Kaj je menjalnik? Značilnosti in vrste

S pomočjo reduktorja se izvede rotacijsko sporočilo z enega mehanskega vozlišča na drugo. To vozlišče ima lahko različne izvedbene in tehnične in operativne parametre, odvisno od posebnega namena. Kaj je menjalnik v smislu izvedbe? To je dokaj preprost mehanizem, izdelan iz skupine zobnikov in zaprt v kovinsko ohišje. Vendar pa imajo različne spremembe naprave svoje funkcionalne in tehnične lastnosti.

Glavna enota enote

Ohišje gonila je običajno izdelano iz litega kovinskega materiala visoke trdnosti s toplotno zaščitenim premazom. Lahko je na primer litega železa ali jeklene zlitine. Če so tehnološke zahteve zadolžene za olajšanje načrtovanja, se lahko uporabi ohišje iz lahke zlitine. Zunanji del ima pritrdilna vozlišča - tako imenovane noge in ušesa, skozi katera je enota varno pritrjena na mesto izkoriščanja. Obstajajo tudi kanali za tesnjenje in tesnjenje, ki preprečujejo uhajanje tehničnih tekočin. Toda kaj je menjalnik od znotraj? V osrednjem delu je mehanska infrastruktura, ki neposredno zagotavlja moč navora na osnovi mostu. To je sistem pogonskih in pogonskih zobnikov, ki delujejo z gredjo. Pogonska skupina je običajno boljša po velikosti in ima tudi več zob, ki premikajo funkcionalna vozlišča.


Kaj se razlikuje od reduktorja?

Ta enota se pogosto zamenjujeMenjalnik, ki ni povsem pravilen, čeprav obstajajo dobri razlogi za to. Oba vozlišča sta del enotnega konstrukcijskega sistema, ki je odgovoren za prenos in distribucijo navora. Kaj je menjalnik v tej infrastrukturi? To je mehanizem, ki zmanjšuje ali povečuje frekvenco vrtenja, pri čemer prehaja gibanje diferenciala. Slednje pa ne vpliva na dinamiko navora, ampak le porazdeli sile med osmi. Zato se razlika imenuje medosna. Obstaja pa tudi vrsta intercoolerjev, ki lahko spremenijo tudi razmerje navora, ki ga oddajajo na kolesih pri zavijanju.

Sprednji in zadnji menjalnik - kakšna je razlika?

Če upoštevamo elemente obeh gonil ločeno od splošnega sistema, potem določitev njegovega članstva v pogonu ne bo uspelo. Toda s primerjalno analizo se izkaže, da bodo pogone na zadnji prestavi večje. V ostalem se spremeni le konfiguracija lokacije kombiniranih vozlišč. Zlasti menjalnik zadnje osi je vzdolž vzdolžne linije karoserije vozila, skupaj z gonilom in motorjem. Za fleksibilnost sklopke temu odgovarja kardanska gred. V sistemu s sprednjim pogonom kotnega krogličnega tipa. V drugi pa mehanika dela ostaja ista.

Glavne značilnosti menjalnika

Najpomembnejši tehnični in operativni parametri gonila vključujejo naslednje:
 • številko prenosa. Prikaže razmerje med številom zob kolesa in številomzobje v prestavi. Tudi pri izračunih lahko upoštevamo število ukrepov za prenos polža in razmerje premera večjega škripca z debelino manjšega škripca v jermenskem prenosu.
 • Zanesljivost. Ne vpliva na delovne lastnosti, izraža operativni vir - tako posamezne elemente kot sistem kot celoto. Mimogrede, spreminjanje strukturnih parametrov zaradi obrabe lahko vpliva tudi na kakovost glavnih funkcij mehanizma, kar se odraža v sosednjih enotah. Na primer, mostni reduktor lahko vpliva na zmogljivost osi zaradi prisilnega zmanjšanja navora.
 • Faktor učinkovitosti. Opisuje zmogljivost in učinkovitost naprave v smislu kakovosti prenosa energije. Za določitev učinkovitosti se uporablja razmerje med porabljeno energijo in porabljeno energijo.
 • Zaščitne in izolacijske lastnosti. Opredeljeno s sistemom IP razredov zaščite. Današnji standardni mehanizmi so na primer opremljeni s primeri IP 55, ki lahko prenesejo temperature od -15 do 40 ° C. Poleg tega izolacija ne dopušča, da bi v telo prišlo delcev prahu, umazanije in vode.
 • Polžasto gonilo

  Preprost in zato razširjen mehanizem, katerega načelo vključuje uporabo polžnega orodja z navojem v profilu. Z vidika delovanja je to optimalna rešitev za prenos rotacije med dvema osema, ki sta nameščeni pravokotno. Zlasti tovrstna orodja se uporabljajo pri usmerjanju potniškega prometa. Prednosti črvnih sistemovvključujejo možnost izdelave visoke stopnje prenosa v eni fazi (do več sto). Poleg tega je polžni menjalnik tih, razlikuje se gladko in ne zahteva uporabe zavornih naprav, saj vključuje aktiviranje lastnega zavornega mehanizma pri doseganju določene ravni prenosa.

  Redukcija v obliki motorja

  \ t
  Strukturno zapleten sistem, ki predstavlja kombinacijo motorja in menjalnika. Ciljno območje takšnih mehanizmov lahko imenujemo isti prevoz, vendar v širšem smislu. Dejstvo je, da zobniški motor na svoji osnovi omogoča izvedbo črva kot tudi planetnih in cilindričnih struktur z ustreznimi načeli delovanja, ki jih je mogoče prilagoditi različnim pogojem uporabe. Kljub zapletenosti naprave in široki funkcionalnosti, so ti agregati značilni nizke vibracije in skromne dimenzije.

  Značilnosti kombiniranega menjalnika

  \ t
  Prav tako na nek način hibridna zasnova, vendar v tem primeru združeni ni motor s prestavo, ampak dve različni vrsti oddajnika navora. Če je bilo v prejšnjem primeru na osnovi reduktorja možno realizirati samo en tip oddajnika, potem v kombiniranih napravah združuje valjasti mehanizem s planetnim, stožčastim ali polžastim orodjem. Prav tako ni posebnih omejitev glede lokacije. Lahko je zadnja in sprednja prestava z ustreznim sklopom operacij in posebnostmi dela. Na primer v kombiniranem stožčastem sistemuPraviloma so kolesa opremljena z ukrivljenimi zobmi v profilu, saj bo ta kot imel največje kotne hitrosti s hitrostjo okoli 60 tisoč vrt /min.

  Sklep

  Menjalnik se nanaša na tiste sisteme in mehanizme, ki opravljajo ne posebej opazno, vendar pomembno nalogo. Funkcija krmilnika navora je popolnoma mehanizirana in v tem smislu se zdi zastarela - na primer pnevmatski sistemi s pogoni, ki jih poganja elektronika, so porazdeljeni v ozadju. In kaj je menjalnik v smislu mehanike regulacije? To je agregat, ki je povsem odvisen od voznikove manipulacije in se le v minimalnem obsegu sooča z avtomatizacijo drugih komponent šasije. V tem primeru ni mogoče reči, da se konstrukcija menjalnika ne razvija in je nameščena. Poleg izboljšanja strukturnih parametrov odgovornih elementov, z uporabo novih zlitin, izboljšane rotacijske sheme, ki zmanjšajo obremenitev, kot tudi izboljšajo udobje in varnost upravljanja ciljne opreme.

  Sorodne publikacije