Programi za nastavitev mikrofona. Kako nastaviti mikrofon v računalniku

Snemanje glasu v računalniku v današnjem okolju je lažje kot preprosto. Samo priključite mikrofon v stacionarni terminal ali pa uporabite vgrajeno napravo na prenosnem računalniku. Tukaj je samo normalna kakovost, če ne veste, kako nastaviti mikrofon na Windows 10 ali na kateri koli drug sistem, ga ne morete doseči. V nadaljevanju bodo obravnavana nekatera vprašanja, povezana z določitvijo optimalnih parametrov in uporabljenih aplikacij. Najprej pa je vredno ostati na splošnih načelih snemanja zvoka.

Splošna načela za postavitev mikrofona na računalniku

Najprej in predvsem, kar je treba jasno razumeti, je, da so popolnoma vsi programi, povezani z zvočnim zapisom, v celoti odvisni od nastavitev operacijskega sistema (nameščene naprave, gonilniki).


Ne glede na uporabljeni akustični sistem (pasivno ali aktivno) je lahko v procesu snemanja iz mikrofona tako imenovani alarm (piščal v zvočnikih). Splošno pravilo je, da izklopite zvočnike v času snemanja. V času snemanja ne boste slišali glasu, ki je bil predvajan. Ampak to ni pomembno.
Druga točka je povezana z določitvijo ravni rekordov. Optimalna možnost je polovica glasnosti. Toda za občutljive mikrofone je mogoče nastaviti profesionalno raven in manj. Tretje vprašanje se nanaša na sistem zvočne izolacije. Jasno je, da lahko v domačem okolju dobite profesionalni zvok samo s pomočjoceloten nabor programov, ki vam omogočajo, da odstranite zvoke tretjih oseb po snemanju jezika ali vokala. Tukaj potrebujete programe za konfiguriranje mikrofona, imenovane avdio uredniki. Seveda pri nastavljanju naprav, ki združujejo slušalke in mikrofone, ki se uporabljajo predvsem v timskih igrah, morda ne bo potrebna posebna kakovost prenosa in sprejema signala. Ampak tukaj so njihove nianse.


Priključek za mikrofon

Če so priključeni mikrofoni, je v vsakem računalniku na zvočni kartici poseben vhod za vtič 35 mm. V primeru, da je model mikrofona opremljen z običajnim "priključkom", bo moral kupiti poseben adapter posebej.
Pri prenosnih računalnikih vhod Line-In ali Mic morda ni na voljo. Zato boste morali zadovoljiti le napravo, ki je vgrajena v napravo. Ne boste prejeli nobene posebne kakovosti, saj se tak mikrofon lahko uporablja za maksimalno komunikacijo v kurirjih tipa Skype, čeprav je v tem primeru potrebna tudi konfiguracija.

Zvoki in avdio naprave Windows

Standardna nastavitev katerega koli sistema Windows se pokliče prek ustreznega odseka na nadzorni plošči ali prek menija PCM (z desno tipko miške) na sliki ikone glasnosti v sistemski vrstici. Tukaj preprosto izberete snemalno napravo.
Če je za zvočno kartico na voljo dodatna programska oprema (na primer Realtek HD Sound Manager za naprave, vgrajene v matično ploščo), jo lahko uporabite tudi. Vsaj možnosti tukaj glede nastavitve parametrovnekoliko več kot v "native" Windows možnostih.

Snemanje zvoka

Zdaj morate posneti gradivo. V ta namen lahko uporabite standardno orodje samega operacijskega sistema v obliki vgrajenega snemalnika. Preprosto je pritisniti gumb za začetek snemanja, nato povedati ali peti, kar želite, in po poslušanju zgodbe po ustavitvi. Po želji ga lahko zamenjamo (shranimo prejšnji zapis). Vendar pa nadaljnje urejanje gradiva brez posebnih programskih paketov ne bo mogoče.

Najbolj priljubljeni programi za uglaševanje mikrofonov

V svetu računalniškega zvoka se predpostavlja, da je vse te programe mogoče razdeliti v dve ločeni skupini: preprosti snemalniki (primitivni zvočni programi) in zvočni uredniki strokovne in polprofesionalne ravni. Posnamete lahko tako zvok kot zvok. Edino vprašanje je, kako ga urediti pozneje. Kot že razumete, snemalniki zapisujejo samo zvok, programi za nastavitev mikrofona v obliki zvočnih urejevalnikov pa vam omogočajo, da spremenite posneto skladbo do višine tonov.

Snemalniki

Med običajnimi sredstvi snemanja zvoka danes lahko najdete veliko preprostih programov, s katerimi se ne morate ukvarjati.
Za uporabnike, ki si ne prizadevajo za profesionalno kakovost, se lahko priporočajo naslednje aplikacije:
 • Free MP3 Sound Recorder;
 • MooO VoiceRecoder;
 • Snemalnik zvoka Sonarca brezplačno in podobno.
 • Zvočni urejevalniki

  Zvočni urejevalniki delajo nekoliko bolj zapleteno. Programi za nastavitev mikrofona so naslednjiravni videti veliko bolj zapletene in, če lahko tako rečete, zakrpali. V njih se pristop k konceptu snemanja zvoka razlikuje od tistega, ki se uporablja v konvencionalnih snemalnih programih. Kljub temu, da danes obstaja veliko avdio formatov (stisnjenih in nestisnjenih) s precej visoko hitrostjo prenosa in frekvence vzorčenja, programi za prilagajanje zvoka mikrofona tega načrta privzeto shranijo gradivo v starem WAV formatu, ki velja za najprimernejši za ustvarjanje izhodne zvočne datoteke za ta namen njegovo nadaljnjo preobrazbo.
  Med najbolj priljubljenimi in priljubljenimi aplikacijami so Sony Sound Forge, Adobe Audition (prej Cool Edit Pro), ACID Pro, itd. In ne gre za profesionalne studijske sekvencerje, kot so Pro Tools, v katerih je orodje in več Vendar pa obstaja še ena točka. Nekateri programi ne morejo samo snemati zvoka v poljubnem formatu ali ga odpreti za urejanje, temveč tudi spremeniti višino tona posnetega posnetka, če vokalist, milo rečeno, na neki točki ni dosegel želene note. Najbolj priljubljena aplikacija je program za nastavitev mikrofona na Windows 8 ali druge različice sistema, ki se imenuje Melodyne. Na voljo je kot stacionarna aplikacija in kot vtičniki za DAW studie (VST, DX, AAX, AU, itd.).
  Aplikacija odpre katero koli zvočno datoteko v obliki vala. Sam urednik ima klavirsko tipkovnico ali glasbeno ploščo, ki ustreza višini tona fragmentov poti. Samo prosimo za avtomatsko analizo materialasam program bo neprimerno frekvenco dvignil na standard. Na poti lahko storite tisto, kar imenujemo angleški izraz Quantize. To je poravnava zvoka po delcih v danem tempu. Končno, če razmišljate, kako nastaviti mikrofon v operacijskem sistemu Windows 10 ali drugem OS, ne morete obiti strani programa, kot je AAMS, ki so avtomatizirani sistemi za upravljanje, ki temeljijo na izbrani predlogi.
  Recimo, da ste posneli skladbo z vokali. Želite, da se sliši v duhu klasičnih albumov Metallice? Ni problema! Kot izvorni material, iz katerega bo izdelana predloga, izberite katero koli skladbo skupine in nato dodajte sestavo z navedbo obdelave na podlagi analizirane proge. Ta čas, seveda, traja dostojno, vendar z nastavitvami mikrofona ni treba nered. Program bo vse delal sam. In še en "čip", ki je v nekaterih zvočnih urednikih, je, da je mogoče spremeniti svoj glas, zaradi česar je to natančna kopija znanih pevcev. Ko ste že govorili o skupini Metallica, lahko v istem Adobe Audition nastavite vokalni vzorec Jamesa Hatfielda in nato spremenite svoj glas. Vendar to ni vse. Obstaja tudi zanimiva funkcija vplivanja na podzavest, ko zvok, ki ga želite urejati, dodaja zvoke v območju ultra - ali infrazvoka. Ampak tu lahko povzročijo precej drugačna čustva, ki na žalost sploh niso odvisna od nas.

  Kaj je bolje?

  Na splošno lahko kateri koli program za nastavitev slušalk z mikrofonom ali mikrofonom omogoča lenaredite nekaj dejanj v smislu beleženja in nastavitve vhodnih parametrov. Toda tukaj imajo profesionalni paketi ugodno razliko v tem, da je posneto gradivo z njihovo pomočjo mogoče obdelati. Izgledajo precej zapleteno, povprečni uporabnik brez posebnih znanj pa se bo ukvarjal dovolj dolgo. Ampak, če jih obvladamo, takoj cenimo vse priložnosti, ki jih ponujajo.

  Sorodne publikacije