Slots - je to kaj?

Računalniške komponente (RAM, zvočna kartica, grafična kartica itd.) So povezane s posebnimi vmesniki - režami. To so priključki za razširitev zmogljivosti računalnika. Lahko se imenujejo tudi razširitvene kartice ali adapterji.

Kakšne so te reže RAM-a?

Kot že razumete, govorimo o priključkih, na katere je povezan RAM računalnika. Običajno na matični plošči sta vsaj dve taki reži. To je obvezen element vsake plošče, brez katere je nemogoče uporabiti sistem kot celoto.


Glede na leto izdaje matične plošče se na njem lahko uporabljajo različni priključki za različne vrste RAM-a. Glede na to, da se železo iz leta v leto izboljšuje, se morajo proizvajalci matičnih plošč prilagoditi in odrezati. To je običajna praksa, zato morate pri izbiri pomnilnika upoštevati priključke, za katere je namenjen.
Pomembno je tudi število slotov. Na nizkocenovnih matičnih ploščah so za povezavo na voljo le 2 vmesnika, vendar je tudi 4. Več je, lažje bo uporabniku povečati količino RAM-a. Toda tudi če vzamete vse module, lahko nadgradite z zamenjavo rež z zmogljivostjo 4 GB, na primer 8 GB.

Vrste slotov

Prvi vmesniki na matični plošči so bili primitivni. Vključili so RAM tipa 30 pin SIPP. Vsako leto pa se je pojavil nov standard in pod njim so bili urejeni vmesniki na tabli.Torej so bili priključki:
 • 72 pin SIMM;
 • 168 pinov DIMM;
 • CRIMM distančnik z 184 čepi;
 • 64bitni RDIMM;
 • XDR;
 • 184 pin DDR;
 • 240 pin DDR2;
 • (240) 240 pin DDR3;
 • DDR4.
 • Najnovejši standard, ki se uporablja v matičnih ploščah, je vtičnica DDR4. DDR5 pomnilnika še ni, vendar je njegov videz vprašanje časa. Potem pa se bodo pojavile tudi nove matične plošče s priključki za te čipe.


  Kaj so razširitvene reže za grafične kartice?

  Ne dotikajte se starih vmesnikov za povezljivost video kartic. Sodobne grafične čipe lahko priključite na katerokoli od dveh obstoječih tipov - AGP in PCI Express. Razlika med temi vmesniki je njihova pasovna širina in napajanje. Obstajajo tudi druge, manj pomembne razlike. Menijo, da je vedno bolje imeti višjo pasovno širino. Vendar pa v praksi višja pasovna širina na samem čipu ne vpliva veliko. Omejeno število matičnih plošč nima slotov AGP ali PCI Express. Opremljeni so s samo PCI adapterji za priključitev grafične kartice. Vendar pa je za njih zelo malo grafične kartice in niso primerni za domači računalnik. Toda ne le grafične kartice, je RAM povezan s takimi priključki. Zvok, omrežne kartice in celo procesorji se na nek način povezujejo z njimi.

  Pomnilniške reže

  Pomnilniške reže so vmesniki za povezovanje Compact Flash pomnilniških kartic itd. Pogosto so v prenosnih računalnikih ravno vmesniki za priključitev Compact Flash kartic.Danes je to eden najpogostejših standardov in ga podpirajo številne kamere. Compact Flash pomnilniške kartice so najcenejše.
  Memory Stick je režo za kartice, ki jo je razvil Sony in je danes najdražja oblika digitalnih medijev. Ta standard ni edini te vrste. Obstajajo različice: Pro Duo. SmartMedia je pametna pomnilniška reža, ki ima zelo tanko ohišje, čeprav je njena velikost nekoliko večja od velikosti pomnilniške kartice Memory Stick. Te kartice se danes redko uporabljajo in prihajajo s trga. Zato so tudi priključki za njih redki. Reža xD-Picture je majhen priključek za zelo majhne pomnilniške kartice, ki so jih razvili Olympus, Toshiba in Fujifilm. Ta standard je danes zelo priljubljen, saj ima nizko porabo energije, veliko hitrost snemanja in branja, pa tudi zanesljivost in kompaktnost. Zdaj veste, da so to reže za pomnilniške kartice - in kaj so. Omenjeni standardi so izboljšani, staranje in izginjanje ter se namesto tega pojavljajo novi.

  Vmesniki procesorjev

  Procesorji se priključijo tudi prek rež. Za Intel in AMD se za procesorje ene ali druge družbe uporabljajo popolnoma različni vmesniki. Tako je leta 1997 Intel razvil Slot 1 za procesorje Pentium 2 iz predpomnilnika druge ravni in tako imenovano varno zaščito, ki je preprečila povezavo procesorja z napačnim priključkom. Seveda ta vmesnik še ni star, toda od leta 1998 se je podjetje preselilo v Slot 2 forProcesor Pentium 3, AMD pa je bil precej zaostajal, vendar so bili njihovi procesorski reži različni in so bili imenovani Slot A. Danes so izjemno redki in ostajajo le na starejših računalnikih. Trenutno so procesorji priključeni na matično ploščo s pomočjo vtičnice. Kot pri reži so tudi določene vtičnice primerne za določene procesorje.

  Druge reže

  Če presodite, je prenosni računalnik na splošno sestavljen iz ene reže. Na njem lahko celo najdete prostor za priključitev kabla, ki varno pritrdi napravo in ne dovoljuje, da bi jo izvlekli iz police. Včasih se te vrvi uporabljajo tudi za zaščito pred padajočimi napravami, čeprav je zelo vprašljiva. Prav tako imajo prenosni računalniki režo za povezovanje modemov, SCSI kartic itd. Zato ni potrebno vzpenjati se noter, da bi našli katerokoli od njih. V sodobnem pojmu beseda "slot" običajno pomeni režo za pomnilnik in ne priključek za povezavo. Zato, ko pravijo "pomnilniška reža", pogosto pomenijo RAM-bar. To je treba upoštevati tudi, ker je veliko ljudi mogoče napačno razumeti. Čeprav je dejansko gnezdo, se lahko uporablja za povezovanje katere koli naprave.

  Sorodne publikacije