Ali je preglednica zasnovana za kaj? Tabela "Excel". Avtomatizacija računalništva

Od izdaje prvih Microsoftovih izdelkov programske opreme kot celovitega pisarniškega paketa v sodobnem svetu je ena najbolj zanimivih in bistvenih orodij preglednica. Ista preglednica je zasnovana za reševanje številnih težav in ne le za izvedbo najenostavnejših matematičnih operacij, kot menijo nekateri uporabniki, na primer z Excelom. Služi številnim namenom, na primer pri ustvarjanju in organiziranju podatkovnih baz. Strinjam se, ker je Access tudi aplikacija za tabele. Ampak zdaj, zaradi enostavnosti razumevanja, razmislite o Excelovi tabeli, ker so najpogostejši.


Za kaj je namenjena preglednica? Splošni opis

V skladu s častnimi internetnimi viri, preglednicami ali pisarniškimi aplikacijami, ki jim omogočajo ustvarjanje ali delo z njim, je aplikacija namenjena matematičnemu in drugemu računalniškemu delu, ki temelji na dvodimenzionalnih podatkovnih poljih.
Glavne smeri pri uporabi takega funkcionalnega sistema je mogoče precej opredeliti. Vendar lahko v splošnem primeru rečemo, da je preglednica namenjena za te namene:
 • matematični, algebrski in drugi izračuni;
 • avtomatizacija računalniških procesov;
 • oblikovanje računovodskih izkazov;
 • matematična in strukturna analiza;
 • matematično modeliranje;
 • izračun scenarijev, itd.
 • Ni težko videti, da se osnova za vse zniža namatematika in njeni derivati. Toda v večini primerov programi, ki delajo s tabelarnimi podatki, ki so zanimivi za uporabnike, v prvi vrsti uporabljajo računalniško avtomatizacijo. Z drugimi besedami, ni nujno, da vsakič pogojno govorimo, da bi v takšne procese dobili kakšno formulo, da bi dobili želeni rezultat. Zaradi tega pristopa je uporaba preglednic zelo poenostavljena.


  Tabela "Excel" ali kateri koli podoben program: strukturna organizacija

  Zdaj pa poglejmo, kaj je Excelova preglednica, ki je vključena v katero koli od naslednjih: kateri pisarniški paket. Vsi drugi programi niso vključeni v izračun, ker je njihova organizacija praktično enaka.
  Torej, zakaj je tabela Excel dvodimenzionalno polje podatkov? Samo zato, ker prvotno uporablja dve koordinati, če se ji približate v smislu geometrije. Obstajata dva glavna elementa: preglednice in stolpci preglednic, od katerih je vsaka označena s številkami in črkami (v nekaterih različicah programa Excel so samo številke). Tako se ustvari celica z edinstvenim naslovom (na primer prva ima oznako A1). Takšna organizacija je nujna, če uporabljamo formule, ki jih ne uvajamo v običajno različico, ampak z navedbo števila celic in dejanj, ki se uporabljajo zanje. Vendar pa je mogoče opaziti, da preglednica ni namenjena samo za delo z dvodimenzionalnimi nizi. Ko je mogoče, lahko dodate tretjo koordinato v obliki številke listaUstvarjajo se prečne povezave, tj. V formuli ali v statistični študiji so navedene tri reference. To je uporabno, če celice vsebujejo različne vrste podatkov.
  Nazadnje lahko upravičite tudi možnost organiziranja štirih dimenzionalnih nizov pri uporabi drugega lista, drugega zunanjega programa ali posameznih datotek, povezanih s podatki o celicah ali procesih, ki se na njih izvajajo pri vzpostavljanju povezav.

  Veljavni podatkovni tipi

  Podatki, vneseni v vsako celico, imajo lahko povsem drugačen značaj. Vse je odvisno od tega, kaj morate storiti.
  Na primer, za običajno matematiko je nastavljen numerični tip, algebrski pa lahko uporabite tudi delni, odstotni ali eksponentni format. Prav tako je enostavno uporabljati oblike datumov in časov, včasih boste morda potrebovali denar ali finančne vrste. Hkrati se pri vnašanju podatkov njihova oblika samodejno pretvori v želeno. Nazadnje lahko v poljubnem polju nastavite obliko besedila, v kateri bodo vse informacije prikazane v obliki, v kateri je bila vnesena s tipkovnice.

  Uporaba najpreprostejših formul

  Elektronska informatika s preglednicami se najprej obravnava kot čisto matematično orodje. In vsak uporabnik, ki šele začenja z delom s takimi programi, se mora naučiti uporabljati vsaj najpreprostejše formule. Kot smo že omenili, so predstavljeni v posebni obliki. Na primer, v katerem koli polju za nastavitev formule za številke izdelkarazlične celice ne morejo samo napisati 2 x 2. Če želite to narediti, podajte isti naslov, kot je opisano zgoraj. Predpostavimo, da imamo dve številki, ki se nahajata v celicah s koordinatama A1 in B1 (A in B sta stolpca 1 in 2 vrstice preglednice). Za vnos formule se uporablja posebno polje pod orodnimi vrsticami, kjer je znak enakosti najprej označen z akcijskim programom in so navedeni zahtevani naslovi. Tako primitivna množilna formula izgleda takole: = A1 * B1 in številke, ki bodo vnesene v celice, ni tako pomembno. Tukaj je samo formula sama predpisana v določenem polju, ki se mora razlikovati od prejšnjih dveh (sicer bo program preprosto dal napako).
  Znesek je videti zanimiv. Dodatek lahko preprosto predpišete (= A1 + B1), vendar uporaba vhodnih območij vseh podatkov traja preveč časa. Zato je lažje določiti v celoti, pa tudi z uporabo posebnega ukaza.
  Na primer, za območje A1-A10, ko vnašamo formulo, recimo v polje A11 lahko uporabimo naslednjo možnost: = SUM (A1: A10) ali pa preprosto kliknemo gumb za samodejno seštevanje na plošči, pri čemer kot celico formule nastavimo pod zadnjim vnesenim obsegom. Seveda samo takšne formule ne omejujejo primera in vsi izračuni se bolje učijo v praksi.

  Medsebojno povezovanje in grafična predstavitev podatkov

  Nekateri vidiki, povezani z navzkrižnim sklicevanjem in predstavitvijo podatkov, so prav tako zanimivi. Začnimo z drugim.
  Če kdo ne ve, na podlagiV tabeli lahko ustvarite celoštevilčna poročila, na primer v diagramih, simulirate različne situacije ali celo naredite kratkoročne in dolgoročne napovedi, čeprav so grafikoni in grafikoni le del tega, kar lahko naredijo programi. Navzkrižne reference so že deloma omenjene. Predstavljajo povezave, ki so hkrati vključene v proces obdelave podatkov iz različnih virov (celice, pisma, drugi programi, datoteke, povezave na internetu itd.). Tu je področje dejavnosti praktično neomejeno. Mimogrede, veliko uporabnikov se niti ne zaveda, da lahko v istem Excelu preprosto ustvarite preproste igre. Osupljiv primer tega je "kača".

  Sklepna ugotovitev

  Dodati je treba, da preglednica ni namenjena samo vsem zgoraj navedenim. Značilnosti programov, ki se uporabljajo veliko širše, vendar opisujejo vse to, tudi v najbolj stisnjeni obliki, z vso željo ne bo čisto fizično. Torej, če se želite naučiti dela s tabelami in uporabiti funkcionalnost v celoti, bo potrebno, kot rečeno, strgati tehnično dokumentacijo (dobre informacije o ozadju v istem Excelu so predstavljene na najvišji ravni).

  Sorodne publikacije