HUD - kaj je v računalniških igrah

Mnogi igralci računalniških iger (zlasti tisti, ki so pred kratkim prišli v igro) se pogosto srečujejo s koncepti in izrazi, o katerih ne govorijo. To so lahko nekateri stavki slenga ali posebni izrazi, ki jih uporabljajo razvijalci iger. Ne glede na to, kako morajo novo nastali igralci razširiti svoja obzorja in se seznaniti z novimi koncepti. Eden od njih velja za skoraj vse igre in se imenuje HUD. Kaj je ta HUD? Kje ga lahko najdem? Zakaj je na splošno potreben? Na ta vprašanja bomo poskušali odgovoriti in poskušati ponazoriti vse konkretne primere.

Opredelitev pojma HUD

Začnimo s temeljem. Najprej bomo razumeli izvor kratice HUD. Kaj je ta HUD, povej nam malo kasneje. Kratica HUD je torej nastala iz nekaj angleških besed - Head Up Display. Dobeseden prevod zveni kot "prikaz naslova". Toda ta nerazumljiva fraza ima malo razlage. Če kopljemo globlje, je to informacija o stanju, ki jo uporabnik vidi neposredno pred očmi, ne da bi moral odpreti aplikacijo, se povzpeti na nastavitve in tako naprej. Prvič, izraz so uporabljali izključno piloti astronavti. In kmalu boste razumeli, zakaj. V svetu računalniških iger, mobilnih aplikacij in virtualne resničnosti je ta izraz prišel veliko kasneje. Ampak tukaj se je ustalil precej tesno. Zdaj pa poglejmo izvor izraza HUD. Kakšne stvari so na voljo samo pilotom?


HUD v letalstvu

Kratica HUD je sprva označevala informacijePilot vidi čelado na vetrobranskem steklu. Ta tehnologija se je začela uporabljati s prihodom prvih zaslonov, ki bi jih lahko vključili v steklo čelade. Takšne udobne stvari so v lasti samo vojaških pilotov, ki letijo na sodobnih borec. Pri dvignjeni čeladi so prikazane informacije o splošnem stanju letala, količini goriva, strelivu. Med bitko na kozarcu čelade je pogled. Pilot jih lahko nadzoruje z obračanjem glave. Tukaj je tako uporabna stvar in se imenuje HUD. V igri je bil ta koncept preveden veliko kasneje in je dobil posebno razlago, ki ni bila povezana z letom. Kaj je HUD v igrah? To so informacije o statusu znaka (zdravje, manija, kartuše, trenutno orožje itd.), Ki je prikazan na tem mestu, tako da ga lahko uporabnik vidi. Zdaj pa poglejmo glavne vrste HUD v igrah.


Vrste HUD

Zdaj obstaja več vrst uporabniškega vmesnika, ki igralcem sporočajo stanje znaka in njegov bojni komplet (HUD). Kaj so te vrste? Razlikujejo se po stilih izvedbe. In odvisno od stila, koliko informacij prejme uporabnik, ne da bi se morali obrniti na poseben meni. Torej, tukaj so glavne vrste HUD.
 • Grafika. Vse potrebne informacije so prikazane v posebnih ikonah, slikah in drugih grafičnih informacijah (npr. Zdravstveni stolpec brez besedila).
 • Besedilo. Zahtevani uporabniški podatki so prikazani samo v besedilu (odstotek zdravja, mana, število kartuš itd.).Trenutno se praktično ne uporablja samostojno.
 • Mešano. Besedilno-grafični prikaz potrebnih informacij. Trenutno je najpogostejša, saj ima veliko boljši informativni značaj.
 • To so tri glavne vrste HUD. Obstajajo tudi posebni uporabniški vmesniki, v katerih status nekaterih parametrov znaka vpliva tudi na zvoke (kot v Half-Life 2), vendar je tak HUD zelo majhen. V sodobnih igrah se najpogosteje uporabljajo besedilno-grafični vmesniki. Zdaj pa si poglejmo primere HUD-a za določene igre.

  HUD v Counter-Strike

  Kaj je HUD v CS: GO? To je prikaz vseh potrebnih informacij uporabniku znotraj računalniškega zaslona. Poleg tega se izvaja tako, da ne ovira igralca, da bi ga usmerjal in streljal. Prikaže se lahko mini karta, vrsta orožja, število krogov, seznam ukazov igralcev in nasprotnikov, trenutni račun, čas igre in tako naprej. Vendar pa je ključna značilnost HUD COP možnost, da jo popolnoma prilagodite. Lahko odstranite objektivno neželene komponente in dodate nove. In lahko popolnoma onemogočite HUD kot nepotrebno rudiment. Ampak to je priporočljivo le, če poznate igro kot vaših pet prstov. V nasprotnem primeru lahko v najpomembnejšem trenutku končate s strelivom in o tem ne boste niti vedeli. Ta igrača uporablja vrsto besedilno-grafičnega vmesnika. Ima tudi minimalizem in praktično ne vpliva na udobje igre. Torej ga ne morete izklopiti.

  HUD v S. T. A. L. K. E. R

  Še en priljubljen strelec, vendar že odUkrajinski razvijalci. Kaj je HUD v Stalkerju? To je zelo kompakten uporabniški vmesnik, ki praktično ne odvrača igralca od fascinantnih pokrajin Pripyata in Černobila. Privzeto je HUD "Stalker" izključno odraz zdravja in oklepa, vzdržljivosti in telesa osebnosti. In tudi število kartuš in mini kartico. Vse ostalo je mogoče videti brez potovanja v določenem meniju (nahrbtnik, nastavitve itd.). Vendar pa obstajajo številni moduli HUD za Stalker, ki povečajo količino prikazanih informacij na zaslonu. Potem je igranje tega post-apokaliptičnega strelec postalo lažje, vendar ne tako zanimivo. "Stalker" je ena izmed redkih iger, ki bi lahko naredili brez HUD. Realizem bi bil več. Vendar pa gremo naprej.

  HUD v pokru

  Malo ljudi ve, vendar tak izraz obstaja tudi v pokru. Kaj je HUD v pokru? Ta izraz velja izključno za online poker. In brez razlike, je Texas Hold'em drugačen. HUD je odsev igralčevega podatka in njegovega statusa nad njegovim imenom za mizo. V polju HUD so lahko praktično vse potrebne informacije, ki omogočajo igralcu, da analizira situacijo in izvede pravi korak. Težava pa je v tem, da morajo biti te informacije sposobne pravilno razlagati. Mimogrede, v poker načinu lahko HUD onemogočite, vendar ga kategorično ne priporočamo, saj brez potrebnih informacij lahko enostavno izgubite vse, kar je v računu. Kaj je v tem primeru način HUD? To je eno od orodij za doseganje cilja. Če v Strelci ta način služi izključno v informativne namene, potem vpoker je orodje, ki ga morate uporabljati.

  Zaključek

  Torej smo skrbno preučili izraz HUD. Kaj je, je že jasno. Prav tako je jasno, da lahko HUD ni le v klasičnih igrah, ampak tudi v online pokru. In dejstvo, da je ta koncept prišel v računalniški svet letalstva. Le tam je bila uporabljena za povsem drugačno. Ne z igračami, ki niso povezane. Hkrati pa obstajajo igrače, ki bi bile odlične brez HUD. Vendar jih je tako malo. Večina mojstrovin igralniške industrije, uporabniški vmesnik je nujno potrebno. In takšni izdelki so velika večina.

  Sorodne publikacije