Dts - kaj je Način DTS - kaj je to?

V svetu zvoka in videa obstaja takšen koncept, kot je zvok formata DTS. Pogosto takšna zvočna posnetek zagotavlja filme v visoki in visoki HD kakovosti. Vendar pa malo ljudi resnično razume, kaj pomeni v kratici DTS. To ni samo ime formata, ampak ime podjetja-razvijalca. Čas je, da razložimo osnovne koncepte DTS. Kaj je to in zakaj potrebuje uporabnike? Pogovorimo se o tem v tem gradivu. Najprej pa nekaj informacij o ustvarjanju DTS in občutku, ki so ga razvijalci prvotno postavili v to kratico.


DTS. Zgodovina ustvarjanja

Leta 2004 je eno malo znano ameriško podjetje svetu predstavilo nov razvoj. Fantje so se odločili poklicati njen DTS. Kaj je to? To je visokokakovosten večkanalni avdio trener, ki ga lahko uporabite za glasovno presnemavanje namesto običajnega Dolby Atmos. Glavna razlika od slednjega je, da je DTZ popolnoma enak, koliko kanalov v akustičnem sistemu uporabnika. Zvočni posnetek ne temelji na številu kanalov, temveč na lokaciji predmeta v prostoru. Zato lahko DTZ dobro deluje tako z 7.1 zvočnimi zvočniki kot z običajnim stereo avdio formatom. To je resnično preboj.

DTZ v sodobni realnosti

V našem času je DTZ popolnoma izrinil "Atmos" iz uporabniških računalnikov. To se je zgodilo, ker je bil "Atmos" tesno povezan s konfiguracijo akustičnega sistema in lokacijo njegovih posameznih komponent. DTZ nima te pomanjkljivosti. Zato je njegova uporaba bolj zaželena od običajnega uporabnika. Da, in DTS zvok v našem času, kjeboljši od "Dolby Atmos". Čeprav se ta še vedno uporablja v kinematografih in drugih zabavnih ustanovah te vrste.


Danes stanje izgleda takole: DTZ je bolj priljubljen kot zastareli in zelo zahtevni "Dolby Atmos". Zato tudi lastniki zabaviščnih centrov resno razmišljajo o možnosti popolnega prehoda na nov standard. Pri uporabnikih osebnih računalnikov in prenosnih računalnikih je treba upoštevati, da popolno podporo za to obliko zagotavljajo le operacijski sistemi Microsofta (začenši z "Winds 7") in operacijskim sistemom Apple - "McOs". Na žalost uporabniki "Linuxa", "Ubuntuja" in drugih "Linux-like" sistemov ne delujejo. Ti operacijski sistemi sploh ne vedo, kako pretvoriti večkanalne DT v stereo.

Ali je vredno uporabiti DTS namesto Atmosa?

To je dvoumno vprašanje. Teoretično bi morala biti zvočna pot v DMV veliko boljša, saj se uporablja popolnoma drugačno kompresijsko razmerje. Prav tako ni povsem jasno, kako bi bilo, če bi imeli akustični sistem, ki bi bil ostren na "Atmos". Razvijalci DTZ trdijo, da je njihov kodek popolnoma enak, kar zaznamuje uporabnika. Zvok DTS lahko pretvori toliko kanalov, kot je potrebno. Zato je vredno pogledati to obliko in kodek. To je bolj priročno in lažje uporabljati, kot pa zastareli in tehnično zelo zahtevni "Atmos". Seveda te izjave veljajo za posamezne uporabnike. In kaj lastniki kinematografov, ki so akustične sisteme pridobili posebej za "Atmos"? Prav tako jih je enostavno nareditiuporabite DTZ, ker se prilagaja AU. Kakovost zvoka bi se morala povečati, saj DTZ uporablja manj stiskanja zvočnega zapisa. Torej tudi lastniki kinematografov ne bodo ostali poraženci, ko se bodo popolnoma preusmerili v to obliko.

DVM način telefonov

Včasih lahko v sodobnih pametnih telefonih najdete možnost, kot je "način DTS". Kaj je to? Ali je to upravičeno v mobilnih napravah? V pametnih telefonih nedavne produkcije glasnega imena DTZ se imenuje običajen »izboljševalni« zvok, ki lahko ustvari psevdo-kanalni zvok. Ko uporabljate slušalke, ta način ne izboljša zvoka, temveč ga, nasprotno, poslabša. Tehnično je nemogoče doseči visokokakovosten zvok v običajnem mobilnem telefonu (razen če je naprava opremljena z namenskim DAC). Zato ne smemo verjeti v glasna imena. Bolje je uporabiti običajni stereo način. Zvok bo veliko boljši. Aparati podjetja "Huawei" (začenši z "Honor 2") so pogosto opremljeni s takšnim "improvizatorjem". Praviloma zvok v slušalkah z vključeno DTZ možnostjo postane bolj obsežen. Hkrati pa se podrobnost popolnoma izgubi. Zato mnogi uporabniki ne želijo uporabljati načina DTS. Kaj je to izboljšanje, če se zvok poslabša? Seveda lahko kupite slušalke z namenskim DAC, vendar zvok iz njega verjetno ne bo boljši. Mobilne naprave niso zasnovane za kakovostno predvajanje glasbe.

Sprejemniki s podporo DTZ

V našem času, skoraj vsa podjetja, ki proizvajajo domače gledališča, ločene sprejemnike in celo večkanalne napraveOjačevalniki, dostavljajo svoje naprave ne le kodek "Dolby Atmos". Prisoten je tudi dekoder DTS v teh pripomočkih. In to je predpogoj. Poleg tega večina blagovnih znamk že razume celoten potencial nove tehnologije in raje podpira format DMV. Merilniki, kot so Denon, Yamaha, Marantz, Panasonic, Sony, Pioneer in drugi, so že razumeli čar te tehnologije. Toda to ne pomeni, da so njihove naprave prenehale podpirati Dolby Atmos. Samo prednost DTZ.
Zdaj tudi najslabši in poceni sprejemnik podpira DTS Sound. Kaj je to, če ne dokaz o priljubljenosti formata in dekodirnika? Kljub temu "Atmos" ne bo zavzel stališča. Njena podpora proizvajalcem se še ni odpovedala. Čeprav je povsem mogoče, da v bližnji prihodnosti.

DTP učinki

Mnogi uporabniki osebnih računalnikov, prenosnih računalnikov in mobilnih pripomočkov so v naprednem igralcu pogosto opazili tako imenovano "DTS Effects". Kaj je to? To so posebne nastavitve, ki se uporabljajo pri predvajanju določene datoteke. Teoretično bi morali pravilno interpretirati večkanalni zvok v formatu DTZ in ga pretvoriti v predvajanje na akustičnih sistemih tipa 2.0. V resnici pa je to le nastavitev izenačevalnika programske opreme, ki dodaja nekaj jasnosti in glasnosti. In nič drugega. Seveda jih lahko uporabite. Toda zloraba takšnih nastavitev bo izkrivila zvočno pot. In namesto dobre sledi bodo dobili nenormalno žito.

Uporaba DT-jev doma

DTS-dekodirnik lahko prilagodi zvokakustični sistem, ki ga uporablja določen uporabnik. Zato je ta oblika primerna za domačo uporabo. "Atmos" je tesno povezan s kanali. Toda naši apartmaji nimajo vedno možnosti, da pravilno postavite večkanalno akustiko. Najpogosteje naši rojaki uporabljajo običajne stereo formate AS-formata. In kodek DTC odlično deluje pri pretvarjanju večkanalnega zvoka v dva toka. Za visoko kakovosten in kakovosten DTZ je dovolj, da ima sodoben sprejemnik in nekaj kakovostnih zvočnikov formata 2.0. Ni potrebno porabiti za večkanalno akustiko.

V zaključku

Tako smo razčlenili format zvoka DTS. Kakšna kakovost zvoka, ki se lahko prilega posameznemu sistemu zvočnikov, je jasna. Toda to je tudi ime podjetja, ki je izumilo ta format in ga uvedlo v uporabo, ime dekoderja, ki se uporablja v sodobnih sprejemnikih, in oznako kodeka, ki se uporablja v video predvajalnikih na računalnikih. DTZ je prišel v naše življenje, da bi nadomestil zastareli "Dolby Atmos". In za to ima vse podatke. Mnogi so že razumeli vse čare novega formata. Tako je HD vsebina na torrentih že predstavljena samo s skladbo v tem formatu. Revolucija se je zgodila.

Sorodne publikacije