Kako izbrati odklopnik za napajanje: priporočila

Preklapljanje avtomatizacije domačega električnega omrežja je bilo in ostaja najpomembnejša faza električnih del. Preden pa nadaljujete z delom, morate opremo pobrati tako, da lahko zaščiti napeljavo pred preobremenitvami in kratkimi stiki. Če so vsi izračuni pravilni, bo zaustavitev izvedena, ko bo potrebna, ne pa spontano. Še huje, če ni odrezan, se sooča z velikimi težavami. V današnjem članku bomo govorili o tem, kako izbrati samodejni odklopnik za moč, tok in druge parametre električnega omrežja.

Kaj je potrebno za zaščito in kako se izvaja

Če je v eno vtičnico vključenih več potrošnikov in obremenitev žice presega dovoljeno vrednost, se kabel začne segrevati. To lahko privede do vžiga požara in eksplozije. Enako se zgodi s kratkimi stiki, vendar se postopek ogrevanja v tem primeru nadaljuje hitro, praktično v trenutku. Da bi preprečili takšne izredne razmere, so nameščena avtomatska stikala, katerih lastnosti bodo obravnavane danes.


Njihovo delo je naslednje. V notranjosti AB je statični elektromagnet, ki teče skozi tok. V sredini tuljave je premikajoče se steblo. Če je v solenoidu prisoten preobremenitveni tok, obstaja močno elektromagnetno polje. To je tisto, kar potiska stalež, ki pritiska na nogo, kar povzročiodrezan Za odklop napetosti med pregrevanjem v stroju ustreza bimetalna plošča, ki izdela obliko, ko se temperatura dvigne.

Posledice nepravilne izbire avtomatskega stroja

Nekateri domači mojstri, ki nimajo izkušenj z električnimi deli, menijo, da je bolje kupiti AB večjega apoena kot izvesti potrebne izračune. To je precej nevarna napaka, ki lahko privede do izgube premoženja ali celo življenja. Dejstvo je, da če kupite AV velik imenovalec, ne da bi upoštevali pravila za izračun odklopnikov, se lahko to zgodi. Preobremenitev na črti vodi do segrevanja žice, pri čemer solenoid ne reagira. Poleg tega se žica v območju vtičnice segreje na kritično temperaturo, izolacija se vžge. Ozadje in pohištvo se širijo od nje. Vžigana izolacija seveda vodi do kratkega stika in prekinitve napetosti, vendar je to dejanje že brez pomena - ogenj se je že začel.


Zdaj druga, manj strašna, a precej neprijetna napaka - poimenovanje stroja je pod zahtevano. Pri delu na liniji enega potrošnika je vse v redu, vendar je vredno, vključno, na primer, z mešalnikom ali prehrambenim procesorjem, tam je prekinitev, napetost izgine. Je vredno razmisliti, ali bo udobno živeti v takih razmerah? Ali je lažje enkrat vse pravilno izračunati?

Kako pravilno izračunati: prvi koraki

Vsaka električna oprema porabi določeno moč. Ti podatki so navedeni na imenski tablici gospodinjskega aparata in njegovi tehnični dokumentaciji. Pred izračunomin da izberete samodejni odklopnik, morate zapisati indikatorje porabe energije vsakega od njih na list in make up. Izračuni se izvajajo na podlagi teh podatkov.
Izvedli bomo podoben izračun skupine kuhinjskih odtokov. Na primer, predvideno je priključiti mikrovalovno pečico (800 W), kuhalnik vode (1000 W), pomivalni stroj (2000 W) in hladilnik (600 W). Izkazalo se je, da bo skupna poraba izhodne skupine (P) enaka 4400 W. Ampak morate izbrati samodejni odklopnik. Kako biti, če je znana samo porabljena moč? To ni problem. Potrebno je izračunati tokovno obremenitev s formulo I = P /U, kjer je U - napetost v omrežju. Get: 440? 220 = 20 A. V liniji proizvedenih avtomatov je prav ta vrednost, kar pomeni, da je AB z nazivnim tokom 20 A popolnoma primeren. Vendar to niso edini izračuni, ki jih je treba opraviti za pravilno delovanje AB. Z izbiro odklopnika moči in toka je potrebno določiti presečišče žice, ki je potrebna za normalno napajanje gospodinjskih aparatov, ki so priključeni preko te izstopne skupine.

Kar se lahko zgodi z žicami

Precej pogosta situacija: novi lastnik stanovanja opravi popravila. Polnilne vtičnice, varnostna avtomatika je idealna za vgradnjo električnih gospodinjskih aparatov. Kasneje pa se pojavi vonj po zapečeni izolaciji, medtem ko se AB ne odziva na ogrevanje (in s tem preobremenitev). Zakaj se to dogaja? Problem je v tem, da stara napeljava ne vzdrži obremenitve, na kateri je računan stroj. To je treba storiti tukajmajhno umikanje.
Matični vodja mora razumeti, da odklopnik ni namenjen zaščiti gospodinjskih aparatov. Njegova naloga je zagotoviti stabilno delovno mesto. Zato je pri izbiri stroja na moč potrebno določiti in s kablom, ki ustreza prerezu. Samo s polno interakcijo vseh vozlišč bo vezje delovalo normalno.

Izberite del in kako ga boste držali

Za pravilen izbor žic za ta parameter se mora povrniti skupna poraba energije. V primeru skupine kuhinjskih vtičnic je ta številka znašala 4400 W. Sedaj se morate sklicevati na tabelo preseka - zlahka jo najdete na internetu. Najbližja vrednost je 4600 W. Za napajanje naprav te moči je potrebna bakrena žica v preseku 2,5 mm 2 ali aluminija - 4 mm 2. Samo v tem primeru lahko pričakujemo, da se bo stroj izklopil pri preobremenitvah, ki so nevarne za žico. Iz video posnetka spodaj lahko izvedete nekaj o izboru AB.

Kaj storiti, če ni mogoče zamenjati žic? Pogosto se postavlja vprašanje, kako izračunati in izbrati samodejni odklopnik, ki stare kable pusti na kraju samem. V takem primeru bo edina pravilna odločitev izbira AB glede na presečišče žice. Samo tako se lahko prepričate o varnosti. Potem, ko priključite večje število potrošnikov, kot lahko traja kabel, bo zaščita delovala. Na splošno, glede na povratne informacije uporabnikov, so takšne težave dokaj razširjene. Zato ljudjenaprave se morajo uporabljati seveda ločeno, seveda pred popolno zamenjavo ožičenja.

Nekatera priporočila o tem, kako izbrati samodejni odklopnik

Glede na to, da se količina gospodinjskih aparatov nenehno povečuje, je bolje namestiti stroj na nekoliko višjo moč, vendar le, če bodo kabli z večjim presekom. Na internetu je veliko "obrtnikov", dobaviteljev, ki pravijo, da če stroj ne vzdrži več povečane obremenitve, morate napravo dati močnejši. Nikjer. Konec koncev, napotitev, za zaščito katere je namenjena, ni dopustna.

Kako izbrati odklopnik za hišo, stanovanje? Napravo, ki vam je všeč v trgovini, morate skrbno pregledati. Zdaj je na policah veliko ponarejenih izdelkov, katerih večino lahko enostavno določimo vizualno.

Kako prepoznati ponaredek

Najprej morate paziti na stransko steno stroja. Ima gumijasti zamašek, ki ga je mogoče izvleči. Pod njim bo vidna bimetalna plošča. Tisti, ki izdelujejo ponaredke, poskušajte ne vlagati v proizvodnjo, zato bodo namesto gumijastega čepa na kovčku pobarvani, ki se ne bodo mogli odpreti. Seveda v jeziku ni bimetalne plošče. Poleg stikala ni ničesar. Pravzaprav je to preprosto stikalo, ki ni sposobno nobene zaščite.
Pred izbiro odklopnika za električno, tokovno ali kabelsko križišče je vredno upoštevati njegov videz. Biti zaskrbljenmora:
 • ujeti tujo plastično škatlo;
 • neenakost barv, ločitev;
 • neravni šivi;
 • Nejasne natisnjene informacije na sprednji strani;
 • velike vrzeli med vzvodom in telesom.
 • Če se odkrijejo takšne pomanjkljivosti, je bolje, da ne kupujemo.

  Nekaj ​​več o avtomatizaciji: nekatera priporočila

  Zaščita domačega električnega omrežja ni omejena na namestitev enega AV. Razumeti je treba, da obremenitev celotnega stanovanja ne bi smela potekati prek enega odklopnika. Seveda se včasih zdi, da ni drugega izhoda, zlasti v stavbah stare stavbe. Vendar pa to sploh ni tako. Ko vstopate v stanovanje in se zavedate, da zaščitni sistem ni nikjer, je bolje, da to storite najprej in zamenjate ožičenje. Ne varčujte z lastno varnostjo. Algoritem dejanja mora biti naslednji. Če želite začeti z vhodnim avtomatom, so žice, ki gredo v stanovanje, popolnoma izključene in namesto tega priključite podaljšek. Zdaj ne morete biti strah, da ko so stene zaljubljen kratek stik. Nato lahko varno pripravite kanale za polaganje kablov. Za to lahko uporabite običajno kladivo ali posebno orodje - električni stroborez. Po nabavi računalnika se nabavi potreben material - žice, AV (kako izbrati prekinjalo po moči, zdaj je znano). Napajanje kablov se izvede šele po popolni namestitvi. Polaganje žic pod napetostjo ni dovoljeno. Za boljše ožičenjeuporabite bakrene kable. Kljub višjim stroškom omogočajo uporabo manjšega križišča (in s tem lažje postavitev). Poleg tega je baker veliko trajnejši od aluminija. Obstajajo primeri, ko poceni žice raztresene po 10 letih delovanja. Če je načrtovana vgradnja gospodinjskih aparatov z visoko močjo (električni štedilnik, vodni kotel), je bolje, da imajo ločeno linijo od vhodnega avtomata.

  Zakaj je stroj odklopljen brez razloga

  Podobno, če so izključeni izredni primeri, kot so preobremenitev in kratek stik, samo zaradi dejstva, da je AB izvedel določene obratovalne cikle. V tem primeru morate iti v trgovino za novo. Nekateri trdijo, da če ste skrbno odkrili neuspelo AB, je povsem mogoče, da jo obnovite, vendar tega ne bi smeli storiti. Danes se je govorilo o tem, kako izbrati odklopnik za napajanje. Torej, v primeru poskusa popravila starega AV, čeprav je to uspelo, ga lahko pozabite. Podobno "stikalo" (ki se ne imenuje avtomatski stroj) lahko pripelje do najpomembnejšega trenutka.

  Na koncu

  Izbira samodejnega preklopa je dejansko stvar. In dejstvo, da ga domači mojster resno obravnava, bo odvisno od dela vse zaščitne avtomatike domačega električnega omrežja in s tem ohranjanja lastnine in morda življenja.

  Sorodne publikacije