VBA Excel: Primeri programov. Makri v Excelu

Le malo ljudi ve, da se je prva različica priljubljenega izdelka Microsoft Excel pojavila leta 1985. Od takrat je doživel več sprememb in je povpraševanje milijonov uporabnikov po vsem svetu. Hkrati pa mnogi delajo le z majhnim delom zmogljivosti tega tabelarnega procesorja in celo ne vedo, kako bi lahko v Excelu olajšali življenje programskih veščin.

Kaj je VBA

Programiranje v Excelu poteka s programskim jezikom Visual Basic for Application, vgrajenim v najbolj znani Microsoftov procesor tabel. V njegovo korist strokovnjaki pripisujejo primerjalno enostavnost razvoja. Kot kaže praksa, se lahko tudi uporabniki, ki nimajo strokovnega programiranja, naučijo osnov VBA. Funkcije VBA vključujejo izvajanje skripta v okolju pisarniških aplikacij.


Slabosti programa so težave, povezane z združljivostjo različnih različic. Razlog za to je, da se programska koda VBA nanaša na funkcionalnost, ki je prisotna v novi različici izdelka, vendar ne v stari različici. Tudi pomanjkljivosti vključujejo previsoko odprtost kode za spremembo tretje osebe. Vendar pa Microsoft Office in IBM Lotus Symphony uporabniku omogočata uporabo šifriranja izvorne kode in nastavitev gesla za ogled.

Predmeti, zbirke, lastnosti in metode

S temi koncepti se morajo ukvarjati tisti, ki bodo delali v okolju VBA. Najprej morate razumeti, kaj je predmet. V Excelu, v tej funkcijiPismo, knjiga, celica in akt. Ti objekti imajo posebno hierarhijo, kar pomeni, da so podrejeni drug drugemu.


Glavna je aplikacija, ki ustreza samemu programu Excel. Nato sledite delovnim zvezkom, delovnim listom in obsegu. Na primer, za sklicevanje na A1 na ločenem listu, morate podati pot, ki temelji na hierarhiji. Kar zadeva koncept "zbirke", je to skupina predmetov istega razreda, ki v noti izgleda kot ChartObjects. Njeni posamezni elementi so tudi predmeti. Naslednji koncept so lastnosti. So nujna značilnost katerega koli predmeta. Na primer, za območje - je vrednost ali formula. Metode so ekipe, ki kažejo, kaj morajo storiti. Ko pišete kodo VBA, morajo biti ločeni od predmeta s piko. Na primer, kot bo prikazano pozneje, zelo pogosto pri uporabi programa Excel, uporabite ukaz Cells
. To pomeni, da morate izbrati celico s koordinatami
, tj. A1. Skupaj z njo se pogosto uporablja Selection.ClearContents. Njegova izvedba pomeni čiščenje vsebine izbrane celice.

Kako začeti

Najprej morate ustvariti datoteko in jo shraniti tako, da ji dodelite ime in izberete vrsto "Excelove knjige z makro podporo". Potem morate iti v aplikacijo VB, ki je dovolj za uporabo kombinacije tipk "Alt" in "F11". Naslednji:
 • V menijski vrstici na vrhu okna kliknite ikono poleg ikone Excel;
 • izberite ukaz Mudule;
 • se shranijo s klikom na ikono s sliko diskete;
 • napišite, recimo, oris kode.
 • Izgleda takole:
  Podprogram () »Naša koda End Sub Prosimo, upoštevajte, da bo vrstica» Naša koda «označena z drugo barvo (zeleno). Razlog za postavitev apostrofa na začetku vrstice, kar pomeni, da sledi komentar. Zdaj lahko napišete katero koli kodo in ustvarite novo orodje VBA Excel (primeri programov so prikazani spodaj). Seveda bodo tisti, ki poznajo osnove Visual Basica, veliko lažji. Vendar se bodo lahko tudi tisti, ki jih nimajo, po želji hitro navadili.

  Makri v Excelu

  To ime skriva programe, napisane v jeziku Visual Basic for Application. Programiranje v Excelu je torej ustvarjanje makrov z zahtevano kodo. S to zmožnostjo se Microsoftov procesor tabel razvija samodejno in se prilagaja potrebam določenega uporabnika. Z razumevanjem, kako ustvariti module za pisanje makrov, lahko začnete razmišljati o posebnih primerih programov VBA Excel. Najbolje je, da začnete z najbolj osnovnimi kodami.

  Primer 1

  Naloga: napišite program, ki bo kopiral vrednosti vsebine ene celice in nato zapisoval v drugo. V ta namen:
 • odprite zavihek "Pogled";
 • pojdite na ikono "Makri";
 • pritisnite na "Snemalni makro";
 • izpolnite odprt obrazec.
 • Zaradi poenostavitve v polju "Ime makra" pustite "Macro1", v polju "bližnjice na tipkovnici" pa se na primer vstavi hh (to pomeni, da lahko program zaženete z ukazom blitz "Ctrl + h"). Pritisnite Enter. Zdaj, ko je zapis makra že zagnan, kopirajo vsebino katere koli celice v drugo. Vrnite se na izvirno ikono. Kliknite na"Snemalni makro". Ta ukrep pomeni dokončanje programa. Naslednji:
 • Vrnite se na vrstico "Makro";
 • na seznamu izberite "Makro 1";
 • pritisnite "Zaženi" (isto dejanje se sproži ob začetku bližnjice na tipkovnici Ctrl + hh ").
 • Zato se v postopku pisanja makra izvede dejanje.
  Smiselno je videti, kako izgleda koda. To storite tako, da se vrnete v vrstico »Makri« in kliknete »Spremeni« ali »Prijava«. Zato so v okolju VBA. Pravzaprav se sama koda makra nahaja med vrsticami Sub Macro1 () End Sub. Če je bilo kopiranje izvedeno, na primer, iz celice A1 v celici C1, potem bi bila ena od vrstic kode videti kot Range ("C1"). V prevodu je videti kot "Razpon C1"). Izberite ", z drugimi besedami, preseli se v VBA Excel do celice C1. Aktivni del kode dokonča ukaz ActiveSheet.Paste, kar pomeni, da je vsebina izbrane celice (v tem primeru A1) napisana v Izbrana celica C1

  Primer 2

  VBA cikli pomagajo ustvariti različne makre v Excelu, VBA cikli pa pomagajo ustvariti različne makre. makro, da dobite njegov graf, to lahko storite samo z uporabo VBA zank, za začetno in končno vrednost argumenta funkcije sprejmejo x1 = 0 in x2 = 10. Poleg tega morate vnesti konstanto - vrednost koraka spreminjanja argumenta in začetno vrednost števca. Vsi primeri makrov VBA Excel so ustvarjeni v istem postopku, kot je opisano zgoraj. Podprogram () x1 = 1 x2 = 10 shag = 0.1 i = 1 Do medtem ko x1

  Sorodne publikacije