Microsoft Azure: Kaj je to, opis, funkcije, navodila za delo

Mnogi uporabniki še vedno ne vedo, da je Microsoft Azure Microsoftov izdelek v oblaku, ki uporablja vedno večjo mrežo podatkovnih centrov za ustvarjanje, uvajanje in upravljanje storitev in aplikacij kjerkoli. Omogoča vam dodajanje zmogljivosti v obstoječe omrežje prek platforme kot servisni model (PaaS) in zaupate Microsoftu, da izvaja storitve računalništva in omrežja z infrastrukturo za storitve (IaaS). Vsaka od teh možnosti zagotavlja varen in zanesljiv dostop do podatkov v oblaku na podlagi dokazane Microsoftove arhitekture. Azure si zagotavlja vedno večji nabor izdelkov in storitev, ki so zasnovani tako, da zadovoljijo vse potrebe s pomočjo enostavnega upravljanja platforme. Oglejmo si Microsoft Azure - kaj je to in govorimo o tem, kaj lahko ponudi uporabnikom.


Tehnične specifikacije Microsoft Azure

Microsoft vzdržuje vse več imenikov spletnih storitev, ki vključuje vse elemente, potrebne za ustvarjanje virtualnega omrežja in zagotavljanje storitev ali programov za globalno občinstvo, vključno z:
 • Microsoftovimi virtualnimi stroji (VM).
 • Upravljane SQL relacijske baze podatkov od enega do neomejenega, kot je Microsoft Azure.
 • Storitve Active Directory Azure Domain temeljijo na dokazani tehnologiji Windows Active Directory. Omogočite daljinsko upravljanje skupinskih pravil, preverjanje pristnosti in vse ostalo.
 • Aplikacijske storitve, ki so združljive z vsemi priljubljenimi spletnimi portali in prenosnimi platformami.
 • Zanesljiv, prilagodljiv dostop do lokalnih virov vam omogoča hiter odziv na odtok in dotok informacij, s čimer prihranite čas in denar.
 • Visual Studio Team ustvarja dodatno storitev, ki je na voljo v Team Visual Studio za celovito rešitev za upravljanje življenjskega cikla (ALM), za katero je Microsoft Azure še posebej dragocen.
 • Mesto shranjevanja, ki omogoča shranjevanje redko pridobljenih podatkov z velikimi prihranki.
 • Samozadostni podatkovni centri postajajo zastareli in jih nadomeščajo vse bolj dostopne rešitve v oblaku.


  Prednosti platforme v oblaku

  Kombinacija obsežne Microsoftove infrastrukture, nenehni razvoj aplikacij in storitev ter močna prisotnost na svetovnem trgu IT so Microsoft Windows Azure izbrali za dve tretjini svetovnih podjetij s seznamom Fortune 500. Zaradi neskončne prilagodljivosti Azure je primerna za osebno uporabo Prednosti:
 • Prilagodljivost. S pomočjo oblaka se ponujajo nove storitve, ki omogočajo geometrično povečanje zmogljivosti shranjevanja podatkov "v teku". Uporabniki trdijo, da za Microsoft Azure ni konkurentov.
 • Stroški. Rešitve v oblaku ne samo pospešujejo in poenostavljajo dodajanje in prilagajanje infrastrukture, ampak tudi poceni. Z izkušnjami Microsoft Azure zmanjšate letni proračun uporabnikov IT.
 • Priloga. S storitvami, kot so storitve Visual Studio Team Services, predstavitve aplikacij Visual Studio in prilagodljiv oblak Microsoft Azure z zahtevami po pogostem dostopu in "hladnih" podatkih,Microsoft razvija in preizkuša ključne aplikacije. Ponuja tudi pomembne licenčne popuste za prenos obstoječih aplikacij in strojnega učenja v strojno učenje Microsoft Azure, ki je dobro orodje za shranjevanje.
 • Obnova v nujnih primerih. Druga prednost oblaka je njegova hitra in geografsko decentralizirana infrastruktura, ki ustvarja neomejene možnosti za načrte za obnovo po nesreči.

  Modri ​​izdelki in storitve

  Od konca leta 2018 Microsoft razvršča storitve v oblaku, ki uporabljajo več vrst izdelkov:
  Izračuni omogočajo uporabniku, da vzpostavi in ​​upravlja virtualne stroje, zabojnike in paketno obdelavo, kot tudi podporo za dostop do oddaljenih aplikacij.
 • Uporaba Microsoft Azure na spletu - podpira razvoj in uvajanje spletnih aplikacij, kot tudi funkcij za iskanje, dostavo vsebine, upravljanje API-jev, poročanje in poročanje.
 • Shranjevanje podatkov. Ta kategorija storitev zagotavlja prilagodljivo shranjevanje v oblaku za strukturirane in nestrukturirane podatke ter podpira velike projekte, trajno shranjevanje (za kontejnerje) in arhivirano shrambo, na primer za uporabo Microsoft Azure za študente.
 • Analitične storitve

  Zagotavlja shranjevanje in funkcije za analizo v realnem času, analitiko velikih podatkov, strojno učenje, poslovno inteligenco (BI), internetne podatkovne tokove (IoT) in njihova skladišča.
  Omrežje. Ta skupina vključuje virtualna omrežja, namenske povezave inprehodi, kot tudi storitve za upravljanje prometa in diagnostike, uravnoteženje obremenitve, gostovanje domenskih imen (DNS), zaščita omrežja pred napadi z zavrnitvijo storitve (DDoS). Mreža za dostavo medijev (CDN). Te storitve vključujejo pretakanje na zahtevo, zaščito digitalnih pravic, kodiranje, predvajanje in multimedijsko indeksiranje. Hibridna integracija. To so storitve za varnostno kopiranje strežnika, obnovitev spletnega mesta in povezovanje zasebnih in javnih oblakov. Upravljanje identitete in dostopa (IAM). Te ponudbe zagotavljajo, da samo pooblaščeni uporabniki dostopajo do storitev, ki pomagajo zaščititi šifrirne ključe in druge zaupne informacije v oblaku. Storitve vključujejo podporo za Active Directory in multifaktorsko overjanje (MFA), ki je jedro Microsoft Azure.

  Tehnologije v oblakov Azure

  Internetne storitve uporabnikom pomagajo sprejemati, spremljati in analizirati podatke s senzorjev interneta stvari in drugih naprav. Storitve vključujejo sporočila, analitiko, spremljanje in podporo za kodiranje in izvajanje. Razvojne storitve pomagajo oblikovalcem aplikacij deliti kode, preizkušati in slediti morebitnim težavam. Platforma v oblaku Microsoft Windows Azure podpira številne aplikacijske programske jezike, vključno z javascriptom, Python, .NET in Node.js. Orodja v tej kategoriji vključujejo tudi podporo za Visual Studio, pakete za razvoj programske opreme (SDK) in blokiranje.

  Ti izdelki zagotavljajo možnosti za prepoznavanje in odzivanje na nevarnosti za varnost v oblaku ter za upravljanješifrirnih ključev in drugih občutljivih virov. Umetna inteligenca (AI) in strojno učenje sta širok spekter storitev, ki jih razvijalec lahko uporabi za izvajanje strojnega učenja, AI in kognitivnih računalniških zmogljivosti v aplikacijah in naborih podatkov.

  Splošne platforme Docker in Kubernet

  Kontejnerji - Te storitve pomagajo podjetju ustvariti, registrirati, organizirati in upravljati ogromne količine informacij v oblaku z uporabo skupnih platform, kot sta Docker in Kubernetes. Baze podatkov Ta kategorija vključuje ponudbo storitev (DBaaS) za SQL in NoSQL ter druge podatkovne primerke, kot so baze podatkov Azure Cosmos DB in PostgreSQL. Vključujejo tudi podporo za skladišče podatkov SQL, predpomnjenje, hibridno integracijo in migracijo baz podatkov. DevOps - Ta skupina ponuja orodja za projekte in skupno delo, kot je Visual Studio Team Services, ki omogočajo razvoj programske opreme DevOps. Ta skupina ponuja tudi funkcije za diagnosticiranje aplikacij, integracijo orodij devOps in testne laboratorije za testiranje in sestavljanje poskusov.
  Migracije - orodje pomaga organizacijam oceniti stroške selitve delovnih obremenitev in dejansko prenesti delovne obremenitve iz lokalnih podatkovnih centrov v oblaku. Mobile - ti izdelki pomagajo razvijalcem ustvariti mobilne spletne aplikacije, nudijo storitve sporočanja, podpirajo opravila v ozadju, orodja za ustvarjanje vmesnikov API in zmožnost povezovanja geoprostorskega (lokalnega) podatkovnega konteksta.Office - te storitve ponujajo številna orodja za varnostno kopiranje, obnovitev, usklajevanje, avtomatizacijo, načrtovanje in spremljanje, ki lahko skrbniku oblaka pomagajo pri uvajanju Azure.

  Azure log funkcija

  Azure je opremljen z vgrajenimi funkcijami za spremljanje in opozarjanje na učinkovitost delovanja, tako da uporabnik takoj ugotovi, da so težave z delovanjem ali napako. Ravni inteligentnih dogodkov opozorila:
 • Diagnostična infrastruktura Azure - informacije o delovanju omrežja v oblaku. Sprejmejo se potrebni ukrepi za odpravo upočasnitev, ozkih grl ali izpadov storitev.
 • Revije Windows IIS. Oglejte si dejavnosti na virtualnih spletnih strežnikih in se odzovite na promet ali nepravilnosti pri prijavi s podatki. Azure zbira IIS 7.
 • Odlagališča v sili. Tudi virtualni stroji imajo težave z modrim zaslonom in druge zrušitve strojne opreme, ki lahko motijo ​​delovanje. S to funkcijo lahko zapišete podatke o izpisu v sili in odpravite težavo.
 • Dnevniki napak po meri. Namestite opozorilo Azure, da uporabnika obvestite o dogodkih napak. To je uporabno, ko postavite zasebne aplikacije, ki ustvarjajo notranjo analizo transakcij, tako da lahko uporabnik te napake doda kontrolnemu seznamu uspešnosti.
 • Orodja za podporo glavnega omrežja

  Azure vzdržuje svoje omrežje z uporabo orodij, potrebnih za registracijo in spremljanje napak, diagnosticiranje in odpravljanje težavStalno zagotavljanje storitev v oblaku. Tudi z lastnimi revijami in orodji za analizo Azure je količina podatkov, ki se izvajajo v omrežju in aplikacijah, ogromna. Ne smemo podcenjevati obsega, raznolikosti in hitrosti podatkov v oblaku. Z Sumo Logic (zaupanja vrednim Microsoftovim partnerjem) je te podatke enostavno upravljati. Platforma Sumo Logic združuje dnevnike in metrike iz strukturiranih, polstrukturiranih in nestrukturiranih podatkov v Microsoftovem okolju. Algoritmi strojnega učenja procesirajo ogromno količino dnevnih podatkov in kazalnikov, pravočasno iščejo nepravilnosti in odstopanja od običajnih vzorcev aktivnosti in opozarjajo uporabnika. Z Log Reduce, Log Compare in Outlier Detection uporabniki prejmejo kontinuirano inteligenco iz skladov aplikacij in se odzovejo na operativna in varnostna vprašanja. Sumo Logic za Azure Audit, Internet Information Services (IIS) vam omogoča, da pridobite strojne podatke v realnem času in jih pretvorite v jasno interaktivno vizualizacijo za polnost slike.

  DR in rezerva

  Kot pri drugih platformah v oblaku nekatere organizacije uporabljajo tudi za kopiranje in obnovo po nesreči (DR). Poleg tega nekatere organizacije uporabljajo Azure kot alternativo svojemu podatkovnemu centru, da se izognejo vlaganju v lokalne strežnike. Te organizacije raje uporabljajo nekatere ali vse poslovne aplikacije. Od konca leta 2018 so storitve na voljo v 54 regijah v 140 državah. Ker storitev ni na voljo v vseh regijah sveta, uporabniki spletamora zagotoviti, da lokacije nakladanja in skladiščenja ustrezajo vsem obstoječim zahtevam za skladnost z zakonodajo države stalnega prebivališča. V Nemčiji so štirje oblaki, v Združenem kraljestvu, Franciji in Švici - dve, na Irskem in Nizozemskem - ena po ena. Kitajska in Avstralija imata štiri enote, Indija - tri, Japonska in Koreja - dve. Hongkong in Singapur sprejmeta oblak kot eno regijo. Za Bližnji vzhod, Južno Afriko in OAU sta v vsaki regiji dva oblaka.

  Model oblikovanja cen

  Azure uporablja predvsem model oblikovanja cen s plačilom kot porabo in temelji na dejanskem obsegu storitev. Če ena aplikacija uporablja več storitev, vsaka vsebuje več cenovnih ravni. Poleg tega, če uporabnik zagotavlja dolgoročne obveznosti za storitve, kot je računalništvo, Microsoft ponuja popust. Ob upoštevanju dejavnikov, povezanih s cenami storitev v oblaku, uporabniki analizirajo in upravljajo storitve v oblaku, da bi zmanjšali stroške. Azure-native, kot je upravljanje stroškov Azure, lahko pomaga nadzorovati, vizualizirati in optimizirati stroške računalništva v oblaku. Uporabite lahko tudi orodja tretjih oseb (Cloudability ali RightScale) za upravljanje uporabe virov in povezanih stroškov. Stroški shranjevanja so na primer odvisni od možnosti rezervacije in distribucije. V osrednji regiji Združenih držav Amerike vroče lokalno pregrevanje blokov blokov (LRS-HOT) s 3 kopijami v enem podatkovnem centru se začne pri 00.184 USD na GB (približno 12 rubljev). Geografsko prekomerno shranjevanje(GRS-HOT) s 3 kopijami v enem podatkovnem centru in 3 kopijami v drugem geografsko oddaljenem podatkovnem centru se začne pri 00388 $ na GB (256 rubljev). Bralni dostop GRS (RAGRS-HOT), ki omogoča branje dostopa v drugem podatkovnem centru, se začne pri $ 0046 na GB (približno 3 rublje po trenutnem tečaju).

  Navodila za delo

  Orodna vrstica je glavni del nepremičnine na azurnem portalu. Omogoča vam, da povlečete storitve, števce in druge pomembne informacije na spletno stran. Ustvarite lahko več nadzornih plošč, na primer za nadzor. Prikazuje stanje storitev Azure in trenutno zaračunavanje ter se osredotoča na storitve, vključene v aplikacijo (s hrošči, konzolami in dnevniki). Nadzorna plošča lahko vsebuje informacije o virih Azure, dostop do učbenikov, povezave do Azure in podrobne informacije za ogled. Če želite ustvariti orodno vrstico, pojdite na portal Azure in kliknite gumb »Novo okno«, dajte mu ime in začnite dodajati ploščice na stran. Če želite odpreti orodno vrstico, pojdite na portal Azure in kliknite gumb »Skupna raba«, kar povzroči stransko vrstico. Na tem področju izpolnite zahtevane informacije in kliknite gumb »Objavi«. Microsoft bo lastniku ponudil upravljanje dostopa do skupnega nadzornega panela. Pred skupno rabo nadzorne plošče upoštevajte varnostna pravila. Če na primer posamezni uporabniki nimajo dostopa do informacij za zaračunavanje storitev v storitvi Azure, potem ploščica zanje ne bo pomembna.Pogosto morate dodati vire ali skupine, ki niso v plošči galerije. Lastnik bo moral poiskati skupino virov, ki jih je treba zagotoviti. To naredite tako, da izberete kontekstni meni, v njem pa postavko za prikaz orodne vrstice. Če želite spremeniti barvo portala, dvokliknite prazno območje v orodni vrstici. Rezultat bodo različne barve. Lahko pa tudi kliknete ikono Gear na vrhu strani in poskusite različne barve.

  Sorodne publikacije