Kako pripraviti v "Illustrator": korak po korak navodila za opise, nasvete in trike

Adobe Illustrator je grafični urejevalnik za ustvarjanje vektorskih slik. Z njim narišite ilustracije, naredite sheme, logotipe, grafiko in še veliko več. In čeprav se ta program na prvi pogled zdi težaven, boste po učenju osnov razumeli, kako enostavno je z njim delati.

Prvi koraki v programu

V Adobe Illustratorju lahko narišete bodisi z grafično tableto bodisi z miško. Obstaja tudi različica te aplikacije za iPad in iPhone. Navodila za začetnike, kako risati v "Illustrator":
 • Najprej morate prenesti in namestiti program. Najbolje je, da uporabite licenčno različico.
 • Zaženite Illustrator in ustvarite novo datoteko (Ctrl + N). V pojavnem oknu podajte njegovo velikost, barvni način in usmerjenost.
 • Pred barvanjem v Illustratorju preglejte orodno vrstico. Če želite na primer ustvariti pravokotnik, izberite orodje Pravokotnik (M), pritisnite in držite levi gumb in povlecite v želeni smeri. Druge oblike so ustvarjene po istem načelu.
 • Za risanje črt v Illustrator uporabite pero (P), svinčnik (N) ali krtačo (B). S svinčnikom in čopičem lahko ustvarite obliko poljubne oblike in s pomočjo peresa prikažete sliko po točkah.
 • Urejevalni predmet lahko urejate z orodjem "delna izbira" (A). To naredite tako, da izberete želeno točko in jo povlečete na drugo mesto.
 • Če izberete orodje Pen ali Pen, lahko to storitedodajte ali odstranite pike.
 • Za risanje risane slike, jo izberite, kliknite "Izpolni" v orodni vrstici in izberite želeno barvo. Oblika risbe lahko narišete s funkcijo Stroke.
 • Slika je shranjena v formatih EPS, PDF in AI. To naredite tako, da izberete Datoteka - Shrani kot (Shift + Ctrl + S). Sliko lahko shranite v drugih oblikah (BMP, JPEG, PNG) s funkcijo "Izvoz".
 • Delo z orodji v programu Adobe Illustrator

  Ko zaženete aplikacijo, je privzeta orodna vrstica na levi strani zaslona. Po želji ga lahko premaknete na katerokoli drugo mesto, ki je primerno za vas.


  Na sliki si lahko ogledate vsa razpoložljiva orodja "Illustrator". Če je pod ikono orodja majhen trikotnik, ga lahko razširite in odprete dostop do dodatnih orodij. Konfigurirate lahko tudi nekatere možnosti orodja. Za priklic kontekstnega menija za prilagoditev orodja dvokliknite na plošči.

  O krtačah

  Krtače omogočajo uporabo različnih stilov linij. Lahko se nanašajo na že narisane črte ali narišejo krtačo v konturi "Illustrator" z določenim slogom. Adobe Illustrator ima pet vrst krtač:
 • Kaligrafska posnema črte, ki jih je ustvaril kaligrafski svinčnik. Potegnjena s krtačo s palcem »se razmaz avtomatično pretvori v pixelated objekt.
 • Krtače iz ščetin - ustvarjajo črte, podobne potezi krtačk iz ščetin.
 • Diskretne - predstavljajo kopije predmeta,razdeljeni vzdolž črte.
 • Objekt - enakomerno raztegne obliko predmeta vzdolž črte.
 • Vzorec - je sestavljen iz ponavljajočih se vzdolž črte posameznih predmetov. Razlikujejo se od diskretnih, ki natančno sledijo konturi.
 • Paleta krtač

  Če želite odpreti paleto Brushes, izberite Window - Brushes ali pritisnite tipko F5. Tu so krtače, izbrane za trenutno sliko. Če želite paleti dodati krtače, lahko uporabite posebno knjižnico krtačk. Ustvarjene in shranjene ščetke so povezane samo s trenutnim dokumentom. Zato lahko za vsak dokument ustvarite različne komplete krtač.


  Kako narisati čopič v Illustratorju

  Orodje za krtačo lahko uporabite za črte, ki jih ustvarijo druga orodja, kot so "Pen" ali "Pencil". To naredite tako, da se pomaknete do orisa, izberete krtačo iz palete in povlečete pot. Če je krtača že nanesena na konturo, jo bo zamenjala z novo. Kako pripraviti v "Avto Illustrator" s čopičem? Najprej izberite krtačo iz knjižnice ali palete in kliknite orodje Brush. Nato premaknite kazalec na mesto, kjer želite začeti risati črto, in s pritiskom na levi gumb miške povlecite, da ustvarite pot. Če uporabljate Illustrator na tabličnem računalniku, preprosto položite pisalno črto na zaslon grafične tablice.
  Ko spustite tipko miške ali izvlečete pisalo s zaslona, ​​narišete zaprto pot. Če želite ustvariti zaprto zanko, pritisnite Alt v postopku risanja inspustite levi gumb miške, ko želite zakleniti narisano sliko.

  Kako narisati ravne črte s peresom "ilustrator"

  Najenostavnejša kontura, ki jo ustvari pero, je ravna črta dveh točk. Ustvarite ga lahko z dvema potezama. Če naredite še nekaj klikov s tem orodjem, lahko prikažete kos ravne črte. Torej, kako pripraviti v "Illustrator" s peresom? Za začetek morate na plošči izbrati orodje Pen. Nato postavite kazalec na prostor, iz katerega se segment začne, in pritisnite levi gumb miške. Ustvari se prva kontrolna točka. Premaknite kurzor (brez strjevanja miškinega gumba) do konca segmenta in postavite drugo točko. Če pritisnete Shift, bodo linije omejene s kotom 45 stopinj. Nadaljujte z ustvarjanjem točk točke, da dobite pravo količino segmentov. Točka, ki jo dodate temu, bo poudarjena in bo videti kot naslikan kvadrat. Neizbrane točke izgledajo kot prazni kvadratki.
  Če želite zakleniti konturo, postavite kurzor na prvo narisano točko in jo kliknite z levim gumbom miške. Če konture ne želite zakleniti, pritisnite tipko Ctrl in nato prazen prostor, stran od narisane slike.

  Risanje črte krivulje s pisalom

  Za risanje ukrivljene črte premaknite kazalec miške nad delovni prostor in pritisnite levi gumb miške. Postavili boste prvo referenčno točko in puščico na mestu kazalca. Povlecite kazalec orodja, dokler ne dobite želenega ovinka. ČePritisnite Shift, orodje se bo premaknilo pod kotom 45 °. Premaknite kazalec na konec prihodnje vrstice in povlecite puščico v nasprotno smer od tiste, ki je bila narejena na prvi točki. Tako dobite krivuljo v obliki črke C. Če želite dobiti zavoj v obliki S, povlecite puščico v isto smer kot v prejšnji točki.

  Dokončno upogibanje se lahko opravi na enak način kot pri delu z ravnimi črtami. Pritisnite tipko Ctrl in kliknite na prazen prostor v delovnem prostoru, da dobite nezaprti poti, ali kliknite na prvo generirano točko, da dobite zaprto zanko.

  Kako narisati "Illustrator" s pomočjo orisa

  Ta pristop je primeren za tiste, ki so šele začeli obvladovati program. Za njega bo potrebna neka slika v digitalni obliki. To lahko storite sami ali poiščete sliko z interneta. Navodila:
 • Zaženite program in ustvarite novo datoteko.
 • V oknu določite velikost delovnega prostora. V naprednih nastavitvah izberite barvni način RGB in v razdelku »Rastrski učinki« - »Zaslon (72ppi)«. Če nameravate ustvariti sliko za tiskanje, nastavite CMYK v barvnem načinu in spremenite nastavitev "Rastrski učinki" na High (300 ppi). "
 • Odprite sliko v Illustratorju (Ctrl + O).
 • Če se slika ne ujema z velikostjo prostora za sestavljanje, na plošči izberite orodje Izberi in poravnajte sliko tako, da jo povlečete čez rob. Če želite, da je slika med procesom preoblikovanja nedotaknjena, pritisnite tipko Shift.
 • Premikanje slikepreglednosti programa. Če želite to narediti, poiščite gumb "Transparency" (Shift + Ctrl + F10) na desni plošči in nastavite motnost plasti na 30-50%.
 • Pritisnite F7, da desna stran zaslona postane vidna plast in zaklenite sliko s klikom na prazen prostor blizu ikone očesa. Obstajati mora ključavnica, ki vam ne bo omogočala premikanja ali spreminjanja izvirne slike med delom. Po želji lahko te ključavnice vedno očistite.
 • ​​
 • Ustvarite novo plast in izberite Orodje za pisalo in barvo poteze.
 • Obkrožite vse elemente slike s tem orodjem. Prepričajte se, da so referenčne točke vseh elementov v stiku in ne pozabite narisati krivulje, kjer so potrebne. Prav tako morajo vse vrstice na sliki ustvariti zaprte oblike.
 • Ko končate opis največjih elementov slike, jih lahko začnete slikati in podvajati majhne podrobnosti. To naredite tako:
 • V orodni vrstici izberite orodje za oblikovanje (Shift + N).
 • Prilagodite barvo polnila in obris na zgornji plošči ali desni strani zaslona na kartici Barva. Na zgornji plošči lahko izberete tudi debelino in obliko kapi. Če želite, da kontura ni vidna, potem ko izberete barvo, jo postavite na "No color" (ikona je videti kot bel kvadrat, ki ga prečka rdeča linija).
 • Po barvanju oblik spremenite motnost na vrednost, ki je za vas primerna, in ustvarite drugo plast za dodajanje podrobnosti.
 • Nekateri majhni elementi so najboljši način za barvanje orodja Brush, saj ga lahko uporabite za prilagoditev oblike črte. TudiVse črte lahko narišete s pisalom in uporabite čopič samo za nekatere podrobnosti.
 • Na koncu udarca odstranite ključavnice s prvotne slike in jo odstranite.
 • Za risanje portreta "Illustrator" je lahko na istem principu, samo izberite ustrezno originalno fotografijo.

  Risanje prstnih odtisov

  Najprej vklopite Hitri vodniki (Ctrl + U) - To vam bo olajšalo delo. Zdaj začnemo risati odtise v "Illustratorju". To storite tako, da izberete orodje "Elipsa" in kliknete poljubno mesto na platnu. Odprite meni orodja. Vnesite vrednosti širine in višine 50, da ustvarite enak krog, in kliknite »V redu«. Upoštevajte, da bo črno polnilo uporabljeno za vse oblike. Ustvarite še dva kroga 30 x 30 slikovnih pik in ju premaknite v prvi krog. Nato izberite vse tri kroge (Ctrl + A), poiščite orodje za oblikovanje (Shift + Ctrl + F9) na desni plošči in izberite možnost Povezava.
  Z orodjem Pen odstranite nekaj nepotrebnih pik. Po tem se vrnemo v orodje "Ellipse", kliknemo na platno in ustvarimo elipso 30 x 40 slikovnih pik. Naredimo še tri kopije te številke. Z orodjem za izbiranje premaknite elipso, kot je prikazano na sliki.
  Z uporabo orodja Free Transform (Prosto transformacijo) obrnite levo elipso za še 15 ° in dve desno -15 °. Izberite vse objekte (Ctrl + A) in jih združite (Ctrl + G). Če želite dvakrat zmanjšati velikost šape, pojdite v meni Object - Transform - Zoom in vnesite številko 50 v prvo celico.eno kopijo šape in jo postavite nad in v desno. S pomočjo proste transformacije rahlo obrnite eno skladbo na levo, drugo na desno.

  Ustvarite krtačo iz odtisov

  Preden začnete ustvarjati krtačo, morate odtise čepov zavrteti. Zato najprej izoliramo obe šapi in ju združimo. Nato, ne da bi preklicali izbiro, pojdite na Object - Transform - Rotate in vnesite -90 stopinj, da tiskanje zavrtite v smeri urinega kazalca. Pojdite na paleto Brushes in kliknite New Brush. V meniju izberite "Diskretna krtača" in potrdite dejanje. V naslednjem oknu nastavite krtačo. Velikost mora biti 100%, razmaknjena 90%, razmik in vrtenje v levo na 0. Izberite vrtenje glede na konturo in pritisnite "OK". Zdaj lahko s to krtačo narišete odtise tac.

  Nasveti

  Za pomoč pri delu z Adobe Illustratorjem je nekaj koristnih nasvetov in trikov:
 • Ne pozabite na bližnjice na tipkovnici. To vam bo pomagalo poenostaviti in pospešiti delo s programom. Ni nujno, da se spomnimo vseh "vročih tipk", dovolj je preučiti tiste, ki jih najpogosteje uporabljate.
 • Ovrednotite lastnosti kopije v programu. Poleg standarda "Copy /Paste" ("Kopiraj /Prilepi") ima "Illustrator" funkcijo za postavitev kopiranega predmeta od zgoraj (Ctrl + F) ali nižje (Ctrl + B) prejšnjega.
 • Vklop hitrih navodil (Ctrl + U). S to funkcijo boste označeni s poti, žariščnimi točkami in središčem objektov.
 • Če želite pretvoriti več predmetov v eno celoto, jih združite. To storite tako, da odprete meni Object - Group ali pritisnite Ctrl + U.
 • Iz slike "Star" lahko ustvarite druge oblike, tako da povlečete in odstranite referenčne točke. Na primer, zvezda lahko zapusti trikotnik.
 • Sorodne publikacije