CPU temperaturni monitor in video kartica: Pregled programske opreme, opis, namestitev in funkcije uporabe

Računalnik je kompleksna naprava. Pogosto je težko obvladovati, saj lahko uporabnik počaka na sistemske napake in napake strojne opreme. Da bi preprečili kaj takega, je pomembno redno diagnosticirati sistem za napake. Vključno z izvedbo monitorja temperature procesorja in grafične kartice.

Zakaj?

Za začetek morate razumeti, kaj potrebujejo CPU za nadzor temperature in grafično kartico. Dejstvo je, da v sistemu obstaja več komponent, ki lahko zagotovijo veliko toplote. Običajno namestijo močne hladilne sisteme. Toda ta možnost ne pomaga vedno. Če ne spremljate temperature v primeru, lahko dovolite prekomerno segrevanje in odpoved nekaterih ali vseh komponent. Na primer, grafična kartica lahko izgori, z njo in z matično ploščo.


Povišane temperature lahko povzročijo poslabšanje delovanja sestavnih delov zaradi ogrevanja. To bo vplivalo na delovanje sistema. Vidim frize in zamke. Mimogrede, čezmerno segrevanje lahko pri normalni uporabi ni vidno. Če uporabnik zažene program ali igro z veliko količino virov, se računalnik zaustavi. Da bi se temu izognili, je treba izvesti diagnostiko sistema, ki vključuje CPU nadzornik temperature in grafično kartico.

Hladilni sistem

Glavna naloga C - odstranjevanje toplote iz ohišja računalnika. Vse modernoRačunalniki so opremljeni z glavnim hladilnikom na procesorju in morda več ventilatorji v ohišju. Video kartica lahko vsebuje tudi 1 do 3 ventilatorje. Ampak včasih niso v redu ali niso dovolj močni.


Uporabnik se najpogosteje sooča s problemi hlajenja v času overclockinga. Pospeševanje sile za povečanje napetosti, oziroma povečuje porabo električne energije in dodeljevanje toplote. Nekateri modeli niso namenjeni za overclocking, zato prodajalci priporočajo nakup izboljšanega hladilnega sistema. Spremljanje temperature je potrebno v primeru igralnih sistemov. Igralniški projekti so programi, ki zahtevajo veliko sredstev, zato so izrinjeni iz "železnega" maksimuma. Včasih ne prenese, kar vodi do poslabšanja delovanja zaradi pregrevanja.

Preverjanje

S programom za nadzor temperature procesorja in grafične kartice je veliko lažje. Ampak to se lahko izvede ne samo s pomočjo javnih služb. Včasih bo BIOS pomagal v tem primeru.
Ampak praviloma so javne službe najlažji način. Poleg tega pomagajo pri zbiranju informacij o vašem računalniku veliko hitreje. Rezultat se izkaže vedno bolj natančno. Med najbolj priljubljenimi programi je treba omeniti:
 • HWMonitor;
 • AIDA64;
 • Speccy;
 • GPU-Z;
 • CPU-Z;
 • Hitrostni ventilator;
 • Temp.
 • MSI naknadno zgorevanje;
 • Odprti monitor strojne opreme;
 • RivaTuner.
 • To je ducat najbolj priljubljenih in natančnih programov. Pomagajo poznati temperaturo komponent na matični plošči. Nekateri se spopadajo s splošno diagnozo sistema in pomagajo razumetispecifikacijo vsakega elementa.

  BIOS

  Seveda, s programom za spremljanje CPU in video kartic, je najpreprostejša možnost. Ampak to lahko storite preko BIOS-a. Kaj je to? BIOS je predstavljen z nizom vdelane programske opreme. Potrebni so, da bi sistem deloval celostno. Isti meni je na voljo na vsakem računalniku. Če želite priti v to, morate vedeti kombinacijo. Včasih se pojavi, ko se sistem zažene. Najdete ga lahko tudi tako, da vnesete ime matične plošče ali vsaj proizvajalca na Googlu. Če ne najdete potrebnih informacij, poskusite sami ugibati kombinacijo.
  Za to morate izklopiti računalnik in po začetku zagona pritisnite eno od tipk. Na primer Del, Esc, F12 F8 in drugi. Zelo redko BIOS začne z dvema gumboma. Zdaj je na voljo veliko različic tega menija. Zato je nemogoče opisati navodila za vse. V najnovejših posodobitvah so informacije o temperaturi takoj na glavnem zaslonu. Če ni, boste morali poiskati ustrezen zavihek. Lahko se imenuje H /W Monitor, CPU Temperature, CPU Information, itd.

  HWMonitor

  To je eden najbolj priljubljenih programov za pregledovanje temperature procesorja in grafične kartice. Brezplačno je. Lahko ga prenesete z uradne spletne strani, kot tudi iz katerega koli drugega vira. Njegova glavna prednost je ruski vmesnik. Namen tega programa je preveriti temperaturo komponent, preučiti učinkovitost hladilnikov, spremljati spremembe v delovanju mehanizmov. Pripomoček natančno zbira podatke o procesorju in grafični kartici katerega koli proizvajalca.
  Programski vmesnik je preprost. Ko je zagnan, takoj prenese vse sistemske podatke. Razdeljeni so v skupine. Obstajajo informacije o napetosti, temperaturi procesorja, trdi disk, grafični kartici itd. Obstajajo informacije o delu ventilatorjev.
  Program obvladuje temperaturni nadzor procesorja in grafične kartice v igrah in drugih aplikacijah, ki zahtevajo veliko virov. Preprosto zaženite HWMonitor in ga pustite delovati v ozadju. Nato lahko začnete igro in se vrnete v program. Pomembno je, da je igra res iznajdljiva, sicer bo težko prepoznati problem, če sploh.

  AIDA64

  Ta program je že dolgo znan. Prej se je imenoval Everest. Skupaj s preimenovanjem se je program nekoliko spremenil. Malo vmesnika se je spremenilo in rezultat spremljanja je postal bolj natančen. Seveda je ta program redko nastavljen za sledenje temperature. Ponavadi se uporablja kot natančna diagnoza. Pomaga poznati model vsake komponente, deluje s sistemskimi indikatorji in analizira napake. Namestite ga lahko z uradne strani. To je brezplačno za prvih 30 dni, po katerem boste morali plačati od 3 do 14 tisoč rubljev, odvisno od različice. Program redno prejema posodobitev, tako da vedno deluje stabilno. Obstaja različica v ruskem jeziku. Namestitev ne traja veliko časa. Samo prenesite datoteko, jo zaženite. Med namestitvijo podajte mesto shranjevanja programske datoteke. Potem ga lahko zaženete. Če prenesete pripomoček iz vira tretje osebe, ga poskusite skrbno namestitiker lastniki teh spletnih mest v paket dodajo druge datoteke, ki lahko poškodujejo sistem.

  Vmesnik programa je zapleten. Da bi se ukvarjali s tem, morate preživeti nekaj časa. Program pomaga spremljati temperaturo procesorja in grafične kartice, testira hitrost ventilatorja, zbira informacije o pomnilniku, video kartici in drugih komponentah. Pomaga pri iskanju napak in napak v delovanju sistema in elementih strojne opreme. Ko odprete pripomoček, lahko vidite vse komponente v glavnem oknu. S klikom na eno od njih lahko dobite več informacij o tem. Na vrhu je gumb "Report", ki sproži analizo celotnega PC-ja.

  Speccy

  Utility je podoben prejšnjemu programu. S temperaturnim monitorjem procesorja in grafično kartico se popolnoma sooča. Prav tako vsebuje informacije o operacijskem sistemu in komponentah računalnika. Namestite ga lahko s spletnega mesta razvijalca. Obstaja brezplačna različica za domačo uporabo. Če potrebujete obsežnejšo diagnostiko, to je plačano različico Professional. Ona ji bo morala plačati 20 dolarjev. Obstaja različica v ruskem jeziku. Program pomaga:
 • zbirati informacije o operacijskem sistemu Windows;
 • preverjanje temperature sestavnih delov;
 • pripravi poročilo in ga pošlje po pošti;
 • preverite internetno povezavo;
 • dobite informacije o grafični kartici, procesorju, trdem disku in drugih komponentah.
 • Pripomoček ima jasen vmesnik. Omogoča konfiguriranje sporočil o kritičnih situacijah v sistemu in ugotovljenih napakah. Za preverjanje temperature komponent, ki jih potrebujetepojdite v meni RealTime.

  GPU-Z

  Program prikaže informacije o grafični kartici in grafičnem procesorju. Brezplačno lahko prenesete iz uradne strani. Vmesnik je v angleščini, vendar je jasen in preprost. Na glavnem zavihku so prikazane vse potrebne informacije.
  Pripomoček določi grafično kartico, ki je nameščena v računalniku. Prikazuje podatke o modelu in izdelovalcu, značilnosti, velikost pomnilnika, datum namestitve gonilnikov itd.

  CPU-Z

  Razširjena različica GPU-Z. Prav tako je možno brezplačno namestiti uradno spletno stran. Ruski program lahko najdete na virih tretjih oseb, vendar v tem primeru ne bo mogel zbrati popolnega poročila o stanju računalnika. Orodje tehta malo, zato se hitro naloži in namesti. Prav tako ne potrebuje veliko sredstev. Zbira podatke o matični plošči, pomnilniku RAM in procesorju. Na kratko prikaže podatke o video kartici.
  Posebnost tega programa je njegova kompaktnost. Deluje hitro in prikazuje natančne podatke. Lahko ga namestite v parih z AIDA64, da določite meritve. V drugem deluje s temperaturo, frekvenco, hitrostjo vseh komponent.

  Hitrost ventilatorja

  Program lahko brezplačno prenesete s uradne strani. Preprosta je kot prejšnja dva. Hitro naloži in namesti na osebni računalnik. Ne zahteva veliko sistemskih virov. To je dober program za spremljanje temperature procesorja ingrafične kartice. Zbira tudi podatke o frekvenčnih in napetostnih komponentah sistema. Določa hitrost vrtenja ventilatorja in jo uravnava. Podpira natančno analizo trdega diska. Program prikazuje natančne podatke in ima vmesnik v ruskem jeziku. Deluje z različnimi nastavitvami v meniju Konfiguracija. Pri nastavitvi vrtenja ventilatorja se lahko pojavijo težave s stabilnim delovanjem osebnega računalnika.

  Temp Temp

  To je verjetno najlažji program, ki prikazuje temperaturo procesorja in grafične kartice. Zbira podatke v realnem času za vsako jedro. Pripomoček lahko namestite iz uradne strani. Nastavitve imajo možnost izbire ruskega jezika. Razvijalci redno zagotavljajo posodobitve. Kljub pomanjkanju samodejnega zagona se pripomoček spopade s potrebnimi nalogami. Prilagodi zaščito pred pregrevanjem, vključuje opozorila za različne dogodke, vam pomaga uvoziti podatke v Excelovo preglednico.

  MSI Afterburner

  Ta pripomoček je znan kot orodje za overclocking. Za nadzor temperature procesorja in grafične kartice v operacijskem sistemu Windows 10 se le redko uporablja. Vendar pa vam omogoča tudi zbiranje podatkov o ogrevanju grafične kartice. Mimogrede, kljub imenu, pripomoček deluje ne samo z modeli iz MSI, ampak tudi z izdelki drugih proizvajalcev. Program lahko namestite brezplačno na uradni strani. Ni ga težko uporabiti. Preprosto ga zaženite. Zaželeno je, da se to stori ob zagonu vsebine vira programa. Na ta način lahko razumete temperaturo video kartice v mirnem in aktivnem stanju. Vmesnik pripomočka je preprost. Na levoObstaja okno za prilagajanje frekvence jedra in pomnilnika. Prikaz temperature je na desni strani.

  Open Hardware Monitor

  Ta program omogoča nadzor temperature procesorja in grafične kartice. Preverjanje je podobno temu, kar vam pomaga HWMonitor. Program je brezplačen in ne zahteva namestitve. Preprosto prenesite datoteko z uradne strani in jo zaženite.
  Orodje zbira podatke o ogrevanju vseh komponent sistema. To počne s pomočjo senzorjev na matični plošči. Tabela vključuje trenutne in maksimalne možne vrednosti, tako da je jasno, kako kritično je stanje.

  RivaTuner

  Ta pripomoček ne velja za programe za preverjanje procesorja in grafične kartice, ker deluje le z grafičnim vmesnikom. Ampak dobro deluje, kot GPU-Z. Na internetu lahko najdete program in ga namestite brezplačno. Z njim se je prej ukvarjal Alexei Nikolaichuk, kasneje pa se je odločil za delo z EVGA in MSI Afterburner. Zato je bila zadnja posodobitev objavljena leta 2009. Program je namenjen overclockiranju grafičnih kartic AMD in nVidia. Zato vam omogoča spremljanje temperature in frekvence vmesnika. Na zavihku Nastavitve lahko prilagodite delovanje hladilnika. Z RivaTuner lahko prilagodite osnovne nastavitve monitorja. Uporabnost je preprosta za uporabo, ker ima vmesnik v ruskem jeziku. Med pomikanjem po zavihkih lahko najdete vse potrebne nastavitve in prilagodite adapter in ventilatorje. Samo overclocking se izvaja na zavihku "Startup".

  Sorodne publikacije