Znova zaženite računalnik na daljavo: nekaj razlik in tehnik

Zgodi se, da mora uporabnik upravljati svoj terminal v pisarni ali doma, ne da bi bil neposredno na terminalu. V nekaterih primerih je tudi na daljavo potrebno ponovno zagnati računalnik. Kako to storiti? Glavni pogoj je vključeni odjemalski terminal, do katerega bo dostop omogočen, in dostopnost do samih pravic dostopa. Tudi zunanji IP ni potreben.

Ponovni zagon oddaljenega računalnika brez zunanjega IP naslova: bistvo vprašanja

Na začetku je problem omejen na dostop do oddaljenega terminala. Šele takrat boste lahko uporabljali več načinov za upravljanje. Ali je ukaz Shutdown s svojimi različicami ali neposredna uporaba linije za ponovni zagon - ni pomembno.
Tukaj je glavna stvar dostop. Uporabite lahko vgrajena orodja operacijskega sistema ali namestite posebno aplikacijo kot RDP odjemalec.

Začetne nastavitve

Če je težava, potem, ko morate znova zagnati oddaljeni računalnik brez zunanjega IP, morate najprej dostopiti do sistema odjemalca.
To se izvede iz razdelka lastnosti sistema, kjer so izbrani dodatni parametri, in potrditveno polje je prikazano v vrstici dovoljenj daljinskega upravljalnika. Toda v resnici lahko narediš nekaj na nek način. Če želite znova zagnati oddaljeni računalnik brez javnega IP-ja, ki naj bi storil vseje pomembno vedeti naslov odjemalskega terminala.

V najpreprostejšem primeru morate v imenu skrbnika zagnati ukazni poziv in tam naročiti ukaz shutdown.exe -i, nato pa v pogovornem oknu morate dodati računalnik z vnosom njegovega naslova IP. Dodate lahko komentar ali nastavite časovno omejitev (zakasnitev) na zaustavitev.

Kaj lahko uporabite?

Znova zaženite računalnik na daljavo ne samo iz računalnikov z vgrajenimi sistemi Windows.
Enako je z mobilnimi napravami. Tu je glavni pogoj, da so na odjemalskem terminalu in mobilni napravi nameščeni programčki, ki zagotavljajo povezavo med napravami preko interneta.

Te aplikacije se imenujejo stranke RDP (Remote Desktop ali Remote Desktop Access). Niso vsi izmed njih enakovredni v funkcionalnosti, kljub temu delujejo na podobnih načelih, računalnik pa se ponovno zažene na daljavo in se izvaja popolnoma preprosto. V nadaljevanju je primer uporabe takega odjemalca.

Program za ponovni zagon oddaljenega računalnika na primeru programa Chrome RDP

Ta programska oprema izgleda dokaj preprosto. Znova zaženite računalnik na daljavo z dvema predpogojema:
 • prisotnostjo brskalnika Google Chrome;
 • razpoložljivost odjemalca RDP na kateri koli napravi.
 • V brskalniku v računalniku morate uporabiti naslovno vrstico, kjer so objavljene aplikacije chrome: //, in natoIzbira »Oddaljenega namizja Chrome« in aktivira dostop. Pri izbiri dostopa iz mobilne naprave se povezava za povezavo uporablja v nameščenem programčku in če je potrebno, boste morali vnesti PIN za dostop, če obstaja.

  Težave s povezavo

  Včasih obstaja situacija, ko povezava ni mogoča. V večini primerov je to posledica omogočenega filtriranja prometa UDP. Da bi se izognili takšnim pojavom, večina strokovnjakov priporoča, da, če ne uporabljate privzete nastavitve, naredite vsaj padec XMPP vrat (5222) in HTTPS (443). Po mnenju uporabnikov, potem ko je ta problem odpravljen.
  V nasprotnem primeru, kot je bilo že omenjeno, so nastavitve omejene na vzpostavitev ustreznih pravic dostopa do odjemalskega terminala in izvajanje želene aplikacije na nadzorni napravi (bodisi računalnik, prenosni računalnik ali mobilna naprava v obliki pametnega telefona ali tabličnega računalnika) . Če želite dostopiti do računalniškega terminala, boste morali z ukazno vrstico ponovno zagnati računalnik (razen če je v pametnem telefonu nameščen emulator Windows). Po drugi strani pa lahko znova zaženete (če ga res potrebujete) preprosto tako, da dostopate do namizja prek interneta. Seveda uporaba opisanega RDP odjemalca ni idealna možnost. Vendar pa taka shema izgleda najenostavnejša. Da ne bi obravnavali nastavitev sistema Windows in namestili določeno programsko opremo, jo je bolje uporabiti posebej.

  Sorodne publikacije