Modri ​​zaslon BSoD 0x0000000A: Kako odpraviti težavo?

Modri ​​zaslon na začetku operacijskih sistemov Windows - pojav, ki je zelo pogost. Tokrat bomo obravnavali napako BSoD 0x0000000A in njeno podobnost. Praviloma se vsi pojavijo iz podobnih razlogov in se odpravijo s podobnimi metodami. Glede na situacijo lahko uporabite spodaj predlagane metode.

BSoD 0x0000000A: Vzroki za neuspeh

Če govorite o tem, kaj lahko povzroči sesutje ob zagonu sistema, se morate v opisu zanesti na številko napake in stop-kodo. V tem primeru razmislimo o videzu zaslona BSoD 0x0000000A (IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL).


Za začetek morate razumeti naravo takega neuspeha. Ne da bi se spuščali v tehnične podrobnosti, je mogoče ugotoviti, da se ta napaka pojavi, ko več naprav ali sistemskih programov dostopa do istega naslova pomnilnika. Opis zaustavitvene kode kaže na napako pri uporabi tako imenovanih prekinitev IRQ. Grobo rečeno, gre za poskus dostopa do naprave ali aplikacije na nesprejemljiv naslov pomnilnika, zaradi česar sistemska komponenta Diskdump.sys nepravilno nastavi vrednost I /O na nič. Tako je problem mogoče rešiti z odpravo konfliktov strojne in programske opreme.

BSoD 0x0000000A (Windows 7): sistem vračanja

Začnimo z najpreprostejšim. Pojav napak BSoD 0x0000000A, 0x00000016 0x00000002 in podobno je mogoče poskusiti odpraviti z obnovitvijo sistema. Uporabite lahko samodejni povratek, nekajkrat silite računalnik.


V nekaterih primerih se imenuje poseben zagonski meni (F8), v katerem je izbran začetek zadnje uspešne konfiguracije. Če nimate potrebnih točk operacijskega sistema na računalniku ali ga iz kakršnega koli razloga ni mogoče zagnati, lahko poskusite prenesti sistem v varnem načinu, tako da ga izberete iz istega seznama možnosti zagona.

Odpravljanje težav z gonilniki naprav

Toda v večini primerov se napaka BSoD 0x0000000A pojavi zaradi sporov "železne" strojne opreme. In to v glavnem ne zadeva fizičnih napak, ampak bom postal gonilnik naprav. Najpogosteje je vzrok napake BSoD 0x0000000A grafični adapterji, saj se ob aktiviranju dostop do njih aktivira. Toda takšne situacije se ne pojavijo nujno zaradi napake grafične kartice. Vse druge strojne komponente sistema lahko povzročijo tudi zrušitve, če so njihovi gonilniki neposredno vključeni v proces zagona operacijskega sistema.
Prva stvar, ki jo je treba storiti, je, da prenesete sistem vsaj v varnem načinu, pokličete upravitelja naprav in odstranite gonilnike neuspelih komponent, nato ponovno zaženite sistem v običajnem načinu in znova namestite gonilnik. Če težava ne uspe, z ukazom za preverjanje /ponastavitev (WinR) v načinu varnega zagona zaženite namestitev.
Grafična kartica ATI je učinkovitejša rešitev, ki se mora znebiti sporov med starim in novimrazličice gonilnikov. Na primer, pri namestitvi posodobljenega gonilnika stara konfiguracija (objekt atikmdag.sys) morda ni v trenutni mapi z nastavitvami, ampak neposredno v sistemskem imeniku z gonilniki (gonilniki), ki se nahajajo v mapi System32. Če želite odpraviti težavo, najprej določite datoteko z dodatkom starega imena skozi točko. Po tem, v mapi ATI, ki se običajno nahaja neposredno na disku C, poiščite datoteko atikmdag.sy_ in jo kopirajte na katero koli drugo mesto (po možnosti na "Desktop"), nato pa napišite vrstico v ukazno konzolo (cmd) chdir Namizje. Nato vnesite expand-r atikmdag.sy_ atikmdag.sys. Ko je postopek končan, premaknite novo datoteko v mapo Gonilniki in znova zaženite sistem.

RAM

Če se BSoD 0x0000000A zruši zaradi težav z režami pomnilnika, je treba v najenostavnejšem primeru vsako od njih izbrisati iz ustreznih rež in znova zagnati sistem. Ko se OS zažene normalno, bo takoj postalo jasno, katero vrstico je treba zamenjati. Za strokovnjake je program za preverjanje OPTIMUM pomnilnika Memtest86 + odličen, vendar povprečni uporabnik verjetno z njim ne bo delal.

Spreminjanje nastavitev BIOS-a

Za odpravljanje težav lahko preskusite nastavitve BIOS-a. Za začetek lahko v celoti ponastavite na tovarniško stanje.
Če to ne pomaga, boste morali vnesti nastavitve CMOS-a in onemogočiti predpomnjenje vseh ravni (L1-L3), funkcij in naprav Plug & Play, kot tudi vse vrste protivirusne zaščite BIOS-a, če obstajajo. Če iz nekega razloga izklopitenaprava ne deluje, vse, kar ni potrebno za zagon sistema, lahko preprosto odstranite iz sistema s fizičnimi sredstvi (dodatni trdi diski, optični pogoni, avdio adapterji, integrirani modemi itd.). V skrajnem primeru za trdi disk lahko nastavite način IDE ali ročno preuredite mostiček pogona IDE v položaj "Master" in nato zaženite pogon. Če je zagon v normalnem načinu, lahko naprave povežete eno za drugo in si ogledate rezultat. Najnovejša možnost je posodobitev vdelane programske opreme BIOS-a. Toda, kot kaže praksa, so taki ukrepi zelo redki.

Konflikt programske opreme

Če pride do konflikta na ravni nameščene programske opreme z uporabo varnega načina, morate vstopiti v razdelek »računalniško upravljanje« in v razdelku storitvenega programa prebrati sporočila, zabeležena v dnevniku dogodkov.
Napaka programa bo označena z rumenim trikotnikom s klicajem. Izhod je popolna ponovna namestitev zaznanega zlonamernega programa s ponovnim zagonom sistema v normalnem načinu. Najbolj žalostno je, da je takšen konflikt pogosto posledica brezplačne protivirusne spremembe Avast. Vendar ga morate odstraniti z uporabo posebnega pripomočka razvijalca ali ga uporabiti za ozko usmerjene odstranjevalce.

Sorodne publikacije