Kaj je SQL poizvedba?

Podatkovne baze omogočajo ne le udobno namestitev velikih količin podatkov, temveč tudi hitro prejemanje želenih informacij. V ta namen uporabite poseben ukaz, imenovan poizvedba.

SQL Query

To je posebna sklic na niz podatkovne zbirke, ki prikazuje polja (delnice) in pogoje, pod katerimi je treba zagotoviti te informacije.
Logika zbiranja podatkov poizvedb iz baze podatkov na večini programskih jezikov je kar največja. Za pridobitev informacij morate določiti sistem upravljanja, konfiguriran za določeno skladišče, glavnih šest parametrov:


 • imena tabel, iz katerih se zbirajo podatki;
 • polja, ki jih je treba vrniti;
 • povezave med tabelami;
 • vzorčni pogoji (če je potrebno);
 • pomožna (sortiranje, predstavitvene metode, omejitve itd.).
 • Zaradi te strukture lahko uporabniki samo razumejo strukturo želene poizvedbe in jo nato "na papirju" uporabijo zelo enostavno. Shema povratnega toka deluje - da bi razumeli, katere informacije pridobi ena ali druga ekipa, morate poznati osnove za obravnavo zahteve. Zaradi tega je jezik SQL poizvedb zelo priljubljen tako med strokovnjaki kot med tistimi, ki želijo obvladati težko programsko znanost.

  Značilnosti poizvedb

  Programski jezik SQL je prilagodljiv, zato lahko poizvedbo spremenite za različne namene. To je lahko posledica značilnosti osnovne arhitekture, ki bo vplivala na čas izvedbe zahteve in preprečila morebitne težave na določenemstopnjo dela, kot tudi udobje branja rezultata.


  V primerjavi z večino drugih programskih jezikov, SQL poizvedbe vedno vrnejo jasno strukturiran rezultat v obliki tabele. Zato pri razvoju orodij, ki zahtevajo aktivno delo z velikimi podatkovnimi nizi, programska koda uporablja specializiran modul, ki omogoča hitro in natančno izmenjavo informacij z bazo podatkov, kar lahko poveča hitrost dela do večkrat, zlasti pri delu z uporabniki. Poleg prednosti je v poizvedbi SQL ena pomembna negativna funkcija. To je delo z enakimi imeni. V tem primeru je treba čim bolj natančno nadzorovati povezano povezavo, da se neodvisno navede, katere tabelarne podatke je treba zbrati.

  Primer

  Razmislite najpreprostejšo poizvedbo za bazo podatkov na primeru jezika SQL. Naj bodo dve tabeli, ki imata mersko enoto valute - "Valuta", in denarni tečaj za zadnjih 7 dni - "Tečaj". Za izvedbo iskalnih poizvedb za določeno valuto je dovolj, da izvedete naslednji ukaz: SELECT a.Data, a.Valuta IZ tečaja, Valuta b KJE SO. To je tabela v dveh stolpcih, ki bo vsebovala podatke o datumu in menjalnem tečaju za vsak dan zamenjave rublja. Zaradi enostavnosti spreminjanja poizvedbe preprosto spremenite polja, ki jih želite dobiti. Če želite preveriti pravilnost nalaganja, lahko na seznam prikazanih stolpcev dodate valuto.

  Sorodne publikacije

  Najpogostejša poizvedba v Yandexu. Statistika poizvedb v storitvi Yandex