Ubuntu Graphic Skins: Definicije, vrste, značilnosti

Operacijski sistemi družine "Linux" postajajo vse bolj priljubljeni. Veliko dela je za Microsoft. Svoj Window 10 je naredila tako nepriljubljene OS, da vedno več uporabnikov razmišlja o prehodu na alternativne operacijske sisteme. In prvi na tem seznamu je Ubuntu. Grafične lupine so lahko drugačne. Lahko tudi naredite ta OS podoben Windows. Vse je odvisno od tega, katero namizno okolje se uporablja in katere teme je nameščena. V svetu Linuxa ni težav z raznolikostjo. Vendar pa niso vse DE primerne za nekatere računalnike. Če je naprava šibka ali ima določene prednosti pred namizjem, potem morate izbrati okolje, ki vam ustreza. To bomo storili zdaj.


Oglejmo si najbolj priljubljeno in kakovostno namizno okolje. Začnimo z najbolj priljubljenimi.

KDE Plasma

To je klasična DE za Ubuntu. Grafične lupine KDE temeljijo na knjižnici QT, ki jih dramatično razlikuje od drugih, ki temeljijo na drugih (enostavnejših) knjižnicah. Glavna razlika med KDE je lokacija opravilne vrstice. Privzeto je spodaj. Meni Start je tudi skoraj sošolci. Zato KDE izberejo tisti, ki so se nedavno preselili iz »Vetrov«. Z njimi je lažje delati. KDE je kljub temu zelo dobro namizno okolje. Res je lepo delati z njim. Hkrati pa je zelo prilagodljiva grafična lupina. Tu lahko nastavite vse. V dobesednem smislu. To je toPrilagajanje vam omogoča, da naredite popolnoma individualno delovno mesto. In to zagotovo ne bo nikogar.


Namestite KDE v Ubuntu

Grafično ukazno lupino v Ubuntu je zelo enostavno namestiti. V primeru KDE in popolnoma osnovno. Dovolj je, da v terminalu pokličete ustrezne ukaze. Torej, za namestitev, morate v konzolo vnesti "sudo apt install kubuntu-desktop" in pritisniti Enter. Nato ponovno zaženite stroj. Zagon grafične lupine v Ubuntuju se izvede na začetku operacijskega sistema. Zagonski nalagalnik sam bo ponudil izbiro zahtevanega delovnega okolja.

Gnome

Klasična lupina, uporabljena v Ubuntuju do 14 različic. Potem jo je zamenjala "Unity". Vendar so se "linuxoids" zaljubili v novo DE in se odločili, da ostanejo na "Dwarfu". Ampak to je šele, ko je bila izdana tretja različica. Po tem so mnogi pobegnili iz "Dwarfa", ker je lupina postala preveč luskasta in ne tako hitra. Kljub temu je "Dwarf" zelo priljubljen DE za Ubuntu Server. Grafična lupina vam omogoča hiter dostop do sistemskih nastavitev. In to je kot sistemski administratorji. In še vedno "Gnome" aktivno uporabljajo tisti, ki želijo dobiti operacijski sistem, kolikor je mogoče iz sovražnega "Windows". In v tem načrtu ni nič boljšega kot "Gnome". Samo popolna lupina za tiste, ki želijo izstopati. Ne preveč obremeni računalnika.

Namestitev v Ubuntu Gnome

V Ubuntu 1804 je grafična lupina Gnome nastavljena na privzeto (namesto na zloglasno "Unity"). Če želite namestiti delovno okolje Gnome v drugo distribucijo, ki temelji na Ubuntu,vredno se je obrniti na terminal. V konzoli vnesite ukaz "sudo apt install ubuntu-gnome-desktop" in pritisnite Enter. Po tem vtipkamo "sudo reboot" in ponovno zaženemo stroj. Kako zagnati grafično lupino v Ubuntu7? Samo izberite, kaj potrebujete, ko zaženete računalnik. Sistem bo prvič samodejno nastavil napravo.

Cimet

Zelo priljubljen DE v Ubuntuju. Grafične lupine Cinnamon so razvili ustvarjalci distribucije Mint Linux, ki temeljijo na paketu Ubuntu. In v "Minte" "Cimet" - standardno delovno okolje. Prednost te lupine je veliko. Prvič, spominja na namizje Windows za bolečino. Drugič, ima veliko možnosti za del postavitve. Tretjič, grafična lupina se dobro obnaša na netbookih in drugih "kastriranih" računalnikih. In vendar ta lupina spominja na staro dobro "Škrat" (še pred rebrandingom). Zato resnično ljubi te "linux uporabnike". Poleg tega se cimet zelo enostavno nauči. Ni potrebe po posebnih spretnostih in znanju.

Namestitev Cinnamona v Ubuntu

Namestitev grafične lupine v Ubuntu ni tako enostavna. Za začetek, morate dodati ustrezno skladišče, kot v Minte za ta primer uporabite svoje. In Ubuntu nima pravega skladišča. Dodajte ga s sudo add-apt-repository ppa: embrosyn /cimet. "Med postopkom dodajanja boste morali pritisniti Enter večkrat. Potem morate posodobiti seznam paketov z ukazom sudo apt update. Ne pozabite pritisniti Enter. namestite okolje z ukazom sudo apt install cinnamon borovnic. Po temvnesite "sudo reboot" in ponovno zaženite računalnik. Tako se Cinnamon namesti v Ubuntu. Zagon grafične lupine iz konzole je možen brez ponovnega zagona, v tem primeru pa lahko pride do različnih napak. Zato je najbolje, da znova zaženete računalnik in izberete zahtevano DE, ko zaženete operacijski sistem.

XFCE

Še ena forte zloglasnega "Škrat" - XFCE (v ljudeh - "Schur"). To je neozbiljno in dostojno. Tudi okolje je zelo prilagodljiva nastavitev prilagajanja. Ampak glavna stvar - lupina skoraj ne naloži centralni procesor in "jesti" na smešno malo RAM-a. Skoraj popolna grafična lupina za starejše računalnike. Tudi ta DE je skoraj popoln za Ubuntu Server. Grafična lupina, katere namestitev se izvaja samo z enim ukazom, omogoča organiziranje hitrega dostopa do potrebnih nastavitev. In to dejstvo je prijetno za sistemske administratorje. Na splošno je "podgana" odlična za običajnega uporabnika. Prilagodljiv in napreden vmesnik bo privlačen za mnoge. Obstaja veliko število različnih tem za XFCE. Nihče ga ne izgubi.

Namestitev XFCE v Ubuntu

Ubuntu grafične lupine so nameščene izključno s terminalom. In XFCE ni nobena izjema. Če ga želite namestiti, vam ni treba dodajati skladišča, saj že obstaja na podlagi Ubuntuja. Zato je možno grafično lupino namestiti z enim ukazom. Odprite konzolo in vnesite "sudo apt-get install xubuntu-desktop". Ne pozabite pritisniti Enter. Po ponovnem zagonu naprave izberite želeno lupinoin uživajte v hitrem in elegantnem delovanju uporabniškega vmesnika. Mnogi menijo, da je "podgana" veliko boljša od "enotnosti" in "gnoma" skupaj in v tem, da imata prav.

Mate

Še ena vilica Gnome 2, ki je skoraj povsem ohranila svojo zasnovo za konzervativne uporabnike Ubuntuja, grafične podobe tega načrta pa niso izgledale kot vmesnik za Windows, zato niso priporočljive za začetnike, vendar je Mate drugačen nizko porabo energije sistemskih virov.Za polno delovanje tega okolja je dovolj 128 megabajtov RAM-a, s pojavom lupine sploh ne vpliva.Zdi se, da je uporabniški vmesnik odličen, vendar mnogi menijo, da to ni zelo priročno.

Namestitev Mate Ubuntu

Torej, kako namestiti grafično lupino Mate v Ubuntu?

Namestitev Mate Ubuntu

Torej, kako namestiti grafično lupino Mate v Ubuntu. Zelo enostaven je, z enim samim ukazom in terminalom, ni potrebnih repozitorijev, vse je v paketu Ubuntuja, v konzoli morate vnesti "sudo apt-get install ubuntu-mate-desktop" in kliknite na enter. Postopek namestitve se bo začel. Kako zagnati grafično lupino Ubuntu? Preprosto ponovno zaženite stroj in ko zaganjate OS v DM-managerju, izberite pravo okolje. To je vse. Možno je tudi prilagajanje tega grafičnega okolja. Toda s tem moramo nadoknaditi, saj je proces precej zapleten.

Pantheon

Torej, "stara" grafikalupine so končane. Čas je za začetnike. In prvi na tem seznamu je Pantheon. Privzeta lupina v distribuciji Elementary OS. Panteon je vse bolje prevzel od klasičnega Dwarfa in njegove posodobljene različice. Pantheon ima priklopno ploščo Plank za udobnejšo organizacijo delovnega prostora. Obstaja tudi stranska vrstica, kot je "Vetrovi 8". Samo bolj funkcionalno. S prilagoditvijo v grafičnem okolju ni vse tako dobro. Vendar pa obstajajo prilagodljive nastavitve vmesnika in visoke hitrosti. Najpomembneje pa je, da ta DE deluje v Ubuntuju. Grafične lupine takšnega načrta so pogosto določene izključno po vrstnem redu poskusa. Ampak potem iz nekega razloga ostanejo na njih. Zakaj ne bi poskusili?

Namestitev Pantheona v Ubuntu

Ne bo "preprostih števil". Dodati boste morali repozitorije in narediti vse po pravilih. Ker ta lupina pripada popolnoma drugemu OS, paketi na seznamu "Ubuntu" niso in ne morejo biti. Zato bo prvi ukaz: "sudo add-apt-repository ppa: elementary-os /daily". Ko pritisnete Enter, bo ta ukaz dodal zahtevano skladišče v Ubuntujev paket. Nato posodobite seznam z ukazom "sudo apt-get update". In šele nato lahko zaženete namestitev. Vnesite "sudo apt install elementary-desktop" in pritisnite Enter. Nato ponovno zaženite stroj in na želeni način izberite želeno grafično lupino. Mnogi ostanejo na njem z odstranitvijo lupine Ubuntuja (ki se imenuje "Unity").

Gnome Flashback

Ubuntu Grafična lupina, ki se je pojavila takoj, ko je avtohton "Škrat" črpal izprava pot. V tem DE razvijalci so poskušali združiti klasični "Gnome" vmesnik z novimi funkcijami. Izkazalo se je zelo dobro. Toda glavna stvar je, da delovno okolje porabi malo sredstev. Za njegovo polno delo je dovolj 256 MB RAM-a. In centralni procesor, ki ga je DE izdal na splošno, skoraj ne nalaga. In to poveča splošno hitrost Ubuntuja. Grafične lupine te vrste so zelo priljubljene med uporabniki. Menijo, da so najboljši. In verjetno ne za nič. Poskusimo namestiti to grafično okolje. To ne bo trajalo veliko časa, saj ni treba dodajati repozitorijev.

Namestitev Gnome Flashback v Ubuntu

Torej, začnimo. Da bi to naredili, potrebujemo Terminal "Linux" in ustrezno ekipo. Glavna stvar pri tem ni nered v ekipi, ker so posledice lahko nepredvidljive. V konzolo vnesite "sudo apt install gnome-session-flashback" in pritisnite tipko Enter. Postopek nalaganja potrebnih datotek in knjižnic se bo začel in njihova naknadna namestitev. Malo moramo počakati. Takoj ko je postopek končan, morate v terminal vnesti ukaz "sudo reboot", ki bo začel znova zagnati računalnik. Nato morate počakati na prenos upravljavca DM in že izbrati ustrezno grafično okolje za delo. Če je tako "Dwarf" po vaših željah, lahko enostavno odstranite standardno okolje Ubuntuja in uporabite staro dobro "Dwarf".

Zaključek

Torej obstaja veliko možnosti za nastavitev vašega namizja v Ubuntuju. Grafične lupine so različne. Lahko se razlikujejo sami po sebiin uporabljene knjižnice. Ampak ena stvar je jasna: v "Linux-like" OS obstaja veliko več možnosti za prilagoditev videza. Ja, in težave z namestitvijo uporabe določenega okolja, praviloma ne nastane.

Sorodne publikacije