"Polaroid" je Instant Polaroid kamera: opis, cena

Zgodbe o blagovni znamki Polaroid - to je precej zanimivo, vendar ne preveč smešno zgodbo o poslu tistih, ki so v svojem poslu poznali vzpone in padce. Do danes ta tema še ni tako aktivna, kot je bila prej, vendar pa njena blagovna znamka in izdelki te vrste še niso izgubili svoje priljubljenosti.

Zgodovina

Zdaj vsi vemo, da je Polaroid ameriško podjetje, ki izdeluje fotografsko opremo, sončna očala in potrošniško elektroniko. Ampak ne vsakdo pozna zgodovino te blagovne znamke, čeprav je za ljubitelje izdelka ta informacija pomembna.


Ustanovitelj podjetja je bil Američan Edwin Land, rojen leta 1909 v Bridgeportu. Njegovi starši so prvotno živeli v ruskem imperiju (na ozemlju moderne Ukrajine), vendar so bili zaradi neznanih okoliščin prisiljeni odseliti v Ameriko. Edwin Land ni vedel, kakšna je revščina, ker so njegovi starši vedno imeli dovolj denarja, da so otroku ustrezni in vredni učenja. Zato ni presenetljivo, da se je fant, ki mu je všeč optika, celo v otroštvu pojavil prve misli o ustvarjanju stvari, ki bi presenetile ves svet. Pri 17 letih je mladenič razmišljal o ustvarjanju novih polarizacijskih leč, namenjenih za avtomobilske žaromete. Po njegovem mnenju bi to lahko izboljšalo osvetlitev ceste ponoči, ne da bi hkrati zaslepilo prihajajoče avtomobile. Leeding se je popolnoma posvetil metanju univerze in odhodu v New Yorksamoustvarjanje polariziranih filtrov. Edwin Land je prvi človek na svetu, ki uporablja načela polarizacije, ki se zdaj aktivno uporabljajo pri ustvarjanju namiznih svetilk, točkah tridimenzionalne resničnosti, in tako naprej.

Zagon

Šele leta 1937 so bila dela Edwina komercialno dostopna. Letos je nastalo znano podjetje Polaroid. Ta proizvodnja v prvem času obstoja se ni ukvarjala z ustvarjanjem in izdajanjem kamer, prvi izdelki pa so bili sončna očala, kot tudi polarizacijsko steklo, ki ima različne namene za vojaško opremo in druge naprave.


O tem, koliko Polaroid stane blagovno znamko, ustvarjalec ni razmišljal, saj je imel pomembnejše naloge. Mesto proizvodnje pravi, da je bilo to podjetje neposredno povezano s sprostitvijo niza naprav za nočno opazovanje, rentgenski film itd. To ni težko verjeti v to izjavo, ker je za vse svoje življenje, Land uspelo patenta veliko število izumov (več kot 500). Sodobni zgodovinarji trdijo, da je več inovacij ustvaril samo Thomas Edison. Neverjeten uspeh so spodbudili znanstveni dosežki in ironični poslovni oprijem. Edwin je vodil 43 let.

Fotografija v minuti

Po legendi je ustvarjanje kamer "Polaroid" zamisel o hčeri ustanovitelja podjetja, ki ga je potisnila na takšen dosežek, ki je bil praktično otroštvo. Deček je svojega očeta vprašal, zakaj ljudje takoj po tem ne morejo dobiti pripravljenih fotografijposnemite sliko. Ob istem času, Land resno razmišljal o tem vprašanju, nato pa je moral razmišljati in svoje zaposlene.
Leta 1948 je proizvodnja predstavila prvo kamero, ki je posnela posnetke. Vsaka fotografija je bila vredna 1 $, ki je bila v tistem času precej velika vsota, ker so bili vložki za "Polaroid" izdelani za bolj izpopolnjeno tehnologijo, ki se bistveno razlikuje od današnje. Tudi kljub visokim stroškom so bili izdelki te blagovne znamke zelo zahtevni. Že leta 1963 je bila Landu podeljena predsedniška medalja svobode.

Razsvetljenje imperija

Leta 1972 se je pojavil nov model kamere "Polaroid". Fotoaparat je bil prvi popolnoma "motoriziran" model, ki je izdelal barvne fotografije in popolnoma ne zahteva natančnega vodenja. Od takrat so modeli postali vedno večji, njihovi stroški pa so manjši. Že bližje polaroidnim kameram 80-ih (stare različice in nove modifikacije) so postale ljudsko vozilo za ustvarjanje fotografij. Ta proizvodnja, tudi danes, spominja ne le na celotno Ameriko, ampak tudi na velik del drugih držav z nostalgijo.
Ob koncu sedemdesetih let so se oblaki začeli zbijati, saj bi proizvodnja Kodaka lahko presegla Polaroid (fotoaparat). Nova družba je objavila svojo kamero, ki je prav tako namenjena fotografiranju. Toda Land ni bil neumen, zato je imel čas, da je vložil tožbo proti kršenju avtorskih pravic. Postopek je trajal približno deset let in podjetje Kodak je na koncu moralo žrtvi plačati več kot 600 milijonovdolarjev Kmalu je prišla proizvodnja samega Kodaka in slava vrnila v Polaroid. Posnetek je ponovno užival popularnost, toda tokrat velikega vzleta ni bilo mogoče storiti.

Zahodno cesarstvo

Kot veste, lahko tudi veliki ljudje delajo napake in v tem primeru Edwin Land ni bil izjema. Njegova glavna napaka je bila, da so bili v osemdesetih letih že izdelani prototipni digitalni fotoaparati, vendar se je odločil, da se podjetje ne bo ukvarjalo z elektroniko. Že leta 1996 je podjetje izdalo svoj prvi digitalni fotoaparat, vendar je bilo prepozno. Mladim podjetjem iz različnih držav je uspelo pobudo priti precej prej in pred ameriško proizvodnjo.
V začetku 21. stoletja Polaroid ni mogel prenesti konkurence drugim proizvajalcem fotografske opreme, zato se je stečaj začel leta 2001.

Koliko je danes Polaroid?

Danes cena sodobnih fotografij doseže 3000-5000 rubljev. Kartuše za "Polaroid", čeprav so ustvarjene za preprostejšo tehnologijo, imajo še vedno znatne stroške - 1000-2000 rubljev.
Kdorkoli lahko kupi fotoaparat, saj je veliko izdelkov prisotnih v številnih spletnih trgovinah.

Modern Polaroid Snap

Najbolj priljubljen model za danes je Polaroid Snap, ki stane 100 $. To je 10-milijona slikovnih pik kamero, kjer je zgrajen priljubljen Zink tiskalnik, ki izda kartico z dimenzijami 76 x 5 centimetrov, takoj, ko je slika sprejeta. Poleg tega, naprava vprašanjapripravi fotografijo, prav tako shrani sliko in v elektronski obliki.

Oblika in oblikovanje

Kamera ima pravokoten plastični ohišje. Naprava ima dimenzije 122 x 76 x 28 in teža doseže 400 gramov. Pri fotografiranju lahko fotoaparat udobno drži v majhnih rokah. Vendar pa je za preprečitev padca naprave najbolje uporabiti poseben trak, ki je na voljo. Fotoaparat je bil prvotno izdelan ob upoštevanju vseh ugodnosti in maksimalne enostavnosti uporabe, tako da je za nadzor le malo kontrol. Na levi strani je reža za pomnilniško kartico in vrata za polnilnik. Treba je omeniti, da je vgrajeni pomnilnik dovolj za snemanje in tiskanje ene slike, tako da bo potrebno kupiti še dodatno pomnilniško kartico. Na hrbtni strani je pladenj, na katerem je 10 listov foto papirja. Tudi odtisi izvirajo iz posebej oblikovane reže, ki se nahaja na desni strani komore. Nad samimi vrati so trije svetlobni indikatorji, ki označujejo stanje baterije, pomnilniške kartice in papir. Zaradi teh lastnosti sodobni uporabniki ne morejo dvomiti v kakovost in udobje fotoaparata.

Sorodne publikacije