Značilnosti in specifikacije GeForce 9500 GT

Specifikacije Geforce 9500 GT in cena te grafične kartice jasno kažejo, da je ta diskretna grafika usmerjena v srednje in nizke segmente potrošnikov. Stane približno 50-60 dolarjev in je namenjen tistim ljudem, ki želijo imeti bolj ali manj dobro diskretno rešitev za igre, vendar ne morejo porabiti 500-600 dolarjev za rešitve Topov. Zato so značilnosti Geforce 9500 GT povsem zadovoljive, ob upoštevanju ustrezne cene. Poglejmo ključne značilnosti tega diskretnega čipa.
Značilnosti Nvidia Geforce 9500 GT

Začnimo z dejstvom, da je ta rešitev v različnih variantah:
 • 512 MB GDDR3;
 • 256 MB GDDR3;
 • 1 GB GDDR3;
 • 256 MB GDDR2;
 • 512 MB GDDR2.
 • Ta grafična kartica je enojna reža z ventilatorjem. Čip ostane hladen tudi pri največji obremenitvi. Glede na to, da je poraba energije le 50 vatov, ne potrebuje dodatnega napajanja. Po eni strani je dobro, ker grafični procesor ni posebej pregret, po drugi strani pa je slab, ker ni sposoben zagotavljati bolj ali manj visoke zmogljivosti. Torej v sodobnih igrah takšna grafična kartica ne bo potegnila, vendar je idealna, na primer, za domači medijski center.

  Arhitektura

  Ker je ta model že precej star, ima še vedno arhitekturo G92, ki v času izdaje kartice ni napredovala. Zgrajen je na 65nm procesni tehnologiji, jedro pa vsebuje 314 milijonov tranzistorjev. Na primer, moderni čipi Nvidiaizvedeno na 16-nm procesni tehnologiji, ki vam omogoča, da postavite v jedro bistveno več tranzistorjev. 314 milijonov tranzistorjev - kar je celo v primerjavi z 9800 GTX (754 milijoni) video karticami, ki je prav tako zasnovana na jedru G92. Najverjetneje je razvijalec moral zmanjšati značilnosti Geforce 9500 GT, da bi zagotovil dostopno ceno.


  Tudi v čipu so samo 32 shader procesorji, ki delujejo na 1,4 GHz. Hkrati je frekvenca jedra 550 MHz. Širina pomnilniškega vodila je 128 bitov, kar zagotavlja enako pasovno širino 25,6 Gb /s.
  Podobne značilnosti grafične kartice Geforce 9500 GT jasno kažejo, da ni zasnovana za igre na srečo. V skladu s sodobnimi standardi je na splošno zelo šibka. Toda to je dobra rešitev za domači namizni računalnik s šibkimi komponentami, vendar za te igre ta grafična kartica ni primerna. Če pa primerjate ta graf s konkurenčnim AMD Radeon 3650 čipom, potem precej zmaga. Ta čip kaže odlične rezultate pri testiranju v igri Call Of Duty 4 ali Crysis (prvi del). Upoštevajoč nizko ceno zadevnega čipa, ki je znašal le $ 80, so specifikacije GeForce GT-9500 GT povsem skladne z njim. Vendar je danes ta video kartica še vedno cenejša. Poleg tega je videti privlačno majhnost, tiho hladilnika in zelo nizko porabo energije. Dejstvo, da čip ne zahteva dodatne moči, pomeni, da bo ta rešitev dobra nadgradnja za uporabnike, ki nimajo napajanja za priključitev dodatnih naprav.

  Za zaključek

  Z gotovostjo lahko rečemo, da je Geforce 9500 GT ena najboljših kartic vnjegovega cenovnega segmenta. V smislu zmogljivosti, je prekaša svoj glavni konkurent - AMD Radeon 3650. Če imate omejen proračun ali šibko napajanje, ne more nahraniti močnejše grafike, potem bodite pozorni na to rešitev.

  Sorodne publikacije