Delo z excel tabelami: navodila po korakih, funkcije in priporočila

Večina uporabnikov računalniških sistemov, ki temeljijo na sistemu Windows z nameščenim paketom Microsoft Office, je zagotovo naletela na aplikacijo MS Excel. Program za začetnike povzroča nekatere težave pri obvladovanju, vendar delo v Excelu s formulami in tabelami ni tako zapleteno, kot se zdi na prvi pogled, če poznate osnovna načela, določena v programu.

Kaj je Excel?

V bistvu Excel predstavlja popoln matematični stroj za izvajanje številnih aritmetičnih, algebrskih, trigonometričnih in drugih bolj zapletenih operacij, ki delujejo na več osnovnih vrstah podatkov, ne pa vedno na matematiko.


Delo z Excelovimi preglednicami vključuje uporabo širšega združevanja in računalniških zmogljivosti, tako navadnega besedila kot večpredstavnosti. Toda program je bil v svoji prvotni obliki ustvarjen kot močan matematični urejevalnik. Nekateri pa najprej sprejmejo aplikacijo za kalkulator z naprednimi funkcijami. Najgloblja napaka!

Delo v Excelu z začetnimi tabelami: prvo poznavanje vmesnika

Prva stvar po odprtju programa je glavno okno, ki prikazuje glavne kontrole in orodja za delo. V poznejših različicah, ko se program zažene, se prikaže okno, v katerem se predlaga, da se po privzetku ustvari nova datoteka, imenovana Knjiga 1, ali izbere predlogo za prihodnje ukrepe.


Delo z"Excel" tabele za začetnike v prvi fazi datiranja s programom je treba zmanjšati na ustvarjanje prazne tabele. Do sedaj upoštevajte osnovne elemente.
Glavno polje je sama tabela, ki je razdeljena na celice. Vsak ima številčenje, zahvaljujoč dvodimenzionalnim koordinatam - številko vrstice in črkovno oznako stolpca (na primer Excel 2016). To oštevilčenje je potrebno, da bi formula odvisnosti natančno določila celico s podatki, na katerih bo operacija izvedena. Zgoraj je, tako kot v drugih pisarniških aplikacijah, glavna menijska vrstica in malo pod orodjem. Spodaj je posebna vrstica, v katero se vnesejo formule, malo levo pa lahko vidite okno z aktivnimi koordinatami v trenutku celice (na kateri se nahaja pravokotnik). Spodaj je plošča listov in drsnik za vodoravno premikanje, pod njim pa so prikazani stikalni gumbi in povečava. Desno je navpična črta za premikanje navzgor /navzdol po listu.

Glavne vrste vnosa podatkov in enostavne operacije

Najprej se predpostavlja, da bo delo v Excelu s tabelami začetnega uporabnika obvladano z znanimi operacijami, na primer v isti besedilni urejevalnik Word. Kot običajno lahko v tabeli izvajate operacije kopiranja, rezanja ali vstavljanja podatkov, tipkanja besedila ali numeričnih podatkov.
Toda vnos je nekoliko drugačen od tistega, kar se dogaja v urejevalnikih besedil. Dejstvo je, da je program na začetku nastavljen nasamodejno prepoznavanje, kaj uporabnik zapiše v aktivno celico. Na primer, če vnesete vrstico 1/2/2016, bodo podatki prepoznani kot datum in v celici, namesto vnesenih številk, se bo datum pojavil v poenostavljeni obliki - 01022016. Oblika prikaza lahko preprosto spremenite (o tem se pozanimajte kasneje).
Podobno velja za številke. Vse številske podatke lahko vnesete tudi s poljubnim številom decimalnih mest in bodo prikazani v obliki, v kateri so vsi navajeni. Če pa se vnese celo število, bo predstavljeno brez mantise (znaki z vejicami v obliki ničel). Možno ga je tudi spremeniti. Po zaključku vnosa podatkov se veliko novih uporabnikov poskuša premakniti na naslednjo celico s pomočjo puščic na tipkovnici (na primer v Wordovih tabelah). In ne deluje. Zakaj? Ampak samo zato, ker se delo z Excelovimi preglednicami razlikuje od besednega urejevalnika Word precej oprijemljivo. Stikalo lahko izvedete s pritiskom na tipko Enter ali z nastavitvijo aktivnega pravokotnika na drugo celico z levim klikom miške. Če po pisanju v aktivni celici pritisnete Esc, se vnos prekliče.

Ukrepi s črkami

Ne bi smeli imenovati dela s črkami na začetku težav. V spodnji plošči je poseben gumb za dodajanje listov, po kliku na katerega se bo pojavila nova tabela z avtomatskim prehodom na to in nalogo imena ("Letter 1", "Letter 2", itd.).
Dvojni klik se lahko aktivirapreimenujte katerega koli od njih. Za priklic dodatnega menija, ki ima več osnovnih ukazov, lahko uporabite tudi desni klik.

Formati celic

Zdaj je najpomembnejša stvar - celični format - eden od osnovnih konceptov, ki določa vrsto podatkov, ki bodo uporabljeni za prepoznavanje vsebine. Urejanje formata lahko pokličete prek menija desnega klika, kjer je izbrana ustrezna vrstica, ali s pritiskom tipke F2.
Okno na levi prikazuje vse razpoložljive oblike, desno pa so prikazane možnosti za prikaz podatkov. Če pogledate primer z zgoraj navedenim datumom, je za obliko izbran »Datum« in želeni tip je nastavljen na desno (npr. 1. februar 2016).
Za matematične operacije lahko uporabite več formatov, v najenostavnejšem primeru izberemo številko. Na desni je več vrst vnosov, kazalec na število znakov v mantisi po vejici in polje za nastavitev delilnika števk. Z uporabo drugih številčnih formatov (eksponentno, delno, denarno itd.) Lahko nastavite tudi želene parametre. Privzeta oblika samodejnega prepoznavanja podatkov je splošna oblika. Toda ko vtipkate besedilo ali nekaj črk, ga lahko program spontano spremeni v nekaj drugega. Zato morate za vnos besedila za aktivno celico nastaviti ustrezen parameter.

Delo v "Excelu" z formulami (tabelami): Primer

Nazadnje, nekaj besed o formulah. In najprej poglejmo primer vsote dveh številk, kiso v celicah A1 in A2. V dodatku je gumb za avtomatsko seštevanje z nekaterimi dodatnimi funkcijami (izračun aritmetične sredine, maksimuma, minimuma itd.). Dovolj je, da nastavite aktivno celico v istem stolpcu spodaj in ko izberete vsoto, se izračuna samodejno. Enako velja za vodoravno nameščene vrednosti, vendar mora biti aktivna celica za znesek postavljena na desno.
Ampak lahko vnesete formulo in ročno (delo z tabelami "Excel" zagotavlja tudi takšno priložnost, ko samodejno ukrepanje ni zagotovljeno). Za enako vsoto morate v enačbo vnesti znak enačbe in predpisati operacijo v obliki A1 + A2 ali SUM (A1; A2), in če želite določiti obseg celic, uporabite naslednji obrazec za znak enakosti: (A1: A20), po katerem bo sešteje vsota vseh številk v celicah od prvega do dvajsetega.

Konstrukcija grafikonov in diagramov

Zanimivo je tudi delo z tabelami "Excel", saj vključuje uporabo posebnega avtomatiziranega orodja za izdelavo grafov odvisnosti in diagramov, ki temeljijo na izbranih območjih.
V ta namen je na plošči poseben gumb, po kliku na katerega lahko izberete vse parametre ali želeno obliko. Po tem se grafikon ali grafikon prikaže na listu kot slika.

Podatki o navzkrižnem povezovanju, uvozu in izvozu

Program omogoča tudi komunikacijo med podatki na različnih listih, navzkrižno sklicevanje na druge oblike datotek ali objekte,ki so na strežnikih na internetu in številnih drugih komponentah.
Poleg tega lahko izvažate Excelove datoteke v druge formate (kot je PDF), kopirate podatke iz njih itd. Toda program lahko odpre tudi datoteke, ustvarjene v drugih aplikacijah (besedilne formate, baze podatkov, spletne strani). , Dokumenti XML itd.). Kot vidite, so možnosti urednika praktično neomejene. In, seveda, za opis vseh jih preprosto ni dovolj časa. Tu so samo osnove, vendar bo zainteresirani uporabnik moral prebrati informacije za pomoč, da bo obvladal program na najvišji ravni.

Sorodne publikacije