Ko vklopite računalnik, ni zvočnega signala: možni vzroki, strokovni nasveti

Ko pritisnete gumb za vklop na računalniku, se zasliši tipičen pisk. Sistem BIOS zagotavlja uspešno opravljen test samopregleda. Ta signal "pravi", da je vaš računalnik v redu, sistem je pripravljen za delo. Kaj pa, če ni zvoka pri vklopu računalnika? Oglejmo si vzroke problema skupaj, preberite strokovne nasvete o tem, kako rešiti težavo, in upoštevajte tudi signale BIOS-a - kako sporočajo svoje napake z zvoki. Začnimo

Značilne značilnosti težave

Ko je računalnik vklopljen, ni zvočnega signala. Težava, pravijo, ne pride sama. Sam problem se redko manifestira. Najpogosteje ga spremlja črni monitor - na zaslonu ni slik.


V tem primeru slišite, kako dobro delujejo računalniški hladilniki. Kaj lahko pomenijo ti znaki?

Kaj se je zgodilo z računalnikom?

Ko vklopite računalnik, ni zvočnega signala in naprava sama izgleda "mrtva" in se ne odziva na vašo manipulacijo? Pred vami je dejstvo, da računalnik ni opravil samopreizkusa. Če sistemske enote niste pred tem odprli, je vse lahko samo ena stvar: "prekrili ste" BIOS - srce celotnega sistema. Da bi rešili problem, ga lahko reši le strokovni računalniški mojster. Toda v vsakem primeru obstajajo izjeme. Morda problem ni tako resen. Zato, če vklopite računalnikni zvočnega signala, ne smete hiteti, da računalnik takoj odnesete v servisni center. Najprej morate imeti neodvisno diagnozo za lažje rešene težave.


Slab kontakt

Zakaj ni zvoka pri vklopu računalnika? Mogoče je slab stik v eni od povezav. Zato skrbno preverite:
 • dobro priključeno računalniško miško in tipkovnico na sistemsko enoto.
 • Temeljit ali privit konektor za monitor itd.
 • Slab stik ni samo po sebi šala. Takšen problem lahko vodi do precej žalostnih posledic. Slaba povezava lahko povzroči takšne težave: boste zažgali procesor, matično ploščo ali monitor. Priporočamo, da pred vklopom vseh priključkov in priključkov na sistemu izklopite računalnik v osebnem varnostnem sistemu.

  Okvara grafične kartice

  Ko je računalnik vklopljen, ne sliši piska? Sistem morda ne bo mogel opraviti samopreizkusa za kakršnokoli napako grafične kartice. Žal se računalniki še niso naučili ustrezno odzivati ​​na vse možne možnosti odbojev komponent. Zato se lahko izkaže ta žalosten odgovor. Besedilo samopregledovanja Bios je bilo oblikovano tako, da se izvaja dosledno preverjanje vseh komponent sistema. Grafična kartica je še vedno na vrhu seznama. Preverite, ali je v njej koren težave, preprosto: element nežno izvlecite iz sistemske enote. Po tem poskusite vklopiti računalnik. Če bo BIOS v odgovor na ta dejanja oglušujočste škripanje, tako da je problem pravilen - grafična kartica je pokvarjena. Ohišje lahko zamenjate s podobno, običajno napravo. Težje je odpraviti težavo, če je v računalniku nameščena vgrajena grafična kartica. Konec koncev, brez druge naprave v tem primeru ne more storiti. Če se po namestitvi druge grafične kartice računalnik normalno ponovno vklopi, je težava jasno definirana. Njegovi koreni so v integriranem sistemu za polni delovni čas.
  Vendar pa tak problem sploh ni razlog, da bi se poslovili od računalnika, da bi imeli delujočo matično ploščo in dobro delujoč procesor. Kot kaže praksa, lahko računalnik z zunanjo grafično kartico uporabniku pomaga do deset let!

  Napačna namestitev opreme

  Ko je računalnik vklopljen, se BIOS ne vklopi? Morda je vir problema vaše brezskrbno ravnanje. To velja za primere, ko ste sami zamenjali nekatere komponente sistemske enote. Kako razumeti, da je problem ravno to? Izklopite računalnik in nato odstranite novo nameščeno strojno opremo iz "sistema". Če ponovno vklopite tipičen škripanje BIOS-a, je primer v vaših dejanjih. Najverjetneje je nova plošča napačna ali nezdružljiva z vašim računalnikom.

  Posodobitev BIOS-a

  Zvok se izgubi, ko je računalnik vklopljen? Poglejmo bolj redke, vendar še vedno obstajajo primeri. Včasih je glavni problem v BIOS-u, in sicer - pri njegovem posodabljanju. Morda ste računalnik opremili z novim BIOS-om, ki ni združljiv z vašo napravo. Kako se temu izogniti v prihodnostitežave? Bodite pozorni na testni program, ki se običajno dobavi skupaj z vsako BIOS opremo. Ne bodite leni, da ga zaženete v računalniku. Ali je novi BIOS popolnoma združljiv z vašimi računalniškimi komponentami? Ne mudi se, da bi jo takoj namestil. Prva stvar je zaščititi računalnik pred nenadnimi izpadi električne energije. Vam pomaga pri tem UPS - vir neprekinjenega napajanja.
  Zakaj je potrebna? Če se napajalnik ustavi ob posodobitvi BIOS-a na vašem računalniku, obstaja verjetnost 999%, da se naprava ne bo nikoli vklopila.

  Ni notranjega zvočnika

  Kako narediti BIOS zvok, ko vklopite računalnik? To značilno kačo konfigurira uporabnik sam, da se prepreči aktiviranje. Edina stvar, ki je možna, je vključiti melodijo s pozdrave "Vetrov". Vendar nastavitve vmesnika OS nimajo nobene povezave z našo težavo. Torej, ko vklopite računalnik, ne slišite značilnega signala BIOS-a. Poleg tega ni bilo nobenega ohranjevalnika zaslona z imenom vaše matične plošče, brez sporočila z rezultati preverjanja stanja sistema. Toda, ko vidite pozdrave operacijskega sistema, je računalnik normalno naložen. Kaj je to? Računalnik deluje normalno! Pred nami je "napačen signal" tesnobe. Težava je v tem, da računalnik nima notranjega zvočnika. To mu ne preprečuje, da bi pravilno delovala, vendar lahko v prihodnosti postane vir težav. Preko tega zvočnika BIOS poroča o normalnem delovanju ali nekaterih sistemskih težavah. S takšno slabostjo je vrednoobrnite se na zbiralnik sistemske enote. Najverjetneje je preprosto pozabil namestiti bipper.

  Kaj je POST?

  Zdaj pa se spoznamo s testom, ki ga uspešno signalizira ta signal. Power-On-Self-Test - Power-On-Self-Test - Sistem za samopreverjanje sistema, ki je napisan v ROM BIOS-u. POST je pozvan, da opravi pregled vseh glavnih komponent sistema:
 • procesor;
 • RAM;
 • čipov na matični plošči.
 • Informacije o prehodu preskusa se napovejo prek notranjega zvočnika sistema z določenim zvočnim signalom. Če nekateri deli ne delujejo, bo izdan določen niz dolgih in kratkih piskov. Po tem se bo računalnik samodejno izklopil. Kaj naj storim v tem primeru? Pozorno poslušajte signal in zapomnite si, zapišite zaporedje kratkih in dolgih piskov. Če nimate časa za to, vklopite računalnik 30 sekund po tem, ko se samodejno deaktivira. Signal se ponavlja. Kaj storiti naslednje? Glejte navodila proizvajalca za vašo matično ploščo. Najverjetneje bo tabela z dekodiranjem signala BIOS. Takšne informacije so na voljo tudi na uradnih straneh proizvajalcev "matičnih plošč". Dekodiranje signala vam bo pomagalo, da sami spoznate, kaj je narobe z vašim računalnikom, katera njegova komponenta je okvarjena.

  IBM-ovi signali BIOS-a

  Vsak od modelov matične plošče ima običajno svojo tabelo dekodiranja. Na žalost univerzalnega ne obstaja. Za primer, dajemo najpogostejši - IBMBIOS Zvok računalniške napake pri vklopu naslednjega:
 • En kratek signal - test je bil uspešen.
 • Ni signala - poškodovano napajanje.
 • Stalno škripanje - poškodovano napajanje.
 • Ponavljajoči kratki signali - težave z napajanjem.
 • Dolg in kratek signal je okvara matične plošče.
 • Kratek signal s črnim zaslonom je poškodovana grafična kartica.
 • Dolg signal in dva kratka signala - težave z video sistemom.
 • Dolg signal in tri kratke - težave z video sistemom.
 • Dva kratka signala - monitor ni povezan.
 • Tri dolge signale - okvarjena matična plošča, zaznana je bila napaka krmilnika tipkovnice.
 • ​​
  Običajen zvok notranjega zvočnika, ko vklopite računalnik, je pomemben signal, da vaš računalnik deluje in je pripravljen za delo. Če takšnega zvočnega sporočila ni, je to morda problem z BIOS-om in drugimi napakami, ki smo jih upoštevali. Priporočamo vam, da na spletni strani proizvajalca najdete tabelo z matično ploščo z znaki za pravočasno prepoznavanje težave in njeno rešitev.

  Sorodne publikacije