Kako zmanjšati hitrost hladilnika CPU: načine in nasvete

Delo računalniškega sistema je odvisno od mnogih dejavnikov. Ena od glavnih točk je združljivost vseh komponent. Toda pri pripravi ali nakupu sistema uporabniki redko posvečajo pozornost kvalitativnemu hladilnemu sistemu in potem, ko ne vedo, kako zmanjšati hitrost hladilnega procesorja in ali je to načeloma mogoče.

Delovanje hladilnika

Kaj je hladilnik? To je zračno hlajen sistem. Deluje učinkovito in je primeren tako za pisarniške računalnike kot za igralne sisteme. Hladilnik je aktiven in pasiven. V prvem primeru je radiator v paru z ventilatorjem, v drugem pa samo z radiatorjem. Seveda je aktivni hladilni sistem učinkovitejši, toda ustvarja pretiran hrup, v nasprotju s pasivnim.


Kako deluje hladilnik? Nameščen je na procesor, ki oddaja toploto, ki jo lahko zamuja. To počne s pomočjo bakrene plošče, iz katere gredo cevi za odvajanje toplote, prenos toplote na plošče radiatorja. Zato je zelo pomembno, da za izdelavo uporabljenega visoko kakovostnega materiala: bakra ali v skrajnem primeru aluminija. Po odvajanju toplote na ploščah radiatorja je tudi zaželeno, da se prikaže. To zahteva ventilator.

Raven hladnega hrupa

Zakaj moram vedeti, kako znižati hladilnik procesorja? Dejstvo je, da so hladilniki popolnoma drugačni. Nekateri delujejo zelo glasno. S čim je to povezano? Običajno je ventilator odgovoren za hrup. Manjša je njena velikost,bolj aktivna mora delovati. Število vrtljajev se lahko znatno poveča, hkrati pa tudi hrup. Če hladilnik uporablja kompaktno izvedbo 80 x 80 mm, lahko deluje pri 3000-4000 vrt /min. Veliki ventilatorji dimenzij 140 x 140 mm opravljajo enako nalogo pri 1300 obr /min, delujejo tišje.


Zakaj znižati hitrost hladilnika?

Naučite se, kako znižati hitrost hladilnika CPU, ki je potrebna za odpravo hrupa. To je verjetno glavni razlog za to. V ostalem, komaj kdo bo moral spremeniti hitrost ventilatorja v glavi, ker v primeru, recimo, zelo hladno. Vendar pa je za mnoge potrebno povečanje števila vrtljajev. Še posebej, če sistem trpi zaradi pregrevanja. V tem primeru lahko povečanje hitrosti hladilnika zmanjša temperaturo procesorja in pospeši sistem kot celoto. Če vam to ne pomaga, morate razmisliti o zamenjavi hladilnega sistema.

Kaj storiti?

Torej, kako znižati CPU hladilnik? To lahko storite s programi tretjih oseb ali BIOS-om. Seveda je lažje uporabljati pripomočke. Lažje jih je razumeti in načelo njihovega dela je podobno.
Da bi ugotovili, kako znižati hladilnik procesorja prek BIOS-a, bo to težje. Poleg tega obstaja veliko različic, zato ni lahko napisati samo enega. Veliko bo treba narediti intuitivno. Katere programe lahko uporabljam? Seveda je lahko seznam dolg, vendar je bolje uporabiti že preizkušene pripomočke, ki brezhibno delujejo:
 • SpeedFan;
 • MSINadzorni center;
 • Asus Eeectl.
 • To so najpreprostejši programi, ki jih lahko brezplačno prenesete.

  SpeedFan

  Kako zmanjšati hitrost hladilnika procesorja? SpeedFan je kompakten in enostaven za uporabo. V njem je veliko uporabnih funkcij, a eden od ključnih je sprememba hitrosti ventilatorjev.
  Poleg tega program v realnem času zbira podatke o temperaturi vsake komponente sistema. To počne s pomočjo senzorjev na matični plošči. Prav tako zbira faktorje obremenitve na procesorju in frekvenco sistemskih komponent.

  Delo s SpeedFanom

  Kako zmanjšati hitrost CPU hladilnika v realnem času? Če želite začeti, morate iti na uradno spletno stran in prenesti namestitveni program programa. Ko ga morate namestiti. Priporočljivo je, da ne spreminjate jezika, ampak uporabite angleški vmesnik. To je posledica dejstva, da spreminjanje jezika v ruski jezik lahko vodi do napačnega prikaza podatkov.
  Angleški vmesnik je prav tako precej preprost in intuitiven. Toda preden nekaj nastavite, morate po zagonu programa počakati na analizo celotnega sistema. Ko pripomoček zbere vse podatke o komponentah, lahko začnete s prilagajanjem. Izberete lahko samodejno nastavitev mešanja hladilnika. V tem primeru se pripomoček sam odloči, katero hitrost bo izbral, tako da bo vse delovalo pravilno. Ampak ne pozabite, da včasih odpira vrtenje ventilatorja, ker meni, da hladilnik ne more obvladati hlajenja. To lahko povzroči še več hrupa. Za nastavitev števila vrtljajev vv minuti, morate odpreti meni Konfiguracija. Izberite zavihek Nadzor ventilatorjev na vrhu. Prikazuje vse ventilatorje, ki so nameščeni v sistemu. Včasih program morda ne prikaže hladilnikov, ohišij tretjih oseb.
  Za prilagoditev hitrosti morate spremeniti odstotek. Ne pozabite shraniti sprememb po nastavitvi.

  Nadzorni center MSI

  To je pripomoček priljubljenega proizvajalca grafičnih kartic. Deluje z overclocking procesorjem, tako da analizira temperaturo čipa in zbira podatke drugih komponent. Eden od parametrov je nadzor hladilnika. Kako zmanjšati hitrost hladilnika (3 pin) procesorja? Program morate namestiti in ga zagnati. Iščete Green Power meni, potem ko greste na Advanced - Motherboard. Prikaže se tabela z različnimi podatki. Uporabnik mora najti niz, ki določa hitrost ventilatorja. Tukaj lahko samostojno zmanjšate hitrost in shranite spremembe.
  Slabost pripomočka je, da lahko hitrost zmanjšate le na 50% in če ponovno vklopite računalnik, boste morali parameter ponovno nastaviti.

  Asus Eeectl

  Kako zmanjšati hitrost CPU hladilnika na prenosnem računalniku? To bo pomagalo programu Asus Eeectl. Zasnovan je za to nastavitev. Pravilno deluje na prenosnih računalnikih istega podjetja. Za prenosni računalnik drugega proizvajalca je enostavno najti podoben pripomoček. Delujejo enako, zato lahko iz istega navodila uporabite drug program. Najprej morate namestiti pripomoček, če ni na napravi. Ko je nameščen, se bo skrival v pladnju. Tam morate poiskati ustrezno ikonodesno kliknite nanj.

  Odpre dodatni meni, kjer želite izbrati Fan. Nasprotno, uporabljena vrednost je navedena. Dovolj je, da vstopimo tam zaželeno.

  BIOS

  Nazadnje, za tiste, ki ne želijo namestiti programov drugih proizvajalcev, se priporoča, da se naučite, kako znižati CPU hladilnik v BioS. Ta možnost deluje tudi, če zgoraj omenjeni programi nepravilno odražajo hladilnike, kar se na žalost včasih zgodi. Če želite preklopiti na BIOS, morate izklopiti računalnik in ga vklopiti. Pri nalaganju morate skrbno pogledati ukaze na zaslonu. Običajno je tukaj gumb, ki ga želite klikniti za vstop v BIOS. Vse je odvisno od modela matične plošče. Torej, vse bo odvisno od različice BIOS-a. Zadnja posodobitev je naredila meni zelo jasna in preprosta, nekateri pa so dobili tudi ruski vmesnik. Zato je dovolj, da v meniju poiščete želeni del, v katerem lahko prilagodite hitrost hladilnika.

  Dodatna oprema

  Ta možnost ni primerna za vse, vendar nastavitve za Bios in programe drugih proizvajalcev niso edini način za regulacijo hladilnika. Če imate hladilni sistem, lahko imajo posebne regulatorje. Krmilniki imajo lahko gumb ali regulator, ki odstrani prekomerni hrup, kot tudi povečanje hladilnika ventilatorja. Toda zaradi pravičnosti je vredno reči, da taki sistemi zagotavljajo zelo malo hrupa, medtem ko kažejo odlično delovanje. Obstaja tudi naprava, imenovana rea. To je mehanski regulator, kikupite ločeno. Nameščen je v ležišče pogona, potem pa se morate povezati z ustreznimi priključki na matični plošči. Na ta način bo zelo enostavno prilagoditi hitrost ne samo hladilnika procesorja, ampak tudi ventilatorje.
  Če ste namestili cestni model rea-bassa, bo verjetno imel poseben zaslon, ki prikazuje različne metrike. Ta možnost je še posebej uporabna za nadzor sistema. Uporabnik takoj vidi temperaturo procesorja in hitrost hladilnika.

  Sorodne publikacije