Superfetch: kaj je ta storitev, zakaj je potrebna in kako jo namestiti

Mnogi uporabniki računalniških sistemov, ki temeljijo na sistemu Windows 7 in novejših, so se soočili z zanimivim procesom, imenovanim Superfetch. Kaj ta storitev je, nenehno visi v Task Manager v obliki teče SysMain proces, ne vsi vedo. Medtem pa ni nič zapletenega pri razumevanju te komponente sistema.

Komponenta Windows Superfetch: Kaj je ta storitev?

Za začetek z vsemi različicami operacijskega sistema Windows XP in starejših operacijskih sistemov Windows: Ali ste že kdaj opazili, da se nekateri programi izvajajo zelo počasi in potrebujejo veliko časa zagona in tistih, ki jih zelo pogosto uporabljate (npr. dan), se bo začela takoj po vzletu?
To je rezultat postopka Superfetch. Kaj je ta storitev? V grobem je to orodje za shranjevanje pogosto uporabljenih programov in njihovih parametrov, ki te procese nalagajo v RAM za hitro klicanje in dostop.

Zakaj program hitreje kliče? Ampak samo zato, ker se podatki ne berejo s trdega diska, temveč neposredno iz RAM-a. In, kot veste, hitrost dostopa do RAM-a včasih presega hitrost konverzije na trdi disk.

Zgodovina ustvarjanja in videza

Ta tehnologija je bila prvič uporabljena že v operacijskem sistemu Windows XP, ko so razvijalci poskušali narediti sistem na ravni uporabnika in vzajemno delovati z nameščenimi aplikacijami.
Potem je dobila ime Prefetcher. To ime ustreza prevodu "predhodnega vzorca". Operacijski sistem je vklopljenNa podlagi analize sledenja aktivnosti uporabnikov v smislu uporabe nameščenih programov je poskušala uganiti, katera aplikacija bo slednja začela v bližnji prihodnosti. Sčasoma se je izkazalo, da je tehnologija precej pomanjkljiva, saj je sam proces v večini primerov začel preobremeniti sistemske vire, za katere so bili ustvarjeni posebni programi čiščenja. Rezultat je bila preoblikovana različica, imenovana Superfetch. Kaj je ta storitev in kaj bo zdaj obravnavana.

Razlike med Superfetch in Prefetcher

Pri uporabi predizbirnega sistema lahko sistem "visi" samo zato, ker je število sočasno prenesenih programov in njihovih komponent očitno omejeno. V primeru prelivanja RAM-a, ne glede na prioriteto programov, so raztovorjeni in v navideznem pomnilniku, za katerega ostranjevalna datoteka ustreza pagefile.sys. Na ta način dosežemo zaprto zanko, saj se znova prebere s trdega diska (navidezni pomnilnik je rezerviran prostor na trdem disku). Operacijski sistemi Superfetch Windows 7 zgoraj so začeli delati nekoliko drugače. Storitev ne spremlja le aktivnosti pri uporabi ene ali druge aplikacije, temveč tudi ustvarja posebne karte, ki temeljijo na nastavitvah, nameščenih v programih. Če je bila aplikacija nenadoma iz kakšnega razloga razložena, storitev takoj analizira vzroke, ki so povzročili napako, in ponovno naloži program in njegove komponente v RAM. Na splošno to zagotavlja stabilnost na začetku programa,čeprav uporabnik o tem ne more uganiti, ker so vsi procesi v ozadju. V tem primeru je pojav naslednjih napak pri klicanju programčkov praktično odpravljen.

Upravljanje storitev prek sistemskega registra

Potrebujete storitev Superfetch? Vprašanje je nekoliko napačno. V večini primerov onemogočanje tega postopka ni priporočljivo, čeprav lahko to storite. Zdaj neposredno o tem, kako zagnati Superfetch. Običajno je ta postopek v aktivnem stanju, tako da se vprašanje ponovnega zagona uporablja samo za situacije, ko je bila storitev iz neznanega razloga onemogočena.
V urejevalniku registra, imenovanem regedit z ukazno vrstico za zagon, tako da ne boste dolgo potepali po drevesu imenikov, nastavite iskanje (Ctrl + F) in v veji HKLM najdemo razdelek PrefetchParameters, kjer se morata obe pojaviti desno od nas key - EnableSuperFetch in EnablePrefetcher. Če ni prvega, boste morali ustvariti parameter DWORD z ustreznim imenom. Nastavljene vrednosti obeh parametrov izgledajo takole:
 • 0 - popolna deaktivacija;
 • 1 - optimizacija se začne samo z aplikacijami;
 • 2 - pospeševanje zagona komponent sistema;
 • 3 - uravnotežen zagon.
 • Nastavitvene možnosti v oddelku storitev

  Za nastavitev in aktiviranje lahko uporabite tudi razdelek storitve, imenovan services.msc, v ukazni vrstici Run (Win + R).
  Tukaj preprosto najdete komponento Superfetch, pojdite v meni z nastavitvami in v spustnem meniju izberite želeno vrsto zagona.

  Superfetch: onemogoči ali ne?

  Končno, najpomembnejše vprašanje, ki so ga uporabniki pripravljeni predstaviti. Storitev Superfetch je pred njimi. Prekinite povezavo ali ne? Pri tem je potrebno izhajati iz parametrov sistemske konfiguracije. V primeru, da ima 1 GB ali manj RAM-a, je zaželeno deaktivirati storitev (čeprav ne nujno).


  Toda na sodobnih računalnikih in prenosnih računalnikih s pomnilnikom RAM 4 GB ali več teh stvari ni všeč. Mimogrede, tudi z 2 GB RAM-a, procesi, povezani s storitvijo, ne povzročajo določene obremenitve sistema in zamenjave datotek in je sploh ni mogoče uporabiti. Gre za Superfetch. Mislim, da je ta storitev vsaj malo jasna. Kar zadeva vprašanje odklopa ali aktivacije, ni nič strašnega niti v odločitvi "za", niti v odločitvi "proti". Ta sistem v sistemu ne bo posebej viden. (razen za preveč stare konfiguracije). Toda sama storitev deluje veliko bolj učinkovito kot njen predhodni modul, zato obremenitev z viri ne more biti še posebej zaskrbljujoča. Poleg tega se ne naložijo vsi možni procesi in parametri, temveč le tisti, ki jih sledi ta komponenta, ki temeljijo na dejavnosti uporabnika.

  Sorodne publikacije