Bližnjica: kaj se razlikuje v različnih operacijskih sistemih?

Vsak uporabnik operacijskega sistema, ne glede na njegov izvor, ve, da ima delovni prostor ali orodna vrstica za hitri zagon ikone, ki se ujemajo z vsemi programi ali objekti. Vsaka taka ikona se imenuje "Bližnjica". Mimogrede, to ni samo ikona, temveč hitro orodje za dostop do določenih dejanj v obliki zagona aplikacij, odpiranja datotek ali internetnih strani. Oglejmo se podrobneje o konceptu bližnjic.

Bližnjica za Windows: Kaj je to?

Začnimo z najpreprostejšim. Na splošno je napaka, če menite, da je bližnjica Windows ali kateri koli drug operacijski sistem slika samo z logotipsko podobo določene aplikacije ali odprtja predmeta. V ruski različici se vse take ikone imenujejo oznake, vendar se lahko angleški izrazi razlikujejo.


Na primer, za Windows je angleška bližnjica bližnjica, v Linuxu je freedesktop, Mac - bodisi bližnjica ali vzdevek. Kljub različnim možnostim dodeljevanja imen v vseh bližnjicah, ena povezava z objekti, ki jih želite odpreti ali zagnati brez iskanja datoteke, v katero je priključena, v drugo vrsto menijev za upravitelje datotek ali brskalnike. Poleg tega je bližnjica, tako kot katerikoli drug sistemski objekt, velikost od 10 do 100 bajtov, ne zavzema veliko prostora, vendar vsebuje informacije o lokaciji datoteke, mape ali vira, na katerega se nanaša.

Vrste oznak

Če upoštevate glavne vrste bližnjic sistema Windows, lahko ločite tri glavne skupine:
 • bližnjice, povezave do datotek (vključno z izvedljivimi) in map, ki imajo razširitve .lnk;
 • Oznake okolja MS-DOS so opredeljene z razširitvijo .pif;
 • Bližnjice, povezane z internetom, uporabljajo razširitev .url.
 • Tipa bližnjice ni mogoče vizualno določiti, ker je privzeta razširitev v sistemu Windows skrita. Če ga želite prikazati, boste morali onemogočiti skrivanje razširitev za registrirane vrste datotek.


  Zaženite bližnjice

  V nastavitvah sistema Windows se odpiranje ali zagon kateregakoli predmeta z uporabo bližnjice izvede z dvojnim klikom, tako kot za katero koli drugo datoteko ali imenik. . Odvisno od posameznega objekta se nalepka nanaša, izvedla se bo ena ali več zaporednih dejanj. Če na primer bližnjica ustreza izvedljivi programski datoteki, se bo program zagnal. V primeru imenikov bodo ločene datoteke ali spletne strani najprej zagnali glavni program (pisarniški ali drug urejevalnik, Explorer, spletni brskalnik), po katerem bo aplikacija sama odprla potrebno datoteko ali povezavo.

  Sklicevanje na objekte

  Kot je že jasno, je bližnjica sredstvo za hiter dostop do določenega predmeta, kjer koli se nahaja na trdem disku ali na internetu.
  Kot je bilo že omenjeno, se povezava vzpostavi prek povezave do mesta, kjer se objekt odpre. Prek menija PCM lahko preverite bližnjico z izbiro vrstice lastnosti. V oknu, ki se je pojavil na zavihku, lahko vidite, katera vrsta objekta se primerja z bližnjico, celotno potv datoteko ali internetni vir z uporabo posebnega gumba, poiščite lokacijo datoteke na trdem disku, če je potrebno, nastavite poziv za zagon takoj v imenu skrbnika itd.
  Po navadi Windows ustvari bližnjice prek menija PCM v datoteki, ki je poslana namizju. Po tem, lahko povlečete bližnjico, na primer gumb za hiter začetek. Ampak to je zanimivo. Ustvarjanje bližnjic omogoča dodajanje programov po meri zagonu sistema. Če želite to narediti, se bližnjica iz namizja preprosto kopira v ustrezno sistemsko mapo. Včasih so takšna dejanja najpreprostejša rešitev, ko je z običajnimi sredstvi nemogoče samodejno zagnati zahtevano aplikacijo z operacijskim sistemom. Za spletne strani ne morete kopirati naslova. Preprosto ga izberite in z levim gumbom miške povlecite na pravo mesto. Toda okno brskalnika bo treba zmanjšati. Na žalost številni neizkušeni uporabniki pogosto naredijo velike napake. Obstajajo primeri, ko kopirajo bližnjice brez glavnih objektov na izmenljive medije. Na primer, na namizju je bližnjica za film, ki je shranjen v posebnih dokumentih. Uporabnik neposredno iz namizja kopira celoten film, kot se zdi, in se veseli, da potrebuje tako malo prostora, saj pozablja, da je to le povezava do glavne datoteke. Seveda se na drugem računalniku nič ne odpre, ker manjka priložena datoteka. Enako lahko rečemoodstranite predmete Če na trdem disku manjka ista programska datoteka, bližnjica ne bo delovala. Ponavadi spremeni ikono na navaden bel kvadrat.

  Bližnjice v drugih operacijskih sistemih

  Na kratko o oznakah v drugih operacijskih sistemih. V Linuxu se ustvarijo v okolju KDE ali GNOME z besedilno datoteko in imajo razširitve .desktop.
  Funkcionalnost je tukaj veliko večja, ker lahko ime ne spreminjate samovoljno, temveč dodajate tudi posebne komentarje (na primer o tem, kaj se namerava izvajati, kdaj se uporablja, itd.). Na Macu so bližnjice polne analogov objektov Windows, vendar lahko uporabnik po želji ustvarite na kateri koli lokaciji in ne samo na namizju. Mimogrede, Apple je sama ustanovitelj uporabe bližnjic za hiter dostop do želenih predmetov. Android v delovnem prostoru ima tudi bližnjice, vendar ni mogoče spremeniti ali odstraniti brez odstranitve glavne aplikacije brez posebnih orodij.

  Sorodne publikacije