Motorno kolo K-750: tehnične lastnosti, rezervni deli, popravilo

Prvi poskusi izdelave dvokolesne motorne enote so znani že od leta 1885. Kopije so bile opremljene z motorjem s kerozinom, lesenim okvirjem in vozičkom. Omejitev hitrosti pri tej tehnologiji je dosegla dvanajst kilometrov na uro. V ZSSR je bil K-750 zasnovan v zgodnjih tridesetih letih 20. stoletja. Bil je kopija nemških kolegov. Kljub temu je bilo nekaj v njem edinstveno in razburljivo.

Kje se je vse začelo?

Motocikl K-750 lahko imenujemo eden prvih sovjetskih dvokolesnikov, kar je spodbudilo nadaljnji razvoj te smeri. Njegova masa je bila skoraj 320 kilogramov in je razpršila avtomobilsko enoto z zmogljivostjo 25 konjskih moči pri prostornini 745 kubičnih centimetrov. Vozne lastnosti so bile zagotovljene s štiri-stopenjskim menjalnikom, agregiranim s pogonskim kolesom s pomočjo propelerne gredi.

Zavorni sistem je bil par zanesljivih bobnastih mehanizmov z gibkimi vrvmi. Rezervoar za gorivo z zmogljivostjo dvajset litrov je bilo dovoljeno premagati, ne da bi polnili razdaljo do 350 kilometrov. Povprečna poraba goriva je bila približno šest litrov na sto kilometrov. Motocikl K-750 je bil prvotno zamišljen v oblikovanju, danes pa je zanesljiv.

Značilnosti

Prototip te tehnike je nemški Wanderer, ki je sčasoma precej zaostal na dinamiki pospeševanja in prepustnosti. Motor motornega kolesa K-750 je opremljen s parom valjev, ima kompozitlokacija bata, je aktivno pridobiva zagon, ki jih podpira v pravem ritmu.
Moč motorja s šestindvajsetimi konjskimi močmi je zadostovala za dolgoročno premikanje na različnih vrstah cest, ne da bi pri tem izgubila hitrost in oprijem. Razmišljeno motorno kolo je bilo povpraševanje ne le na podeželju, ampak tudi aktivno uporablja v vojaške namene. Dobra okretnost in gladka vožnja sta zagotovila dodaten pogon na sprednje kolo in premišljeno vzmetenje. Od leta 1959 do 1967 je bilo izdelanih več kot sto tisoč izvodov opreme pod blagovno znamko K-750. Poleg tega so bile izdelane nadgrajene različice motornega kolesa, ki so se izboljšale v skoraj vseh smereh. Tudi z invalidskim vozičkom je dano vozilo zlahka doseglo hitrost približno devetdeset kilometrov na uro, premagovanje blatnih in peščenih območij brez posebnih težav.

Motorno kolo K-750: značilnosti

Obravnavana enota ima naslednje parametre, ki se lahko glede na spremembo nekoliko razlikujejo:
 • število sedežev - 2 ali 3 (z vozičkom);
 • dolžina /širina /višina - 243/11/082 metrov;
 • medosna razdalja - 145 m;
 • pogonska enota - bencinski uplinjač, ​​štiritaktni motor s parom valjev;
 • premer valja - 78 milimetrov pri hodu bata 78 mm;
 • kompresijsko razmerje - 6;
 • Spretnost - do 4800 vrtljajev na minuto;
 • delovni volumen - 746 kubičnih centimetrov;
 • moč motorja - 26 konjskih moči;
 • skupna teža -dvesto in štirideset kilogramov;
 • razdalja - dvanajst centimetrov;
 • vrsta uplinjača - DO-37А.
 • Pri največji hitrosti (90 km /h) porabi približno šest litrov goriva na sto kilometrov in ima največjo obremenitev 300 kilogramov.

  Drugi parametri

  Motor motornega kolesa K-750 se agregira z akumulatorsko baterijo šest voltov. AB ima tip generatorja ZMT-12 - G-414 z regulacijskim relejem PP-302. Poleg tega električna oprema vključuje indukcijsko tuljavo in prekinljivi razdelilnik.
  Značilnosti šasije:
 • dvojno zaprto cevno ogrodje;
 • sprednja teleskopska vzmetenje;
 • pesto vzvoda z vzmetnimi amortizerji;
 • sprednje /zadnje kolo (amplituda) - 14/95 centimetrov;
 • pnevmatike - 375/19 palcev.
 • Zavorni sistem je bobenski vozel s tornimi oblogo.

  Izboljšanje

  Sčasoma se je motorno kolo K-750 preoblikovalo in prejelo ime predpone "M". Vilice se zamenjajo s teleskopsko dvojico. Menjalnik je prav tako posodobljen in je dobil nožni pogon. Posodobljena propelerna gred je nastavljiva po dolžini. Pomembne spremembe so bile podvržene agregatu.
  Ventili v novem motorju so na vrhu, ki lahko pri stari jeklenki povečajo moč na 32 "konjev". Zmogljivosti motorja ostanejo pri 5200 vrt /min. Kolenasto gred montažnega tipa je bila transformirana v polprevodniško strukturo, paličasti ležajiso jih očistili, namesto da bi jih dali babbitovye vložke. Zaradi posodobitve se je vir gradbišča povečal na 40 tisoč kilometrov, popravilo pa je postalo lažje. Zastoj in glave valjev. Kot rezultat, je K-750M postal hitrejši in premikljiv. Lahko bi pospešil do 105 km /h, medtem ko porabil manj goriva (598 l na 100 km). Na učinkovitost porabe goriva je vplivala tudi namestitev avtomatskega vžigalnega sistema.


  Namen

  Enote, ki so bile obravnavane v 50. in 60. letih 20. stoletja, so se aktivno uporabljale v prometnem ministrstvu za notranje zadeve. Tudi aktivno uporablja motorno kolo v vojski. Zasebni lastniki bi to lahko videli redko. V trgovini na drobno se je tehnika pojavila v sedemdesetih, potem ko je bila obremenjena z glavnim krajem dela.
  Zdaj so rezervni deli za motorno kolo K-750, kot tudi sami stroji, v povpraševanju med ljubitelji sovjetskega prometa in zbiralcev. Obrtniki opravljajo uglaševanje tehnike, dokazujejo njen videz in vozne lastnosti, ki kažejo, da so bile v sovjetski dobi meje sanj. Stroški motornih koles tega razreda se razlikujejo v zelo širokem razponu, vse je odvisno od leta izdaje in stroja.

  Kaj pravijo lastniki?

  Srečniki, ki imajo v svojem parku to redkost, upoštevajo, da po dodatnem uglaševanju enota izgleda precej trdno. Če ga primerjamo z najnovejšimi modeli, se uporabniki osredotočajo na edinstveno delo motorja, ki prinaša nekakšno nostalgijo za sovjetski promet. Konec koncev, sklopka motornega kolesa K-750 kot tudi motor,in druga vozlišča bi lahko prevzela in popravila sebe, veselila se je, kar je bilo doseženo zaradi uspeha. Če se izognemo besedilom, potem ugotavljamo, da je iskanje rezervnih delov na enoti problematično, da ne omenjamo polnega avtomobila na poti. To ni presenetljivo, ker se je njegov proizvod že zdavnaj ustavil. Kljub težavam pa namenski zbiralci še vedno najdejo tisto, kar iščejo.

  Zaključek

  Motorno kolo K-750 se lahko upravičeno imenuje legenda o sovjetski avtomobilski industriji. V svojem razredu ni bil enakovreden ne le domači tehnologiji, ampak tudi med mnogimi tujimi kolegi. O kakovosti in zanesljivosti stroja pravi, da jo uporablja patruljna policija in vojaške enote že dolgo časa.

  Sorodne publikacije