Namizje: kaj je to? Osnovne interpretacije izraza

Skoraj vsi uporabniki računalnikov, ne glede na operacijski sistem, ki ga uporabljajo, so slišali za pojem, kot je Desktop. Kaj je to, v večini primerov si mnogi predstavljajo, da se ta izraz udejanja kot "namizje". Delno res, vendar sploh ne. Dejstvo je, da ima ta koncept širši pomen, kot je običajno.

Namizje: Kaj je to v razumevanju oblike računalnika?

Začnimo z dejstvom, da je bil sam izraz sprva uporabljen izključno kot opis oblike faktorja same računalniške naprave. Ocenite sami, saj je danes mogoče najti takšno opremo v različnih variacijah (fiksni terminali, prenosniki, netbooki, ultrabooki itd.).


Naj se zadržimo na splošnem razumevanju izraza Desktop. Kaj je to? Sprejeto, da se na podlagi dobesednega prevoda - "površina tabele" upošteva, da ta definicija ustreza namiznemu (stacionarnemu) računalniku s sistemsko enoto, ki se uporablja v pisarni ali doma. Ravno nasprotno, Laptop (krog - "koleno") je običajen prenosnik. Netbook ali Nettop - majhni prenosniki brez pogona, usmerjeni predvsem na delo na internetu. Palmtop je žepni računalnik, kot je mobilni telefon ali tablični računalnik.

Namizje Windows: običajno uporabljena vrednost

Vendar pa je razvrščanje računalnikov glede na obliko izvedbe do danes nekoliko nepomembno. Na primer, v sistemih Windows, Linux ali Mac OS X ta oznaka (namizje računalnika) natančno ustreza "namizju", ki vsebuje glavninadzor grafičnega vmesnika. To je bolj v skladu s "površino tabele".


Kaj je Mac Desktop, da so namizja drugih operacijskih sistemov med seboj zelo podobna. Vtis je, da objektno usmerjeno programiranje, ki se uporablja za ustvarjanje vseh OS, brez tega ne deluje. Razmislite torej o samem izrazu v svoji trenutni razlagi s tega vidika.

Namizne nastavitve »

Kar zadeva samo namizje, je treba v funkcionalnosti razlikovati več funkcij. Prvič, na namizju pri namestitvi programov skoraj vedno, če je med namestitvijo programa ta funkcija onemogočena, se ustvarijo bližnjice do aplikacij za hiter dostop, mimo različnih začetnih /začetnih gumbov.
Drugič, prek menija PCM na prostem področju Desktop lahko v večini primerov dobite hiter dostop do osnovnih nastavitev zaslona in nastavitev personalizacije. Tretjič, zdaj je mogoče spremeniti parametre grafičnega adapterja (spet iz kontekstnega menija).
Četrtič, preko PCM-ja na namizju (vsaj v operacijskem sistemu Windows) lahko ustvarite glavne vrste datotek /dokumentov /map, ki so registrirane v operacijskem sistemu (pisarniški dokumenti, stiki, arhivi, imeniki itd.).

Možnosti in programi dostopnosti

Toda to je le kratek pojem razumevanja izraza ali elementa grafičnega vmesnika v obliki namizja. Kaj je to v smislu formalnih dejavnikov in delavcevobmočjih, malo jasno. Zdaj pa nekaj besed o dostopu do programov prek bližnjic, ki jim omogočajo hitro zagon s povečanimi privilegiji. Recimo, da ima uporabnik na namizju bližnjico do programa, vendar ob zagonu sistem nenehno izda sporočilo, da mora skrbnik imeti skrbniške pravice za zagon programa. Nič ni enostavnejšega od nameščanja konstantnega zagona appleta samo s pravicami administratorja.
V meniju PCM izberemo lastnosti bližnjice in nato kot skrbnik aktiviramo trajni zagon (po tem se ikona doda v glavno ikono kot ščit). Enako velja za pridobitev dodatnih dovoljenj ali za pregled osnovnih informacij o izdajatelju programa.
Poleg tega je treba omeniti še eno zanimivo nastavitev. Dejstvo je, da nekateri programi na najnovejših spremembah operacijskih sistemov niso usmerjeni in ne delujejo v svojem okolju. Kaj storiti v situaciji, ko je bil program nameščen, in na delo, milo rečeno, ne želi? Tukaj spet prihaja odsek pomoči za lastnosti, kjer lahko program nastavite tako, da se zažene v načinu združljivosti z nižjo različico operacijskega sistema. In za to ni potrebno vstopati v napredne sistemske nastavitve.

Namesto izida

Na splošno, kot je seveda jasno, je mogoče, da se ta pojem pripisuje tako vrstam računalnikov kot delovnim področjem. Vendar pa se je treba zavedati, da se je, čeprav je bil uporabljen izključno za opis oblike, ki je danes v veliki meri izgubil svojo \ tprejšnje vrednosti Namesto tega je razumel običajno "Desktop", ki ga lahko najdemo v skoraj vsakem sistemu, ki temelji na objektno usmerjenem programiranju, z ustvarjanjem grafičnega vmesnika, prek katerega računalnik in nameščena programska oprema sodelujeta z uporabnikom brez uporabe specializiranih programov. ukazov (kot na primer v zastarelih sistemih DOS ali UNIX).

Sorodne publikacije