Presečišče žice za vtičnico: vrste žic, križišče, oznaka, namestitev napeljave v stanovanjskih in industrijskih prostorih

Prihaja čas, ko stara električna napeljava v stanovanju ali zasebni hiši ne deluje. Razlog za to je čas, ki še posebej vpliva na aluminijaste kable. Tudi razlog za potrebo po zamenjavi je lahko vedno večje število gospodinjskih aparatov, ki nalagajo domače električno omrežje. Pri posodobitvi bo potrebno izvesti nekaj izračunov za določitev optimalnega preseka vtičnic. To je treba storiti zaradi lastne varnosti. O takih izračunih in pove današnji članek.

Kakšni so izračuni prečnega prereza in katerega kabla izbrati

Material za izdelavo žice ima zelo pomembno vlogo. Izdelki iz aluminija bodo stali precej manj, vendar je vredno razumeti, da bo v tem primeru treba kupiti življenje z velikim odsekom, pričakovana življenjska doba pa bo veliko manjša kot v bakru. Iz teh razlogov strokovnjaki svetujejo uporabo dražjih kablov.


Izračun deleža žice za vtičnice v stanovanju je pomemben za normalno delovanje domačega elektroenergetskega omrežja, pomanjkanje ogrevanja je v delovanju še vedno živo. Zelo tanki kabli ne morejo prenesti obremenitve pri vklopu več gospodinjskih aparatov. Veliko ljudi lahko reče, da je bolje kupiti debelejšo žico, vendar obstajajo tudi njihove slabosti. Presežek oddelka vodi do zapravljanja finančnih sredstev in silnamestitev - veliko težje ga je postaviti.

Kako izračunati razdelek: osnovna pravila

Pred izračunom je treba ponovno napisati vse podatke o porabljeni moči v hiši električnih naprav. V tem primeru je treba izračunati ne le skupno porabo stanovanja, ampak tudi isti kazalnik za posamezne sobe. To je potrebno za določitev števila vrstic, ki bodo vnesene v prostor. Na primer, lahko vzamete apartma za 4 sobe. V tem primeru se vrstice razdelijo na naslednji način:


 • Kuhinjske vtičnice.
 • Dnevna soba z vgrajenim sistemom za domači kino, računalnikom in zvočniki.
 • Dve spalnici in dnevna soba - na vtičnici ni posebnih obremenitev.
 • Nianse izračunov za različno opremo

  Če je bila med sestavljanjem porabe energije naprav, nameščenih na isti liniji, številka manjša od 3 kW, potem nadaljnjih izračunov ni mogoče izvesti - v tem primeru je najpogostejša uporaba prereza bakrenega kabla, enaka 25 mm 2. Presežek 3 kW zahteva nadaljnje izračune. Pomembne informacije! Pasovna širina bakrenih in aluminijskih kablov je drugačna. V prvem primeru bo 10 A /mm, v drugem pa 8 A /mm. Ti podatki so potrebni pri izračunu dela žice pod vtičnico.

  Izračunavanje prereza kabla na primeru najbolj opremljene kuhinje

  Glede na dejstvo, da je v sobi veliko različne opreme, sledi:razumeti, da bodo žice debelejše od tistih, ki se prilegajo dnevni sobi. Kuhinja je opremljena z naslednjimi napravami (z navedbo moči W):
 • toaster - 1000;
 • aparat za kavo - 1000;
 • Električni kotliček - 1000;
 • pečica - 1500;
 • električni štedilnik - 2500;
 • hladilnik - 500;
 • mikrovalovna pečica - 750.
 • Zdaj je treba razumeti, kateri del žice za vtičnice je potreben. V ta namen sestavimo močnostne indekse in dobljeno vrednost razdelimo na omrežne napetosti. Prejeli bomo 8250/220 = 375 A. To bo porabila naprava trenutno jakost. Zdaj izberemo material za izdelavo vodnika. Pri uporabi bakra dobimo naslednji izračun: dodati zalog kot 5 In potem smo dobili (375 + 5) /10 = 425/10 = 425. To pomeni, da je odgovor na vprašanje, ki ga je treba prehod žice za vtičnice s to dejavnostjo, znaša 45 mm 2.

  Oprema za razdelilne omarice

  Za pravilen izračun parametrov obrambni avtomatizacije ne potrebujejo le poraba energije gospodinjskih aparatov, ampak tudi luč, ki mora biti z eno ali dvema posamezne skupine zahteval. Pogosto je to ločitev apartma on line "spalnica /kuhinjo /spalnico" in "dnevna soba /vrtec /kad /WC." Tukaj s kabli je vse preprosto. V sodobnih stavbah je redko mogoče najti halogensko razsvetljavo z visoko porabo energije - danes se LED diode najpogosteje uporabljajo. Torej, če je pomembno, kaj je presek žice potrebno za vtičnice pomembno, potem so svetilke vse elementarne. Večinoma za razsvetljavoUporablja se bakren kabel 1,5 kvadratnega metra.

  Označevanje kablov, ki se uporabljajo v domačih električnih omrežjih

  Pri nakupu kabla je treba paziti na njegovo izolacijo. Njegove sestave ni mogoče vizualno določiti, vendar je vse parametre mogoče najti na oznaki, ki jo sestavlja več črk in številk, ki označujejo število žil in del žice. Za vtičnico bo najboljša možnost 3 x 25. Toda na črki se je vredno ustaviti.
  VVG - izolacija polivinilklorida v dveh slojih. Takšna bakrena žica je odlična za vtičnico, vendar se je treba zavedati, da nima možnosti za samooskrbo. VVGng - isti kabel, vendar že v nevnetljivi izolaciji, kot pravijo zadnji dve črki. VVGng-LS je nevnetljiv kabel iz polivinilklorida, ki ne dovaja jedkega dima pod vplivom visokih temperatur. Pogosto se uporablja v predšolskih in drugih izobraževalnih ustanovah. Letnica NYM označuje dražjo vrsto nemške proizvodnje VVGG. Če je pred navedenimi oznakami črka "A" (AVVG, ABBGng), to pomeni, da so bili kabli izdelani iz aluminija.

  Posledice napačne izbire prečnega prereza žice za vtičnico

  Če ne upoštevate podrobnih izračunov tega parametra, je možno, da ga zelo pozno obžalujemo. Zaradi teh dejanj ljudje izgubijo svoje premoženje in včasih življenje. Seveda je veliko odvisno od avtomatizacije zaščite, ki je na voljo v vhodni omari, a komaj za osebo, ki ne plačaustrezno pozornost na debelino kabla, bodo lahko pravilno izbrali opremo za zaustavitev v sili.

  Premajhen prerez žice za vtičnico pri visoki obremenitvi vodi do ogrevanja. Posledica nadaljnjega izkoriščanja je vžig kabla, ki povzroči pregorevanje izolacije in pride do kratkega stika. Najpogosteje je stanovanje že pokrito z ognjem, zato avtomatska naprava ničesar ne reši. Če so predelne stene v hiši lesene, je za 2-3 minute dovolj, da se celotna stavba razplamti. In ne dejstvo, da se to ne bo zgodilo ponoči, ko bodo vsi spali. V takšnih primerih je le redko mogoče, da kdo pride ven. Doda nevarnost in pohištvo pohištva. Ko je zaseden s kablom, tudi v betonskih pregradah je raven povišanja temperature povsem dovolj za osvetlitev ozadja in za garderobo, ki je nameščena blizu stene. Ne morete govoriti o strupenem dimu iz plamena ivernih plošč.

  Sklepi iz zgornjih informacij

  Kljub dejstvu, da človek danes ne predstavlja življenja brez elektrike, ga lahko imenujemo zelo nevarno. Toda ta trditev velja le v napačnem pristopu k njeni uporabi. Kateri del žice za vtičnice bo izbran, rešite domači mojster. Glavna stvar je, da so bili opravljeni vsi potrebni izračuni in kabel ni bil tanjši od potrebnega. Če pogledate s te strani, potem debelejše žice, čeprav jih je težko namestiti, vendar zagotavljajo zanesljivo oskrbo z napetostjo, razen nevarnosti pregrevanja in vžiga.

  Sorodne publikacije