Kako uporabljati tahograf: navodila po korakih

Zdaj verjetno ni nobenega tovornjaka, ki ne bi bil opremljen s tahografom. Ta postavka je nadzorna naprava, katere funkcija je beleženje parametrov vozila za talni transport ter način počitka in dela voznika. Vse informacije so shranjene v sami napravi ali na posebni kartici. Veliko zgodnjih voznikov je zaskrbljenih, kako pravilno uporabljati tahograf. Danes bomo poskušali najti odgovor nanj.

O vozniški kartici

Preden povem, kako uporabljati tahograf, nekaj besed o voznikovi kartici. To je čip s fotografijo lastnika, kot tudi informacije o njegovem datumu rojstva, kraju bivanja, FV O. itd.
Voznikova kartica neposredno deluje z nadzorno napravo. Pred uporabo digitalnega tahografa morate imeti ustrezen čip. Rok za sprejem je dva tedna (največ en mesec). V ta namen mora voznik predložiti naslednje dokumente:
 • potni list.
 • Identifikacijska koda.
 • SINLS (številka zavarovanja).
 • Vozniško dovoljenje.
 • Stroški izdelave tega čipa so od štiri sto do pol tisoč rubljev. Skupaj z njim se izda posamezna PIN-koda.

  Kako uporabljati tahograf? Navodila za vožnjo

  Na začetku delovne izmene voznik nastavi napravo na posamezno kartico. Vstavi se v prvo režo. Voznikovo kartico je treba vrniti s čipom. Po vstopu v napravo je potrebnovnesite kodo PIN Pomembno je, da si te številke zapomnite na pamet ali da imate opombo. V nasprotnem primeru, če je geslo vneseno nepravilno, je kartica zaklenjena. Naprava vas bo pozvala, da vnesete kodo PUK. Na voljo je s kartico.


  Upoštevajte, da ima vozniški čip določeno življenjsko dobo (3 leta). Po končanem delu morate dobiti novo kartico. V nasprotnem primeru je vožnja z zaostalim čipom kaznovana.
  Ko je kartica vstavljena v priključek, se na zaslonu digitalnega tahografa prikaže ime lastnika, to je voznika. Če se na zaslonu ne prikaže nič, je možno, da čip ni v celoti vstavljen. Preverite pravilno namestitev - kartica mora biti opremljena z značilnim klikom. Nato morate vnesti podatke o tem, kje ste bili pred spremembo, tako da prikažete:
 • Način rekreacije.
 • Način delovanja.
 • Po vnosu podatkov se lahko voznik še naprej premika. V tem času se naprava samodejno preklopi v način vožnje. Ikona tahografa bo prikazala ikono volana. Po zaustavitvi morate na digitalnem zaslonu preveriti trenutni način.
  Ko je kontakt izključen, se digitalni tahograf samodejno preklopi v način mirovanja. Lahko ga ročno preklopite. Če želite to narediti, morate klikniti na ustrezen gumb (tahografi se dogajajo v različnih vrstah). Ko je sprememba končana, morate kartico odstraniti iz snemalne naprave.

  Opomba

  Voznikova kartica ne sme biti blizu elektromagnetnega sevanja. To negativno vpliva na čip. Prav tako se zgodi, da tahograf ne bere ali "vrti" kartice nazaj. VV takem primeru je treba napravo popraviti v najbližji servisni službi. Po zakonu ima voznik pravico voziti brez kartice sedem dni (če je avto na letu). V tem primeru je voznik dolžan ročno vnesti podatke na tahografski trak in potrditi dejanja z osebnim podpisom.


  Kako tiskati?

  Včasih morate iz naprave prikazati zahtevane informacije. Kako uporabljati tahograf v tem primeru? Pri uporabi naprave se uporablja termični papir. Za prikaz podatkov se izvede vnos v glavni meni naprave. Nato izberite želeno dejanje (Natisni).
  Ta način je na vrhu glavnega menija. Upoštevajte, da je tiskanje mogoče natisniti na voznikovi kartici ali na samem vozilu. Kakšna je razlika? Sestavljen je iz obsega informacij. Torej, če se odločite za tiskanje podatkov o vozilu, bodo vse aktivnosti, povezane s tovornjakom, prikazane nekaj časa. Če se odločite za tiskanje na zemljevidu, bodo na papirju prikazane samo posebne informacije o gonilniku. Glavni zahtevani parametri so:
 • Tehnični podatki o tem TOR.
 • Skladnost z režimi dela in počitka.
 • Tabela hitrosti vozila.
 • Vožnja brez vstavljene kartice.
 • Tahogram.
 • Pretiran čas vožnje.
 • Naprava shrani informacije v 28 dneh.

  Tipi toplotnega papirja

  Obstaja več sort:
 • ruski tip. Nima splošnih zahtev in jih je določil proizvajalec.
 • evropski tip. Razlikuje se od splošne standardizacije in ima določene zahteve(odpornost na vlago, osvetljenost in temperaturo).
 • Predpogoj za zagotovitev pravilnega delovanja krmilne naprave je prisotnost termičnega papirja v samem tahografu in dveh rezervnih valjev v kabini viličarja. Voznik mora biti sposoben pravilno natisniti informacije in upravljati tahograf. Preverjanje podatkov se izvaja s prevoznimi storitvami, ki lahko izrečejo kazen za načine neskladnosti.

  Če imate podjetje

  Zasebne organizacije so dolžne spremljati kakovost dela zapisovalnikov, da bi jih umerjale, popravljale in vzdrževale. Nadzor nad spoštovanjem načinov gibanja in počitka izvaja podjetje vsakih 1-2 mesecev. Da, prenos podatkov z vozniške kartice se izvede vsaj enkrat v 28 dneh. Pri samem tahografu se podatki odvajajo enkrat letno. Prejete informacije je treba shraniti v podatkovni zbirki 365 dni in biti na voljo za preverjanje. Veljavnost potrdil o podjetniških karticah - tri leta. Do konca tega časa mora organizacija dobiti nove čipe za voznike. Tahografska enota je predmet rednega tehničnega vzdrževanja. TA se mora izvajati najmanj enkrat v dveh letih. Ko se odkrije napaka, se enota popravi ali obremeni. V slednjem primeru mora podjetje evidentirati vse informacije, shranjene v bloku. Informacije se ne smejo izbrisati v enem letu. Organizacija pošlje podatke o odlaganju pripomočka zveznemu državnemu enotnemu podjetju "Rosavtotrans".
  Ali lahko voznik uporablja tahograf brez zemljevida?Vožnja brez certificiranega čipa pomeni blokado. Pri preverjanju prevoznih storitev ali zaposleni prometne policije ima polno pravico do globe. Njen znesek je od 1 do 3 tisoč rubljev.

  Tahograf in način visoke hitrosti

  Mnogi vozniki, zlasti v avtomobilih, ne upoštevajo vedno pravil. Tahograf je naprava, ki beleži ne samo število in čas ustavitve, ampak tudi hitrost avtomobila. Da, presežek bo viden na izpisu. Prometni policist ima pravico do kaznovanja zaradi neupoštevanja režima hitrosti. Mimogrede, na evropskih tovornjakov iz tovarne nastavite omejevalnik (85 kilometrov na uro).
  To izključuje možnost namerne hitrosti voznika. Pred uporabo tahografa upoštevajte tudi ta trenutek. Vsi poskusi zavajanja naprave bodo neuporabni.

  Zaključek

  Torej smo ugotovili, kako uporabiti tahograf z vozniško kartico. Po zakonu je ta postavka nameščena na vseh tovornjakih, razen na majhno tonažo. Vožnja brez čipa je prepovedana s strani voznika. Zato morate vedeti, kako uporabljati tahografsko kartico in kako natisniti pravilne informacije. Upamo, da vam je ta članek pomagal pri tem vprašanju.

  Sorodne publikacije