Označevanje RAM-a: Primeri in dešifriranje

Kadar pogledate pod pokrov ohišja sistemske enote, lahko opazujete table, ki so sestavljene iz čipov in čipov. So celo podobni vložki za staro konzolo "Sega". Vendar pa je njihov namen popolnoma drugačen. Nato bo v članku podan podroben opis označevanja RAM-a in njegove naprave.

Kaj je RAM?

Operativna pomnilniška naprava (RAM) je začasno shranjevanje podatkov v računalniku. Njena naloga je prenesti zahtevane podatke iz svojega skladišča in jih pustiti v šifrirani obliki. Ko uporabnik znova pozove informacije, bo RAM dal rezultat hitreje, ker je izvorni material že shranjen. To je načelo dela, na katerem deluje dekodiranje označevanja spomina.


Najpomembnejši kazalniki RAM so pogostost in časovni okvir. Frekvenca prikazuje, kako hitro se prenašajo podatki. Ta parameter se meri v megahertzih (MHz ali MHz). Čas je odvisen od časa. To pomeni, da kaže, koliko časa potrebuje RAM, da obdeluje zahtevo in poda rezultat.

Oblika faktorjev

Z drugimi besedami, ta parameter se lahko imenuje standardizacija velikosti. Obstajata dve vrsti označevanja form faktorja RAM: DIMM in SoDIMM. Prva oblika je primerna izključno za namizja. To je mogoče videti, če pogledamo konektor na matični plošči. Dolžina te reže doseže skoraj 1335 cm. Vsak barpritrjene s ključavnicami na straneh. Zaradi dolžine se število stikov poveča. Tukaj je, kaj pomenijo oznake DIMM RAM.


Oblika faktorja SoDIMM je nekoliko drugačna. Prvič, velikost je format, namenjen za delo v prenosnih računalnikih ali matičnih ploščah miniITX. Dolžina takega traku je 676 mm. Takšna velikost je utemeljena z dejstvom, da imajo prenosni računalniki omejen notranji prostor, zaradi česar morajo izdelati komponente, ki so manjše velikosti. To je označen kot pomnilnik za prenosni računalnik, ne za standardni računalnik. Vendar pa razlika v velikosti ne vpliva na specifikacije - le prenosni računalnik je manj zahteven sistem kot namizni računalniki.

Vrste spomina

Sodobni računalniki uporabljajo dve vrsti pomnilnika - DDR3 in DDR4. Pomnilnik DDR3 ima najmanjšo frekvenco 1033 MHz. In njegova "pospešena" frekvenca doseže 1600 MHz. Prvič je ta vrsta pomnilnika začela obratovati po letu 2010. S tretjo generacijo je bilo mogoče uporabiti RAM kot varnostno kopijo za integrirane grafične procesorje. Pri označevanju pomnilnika DDR4 je začetna frekvenca 1333 MHz. "Overclocking potencial vam omogoča, da povečate delovno frekvenco na 2.600 MHz z majhnimi časovnimi intervali, njene prednosti ne le pri višjih frekvencah, temveč tudi pri manjši porabi energije.
V primeru označevanja RAM-aDDR3L lahko opazimo, da se razlikuje od dvojnega DDR3. Predpona na koncu pomeni nizko, to je nizko. To dokazuje, da ta vrsta RAM-a uporablja nižjo vhodno napetost. Indeks je 135 voltov. Na običajnem je 15. stoletje. Ta možnost zmanjša porabo energije za 10%. S standardnim pomnilnikom tretje generacije so popolnoma enaki.

Združljivost

Prva izkušnja simbioze dveh generacij RAM-a ni bila uspešna. To so DDR2 in DDR3 ali matične plošče z obema vrstama rež za RAM. Vendar uporaba različnih vrst RAM ni prinesla rezultatov. Kot rezultat, matična plošča lahko prepozna samo eno vrsto pomnilnika. Kar zadeva DDR3 in DDR3L, gre stvari nekoliko lažje. Imajo nekaj združljivosti - matične plošče z DDR3 priključki lahko podpirajo DDR3L RAM. Vendar združljivost z nazaj ni zagotovljena, saj so matične plošče s priključki za DDR3L zasnovane za delovanje z nizko napetostjo. Razlike med tretjo in četrto generacijo so očitne - lokacija vrzeli na mestu stika je na drugem mestu. Tudi v priključku za namestitev modula ne bo delovalo.

Prednost DDR4

Ta vrsta RAM-a je vrhunska za igralne računalnike, saj ima "pospešen profil in visoke frekvence." Skoraj vse moderne matične plošče, ki so bile izdane po letu 2015, podpirajo DDR4.pomnilnik različnih profilov programske opreme, hladilni sistem in celo osvetlitev ozadja. V sodobnih igrah ima RAM pomembno vlogo. Zato je nova generacija prišla s povečano velikostjo RAM-a. Trenutno ima lahko ena vrstica do 64 GB. Vendar pa je novi RAM vreden veliko denarja - to je edina pomanjkljivost.

Kako namestiti modul v sistemsko enoto

Pred začetkom namestitve je pomembno paziti na označevanje RAM-a. Primer je prikazan na spodnji fotografiji. Zdaj morate najti parametre CPE, ki so povezani z RAM-om. Dejstvo je, da ne more vsak procesor odkriti potencial RAM-a. In ne bo vsak procesor podpiral overclock profil. Namestitev ene vrstice ne traja veliko časa. Če želite to narediti, morate odstraniti pokrov sistemske enote in odkleniti ključavnice na matični plošči. Vse manipulacije z matično ploščo se izvajajo le vodoravno, da ne poškodujejo komponent. Nato se trak vstavi v priključek in fiksira s pomočjo ključavnic. Po tem morate zbrati vse nazaj in zagnati računalnik. Brez čakanja, da se operacijski sistem naloži, morate poklicati meni BIOS, da se prepričate, da je vrstica zaznana in pravilno deluje. Za delo v dvokanalnem načinu je bolje kupiti modele v paru, saj se testirajo skupaj, kar pozitivno vpliva na skupno delo. Če sta drugi in nadaljnji trakovi kupljeni ločeno, je vredno pozoren na njihove frekvenčne indikatorjein čas.

Kako namestiti RAM v prenosnik

Namestitev pomnilniških modulov v prenosnik je nekoliko drugačna od podobne operacije na namizju. Če želite to narediti, potrebujete izvijač, da odvijete vijake na zadnji strani prenosnega računalnika. Pred začetkom namestitve je treba pojasniti nekaj odtenkov. Prvič, na vseh prenosnih računalnikih lahko nastavite največ dve vrstici (nekateri imajo običajno samo eno režo). Drugič, namestitev dveh trakov poteka izključno v dvojnem načinu, saj moduli različnih proizvajalcev povzročajo konflikte. Pred delom morate izklopiti prenosni računalnik in odstraniti baterijo. Zdaj morate odviti pritrdilne vijake pokrova, ki zapre RAM. Če se modul zamenja, je treba starega odstraniti. Če povečate glasnost, morate vedeti, ali obstaja prost priključek. Upoštevajte, da bo večina sodobnih modelov prenosnih računalnikov treba popolnoma razstaviti, da pridejo do reže modula. Način namestitve je podoben postopku namestitve kasete v kasetofon - podobno režo v prenosnem računalniku. Nato je pas nameščen v prosto režo in ga je treba gladko pritisniti, dokler se ne zasliši tipičen klik, kar pomeni, da je modul pritrjen. Po montaži lahko priključite prenosni računalnik na omrežje in zaženete sistem. Če operacijski sistem deluje pravilno, prenosni računalnik prepozna nameščen pomnilnik RAM.

Sorodne publikacije