Sprednja zavorna čeljust: naprava, princip delovanja in diagram

Očitno je eden od najbolj odgovornih sistemov pri načrtovanju vsakega avtomobila zavore. Varnost voznika, potnikov in drugih udeležencev gibanja je odvisna od njihove kakovosti in varnosti. Pred pol stoletja so bili vsi avtomobili opremljeni z bobnastimi zavorami. Ta gradnja je zelo stara in danes postopoma prehaja v preteklost. Trenutno večina vozil uporablja diskovne mehanizme. In če so bili v 90. letih le na sprednji osi, zdaj pa so pogosto na hrbtu. Gre za takšen mehanizem, o katerem bomo govorili v našem današnjem članku. Kako je urejena zavorna čeljust? Načrtovanje, princip delovanja in postopek servisiranja bodo opisani spodaj.

Namen

Podpora je eden najpomembnejših mehanizmov zavornega sistema avtomobila. On je tisti, ki opravlja funkcijo enakomernega pritiskanja blazinic na disk, kar pomaga zmanjšati hitrost avtomobila. Ta proces se izvaja s silo trenja. Zaradi tega se hitrost avtomobila zmanjša na določeno mejo.


Zanimivo dejstvo: pri zaviranju tovornjaka od 80 do 0 kilometrov na uro ta sistem proizvede toliko toplotne energije, kot bi bilo dovolj, da zavre 35 litrov vode. Diski se segrejejo do neverjetno visokih temperatur - 500-600 stopinj. Gre tudi za mehanizme tovornih in osebnih avtomobilov. Zato, da se kalendar ne pregreje, je v stalnem stiku z zunanjim okoljem.Zaradi hlajenja zraka njegova temperatura v povprečju pri aktivnem zaviranju ne presega 150 stopinj Celzija.

Kje se nahaja?

Na podlagi imena je mogoče preprosto uganiti, da se zadnja zavorna čeljusti Opel in drugih avtomobilov nahajajo na zadnji osi. Ta element je pritrjen z vijačnimi povezavami na pesto. V njem so blazinice (tako na levi kot na desni strani). Podpora zadnje zavore "Chevrolet-Lacetti" poganja hidravlični pogon. Enaka shema se uporablja tudi za druge avtomobile.

Kar zadeva tovornjake, pa se zavorna čeljust (vključno z levo in desno) poganja s pnevmatskim sistemom. Ne tako dolgo nazaj so tovornjaki uporabljali kombinirani pogon. Tako so zavorne čeljusti zadaj desno in levo delale najprej s hidravlike, nato pa s pnevmatike. Zdaj se taka zasnova ne uporablja več. Pri mikrobusih in terenskih vozilih se tukaj uporablja tudi hidravlični pogon.

Naprava

Kako je urejena zadnja zavorna čeljust? Njena zasnova se praktično ne razlikuje od spredaj, razen za prisotnost prvega mehanizma parkirne zavore. Kabel je primeren za oporo, zaradi česar se stiskanje bata izvaja mehansko.
Oblika podpore vključuje:
 • kovinsko ohišje.
 • Bat.
 • Usmerjeno.
 • Obračalna mlin.
 • Ležaji stožcev.
 • Tesnilni in pritrdilni obroč.
 • Vodnik pilota.
 • Zavorne cevi.
 • Nosilec (ne na vseh modelih).
 • Pritrdilni elementi.
 • Tako je sprednja zavorna čeljust "Lacetti" (kot tudi drugi sodobni avtomobili) sestavljena iz sistema batov, ki se priključijo na hidravlični pogon (zavorni valj) in blazinice, ki so vpete, da ustvarijo pritisk v sistemu. Upoštevajte, da se metode pritrditve blazinic na mehanizem lahko razlikujejo. Običajno se izvaja naslednja shema: dve blazinici na kolo. Zavorna čeljust se pritrdi na pesto na dveh mestih (zgoraj in spodaj).
  Pomembna podrobnost tega elementa je smetnjak. On je tisti, ki varuje notranji del kalendarja pred umazanijo, vodo in prahom, ki se skuša umakniti z ulice. Glavni delovni element v mehanizmu je bat z valjem. V notranjosti je ventil, ki odstrani odvečni zrak. Njegova prisotnost v sistemu je zelo nevarna. Zaradi pritiska lahko temperatura zraka naraste in tekočina le zavre. Zaviranje bo neučinkovito in včasih nemogoče. Zato ima podpora za hrbet vedno izhod za zrak. Odpreti se mora, ko se črpajo zavore. Če je sistem v redu, bo tekočina popolnoma pritisnjena na bate, ki potiskajo iz valjev in pritiskajo blazinice na disk. Pri povratnem odvajanju se element vrne v prvotni položaj zaradi elastičnih obročev.

  Vrste

  Obstaja več vrst čeljusti zadnje zavore:
 • s fiksno zasnovo.
 • Z nosilcem. Prva vrsta je prva. Prvič so ti koledarjiso bili uporabljeni na "Zhiguli" spredaj. Danes jih uporabljajo korejski in japonski proizvajalci na proračunskih vozilih kot glavni zavorni element zadnje osi. Oblikovanje takšnih mehanizmov je zelo preprosto. Nosilec je kovinsko ohišje z dvema valjema. Slednji se nahajata nasproti drugemu. Ohišje je zaradi svoje posebne pritrditve na vzmetenju vedno nepremično. Takoj, ko voznik pritisne na ustrezen pedal, GTZ ustvari potreben pritisk v sistemu in blazinice začnejo delovati na disk z njihove strani. Če se ne uporabljajo, je v delo vključena posebna vzmet. Na blazinicah se drži na kratki razdalji od plošč (tako, da se pri rotaciji ne dotikajo kovinske površine).
  Tudi avtomobil uporablja oporno oporo z lebdečim nosilcem. Njegova značilnost je, da ima fiksni položaj samo eno od blazinic. Koledarji zagotavljajo oklepaje. Ohišje zavornega elementa je nameščeno na notranji strani kolesa. V notranjosti se nahaja en bat. Takoj, ko voznik pritisne na pedal, sistem proizvaja pritisk in ta bat začne pritiskati ploščo na disk. Ampak to še ni vse. Hkrati deluje tudi drugi blok. Premika se po posebnih vodnikih. Tako se zavira avto. Prednosti tega modela so kompaktne velikosti nadstreška. Zaradi tega mehanizma je del nameščen na majhnih avtomobilih.

  Nega

  Da bi mehanizem deloval dolgo in dobro, je treba redno spremljati stanje prevoza. SpodajTukaj je nekaj koristnih nasvetov:
 • Vsakih šest mesecev preverite vizualno stanje vagona. Posebno pozornost posvetite obližem. Ne smejo biti na ceveh ali na mestih priključkov. V prisotnosti takšne potrebe je nujno poiskati vir problema. To je ponavadi obrabljena ali obrabljena cev. Ima dvoslojno zasnovo, toda tudi če je prvi sloj poškodovan, se tak element zamenja. Kaj je to nevarno? Zaradi madežev se nivo tekočine v sistemu stalno zmanjšuje. To bo imelo za posledico nezmožnost bata, da deluje, saj ne bo imel dovolj pritiska.
 • Preverite, kako se bat premika. Če zavorne tekočine ne zamenjate dlje časa, jo lahko zaradi rje nakisamo. V najboljšem primeru se vaša zavorna zmogljivost poslabša. V najslabšem primeru moram popolnoma spremeniti valj.
 • Opazujte ostanke tornega materiala blazinic. Sodobni proizvajalci jih opremijo z mehanskimi senzorji. Ko debelina blazinic doseže dva milimetra, se kovinska plošča pri zaviranju dotika robov plošče. Zaradi tega voznik sliši značilno škripanje. To pomeni, da so blazinice postale nedejavne. Če jih ne boste zamenjali pravočasno, se bo kovina sam brisala na disk - blazinici - bodisi popolnoma opozorilno. Rezultat je povečana obraba obeh elementov. V primeru znatnih šokov takšni mehanizmi niso več predmet izkoriščanja.
 • Težave

  Ena od najpogostejših težav, ki se pojavljajo pri delu z zadnjo zavorno čeljustjo, je škripanje blazinic. Poleg tega so lahko novi in ​​iz dokazanega proizvajalca. Škrip nastanezaradi dejstva, da so elementi nastavljeni s pristranskostjo. Rahlo odstopanje, tako da nove blazinice povzročajo grozno škripanje. Kako je ta problem rešen? Značilno je, da je ta problem rešen z namestitvijo kovinskih plošč proti praskam. Postavljeni so v votlini med blokom in čeljusto.

  O batu

  Naslednja okvara je bat zadnje zadnje zavore. Brez mazanja se lahko ustavi. Zakaj se to dogaja? Najbolj priljubljen razlog je uničenje gumijastega prahu. Prav zaradi tega pride v prah in vodo, kar povzroča korozijske procese. Olje se posuši ali preprosto izpere. Posledično se bat suši. Kako nevarno je ta pojav? V eni točki se lahko bat preprosto zagozdi in se ne vrne v prvotni položaj. To bo sprožilo popolno zaklepanje kolesa pri hitrosti. Višja kot je, posledice bodo bolj nevarne. Izhod iz situacije - nakup komplet za popravilo za zadnjo zavoro. Tak bat ni podvržen nadaljnjemu delovanju. Če pa je problem zaznan pravočasno, se lahko omejite na zamenjavo gumijastega prahu. Koliko stane popravilo zavorne čeljusti? Cena predelave v tem primeru se spreminja od petsto do tisoč rubljev.

  Vzdrževanje

  Pomemben pogoj za dolgo služenje storitve je pravočasna zamenjava maziva. Lahko se posuši s celo žago (takoj po dolgem času). S časom zamenjave maziva boste zagotovili robustno delovanje bata in kar je najpomembnejše - premikanje na takem avtomobilu bo varno.

  Opomba

  Normalen "grafit" ali "Litol" ni primeren kot mast za oporo. Material za koledarje mora izpolnjevati visoke zahteve, zlasti biti odporen na temperaturna nihanja. Normalno mazivo tudi v košu za smeti hitro umre. Zato morate kupiti le specializiran izdelek. Običajno se takšno mazivo za koledarje prodaja v vrečah po 45 gramov. Dovolj so za popolno obdelavo mehanizma.

  Kako začeti

  Če želite služiti podpori, morate dvigniti avto na dvigalu, sneti kolo in razstaviti telo. Slednji se običajno pritrdi na vijake s šestkotno glavo (odvijete spodaj). Ker imamo podporo za hrbet, moramo odstraniti tudi opornico, ki povezuje ročaj kolesa. Na sprednjih mehanizmih ni. Po tem zavrnemo zgornji nosilec elementa in odstranimo blazinice. Nato odvijte zgornji vijak ohišja in obesite žico na žico. Pazite, da ne poškodujete gumijaste cevi z zavorno tekočino. In lahko odložite do zadnje vzmeti. Nato odvijte pritrdilne vijake ovratnika. On, skupaj z zatiči in tirnicami blazinic, se odstrani od zunaj. Izvlecite bat in očistite vodila iz stare masti. Če se bat oksidira, ga zamenjamo z novim. Toda najpogosteje so vodniki kisli.
  Zaradi tega se lahko avtomobil potegne v smeri zaviranja. Suha obrišite vodila in obdelajte z novim mazivom. Če je čeljust stara, lahko za tesnjenje uporabite elastiko za popravilo (to bo zmanjšalo vibracijeznačko na grobi cesti). Po vzdrževanju je treba izdelek ponovno sestaviti in pritrditi na mesto v obratnem vrstnem redu. Ta storitev je končana. Mimogrede, če so blazinice preveč tanke, jih lahko tudi zamenjate.

  Sklep

  Torej smo ugotovili, kako je urejeno in kako deluje zadnje zavorno čeljust. V bistvu se njegova zasnova ne razlikuje od spredaj. Toda to ne pomeni, da je ne morete služiti.

  Sorodne publikacije