Kako izbrati dober mikrofon za vokale? Občutljivost mikrofona

Zapletenost izbire mikrofona za vokale je dvoumnost značilnosti te naprave v smislu razkrivanja posameznih glasovnih značilnosti izvajalca. V idealnem primeru vsak uporabnik želi izbrati model, ki bi najbolje poudaril vrline njegovega vokala in tudi skril pomanjkljivosti. Ugotavljanje, kako specifičen je mikrofon za opravljanje te naloge, ni tako enostavno. Še več, tudi nakup dragocene premijske različice z naprednimi kazalniki učinkovitosti ne zagotavlja učinkovitega delovanja v različnih pogojih uporabe. In kljub temu, da izberete optimalni mikrofon za vokale je mogoče, če v kompleksnih upoštevati njegove operativne lastnosti, ne pozabimo na funkcionalne značilnosti in strukturne ergonomije.


Osnovna merila za izbor

Mikroprocesorske lastnosti mikrofona kažejo, kako natančno lahko vokalni podatki natančno razkrijejo določen model. To ne pomeni, da jim bo omogočilo, da se prikažejo na najboljši način, vendar je dejstvo, da ima takšen potencial, podlaga za izbiro. Zato je priporočljivo, da bodite pozorni na takšne kazalnike, kot so občutljivost, amplitudno-frekvenčno območje in značilnosti orientacije. To so glavne značilnosti, ki razlikujejo vokalne mikrofone od različnih modelov. V praksi lahko ti parametri vplivajo na podrobnosti zvoka, odsotnost ali prisotnost blokad posameznih frekvenc, stabilnost nosilca volumna itd.video oprema je pogosto predstavljena z enakimi vrednostmi, zato se tej vrednosti ne posveča posebna pozornost. Kljub temu pa je pri mikrofonih pomembna vsaka podrobnost in zapisovanje frekvenčnega odziva. Na primer, če je mikrofon izbran za vokalno snemanje, bo ta značilnost določila, kako učinkovita naprava reagira na električne impulze. Na splošno bo občutljivost, frekvenčni spekter in vrsta smeri naprave zagotovili enega ali drugega značaja interakcije ne le z mikrofonom, ampak tudi povezavo z dodatno opremo. Ne pozabite, da so v procesu snemanja in predvajanja vključene tudi druge specializirane tehnike. Mikrofon mora izpolnjevati vsaj kvalitativne značilnosti glavne opreme. Nasprotno, če je bil kupljen visokokakovosten sodoben mikrofon, je njegova funkcija morda neučinkovita, če se uporablja v povezavi s proračunsko opremo. Na primer, zmogljivost morda ne bo prikazana, tudi če uporabljate poceni kabel zvočnika.


Občutljivost mikrofona

Občutljivost je odvisna od napetostnega nivoja, ki nastane pri izstopu mikrofona med izpostavljenostjo zvoku. Z drugimi besedami, to je električni odziv akustičnega impulza, ki se dobi v času izvedbe vokalnih strank. Običajno se za oceno tega indikatorja uporablja koncept zvočnega tlaka, vendar strokovnjaki še vedno priporočajo uporabo integriranega pristopa, to je upoštevanje frekvence sinusne oblike zvočnega vala inizhodna napetost. Kako občutljivost mikrofona vpliva na kakovost njenega dela? Na prvi pogled se lahko zdi, da tako pomemben pomen priča o možnostih širokega razkritja potenciala vokalnih podatkov. Ampak to ni ravno tako, in samo kaže občutljivost prevare visoke učinkovitosti kazalnikov kot jamstvo za kakovost naprave.
Občutljivost zagotavlja samo informacije o sposobnosti naprave, da ujame signal z eno ali drugo silo, ki bo izražena v moči povratne zvočne reprodukcije. Vendar pa je kakovost dela mikrofona z vidika akustičnih lastnosti minimalno odvisna od občutljivosti, saj lahko visoka stopnja dovzetnosti membrane zmanjša popačenje na nič in ovire, katerih pomen se povečuje. Kljub temu je treba vokalni mikrofon izbrati na podlagi optimalne občutljivosti. Če je predstava načrtovana na odru, mora biti ta številka visoka, za snemalni studio pa ni potrebe po povečanju občutljivosti. Mimogrede, za univerzalne potrebe bo digitalni model najboljša izbira, saj vam omogoča prilagodljivo občutljivost za določene naloge in pogoje naprave.

Obračunavanje parametrov orientacije

V nekem smislu je povezano z občutljivostjo in smerjo mikrofona. Indeks občutljivosti, kot je bilo že omenjeno, izraža zmožnost naprave, da zajame zvočni signal in ga nato spremeni v napetost. Smerni diagram kaže, na kateri strani je napravasignal prejme na najboljši način. Na primer, omni-directional mikrofoni vokalno delo enako s stransko občutljivostjo, pri obdelavi sprednjih in zadnjih zvočnih valov. Dvosmerni modeli so običajno usmerjeni v stranski del, vendar ne sprejemajo signalov od spredaj in od zadaj. Najbolj priljubljene enosmerne spremembe, ki vključujejo tri orientacijske diagrame, med katerimi lahko izbirate. Kaj to pomeni v praksi? To so načrti absorpcije zvoka, ki jih predstavljajo kardioidni, supercar droid in hiperkardioidni modeli diagramov. V tem primeru so vse tri variante neobčutljive za zvok zunaj osi in zadnje osi, ki prihaja iz virov, ki se nahajajo za ali vstran. Na primer, tradicionalna kardioidna karta v obliki pokritosti spominja na srce. V tej konfiguraciji naprava ne upošteva zvokov v sprednji in delno prednji strani. Hiperkardioidne in superkardioidne konfiguracije odlikuje dejstvo, da ostanejo ozka območja pokritosti zvočnega spektra s strani in spredaj. Sodoben mikrofon za vokale v nekaterih izvedbah zagotavlja tudi možnost nastavljanja občutljivih območij. To je krožni ali multidiagramski model, ki omogoča preklop naprave na različne smeri zajemanja, odvisno od pogojev uporabe - na primer v studiu ali na odru.

Frekvenčno območje

Amplitudno-frekvenčni spekter določa koridor količin, znotraj katerih se bo oblikoval izhodni signal. Trenutno je segment vokalnih modelov naprave, ki delujejo v območju 80 Hz - 15 kHz. To je tooptimalni spekter je za vokalno napravo. Če potrebujete profesionalni mikrofon za vokale, nosilce in majhne bobne, je bolje, da se obrnete na različice s hitrostjo 50 Hz. Naprave, ki delujejo na frekvencah 30 Hz, že ne pripadajo samo profesionalnim, temveč tudi specializiranim, ki se uporabljajo za nestandardne snemalne naloge. Frekvenčni spekter je lahko povezan z občutljivostjo. Torej, če občutljivost signala določa, koliko je mikrofon sposoben zajeti signal, frekvenčni spekter označuje zmožnost naprave za delo s prenosom izhodnega signala na različnih nivojih. To je zelo pomembna odvisnost prav v smislu individualne izbire. Tudi z nominalno podporo omenjenega spektra lahko različni mikrofoni svoje frekvence obdelujejo na svoj način. Nekateri modeli delujejo bolje z zgornjimi razponi, drugi pa so nižji. Poleg tega obseg mikrofona kot sredstva za popravljanje frekvenčne obdelave in reprodukcije ne bo pomagal. Vrednost ima zelo osnovni potencial za obvladovanje vrhov in izbruhov izhodnega signala. Upoštevati je treba tudi tako imenovani učinek bližine. Izraža se v dejstvu, da se vir zvoka približuje mikrofonu, da postane nizkofrekvenčni spekter podrobnejši in globlji. V bistvu se ta pojav nanaša na izkrivljanje, v nekaterih primerih pa ga zvočni inženirji uporabljajo kot dodaten akustični učinek.

Dinamični ali tračni mikrofon za vokale?

Delovna osnova dinamičnega mikrofona je kombinacija induktivne tuljave in občutljivegaelement v obliki membrane. V procesu izpostavljenosti zvočnemu signalu pride do spremembe napetosti na tuljavi pod vplivom same membrane in njenih nihanj. In tuljava deluje v pogojih trajnega magnetnega polja. To je optimalni mikrofon za glas, ki je namenjen uporabi v okviru koncertov. Za zasnovo dinamičnih modelov je značilna masa ohišja in prisotnost posebnega vpenjala za držanje v roki. Kar zadeva delovne lastnosti, jih vodijo snemanje v živo, pri čemer se ignorirajo zvoki zunaj osi.
Modeli tipa pasu imajo nasprotno mehko obliko in bolj občutljivo notranje polnjenje, ki se osredotoča na natančnejšo in podrobnejšo obdelavo signalov. Namesto membrane v takem mikrofonu se uporabi tanek trak, zaradi katerega se spreminjajo nihanja napetostnih indikatorjev. Za delo tračne naprave je značilna mehka sprejemljivost, ki omogoča učinkovitejšo uporabo pri snemanju zvoka, ne samo glasove, ampak tudi glasbene instrumente. Mikrofon za studijsko snemanje pa lahko najdete v ravnilih z dinamičnimi modeli. Običajno so to univerzalne naprave, ki jih je mogoče konfigurirati za različne naloge. Če govorimo o delu s snemanjem instrumentalnih zvokov, je vredno posvetiti pozornost specializiranim modifikacijam. Na primer, enaki dinamični mikrofoni so na voljo v različicah za bobne, volumne, pihala in podobno.regulacijo, tako v indikatorju občutljivosti kot v smeri zajemanja signala.

Kaj je kondenzatorski mikrofon za prizor?

Ta različica vokalnega mikrofona v svoji notranji zasnovi vključuje držanje občutljivega tankega traku in kovinske plošče. Takšna kombinacija tvori nekakšen kondenzator, ki se napaja iz omrežnega vira ali akumulatorskega naboja. Neposredno napetostna nihanja nastanejo zaradi medsebojnega delovanja vibracijskega traku in plošče. To je dober mikrofon za snemanje v studiu, vendar to ni najboljši način na koncertnih lokacijah na prostem. V tem primeru obstajajo različne spremembe kondenzatorskih mikrofonov. Na primer, cela vrsta naprav, ki so zasnovane za delo z glasbili - od nizov do bobnov - je priljubljena. V nekaterih izvedbah so kondenzacijske naprave dopolnjene s posebnimi stikali, ki razširijo akustične zmogljivosti naprave. Tako je sistem roll-off zasnovan tako, da frekvenčno območje popravi na nizki ravni. Prav tako lahko z njegovo pomočjo zmanjšate občutljivost, če je to potrebno - ta funkcija je še posebej pomembna pri uporabi mikrofona v studiu. Vendar je treba upoštevati, da dodatne možnosti opreme povečajo model cenovnega razreda. Odgovor na vprašanje, koliko je mikrofon z roll-off stikalo, lahko prevzame znesek okoli 40-50 tisoč rubljev. Res je, da to velja za izdelke znanih podjetij, znanih po svoji kakovosti. Razširjeni in široko-membranski kondenzatorski modeli. Te različice so odličneOblika in velik premer membran sta približno 3 cm. Namenjene so tudi snemanju, predvsem pa za amaterske potrebe.

Model Shure SM-58

Ameriško podjetje Shure je med vodilnimi v sektorju proizvodnje avdio opreme. V tem primeru se upošteva model dinamičnega mikrofona SM-58, ki je primeren za uporabo na koncertih in v snemalnem studiu. Ta mikrofon "Shur" je dober ne samo glavni performans, ampak tudi ergonomija oblikovanja. Razvijalci tega podjetja tradicionalno izdelujejo kompaktne ročno izdelane modele s priročnimi oblikami, ta različica pa je popolnoma integrirana v koncept udobnega minimalizma. Kar se tiče akustičnih zmogljivosti, je polnjenje izostreno do globoke obdelave vseh osnovnih odtenkov glasu. Naprava deluje s kardioidno shemo smeri, ki vam omogoča, da racionalno razmejite območja ciljnega in tretjega zvoka. Frekvenčno območje se giblje od 50 Hz do 15 kHz. Ta spekter omogoča, da računamo na odpiranje vokalnih možnosti z jasnim in preglednim zvokom. Vprašanje o tem, koliko stroškov mikrofona v tej predstavi tudi ne bo razočaralo navdušence znamke: cena v povprečju znaša 10 tisoč, kar ni slabo za kakovostno napravo te ravni. Še posebej, če upoštevate prisotnost tehnoloških značilnosti, ki so izražene v izvirni obliki, in v napravi za preklopne sisteme.

Model Neumann U 87 Ai

Visokokakovostni in tehnološki model za profesionalni snemalni studio. Ta naprava ima nekaj strokovnjakovDanes velja za standard studijskih mikrofonov. Za napravo je značilno več orientacijskih diagramov, med katerimi so krožne, hobotnice in kardioide. In če je "Schur" mikrofon v SM-58 modifikaciji hitrejši, je namenjen uporabi enega specifičnega spektra zvočne pokritosti, potem pa lahko uporabnik izbere najprimernejšo konfiguracijo v ozkih smereh z izbirnikom. Poleg tega se predpostavlja, da se lahko zmanjša frekvenca rezanja in signal. To velja za obdelavo spodnjega spektra.
Ko govorimo o konstrukcijskih značilnostih, so izražene v povečani velikosti membrane, uporabi konektorja nove generacije XLR3F, kot tudi z atenuatorjem pinov 10 dB. Ta model je idealen za amaterske naloge, saj se ergonomija nastavljanja in upravljanja izvaja po tradicionalni shemi. Vendar pa je ta mikrofon pomanjkljiv. Cena naprave je približno 220-230 tisoč evrov, zaradi česar to spremembo uporabljajo predvsem veliki glasbeni studiji in televizijska podjetja, ki morajo zagotoviti visokokakovosten čist zvok.

Model Sennheiser MK 8

Nemški proizvajalec Sennheiser je bolj verjetno znan po tradicionalni akustični opremi kot tudi slušalkah za profesionalno in amatersko uporabo. Toda uspešni mikrofoni se pogosto pojavljajo v zbirkah te blagovne znamke. Predvsem dober mikrofon v izvedbi MK 8 se lahko uporablja tako doma kot v studijskem snemanju. To je model z dvojno kondenzacijsko membranoznačilna natančno in mehko pretakanje avdio. Za največje razkritje vokalne razvijalci je bilo mogoče uporabiti krožno, razširili in superkardioyidna standardne cardioid smeri konfiguracije. Omembe vredno je še ena značilnost modela. Dejstvo, da je uporabnik lahko MK 8 prilagoditev mešalnik katere koli vrste za audyotraktu skozi tristopenjski dušilnik. Na splošno niz dodatkov, vključenih s tem modelom so naprave skoraj univerzalno, v vsakem primeru, ki se nanaša na kanal model, povezave do zunanjih naprav, razen mešalnika. Individualna pozornost in visoke kakovosti filtrirni sistem, ki lahko, če je potrebno odstraniti, in učinek omenjenega pristopa zvok vira, in vpliv strukturnega hrupa. Na splošno lahko rečemo, da je tehnološki, funkcionalna in enostavna visoke kakovosti mikrofon. Cena modela, pa tudi precej velik in je približno 50 tisoč evrov.

Kako izbrati najboljšo možnost?

Pri izbiri mikrofon težko osredotočiti na posebne značilnosti, brez jasnega razumevanja prihodnje uporabe. Tako se razlike v pristopu k izbiri določa ne le področje, vendar je razlik tehničnega dela. Vrednost je način povezovanja in snemanje zahteve in morebitne zunanje vplive na zasnovi naprave. Pri izbiri naprav za univerzalne potrebe strokovnjaki priporočajo, da se držijo na povprečno zmogljivost, poudarek je še vedno nanapredna tehnologija. Na primer, standardni konektor za mikrofon XLR za uravnoteženo povezavo postopoma umakne prednost pred XLR3F formatom. Res je, da take spremembe zadevajo predvsem dodatke in zunanjo opremo. Notranje polnjenje s konstrukcijsko napravo istih tračnih membran ohranja načelno konfiguracijo s sprejemom manjših prilagoditev. V vsakem primeru je treba računati na kakovostno izvedbo tehnične naprave mikrofona le v primeru nakupa modela velikega proizvajalca. Tudi če bo sprememba proračuna od malo znanega proizvajalca imela podobne nominalne lastnosti, to ne pomeni, da bo v praksi model zagotavljal enako kakovost zvoka. Vendar pa obstajajo tudi takšne izjeme.

Sorodne publikacije