Kako preveriti Hallov senzor? Načini

Elektromagnetna komponenta, ki se sicer imenuje Hallov senzor, se uporablja v različnih napravah in mehanizmih. Vendar pa se najbolj aktivno uporablja v avtomobilski industriji. V skoraj vsakem avtomobilu, kjer je nameščen brezkontaktni vžigni sistem za bencinske motorje, je mogoče zaznati te senzorje. In to niso samo domači modeli Avtovaza, temveč tudi številne različice tujih avtomobilov - "Audi", "Volkswagens", "Fiat". Če Hallov senzor odpove, lahko pride do resnih težav pri delovanju napajalnika in njegovem zagonu. Da se to ne bi zgodilo, bi morali vsi, ki vozijo avto, vedeti, kako preveriti Hallov senzor.

Ta element je zelo zahrbten - izkušeni lastniki avtomobilov vedo, da delajo ali ne. Vendar pa ima tudi vmesno stanje. Ko se izgubi stabilnost motorja, se spremenijo sveče, tuljave, stikala. Toda rezultat ni. In v večini primerov je senzor za dvorano kriv.

O načelu delovanja

Osnova tega senzorja je Hallov učinek. Imenovan je po ameriškem specialistu za fiziko. Ta pojav so odkrili leta 1879. S podajanjem konstantne napetosti na rob plošče pravokotne oblike, nato pa je postavil ploščo v magnetno polje, je Hall uspel zaznati razliko v potencialih na svojih robovih.


Po zakonih elektrodinamike Lorentzova sila deluje na nosilec naboja, kar vodi do potencialne razlike. Napetost je majhna - od 10 μV do 100 mV. Odvisno je tudi od napetostielektromagnetno polje.

Hallov senzor v vžigalnem sistemu

Oglejmo si, kako ta element deluje na brezkontaktnih sistemih vžiga na primeru avtomobilov VAZ. Ko se vrti priklopnika ali razdelilnika vžiga (in se premika sinhrono z ročično gredjo), se ena izmed plošč plošč nahaja med senzorjem in magnetom.
Posledično se spremeni raven magnetnega polja, kar povzroči delovanje senzorja. Daje električni signal, ki gre na stikalo. Potem, po signalu iz stikala, tuljava vžiga oblikuje napetost za iskro. Načeloma ni posebnih težav. Vendar pa se za pravilno delovanje motorja iskra lahko pojavi samo v določenem trenutku. Če je ustvarjen malo prej, ali, nasprotno, kasneje, potem motor ne bo uspel in motor se bo spustil.

Motnje in vzroki

Halucinatorjev neuspeh pri delovanju ima lahko več simptomov. Torej, motor nenadoma začne porabiti precej več goriva. To je posledica dejstva, da se oskrba z mešanico zraka in goriva v valjih opravi več kot enkrat v enem obratu ročične gredi in še več. Prav tako lahko motor teče nestabilno. Avto visi, lahko se dramatično upočasni. Včasih avtomobil ne pospeši do hitrosti nad 60 kilometrov na uro.
Med delovanjem je lahko motor pritisnjen. V tujih avtomobilih lahko okvara tega senzorja povzroči, da je menjalnik pritrjen na določen prenos, ne da bi z njim lahko deloval.Če želite popraviti to situacijo, morate utopiti motor in ga nato znova zagnati. Če so takšni primeri redni, lahko zagotovo rečete, da je Hall senzor neuspešen. Pogosto se zlom elementa pripelje do dejstva, da vžig iskre popolnoma izgine. To pomeni, da ni mogoče zagnati pogonske enote. Sistemi za diagnostiko vozil lahko visijo, lahko se prižge luč "preverite motor". Včasih se zgodi tudi ta situacija - žalitev je, da vse deluje. Dokler se motor ne segreje na delovno temperaturo, deluje tako, kot bi moral. Takoj, ko temperatura doseže delovni, motor takoj gluha.
Razlogi za ta pojav niso takoj jasni. Kot kaže praksa, polovični senzor Hall preneha delovati. Treba ga je ohladiti, motor se zažene in spet je mogoče iti nekaj časa. Seveda, ne v vsakem primeru, ti simptomi kažejo, da je izhod senzorja v Hallu neurejen. Ampak morate vedeti, kako preveriti Hall senzor, tako da ne bo trajalo dolgo, da poiščete okvaro.

Imitacija Hallovega senzorja

Ta metoda je najlažja. Dobro je, da je test mogoče opraviti hitro in celo na cesti. Vendar pa bo učinkovita le, če v vžigalnem sistemu ne bo iskre, z vsemi glavnimi komponentami pa je napajalnik.

Preskušanje se izvaja na naslednji način. Izklopiti morate trižični konektor razdelilnika vžiga. Nato vžig in skupaj s tem zaklenemo kontakte 3 in 2 senzorja. Če kot posledica teh dejanj iskre na tuljavopojavil, potem lahko varno spremenite Hall senzor - ne deluje.

Multimetar

Evo, kako preveriti Hall senzor, če je na voljo multimeter? Ta metoda je dobro znana in široko uporablja tudi vozniki. To je podrobno opisano v navodilih za vozilo. Multimetrski vtiči so priključeni na prvi in ​​drugi kontakt priključka senzorja.
Če izdelek deluje, bodo napetostni indikatorji nihali od 04 do 11 V. Na zaslonu je potrebno povedati, da takšno preverjanje ni vedno natančno in je bolje uporabiti osciloskop. Povezan je na enak način kot multimeter.

Namestitev delovnega senzorja

Tu je še en dober način za preverjanje senzorja vibracij na vazi. Namestiti morate delovni element. Če obstaja še en tak senzor ali če ga kdo prosi, bo tak pregled najučinkovitejši.

Preverite s svetlečo diodo

Tukaj je, kako preveriti Hallov senzor, ki ima samo LED in nominalni upor 1, komu? Sledi testni algoritem. Najprej preverite napajanje samega senzorja. V ta namen priključite LED na prvi in ​​tretji kontakt. Nato vklopite kontakt. Če je napajalnik, bo dioda svetila. V nasprotnem primeru je priporočljivo preveriti dobavno verigo. Nato se preveri sam Hallov senzor. V ta namen je dioda nastavljena na 2 in 3 kontakte. Potem morate zavrteti odmično gred - lahko jo zaganjate ali ročno. Če dioda utripa, to pomeni, da senzor deluje. Pred preverjanjem preverite, ali je vse pravilno priključeno. Tukaj je, kako preveriti senzorDvorana za 2109 in druge podobne avtomobile. Metoda LED je dobra, da jo lahko uporabite tudi na progi. Nadomestne dele za vaze lahko kupite v kateri koli trgovini na cesti, takoj zamenjajte senzor prostega teka in greste še dlje.

Hallov senzor in Audi

Senzor Hala na Audiju lahko preverite z zgoraj opisanimi metodami.
Če ima trampe blazinico, lahko kupite senzor Vaziv za zamenjavo. On bo brez težav in brez kakršnih koli dosežkov. Preverite lahko tudi naslednje - odklopite žice iz oddajnika in nato priključite tretji in šesti kontakt na stikalu. Bila je iskra - zamenjal je Hallov senzor.

"Volkswagen"

Če želite preveriti senzorsko dvorano "Pasatou", morate ponovno uporabiti zgoraj opisane metode - princip senzorja ni odvisen od znamke in modela vozila. Lahko preverite prisotnost napetosti na stikih hrane - mora biti približno 9 Art. Možno je tudi skrajšanje skrajnega in osrednjega stika - zaradi tega je treba iskro utripati. Če ni, potem morate senzor zamenjati z novim.

Zaključek

Torej smo ugotovili, kako preveriti Hall senzor na drugih vozilih Vazy-2106, kot tudi večino tujih avtomobilov. To bo pomagalo start-up voznikom na cesti. Konec koncev so lahko motnje v sistemu vnetja polne resnih posledic.

Sorodne publikacije