preveril vašnapeljave in bodo lahko zagotovili navodila za odpravljanje težav.
Drug razlog, zakaj je vtičnica peneča, je nepazljivost pri nakupu novih naprav. Vsaka električna naprava ima abecedno oznako, ki prikazuje maksimalno tokovno obremenitev v amperih. Včasih se tehnika pregreje in iskre zaradi neusklajenosti največje dovoljene obremenitve in kapacitete vtičnice.
Preobremenitev omrežja se lahko pojavi zaradi števila naprav, vključenih v omrežje. Točka tukaj ni v žicah in ne v vtičnici. Sledite številu naprav, ki se izvajajo istočasno, in ne dovolite preobremenitve.

Šibke objemke

Včasih so vtičnice iskre, ko je električni aparat vklopljen iz zelo preprostega razloga - na primer, so kabli zrahljali ali odvijali in ohišje ohranjeno. Posledica je slab stik med elektrodami in posledično iskrenje. Da bi se izognili težavam, vtičnice večkrat letno zvijte in preverite, da nit ni strgana.

Čistoča je ključ do zdravja

Prah ni nikomur več v korist. Prah prelomi kontakte v izhodu in vodi do iskrenja in enakomernega zapiranja žic. Enako velja za vlago in vstop tujih predmetov v vtičnico. V mokrih prostorih priporočamo uporabo posebnih naprav za zaščito pred vlago. Če imate majhnega otroka - poskrbite, da se nikoli ne igra z vtičnico in v njem ne vstavlja nobenih drugih predmetov. Otroku razložite, kako deluje trenutno in kakšne nevarne igre lahko z njim. Če je otrok zelo majhen, je priporočljivonamestite posebne zaščitne mehanizme na ohišje vtičnice.
Pazite na čisto vtičnico in ne dovolite tujim predmetom vstopiti.

Kako se izogniti težavam?

Če takoj odkrijete vžigalno svečko in odpravite vzrok tega vedenja, se boste lahko izognili številnim težavam. Pogosto so vtičnice za svečke pomemben simptom, ki signalizira veliko več težav z ožičenjem. Vendar je veliko lažje izvesti preventivne ukrepe kot popraviti, ko so se težave že začele. Da bi preprečili težave z vtičnico, upoštevajte nekaj preprostih pravil:
 • vsaj enkrat letno pregledajte ožičenje in vtičnice;
 • Preden izvlečete vtič iz vtičnice - izklopite aparat z gumbom na ohišju;
 • Nastavite odklopnik. Preprečuje trenutno preobremenitev in varčuje z elektriko in opremo;
 • Uporabljajte samo združljive vtičnice električnih naprav;
 • Ne postavljajte vtičnic v prašnih ali vlažnih prostorih. Če je to neizogibno, upoštevajte stanje ožičenja in namestite posebne zaščitne naprave.
 • Kot lahko vidite, preprečevanje težav z vtičnicami ni težko in celo dostopno nekomu, ki ne razume elektronike.

  Kaj je nevarno

  Razlogi za svečko so veliko. Zato so takšne težave z ožičenjem - pogost pojav v vsakdanjem življenju. Vendar to ni razlog, da bi mislili, da je to norma. Če se odkrijejo težave z ožičenjem, jih čim prej odstranite. Ni potrebno ogrožati električnih naprav in njihovihzdravje! Namakanje vtičnic lahko privede do izpada električne energije, izgorelosti vtičnice in celo do požara. Ali je vredno omeniti, da se oseba, ki uporablja napako, vsakič izpostavi nevarnosti električnega udara!

  Sorodne publikacije