Vrste Windows 10 in njihove razlike

Microsoft je začel izdajati sistem Windows 10 že leta 2015. Od zdaj naprej imajo uporabniki možnost, da brezplačno posodobijo svoje naprave za to distribucijo, če uporabljajo "Vetre 7 ali novejšo". V prodaji so bili tudi novi osebni računalniki z vnaprej nameščenim OS 10.

Kasneje se je pojavila "lupina" te serije telefonov, igralnih konzol Xbox in drugih naprav. Prve vrste Windows 10 so bile zasnovane za računalnike, prenosne računalnike in tablične računalnike (za naprave z velikostjo zaslona 8 palcev ali več). Prvotno so obstajale štiri različice novega OS za osebni računalnik: Home, Pro, Enterprise in Education. V letu 2017 je izšlo še več različic te distribucije.

Značilnosti novih lupin

Predstavniki Microsofta so podrobno opisali razlike med različicami novega OS, preden so bile izdane na trg. Vse možnosti sistema vključujejo nov meni (klasičen videz "Start" Windows 10) in spletni brskalnik, Edge ter programsko opremo Cortana Personal Assistant, podporo za nove varnostne funkcije, vključno z zaznavanjem obrazov in prepoznavanjem prstnih odtisov. Povsod je tudi možnost uporabe virtualnega namizja in stalnega prehoda iz PC načina na tablični računalnik, ko odklopite tipkovnico.


Če se dotaknete poslovnih funkcij, je vse videti nekoliko drugače. Windows 10 Home ne podpira šifriranja BitLocker, Windows Vista Remote Desktop, upravljanja paketnih pravilnikov, zaščite podatkov podjetja ali drugih funkcij, ki zahtevajo različico Pro in druge. Medtem uporabniki iz podjetja Enterprise dobijo nekaj priložnosti,Ni na voljo za operacijski sistem Windows 10 Pro, vključno z aplikacijami AppLocker, orodjem To-Go Creator, zaščito poverilnic in napravo Guard.
Večinoma je različica Izobraževanje enaka različici Enterprise. Namenjena je preprosto za uporabo v izobraževalni sferi, ne pa v poslu. Ena od funkcij, ki so na voljo samo podjetju, je podružnica za dolgoročne storitve. To pomeni, da lahko korporacijske stranke odložijo posodobitve za Windows, ki zagotavljajo nove funkcije že več let, medtem ko še naprej prejemajo varnostne posodobitve.


Upoštevati je treba naslednje. Kljub temu, da bo posodobitev naprave v operacijski sistem Windows Vista prinesla nekatere nove funkcije, boste izgubili nekatere funkcije, ki so bile na voljo v prejšnjih različicah operacijskega sistema. Vgrajena podpora za predvajanje DVD-jev ni več na voljo, vendar lahko namestite predvajalnike videoposnetkov drugih proizvajalcev, ki lahko obdelajo to obliko. Poleg tega program Windows Media Center ni na voljo za distribucijo za več deset.

Vrste operacijskega sistema Windows 10 in njihove razlike

Do sedaj ima Windows 10 dvanajst izdaj z različnimi nabori funkcij, funkcijami ali specifikacijami za določene naprave. Nekatere izdaje veljajo samo za naprave proizvajalca neposredno, medtem ko so druge različice operacijskega sistema (kot sta Enterprise in Education) na voljo le prek kanalov za licenciranje podjetij. Microsoft je uvedel tudi Windows 10 za uporabo na določenih razredih naprav, vključno s pametnimi telefoni (Windows 10 Mobile) in napravami IoT. Zaželeno je, da se primerjajo vse vrste Windows 10 in razlike med njimi, začenši z najbolj pogostimi različicami.
Variety 10 Home je namenjen za uporabo na osebnih računalnikih, tablicah in osebnih računalnikih "2 v 1". Ta različicavključuje vse potrebne funkcije in priložnosti, osredotočene na nestrokovne potrošnike.
Windows 10 Pro ima dodatno funkcionalnost, ki se osredotoča na poslovno okolje in napredne uporabnike. Z delovnimi zmogljivostmi in funkcijami je ta OS enakovreden Windows 8.1 Pro. Ima standardni videz sistema Windows 10 in njegove značilnosti so izražene v prisotnosti dodatnih profesionalnih aplikacij in storitev.

Corporate Edition

Ta vprašanja "Winds 10" vsebujejo posebne funkcije, ki omogočajo centralizirano upravljanje številnih namestitev OS v organizaciji. Glavni vir njihove pridobitve je korporacijska licenčna pogodba z Microsoftom. Windows 10 Enterprise ponuja vse funkcije 10 Pro z dodatnimi funkcijami, ki so namenjene delovanju v IT organizacijah. Ta operacijski sistem je funkcionalno enakovreden Windows 8.1 Enterprise. Windows 10 Izobraževanje se distribuira prek akademskega licenciranja podjetij. Prvotno so poročali, da ima enak nabor funkcij kot Enterprise. Vendar pa ponuja nekaj manj priložnosti.
Julija 2016 je bil izdan izobraževalni program Pro, namenjen partnerjem strojne opreme na novih napravah, kupljenih s popustom akademske licence K-12. Ta možnost operacijskega sistema vsebuje program "Nastavitve izobraževalnih računalnikov", ki omogoča konfiguriranje nastavitev z uporabo pomnilnika USB. Izobraževalni program Pro ne vključuje funkcionalnosti Cortane, Windows Store ali Spotlight. Enterprise LTSB je dolgoročno podjetje Windows 10 Enterprise, ki načrtuje izdajo vsake 2-3 leta. Podpirajo ga varnostne posodobitve 10 let po izdaji inne bo namerno prejel posodobitev funkcij. Nekatere funkcije, vključno s trgovino Windows in pripadajočimi dodatki, niso vključene v to publikacijo. Pričakuje se, da se bo izdaja te različice leta 2019 imenovala Windows 10 Enterprise LTSC.

Windows 10 Mobile Enterprise ponuja vse funkcije Mobile z dodatnimi funkcijami, ki pomagajo organizacijam, ki temeljijo na IT, na enak način kot Enterprise, vendar izključno za mobilne naprave.

Ločene naprave za sprostitev

Te vrste Windows 10 so licencirane samo proizvajalcem naprav. Glavni način za pridobitev teh različic operacijskega sistema je nakup določene naprave (na primer pametnega telefona), ki pa je vnaprej nameščen. Windows 10 Mobile je zasnovan za pametne telefone in majhne tablične računalnike. Vključuje vse glavne potrošniške funkcije, vključno z zmogljivostmi Continuum. De facto, to je privrženec za Windows Phone 8.1 in RT.

IoT je posebej zasnovana za uporabo na majhnih platformah, nizkocenovnih napravah in IoT skriptih. To je preoblikovana različica Microsoftovih zgodnjih vgrajenih operacijskih sistemov - Windows Embedded. Že so objavili tri izdaje: IoT Core, IoT Enterprise in IoT Mobile Enterprise.

Verzija S

Windows 10 S je omejena različica sistema Windows 10, namenjena predvsem napravam z nizkimi izobraževalnimi možnostmi. Ima hitrejšo začetno nastavitev in postopek prijave, kot tudi na splošno poenostavljen videz sistema Windows 10. Poleg tega ta različica omogoča konfiguriranje naprave z uporabo pogona USB s programom "Nastavitev izobraževalnih računalnikov". Windows 10 S vam omogoča namestitev programske opreme (tako Universal Platform inaplikacij API-jev) iz trgovine Windows, čeprav ukaznih vrstic ali ukaznih lupin ni mogoče. Sistemske nastavitve so zaklenjene, Microsoft Edge je nameščen kot privzeti brskalnik, Bing pa kot iskalnik. Operacijski sistem je mogoče nadgraditi na Windows 10 Pro za plačilo in zagotoviti neomejeno namestitev programske opreme. Vseh 10 naprav S vključuje enoletno, enoletno naročnino na Minecraft: Education Edition. Kritiki so primerjali izdajo operacijskega sistema Windows RT in jo imenovali konkurentom sistema Chrome OS. Marca 2018 je Microsoft napovedal postopno opuščanje sistema Windows 10 S, kar je povzročilo zmedo med proizvajalci in končnimi uporabniki. Družba namerava to izdajo zamenjati z možnostjo, da prodajalci sprostijo naprave v Home ali Pro različicah S Mode, ki je privzeto dovoljen za namestitev programov iz Windows Store z omejitvami brez prekinitve povezave.

Označene različice

Kakšne so posebne vrste operacijskih sistemov Windows 10 in njihove razlike? Poleg večjih različic operacijskega sistema so razvijalci predstavili več možnosti, ki so neznane širokemu krogu uporabnikov. Namenjeni so za delo na strogo določenih napravah in reševanje posameznih nalog. Kakšne so različice sistema Windows 10, ki niso navedene zgoraj? Team Team 10 Team je različica, namenjena napravam, ki so naložene s Surface Hub. Microsoft je 10. avgusta 2017 objavil izdajo Pro for Workstations v septembru, skupaj z nadgradnjo Fall Creators za Windsor 10. Ta različica je namenjena visokozmogljivi opremi za intenzivne računalniške naloge. Podpira procesorje Intel Xeon ali AMD Opteron.Druge zahteve za naprave vključujejo do 6 TB RAM-a, datotečne sisteme ReFS, ne (neodvisni dvojni linearni modul (NVDIMM)) in oddaljeni dostop do neposrednega pomnilnika (RDMA). 15. decembra 2017 je bila ta različica vnaprej nameščena na dveh delovnih postajah Dell. Vrste Windows 10 Home, Pro in S lahko nadgradite na to različico. Ta različica je lahko konfigurirana za Pro Education, Enterprise ali Education.

Sistemske različice za različne države

Tako kot v prejšnjih različicah operacijskega sistema Windows, začenši z XP, imajo vse različice operacijskega sistema Windows Vista za računalniško strojno opremo različice "N" in "KN", ki so usmerjene na Evropo in Južno Korejo, ki so izključiti nekatere povezane multimedijske funkcije, vključno z multimedijskimi predvajalniki in njihovimi pripadajočimi komponentami, da bi upoštevali protimonopolne predpise. Kako namestiti klasično različico Windows 10, da bi dobili popoln dostop do multimedije? Paket funkcij za medije lahko nastavite za obnovitev teh funkcij. Kot pri Windows 8.1 za proizvajalce originalne opreme je na voljo cenovno ugodna različica 10 Bing. Zagotovljen je v primerih, ko je Microsoftov iskalnik nastavljen na privzeto in ga ni mogoče spremeniti v drug iskalni sistem. Različica je namenjena predvsem poceni napravam, v drugi pa je identična Windows 10 Home. Formula za licenciranje za Microsoft OEM upošteva velikost zaslona, ​​količino pomnilnika RAM in zmogljivost skladišča. Na splošno ima ta različica standardni videz sistema Windows 10.
Maja 2017 je bilo sporočeno, da je Microsoft v sodelovanju s skupino China Electronics Technology ustvaril posebej prilagojeno različico podjetja Enterprise, namenjeno uporabi v podružnicahkitajske vlade. Ta možnost je vnaprej konfigurirana za "odstranjevanje funkcij, ki jih kitajski javni uslužbenci ne potrebujejo", in omogoča uporabo lastnih notranjih algoritmov šifriranja. Spreminjanje videza sistema Windows 10 v tem primeru ni na voljo.

Brezplačne posodobitve

Microsoft je ob predstavitvi 10. različice operacijskega sistema objavil, da lahko uporabniki operacijskega sistema Windows 7 (servisni paket 1), 8 in 8.1 brezplačno nadgradijo na 10, če se posodobitev izvede v enem letu od datuma izdaje. Družba RT in z njo povezane korporacijske izdaje OS 7 8 in 8.1 so bile izključene iz tega predloga. Nove izdaje operacijskega sistema Windows 10 se imenujejo nadgraditvene funkcije, ki se izdajo dvakrat letno kot brezplačna nadgradnja za obstoječe uporabnike. Vsaka posodobitev vsebuje nove funkcije in druge spremembe v operacijskem sistemu. Hitrost spremembe, s katere sistem dobi funkcijo posodobitve, ki je odvisna od veje izdaje, iz katere operacijski sistem naloži posodobitve. Glavne različice operacijskega sistema Windows 10 - Pro, Enterprise in Education - lahko dodatno uporabijo niti, ki sprejemajo posodobitve počasneje. Te načine lahko upravljate s sistemskimi nastavitvami, storitvami Windows Server Update Services (WSUS), posodobitvami za Windows za podjetja, pravilnikom skupine ali prek mobilnih sistemov za upravljanje, kot je Microsoft Intune.

Windows Insider

Windows Insider je preizkusni program beta, ki omogoča dostop do prejšnjih različic programa Windsor 10. Oblikovan je tako, da izkušenim uporabnikom, avtorjem in dobaviteljem omogoča, da preizkusijo in zagotovijo povratne informacije o prihodnjih posodobitvah funkcijWindows 10 med razvojem. Sam Insider je sestavljen iz treh obročev "- Fast (ki prejema nove zbirke, ko so izdane), Slow (ki jih prejme z zamudo po namestitvi za uporabnike Fast Ring) in Release Preview.

Polletni kanal (cilj)

Targeted, prej znan kot trenutna veja (CB), razširi vse posodobitve funkcij, ko zaključijo preverjanje notranjih informacij sistema Windows. Microsoft podpira najnovejšo različico. V tem primeru so na voljo dodatne nastavitve za zaustavitev ali zamik posodobitev funkcij v določenem časovnem obdobju. Treba je omeniti, da niso na voljo v sistemu Windows 10 Home.

Polletni poslovni kanal

Polletni poslovni kanal, ki je bil prej znan kot trenutna podružnica za poslovanje (CBB), širi svojo štirimesečno nadgradnjo funkcionalnosti na svoj cilj. To omogoča strankam in prodajalcem, da ocenijo inovacije in izvedejo dodatne preglede pred veliko objavo. Napravo lahko kadar koli preklopite nazaj na ciljni kanal.

LTSB

Ta podružnica je na voljo izključno za izdajo Windows 10 Enterprise LTSB in distribuira nove izdaje, ki se posodabljajo vsake 2-3 leta. Modeli LTSB sledijo tradicionalni Microsoftovi podporni politiki do različice 10: operacijski sistem nima novih funkcij, ampak podpira samo kritične posodobitve 10 let po izdaji. Ne vplivajo na Windows Store, večino Cortaninih in dodatnih aplikacij (vključno z Microsoft Edge).

Sorodne publikacije