Kako ohladiti procesor za izbiro: Nasveti

Vsako leto se pojavljajo novi in ​​novi modeli računalniške opreme in komponent. Toda voditelji na področju visoke tehnologije se v prizadevanju za moč in visoko produktivnost soočajo z zakonitimi težavami. Procesor, grafična kartica in drugi deli v procesu proizvajajo energijo, ki se spremeni v toploto in prispeva k pregrevanju sistemske enote. To pa povzroči pogoste napake pri delovanju sistema in okvare. Izhod iz situacije - namestitev hladilnega sistema.


Vrste hladilnih sistemov za procesorje

Visokokakovostni računalniški hladilni sistem ne bo samo preprečil navidezno popolnoma novih delov, temveč bo zagotovil tudi učinkovitost, pomanjkanje zamud in nemoteno delovanje. Hladilni sistem procesorja trenutno predstavljajo tri vrste: tekoči, pasivni in zračni. Prednosti in slabosti vsake rešitve so obravnavane spodaj. Nekoliko naprej lahko rečemo, da je najpogostejša vrsta hlajenja doslej zrak, to je vgradnja hladilnikov, medtem ko je najbolj učinkovita tekočina. Zračno hlajenje za procesorja je v veliki meri posledica lojalnih cenovnih politik. Zato je treba posebno pozornost nameniti vprašanju izbire ustreznega ventilatorja v članku.

Sistem za tekoče hlajenje

Sistem tekočega hlajenja (vodno hlajenje) je najbolj produktivna metoda za preprečevanje pregrevanja procesorja in s tem povezanih procesnih napak.Zasnova sistema je v veliki meri podobna hladilni enoti in je sestavljena iz:


 • toplotnega izmenjevalnika, ki absorbira toplotno energijo, ki jo proizvaja procesor;
 • črpalka, ki deluje kot rezervoar za tekočino;
 • dodatna zmogljivost za razširitev med delovanjem izmenjevalnika toplote;
 • hladilno sredstvo - element, ki napolni celoten sistem s posebno tekočo ali destilirano vodo;
 • izmenjevalniki toplote za elemente, ki odvajajo toploto;
 • cevi, skozi katere poteka voda, in več adapterjev.
 • Prednosti metode vodnega hlajenja procesorja lahko pripišemo visokemu izkoristku in nizki ravni hrupa. Pomanjkljivosti, kljub učinkovitosti sistema, zadostujejo tudi:
 • Uporabniki opozarjajo na visoke stroške tekočega hlajenja, saj je za vgradnjo takšnega sistema potrebno močno napajanje.
 • Na koncu se je izkazalo, da je zasnova precej zapletena zaradi prostornine in vodnega bloka, ki zagotavljata visoko kakovostno hlajenje.
 • Obstaja verjetnost kondenzacije, ki negativno vpliva na delovanje nekaterih komponent in lahko povzroči zapiranje v sistemski enoti.
 • Pri obravnavi čisto tekoče metode je bolje, da se procesor računalnika ohladi - to je uporaba tekočega dušika. Metoda, seveda, sploh ni proračunska in izjemno kompleksna pri namestitvi in ​​poznejšem vzdrževanju, vendar rezultat resnično zasluži.

  Pasivno hlajenje

  Pasivno hlajenje procesorja je najbolj neučinkovit načintoplotne energije. Prednost te metode pa je nizka raven hrupa: sistem je sestavljen iz radiatorja, ki dejansko ne "reproducira zvokov".
  Pasivna metoda hlajenja se že dolgo uporablja, je bila dovolj dobra za računalnike z nizko produktivnostjo. Do danes pasivno hlajenje procesorja ni široko uporabljeno, vendar se uporablja za druge komponente, matične plošče, RAM, poceni grafične kartice.

  Zračno hlajenje: opis sistema

  Izjemen predstavnik najpogostejše vrste toplote v zraku je procesor za hlajenje, ki je sestavljen iz grelnika in ventilatorja. Priljubljenost zračnega hlajenja je povezana predvsem z zvesto cenovno politiko in široko izbiro ventilatorjev po parametrih. Kakovost zračnega hlajenja je odvisna neposredno od velikosti radiatorja, premera in upogibanja lopatic. S povečanjem ventilatorja se zmanjša število potrebnih obratov za učinkovito odvajanje toplote iz procesorja, kar izboljša rezultat delovanja hladilnika z manj "napora".
  Hitrost vrtenja rezil je nadzorovana s pomočjo modernih matičnih plošč, priključkov in programske opreme. Število priključkov, ki lahko krmilijo hladilnik, odvisno od določenega modela kartice. Hitrost vrtenja lopatice ventilatorja prilagodi nastavitev BIOS-a. Obstaja tudi celoten seznam programov, ki spremljajo dvig temperature v sistemski enoti in, glede naprejete podatke, regulirajo način delovanja hladilnega sistema. Ustvarjanje takšne programske opreme pogosto izvajajo proizvajalci matičnih plošč. Med njimi so Asus PC Probe, MSI CoreCenter, Abit μGuru, Gigabyte EasyTune, Foxconn SuperStep. Poleg tega lahko veliko sodobnih grafičnih kartic obvladuje hitrost ventilatorjev.

  O prednostih in slabostih zračnega hlajenja

  Tip zračnega hlajenja procesorja ima več prednosti kot pomanjkljivosti, zaradi katerih je in je še posebej priljubljen v primerjavi z drugimi sistemi. Prednosti te vrste procesorskega hlajenja so:
 • veliko število tipov hladilnikov in s tem možnost izbire popolne možnosti za potrebe vsakega uporabnika;
 • nizka poraba energije med delovanjem opreme;
 • enostavna namestitev in vzdrževanje zračnega hlajenja.
 • Pomanjkljivost zračnega hlajenja je povečana raven hrupa, ki se povečuje le med delovanjem komponent zaradi udarca prahu ventilatorja.

  Parametri sistema zračnega hlajenja

  Pri izbiri hladilnika za učinkovito hlajenje procesorja je treba posebno pozornost nameniti tehničnim vprašanjem, saj cenovna politika proizvajalca ni vedno skladna s kakovostjo izdelka. Sistem za hlajenje procesorjev ima naslednje glavne tehnične parametre:
 • Združljivost z vtičnico (odvisno od matične plošče: na osnovi AMD ali Intel).
 • Strukturne značilnosti sistema (širina in višina)modelov).
 • Vrsta radiatorja (vrste, ki so predstavljene s standardnim, kombiniranim ali tipom C).
 • Mere lopatic ventilatorjev.
 • Sposobnost reproduciranja hrupa (z drugimi besedami, raven hrupa, ki jo reproducira sistem).
 • Kakovost in zmogljivost pretoka zraka.
 • Tehtalne značilnosti (nedavni nedavni poskusi z maso hladilnika, ki negativno vplivajo na kakovost sistema).
 • Odpornost toplotne ali toplotne disipacije, ki je pomembna samo za vrhunske modele. Indikator je v razponu od 40 do 220 vatov. Višja kot je vrednost - produktivnejši je hladilni sistem.
 • Točka stika hladilnika s procesorjem (ocenjena je gostota povezave).
 • Metoda dotikanja cevi s radiatorjem (spajkanje, stiskanje ali uporaba tehnologije neposrednega stika).
 • ​​Večina teh parametrov na koncu vpliva na stroške hladilnika. Toda blagovna znamka nalaga tudi svoj odtis, zato najprej bodite pozorni na značilnosti sestavnih delov. V nasprotnem primeru je možno kupiti ugledni model, ki se bo med nadaljnjim izkoriščanjem izkazal za popolnoma neuporabnega.

  Teorija združljivosti

  Glavna točka pri izbiri ventilatorja je arhitektura, to je združljivost hladilnega sistema s procesorjem vtičnice. Pod nejasno angleško izraz, v neposrednem prevodu pomeni "gnezdo", "gnezdo", leži vmesnik programske opreme, ki zagotavlja izmenjavo podatkov med različnimi procesi. Vsak procesor ima torej določen prostor in vrste priključkovmatično ploščo To pomeni, na primer, da hlajenje procesorja Intel ni primerno za AMD. Linijo modelov Intel predstavljajo vodilne in proračunske rešitve. Hlajenje procesorja i7 je bolj produktivno (vtičnica LGA 1366) kot pri prejšnjih različicah Intel Core, primernih za LGA 1156. Za druge Intelove procesorje (Pentium, Celeron, Xeon itd.) Je potreben priključek LGA 775.
  AMD se razlikuje po tem, da sestavni deli tega proizvajalca ne ustrezajo standardnemu ventilatorju. Hlajenje procesorja AMD je bolje kupiti ločeno. Obstajajo vizualne razlike med vtičnicami za AMD in Intel, ki vam bodo pomagale razumeti celo neinteligentnega uporabnika računalnika. Tip pritrditve za AMD je montažni okvir, za katerega so vpete zanke. Intelova namestitev je plošča, v kateri so vstavljene štiri tako imenovane noge. V primerih, ko teža ventilatorja presega standardne številke, se uporablja vijačno pritrditev.

  Strukturne značilnosti

  Pomemben parameter ni samo združljivost z vtičnico. Prav tako bodite pozorni na širino in višino hladilnika, saj je pod njim potrebno najti prostor v primeru sistemske enote, tako da delo ventilatorja ne ovira drugih podrobnosti. Grafična kartica in pomnilniški moduli v primeru nepravilne namestitve hladilnika bodo preprečili normalno gibanje pretoka zraka, kar bo v tem primeru namesto hlajenja prispevalo k še večjemu pregrevanju celotne strukture.

  Vrsta radiatorja: standardna, C-tipa ali kombinirana?

  Trenutno so radiatorji namenjeni ventilatorjuDobavljeni so trije tipi:
 • standardni ali stolpni tip.
 • Radiator tipa C.
 • Kombinirana oblika.
 • Standardni tip predpostavlja, da cevi, vzporedne z bazami, potekajo skozi plošče. Ti navijači so najbolj priljubljeni. So rahlo upognjene navzgor in so bolj učinkovita rešitev za hlajenje procesorja. Pomanjkljivost standardnega tipa je v tem, da se zračni tok približuje zadnji ali zgornji strani telesa vzdolž matične plošče. Tako zrak prehaja le v enem krogu krogov, procesor pa se lahko močno pregreje. Iz te pomanjkljivosti ni hladilnikov tipa S. C-oblika takšnih radiatorjev prispeva k pretoku zraka v procesorski reži. Ampak ne brez pomanjkljivosti: Vrsta hlajenja je manj učinkovita kot stolp.
  Vodilna rešitev je kombinacija vrst radiatorjev. Ta varianta združuje vse prednosti predhodnikov in hkrati praktično popolnoma prikrajšana za slabosti tipa ali standardnega tipa.

  Mere lopatic

  Širina, dolžina in ukrivljenost nožev vplivajo na količino zraka, ki bo vključena v delovanje hladilnega sistema. V skladu s tem je večja velikost rezila, večji je pretok zraka, kar bo izboljšalo hlajenje procesorja prenosnika ali računalnika. Vendar pa ni nujno, da gredo "v vseh trdih": hlajenje za procesor mora biti v skladu z drugimi značilnostmi osebnega računalnika.

  Raven hrupa, ki jo reproducira hladilnik

  Parameter, ki ga proizvajalci hladilnih sistemovposkuša izboljšati s skoraj vsak način - je raven hrupa, ki jo reproducira hladilnik. Po mnenju večine uporabnikov hlajenje procesorja ne bi smelo biti učinkovito, temveč tudi tiho. Toda to je samo v teoriji. V praksi popolnoma odpravljanje hrupa med delovanjem zračnega sistema ne bo delovalo. Manjši hladilniki proizvajajo manj hrupa, kar je zelo primerno za uporabnike, ki niso zelo zmogljivi računalniki. Veliki oboževalci ustvarijo dober nivo zvoka, da ga obravnavajo kot težavo.
  Trenutno ima večina hladilnikov sposobnost, da se odzovejo na količino toplote, ki jo proizvajajo, in zato ustrezno delujejo v bolj aktivnem načinu. Program za hlajenje procesorja se popolnoma ukvarja z nalogo nadzorovanja potrebe po aktivnem hlajenju. Da, hrup ni več konstanten, ampak se zgodi samo, ko procesor intenzivno deluje. Program za hlajenje procesorja - odlična rešitev za majhne modele in zahtevne računalnike. V zvezi z regulacijo ravni hrupa je vredno upoštevati vrsto ležaja. Proračun in zato najbolj priljubljena možnost je drsni ležaj, vendar je škrt plačan dvakrat: že dosegel polovico pričakovane življenjske dobe, izdal bo obsesivni hrup. Bolj uspešna rešitev so hidrodinamični ležaji in valjčni ležaji. Trajajo veliko dlje in ne bodo prenehale obvladovati nalog "na pol poti".

  Točka dotika hladilnika s procesorjem: material

  Hladilni sistempotrebno je, da se odvečna toplota iz sistemske enote izpusti v okolje, vendar mora biti točka dotika delov čim bolj gosta. Tu so pomembni kriteriji za izbiro kakovostnega hladilnega sistema material, iz katerega je izdelan hladilnik in stopnja gladkosti površine. Najbolj kakovostni materiali (po mnenju uporabnikov in tehničnih strokovnjakov) so se izkazali kot aluminij ali baker. Površina materiala na točki dotika mora biti čim bolj gladka, brez vdolbin, prask in nepravilnosti.

  Način dotika cevi z radiatorjem

  Če so na spojih radiatorjev hladilnega sistema vidni sledovi, je verjetno, da je bilo spajkanje uporabljeno za pritrditev. Naprava, izdelana po tej metodi, bo zanesljiva in trajna, čeprav se je spajkanje v zadnjem času redkeje uporabljalo. Uporabniki, ki so kupili spajkalni hladilnik na mestu dotika s cevmi z radiatorjem, opozarjajo na dolgo življenjsko dobo hladilnega sistema in odsotnost okvar.
  Najbolj priljubljen način dotika cevi s radiatorjem je manj kakovosten stisk. Tudi razširjeni ventilatorji so bili izdelani s tehnologijo neposrednega stika. V tem primeru se osnova radiatorja zamenja s toplotnimi cevmi. Da bi določili kakovost izdelka, je treba paziti na razdaljo med toplotnimi cevmi: manjši je, hladilnik bo deloval bolje, saj bo izmenjava toplote bolj enakomerna.

  Thermopaste: kako pogosto naj se spreminjam?

  Termopasta je podobna pastiKonzistenca je lahko različna (bela, siva, črna, modra, modra). Že samo po sebi ne daje hladilnega učinka, vendar pomaga hitreje prenesti toploto iz čipa v radiator hladilnega sistema. V normalnih pogojih se med njimi tvori zračna blazina, ki ima nizko toplotno prevodnost.
  Termopast je treba uporabiti tam, kjer hladilnik neposredno zadeva procesor. Občasno morate nadomestiti snov, saj sušenje povzroči povečanje stopnje preobremenitve procesorja. Optimalna "življenjska doba" najsodobnejših tipov termoplastov po mnenju uporabnikov je eno leto. Za stare in zanesljive blagovne znamke se pogostost zamenjave poveča na štiri leta.

  Ali morda standardna rešitev?

  Res je vredno kupiti hladilnik ločeno in na splošno razmišljati o hladilnem sistemu? Velika večina procesorjev se takoj prodaja s ventilatorjem. Zakaj potem greste v podrobnosti in jo kupite ločeno? Tovarniški hladilniki imajo običajno nizko zmogljivost in visoko obnovljivost zvoka. To opažajo uporabniki in strokovnjaki. V tem primeru kvalitativni sistem hlajenja - jamstvo za dolgo in nemoteno delovanje procesorja, varnost in ohranjanje notranjosti računalnika. Prava izbira bo boljše hlajenje procesorja, ki je daleč od standardne rešitve.
  Računalniška tehnologija se razvija zelo hitro. Na vas je, da vidite nove različice komponent, začnete uporabljati inovativne tehnologije in rešitve. Sodobnaproizvajalci napovedujejo, da bi bilo treba izboljšati tudi sistem za hlajenje procesorjev. Kakovostne modele ventilatorjev zdaj proizvaja le nekaj podjetij. Številne blagovne znamke poskušajo razlikovati med združljivostjo z različnimi tipi priključkov, nizkimi nivoji hrupa svojih modelov, oblikovanjem. Vrhunski proizvajalci zračno hlajenih sistemov so THERMALTAKE, COOLER MASTER in XILENCE. Modeli teh blagovnih znamk odlikujejo visokokakovostni materiali in dolga življenjska doba.

  Sorodne publikacije