Znova namestite Mac OS na sodobnem računalniku

Pred nekaj desetletji je bil operacijski sistem Mac OS X praktično neznan številnim uporabnikom računalnikov. V bistvu je bilo to razloženo z visokimi stroški opreme, ki je delala v okviru tega programa, in s tem na žalost na našem trgu. Ponavadi so to bili računalniki, ki izvajajo urejanje videa in grafične datoteke v velikih podjetjih. Toda pred kratkim se je število pripomočkov, ki uporabljajo ta operacijski sistem (OS), znatno povečalo.


Skoraj vsako leto obstajajo nove različice za posodobitev teh programov. Takšnega OS ni vedno mogoče namestiti s posodobitvijo. Pogosto morate znova namestiti Mac OS. Poglejmo natančneje.

Kdaj je treba ponovno namestiti Mac OS?

Čeprav je Mac OS danes eden najbolj zaupanja vrednih operacijskih sistemov za računalnike, pa ga morajo uporabniki, kljub temu opozoriti, vedno znova namestiti. Zakaj morate znova namestiti Mac OS? Za to obstaja več razlogov. Prvič, delo operacijskega sistema nalaga določen odtis na notranje stanje računalnika. In to povzroča, da OS oblak in upočasni svoje delo. Tudi z namestitvijo naslednje posodobitve ta smeti ostanejo v sistemu in pomembne izboljšave ne dajejo teh dejanj. Drugič, ko nameščate dodatne programe po meri in nato po njihovi odstranitvi, sledi ostanejo v računalniku. In ta problem sploh ni okvarjen OS, to je vplivčloveškega dejavnika pri delu programa. Veliko je odvisno od uporabnika. Če ima dobro usposabljanje, bo trajalo dolgo. In če takšno usposabljanje ni na voljo, lahko uporabnik »postavi sistem« dovolj hitro, kot pravijo sistem.


Kakšna je potreba po začetku ponovne namestitve sistema?

Vsi, ki začnejo znova namestiti Mac OS X, si morajo zapomniti dve pomembni točki. Prva stvar je, da shranite varnostno kopijo prejšnjega operacijskega sistema, tako da bo, če namestitev ne bo uspela, mogoče sistem "povrniti nazaj". Apple je zagotovil dober pripomoček v nizu pripomočkov, ki lahko rešijo ta problem. Ta pripomoček se imenuje Time Machine. S tem programom lahko varnostno kopirate operacijski sistem in ga ne potrebujete na sistemskem disku, ki bo formatiran, ko ga boste namestili od začetka, in drugje. Drugič, ni nič manj pomembno, da shranite podatke o računu, ki lahko vključujejo stike med e-pošto, nastavitve iskalnikov, priljubljene, fotografije in medije. Običajno lahko takšne informacije zavzamejo veliko prostora. Program, ki vam bo to pomagal, je v celoti seznanjen z iCloudom. Po tej operaciji je uporabnik lahko prepričan, da so shranjene najpomembnejše informacije, v skrajnem primeru pa bo lahko obnovil delovanje sistema.

Ustvarjanje zagonskega bliskovnega pogona

Naslednja stvar, ki jo je treba narediti, je pripraviti zagonski USB pomnilnik. Kako to storiti? Znova namestite Mac OS zaUporaba zagonskega bliskovnega pogona bo zahtevala določeno količino tega pogona. Mora biti vsaj osem gigabajtov, več - boljše. Ustvarjalci MacOS-a so zagotovili pripomoček, ki ga potrebujete za ustvarjanje takega pogona. To je pripomoček za disk, ko priključite bliskovni pogon na računalnik, se samodejno zažene in vpraša, kaj naj potem storite z dvema odkritima diskoma.
S svojo pomočjo formatiramo bliskovni pogon v formatu Mac OS Extended in mu damo ustrezno ime. In potem je pogon USB pripravljen, da ga napolni s sistemom.

Polnjenje sistema na pomnilniški ključ USB

Obstaja več načinov za polnjenje sistema na pomnilniško napravo USB. Prva metoda je namenjena ventilatorjem za delo s terminalom, za njegovo realizacijo pa je potrebno poznavanje operacijskega sistema. Drugi način je s pripomočkom DiskMaker X in, kot pravijo uporabniki, "lažje na pari repo." App Store prenese in namesti DiskMaker X, ki poišče namestitveni paket v določenem imeniku in ga neodvisno namesti na pomnilniški pogon.

Končna ponovna namestitev operacijskega sistema Mac OS s pogona USB na računalnik

Pripravljen pogon USB (kot je opisano zgoraj) je priključen na računalnik iz napolnjenega OS in ga preobremenil. Računalnik s prikazom zagonskega zagona zažene pripomoček za disk, ki od uporabnika pričakuje, da se odloči, kaj bo naredil. Na računalniškem zaslonu bodo vidni vsi pogoni, ki so v računalniku, vključno z zagonskim pogonom USB. Če uporabnik izbere zagonski pogon, se zažene pripomoček za disknamestitveni paket, ki ga zanima, kateri disk naj namesti operacijski sistem. Ko je disk podan, ga namestitveni paket najprej formatira, odstrani vse predhodne podatke in nadaljuje z namestitvijo sistema iz nič.

Sorodne publikacije