Katere značilnosti človeka reproducirajo računalnik: težave in perspektive

Pojav računalnikov ni bil poklon modi in ne človekove želje, da bi ustvarili mehanizem, ki bi bil sposoben izvajati "človeške zmogljivosti". Realistične računalniške naloge in tehnološki napredek so privedli do oblikovanja računalnikov, aplikacij in področja informacijske tehnologije.

Dinamika strojne in programske opreme ter hiter razvoj orodij in tehnologij kažejo očiten in objektiven napredek. Rešenih je bilo veliko resnih nalog, računalnik je postal nepogrešljiv pomočnik na vseh področjih delovanja.

Formalna stran možnosti

Računalnik lahko izvede vnos in shranjevanje informacij, jih obdeluje in poda rezultat. Te sposobnosti računalniške opreme, perifernih naprav in programov so že dolgo običajne in naravne.


Skener je zamenjal miniaturne videokamere. V nekaterih primerih se tipkovnica nadomesti z glasovnim vnosom. Veliko delovno intenzivnih nalog je utelešeno v lepih programskih sistemih, ki uresničujejo takšne priložnosti, ki jih ljudje zaradi svoje kompleksnosti in kompleksnosti ne bi nikoli izpolnili. Na primer:
 • simulacija naravnih pojavov;
 • priznavanje besedil;
 • tridimenzionalne grafične podobe;
 • kompleksni matematični izračuni;
 • manipuliranje velikih pretokov informacij;
 • druge aplikacije.
 • Računalniki in programi razširjajo človeške zmogljivosti na številnih področjihsvoje dejavnosti, vendar ne sposobne samostojnega delovanja, delujejo kot "raztezniki" naravne inteligence. Ali lahko računalnik zamenja osebo? Znanstveniki in preprosti uporabniki so že dolgo obravnavali to vprašanje.

  Objektivna stran visoke tehnologije

  Težko je najti področje človekovih dejavnosti, v katerem računalniki in programi niso našli svoje uporabe, in na podlagi pritožbe. Povprečen človek niti ne misli, da:
 • je računalnik v avtu;
 • v telefonu - računalniku;
 • je bila v običajni televiziji odkrita računalniška tehnologija;
 • v klicnih centrih podjetij odjemalci odgovarjajo na računalnike;
 • Inšpekcijski nadzor živil in tovarniških proizvodov poteka tudi z računalniki.
 • Svet je računalniško podprt in ljudje so hitro postali "navajeni na dobro". Torej, katera zmožnost osebe, da reproducira računalnik? Vprašanje je izgubilo svojo privlačnost in ni več pomembno. Toda na področju računalniške tehnologije in tehnologije se je programiranje dramatično spremenilo. Težave in usmeritve njihove rešitve niso bile le več, hitrost njihove rasti se je spremenila, temveč se je začela hitro rasti.

  Takoj ko se "informacije ločijo od osebe" in se spremenijo v resnične informacijske tokove v računalniških sistemih, so usposobljeni strokovnjaki spoznali, da je primerjava računalnika in osebe izgubila smisel. Vsaka oseba, računalnik, program ima svojo pristojnost in področje delovanja. Za vsakega je veliko bolj praktično, da opravlja svoje delo, rešuje očitno indejanske naloge kot razpravljanje o efemernih filozofskih problemih. Inteligentno ogledalo ni program, umetna inteligenca za računalnik z glasom in vizijo ni kopija človeka v obliki robota.

  Neodvisnost in reševanje problemov

  Človek je večkrat sanjal, da bi naredil takšen način, ki ga narava ni predvidela. Pred pojavom računalnikov in programov so bile te sanje utopične, toda ko so visoke tehnologije vzele nekaj položajev in so bile težke naloge rešene, problemi niso postali manj. Toda želja, da bi razpravljali o tem, kakšne človeške zmožnosti računalnik reproducira in kako blizu so naravni inteligenci, je izgubila svoj čar, skrivnostno skrivnost in pomen.
  Treba je opraviti delo. Obstaja jasno in objektivno razumevanje glavne stvari: vsega, kar naredi človek v računalniškem in programskem svetu, predvsem na področju informacijske tehnologije, deluje na človeški algoritem in objektivne okoliščine (objektivni zakoni). Človek še ni sposoben prenašati avtonomije pri reševanju problemov računalnika, kako kompleksen in pameten algoritem ni našel. Človek ne more preseči meja svojih zmožnosti in dati računalniku svoje sposobnosti, ki jih v tej starosti brez težav nima, ko ne more niti govoriti.

  Informacije v realnosti in v virtualnem svetu

  Če digitaliziramo vse informacije, ki jih ljudje samodejno zaznavajo s pomočjo vida in govora, niti ne omenjamo drugih "vhodnih" teles, potem bo to veliko večje, kot se lahko zavedamo.

  Zamisel o tehnologijah v oblaku se je rodila na koncuLeta 1990 je bil izveden v primitivnem programu Air Art Technology. Nihče tega dejstva ni pripisal nobenemu posebnemu pomenu. Pred nekaj leti so tehnologije oblakov postale običajna za mnoge od nas. Če je treba izčrpati veliko količino goriva v orbito, potem vesoljska podjetja niso usmerjena v tovrstno energijo: planet z maso, ki presega več vesoljskih plovil, ki "letijo" brez očitnih stroškov.
  Če je za sodobne predstave o informacijah in orodjih za globalno uporabo (Oracle, Google, Microsoft itd.) Potrebovalo nekaj manj kot štirideset let, so izbrali bolj zamudno pot od tiste, ki bi bila očitna s pravilnim odgovorom. naslednje vprašanje. Vprašanje je, kaj je človeška sposobnost reprodukcije računalnika in njegove pravilne uporabe.

  Algoritmi in aktivno znanje

  Računalniki in programska oprema so odlična orodja za opolnomočenje ljudi, vendar zahtevajo veliko pozornost in skrb. Algoritem, ki je predstavljen v katerem koli programskem jeziku (sintaksa in semantika razvijalca ali visoko usposobljene skupine razvijalcev), je le lupina, ki je ločena od ustvarjalca. Ta lupina ne more delovati zunaj obsega svojih pristojnosti.
  In na področju svoje pristojnosti ta intelektualni izdelek ni sposoben niti samouničevati lastnih napak, ki jih je povzročil razvijalec (zlasti številne napake izvajajo visoko kvalificirane skupine razvijalcev). Kaj?sposobnost človeka za reprodukcijo računalnika? To vprašanje ostaja v kontekstu odziva sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so postavljeni temelji sodobnih idej o programiranju in informacijski tehnologiji.
  Algoritem je statičen. Aktivno znanje je dinamika. Šele ko bo računalnik deloval pod nadzorom aktivnega znanja, namesto statičnih algoritmov, bo smisel ideje umetne inteligence, bo mogoče primerjati zmogljivosti računalnika in osebe z vidika "enakosti", in ne v obliki banalnega sintaktičnega orodja + lastnika + lastnika. » Možno je pričakovati, da bo v prihodnje potekala še ena stopnja razvoja informacijskih tehnologij. Obeti na področju so preprosto čudoviti in tveganje, da bodo računalniki nadomestili ljudi, ni povsem upravičeno.

  Sorodne publikacije